Bitfinex Exchange: Kuasai Panduan Ulasan Pengguna Crypto

kajian pertukaran kripto bitfinex

Cara Menggunakan, Berdagang dan Mendaftar ke Bitfinex Crypto Exchange

Bitfinex adalah salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar, terkenal, dan paling lama beroperasi di dunia. Ketahui semua yang anda perlu ketahui mengenai Bitfinex dan cara menggunakan Bitfinex hari ini dalam ulasan kami.

ciri-ciri

 • Pertukaran crypto yang beribu pejabat di Hong Kong berjalan sejak 2012
 • Bayaran kompetitif dan kecairan yang kuat dalam pelbagai pasangan
 • Berdagang dengan leverage sehingga 3.3x melalui pasar dana peer-to-peer

Kaedah Deposit

 • EUR
 • JPY
 • GBP
 • Dolar Amerika
 • USDT
 • Crypto (BTC, LTC, ETH, ZEC, XMR, DASH, XRP, IOTA, EOS, 80+ yang lain)

Kelebihan

 • Perdagangan crypto yang mudah dan berpatutan
 • Beratus-ratus pasang ada
 • Pelbagai pilihan deposit mata wang fiat

Keburukan

 • Kebimbangan mengenai hubungan dengan Tether dan perkongsian perbankan yang tidak jelas
 • Kekurangan ketelusan mengenai tempat Bitfinex berada dan siapa yang menjalankan pertukaran
 • Tidak lagi tersedia untuk pelanggan yang berpangkalan di AS

Pengenalan

Bitfinex adalah salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar dan paling kontroversial yang ada sekarang. Ditubuhkan pada tahun 2012, pertukaran yang berpusat di Hong Kong telah beroperasi dengan lancar selama bertahun-tahun dan terus menjadi antara pertukaran dengan jumlah tertinggi di dunia hingga hari ini. Bitfinex dikendalikan oleh iFinex, Inc., yang beribu pejabat di Hong Kong tetapi berdaftar di Kepulauan Virgin Britain.

Ia tidak selalu berjalan lancar untuk Bitfinex. Pertukaran tersebut telah menghadapi kritikan yang sangat besar kerana kurangnya ketelusan dan aktiviti di belakang tabir secara umum. Pertukaran mempunyai hubungan yang sangat dekat dengan Tether (USDT), misalnya, dan telah dituduh menggunakan sambungan ini untuk mengepam dan membuang bitcoin dengan mencetak Tethers baru. Kami tidak tahu sepenuhnya siapa yang menjalankan Bitfinex, walaupun kedua-dua Bitfinex dan Tether dituduh mempunyai pasukan pengurusan dan pemegang saham yang sama.

Membuat Bitfinex kelihatan lebih buruk adalah bahawa pertukaran telah mengalami banyak pelanggaran keselamatan, insiden kehilangan wang, dan serangan lain selama bertahun-tahun. Bitfinex juga gagal menjalin perkongsian perbankan yang normal, dan pertukaran telah melambung antara beberapa penyedia perbankan yang tidak biasa.

Oh, dan pada bulan April 2019, State of New York mengajukan tuntutan mahkamah terhadap Bitfinex yang menuduh syarikat itu menyalahgunakan simpanan Tether untuk menutup kerugian $ 850 juta.

Kerana masalah ini, ada yang percaya bahawa Bitfinex ditakdirkan gagal pada tahun 2018. Hari ini, bagaimanapun, pertukaran terus berjalan kuat, memberikan kecairan yang kuat di ratusan pasangan yang berbeza.

Pada pertengahan 2018, Bitfinex tidak lagi tersedia untuk pelanggan AS. Walau bagaimanapun, pengguna dari bahagian lain di dunia masih boleh memasukkan USD dan mata wang fiat lain ke dalam bursa. Setelah memasukkan wang ke bursa, pengguna akan menemui antara muka perdagangan pertukaran kripto standard yang dilengkapi dengan semua alat, carta, dan pilihan perdagangan yang anda harapkan dapat dijumpai di bursa terkemuka.

Jenis pesanan seperti had, pasaran, dan pesanan berhenti semua tersedia, sama seperti yang anda dapati di mana-mana pertukaran yang layak. Walau bagaimanapun, Bitfinex juga menawarkan pilihan yang tidak akan anda temui di semua bursa, termasuk trailing stop, fill or kill, iceberg, OCO, dan hanya membuat pesanan. Selain itu, peniaga boleh memanfaatkan sehingga 3.3x menggunakan pasaran pinjaman peer-to-peer inovatif Bitfinex.

Kami juga menghargai struktur yuran murah Bitfinex. Bayaran pembuat berkisar antara 0.1% hingga 0.0%, misalnya, sementara bayaran pengambil berkisar antara 0.2% hingga 0.1%. Itu adalah kos yang lebih murah daripada hampir semua pertukaran utama yang terkawal. Bayaran murah adalah salah satu sebab mengapa Bitfinex terus menjadi sangat popular hingga kini.

Ciri-ciri utama

Ciri utama Bitfinex termasuk:

Tidak Perlu KYC: Bitfinex memerlukan pengesahan Kenali Pelanggan Anda (KYC) untuk penggunaan Tether dan pengeluaran cryptocurrency yang dipercepat. Namun, anda mempunyai akses penuh ke bursa hanya dengan alamat e-mel, yang bermaksud anda boleh berniaga tanpa nama di Bitfinex dengan mudah.

Sokongan Tor: Bitfinex membolehkan pengguna menyambung ke bursa melalui Tor, memberikan lapisan tanpa nama kepada pengguna.

Yuran Murah: Bitfinex mengenakan yuran pembuat 0.1% hingga 0.0% dan yuran pengambil 0.2% hingga 0.1%, bergantung pada jumlah dagangan bulanan anda. Bayaran mulai menurun setelah anda berniaga lebih dari $ 500,000 sebulan, dan turun ke tahap terendah setelah $ 30 bilion sebulan.

Pelbagai Jenis Pesanan: Bitfinex menawarkan banyak pilihan jenis pesanan yang sesuai dengan pedagang pemula dan maju, termasuk pasaran, had had, trailing stop, fill or kill, satu membatalkan yang lain (OCO), pesanan had pasca sahaja, pesanan tersembunyi, dan banyak lagi.

Perdagangan Leverage: Bitfinex membolehkan pengguna mengakses leverage sehingga 3.3x melalui pasaran pinjaman P2P yang unik.

Antaramuka yang boleh disesuaikan: Bitfinex adalah salah satu dari segelintir pertukaran yang membolehkan anda menyesuaikan antara muka anda dengan pelbagai cara. Anda boleh mengatur ruang kerja anda, menukar tema, menyiapkan pemberitahuan, dan memutuskan data mana yang ingin anda lihat di layar utama anda, misalnya.

Sokongan Pelbagai Bahasa: Bitfinex boleh didapati dalam bahasa Inggeris, Rusia dan Cina.

Ratusan Pasangan: Bitfinex menawarkan beratus-ratus mata wang cryptocurrency dan mata wang fiat, termasuk semua cryptocurrency utama dan mata wang fiat yang anda harapkan. Secara keseluruhan, Bitfinex menyenaraikan lebih daripada 100 cryptocurrency di bursa.

Pelbagai Mata Wang Fiat: Bitfinex menerima deposit dan pengeluaran (melalui pindahan bank) dalam pelbagai mata wang fiat, termasuk JPY, EUR, USD, dan GBP. Anda juga boleh membuat deposit menggunakan Tethers (USDT).

Sokongan Tether yang sangat baik: Pasukan yang sama yang mencipta Bitfinex juga berperanan dalam melancarkan Tether, dan kedua organisasi itu saling berkaitan dengan cara yang masih belum kita fahami sepenuhnya. Selain urusan kewangan yang tidak jelas, Bitfinex mempunyai sokongan yang sangat baik untuk Tethers (USDT), dan anda akan mendapat banyak pasangan USDT yang tersenarai di Bitfinex.

Aplikasi Mudah Alih: Bitfinex menawarkan aplikasi mudah alih untuk iOS dan Android. Aplikasi mudah alih membolehkan anda berdagang dari mana-mana peranti mudah alih, melihat carta, mengakses margin dana, atau bahkan membuat deposit baru. Pada dasarnya, anda mempunyai fungsi pertukaran penuh dari telapak tangan anda.

Sokongan API: Bitfinex menawarkan API REST dan Websocket, memudahkan semua jenis pedagang mengintegrasikan Bitfinex ke dalam persediaan yang ada.

Sokongan Institusi: Bitfinex melayani institusi dan pedagang kelas atas, walaupun platform ini tidak begitu popular seperti beberapa pertukaran yang diatur dengan lebih baik di luar sana. Bitfinex telah bekerjasama dengan Market Synergy untuk menawarkan akaun korporat, kelajuan perdagangan yang cepat, dan “sambungan gred institusi”, antara faedah lain.

Mata Wang dan Pasangan Bitfinex

Bitfinex menawarkan beratus-ratus pasangan mata wang cryptocurrency dan mata wang fiat pada pertukarannya. Terdapat lebih dari 100 cryptocurrency yang disenaraikan, misalnya, dan lima mata wang fiat yang berbeza. Secara keseluruhan, Bitfinex mempunyai banyak pilihan mata wang kripto dan mata wang fiat untuk dipilih, menawarkan kecairan yang kuat di semua pasangan. bitfinex-crypto-exchange-trading-platform

Kaedah Deposit dan Pengeluaran yang Disokong Bitfinex

Bitfinex menerima deposit dalam empat mata wang fiat yang berbeza (JPY, USD, GBP, dan EUR) dan Tether (USDT). Anda juga boleh memasukkan crypto terus ke dompet Bitfinex anda. Bitfinex menerima 80+ jenis cryptocurrency yang berbeza secara keseluruhan.

Proses Pendaftaran dan Log Masuk Bitfinex

Bitfinex menawarkan proses pendaftaran dan log masuk langsung yang serupa dengan proses yang digunakan oleh semua pertukaran crypto lain yang ada sekarang. Pendaftaran disediakan untuk pengguna di seluruh dunia kecuali yang berada di Bangladesh, Bolivia, Ekuador, Kyrgyzstan, dan Amerika Syarikat. Bitfinex memerlukan pengesahan KYC untuk penggunaan Tether dan mempercepat pengeluaran cryptocurrency. Walau bagaimanapun, anda mempunyai akses hampir lengkap ke bursa hanya dengan pengesahan e-mel (anda tidak boleh menyimpan mata wang fiat atau menggunakan koin stabil tertentu tanpa pengesahan KYC, tetapi itu sahaja).

bitfinex-pertukaran-pesanan-buku

Perdagangan Bitfinex

Bitfinex menawarkan perdagangan melalui mana-mana penyemak imbas desktop atau peranti mudah alih iOS dan Android. Antaramuka perdagangan serupa dengan antara muka pertukaran lain. Anda boleh membuat pesanan pasaran, had, dan berhenti, misalnya, bersama dengan pilihan perdagangan yang lebih maju seperti perdagangan leveraged, had had, stop trailing, fill atau kill, satu membatalkan yang lain (OCO), pesanan had pasca sahaja, pesanan tersembunyi , dan banyak lagi.

bitfinex-perdagangan-pasangan-pilihan

Bayaran Bitfinex

Bitfinex mempunyai struktur yuran yang sangat kompetitif, dan pertukarannya sangat telus mengenai yurannya. Satu perkara yang baik mengenai Bitfinex ialah potongan harga bermula dari $ 500,000, yang bermaksud anda membayar yuran yang sangat murah sama ada anda berniaga $ 1,000 sebulan atau $ 300,000 sebulan.

 • Bayaran Pembuat: 0.1% (Di bawah $ 500,000 Sebulan) hingga 0.00% (Lebih dari $ 30 Bilion Sebulan)
 • Yuran Pengambil: 0.2% (Di bawah $ 500.000 Sebulan) hingga 0.055% (Lebih dari $ 30 Bilion Sebulan)
 • Rebat Pembuat Pesanan Derivatif: -0,0200% hingga -0,0300%
 • Yuran Pengambil Pesanan Derivatif: 0.0750% hingga 0.0625%
 • Bayaran Deposit: Percuma
 • Bayaran Pengeluaran: 0.0004 BTC

Secara keseluruhan, struktur yuran Bitfinex sangat kompetitif. Pertukaran ini menawarkan beberapa yuran terendah di antara pertukaran besar dan besar.

yuran pertukaran bitfinex-crypto

Isu dan Waktu Keselamatan Bitfinex

Bitfinex telah diretas berkali-kali selama bertahun-tahun, yang menyebabkan kerugian dana pengguna yang ketara. Pada tahun 2015, pertukaran itu kehilangan $ 400,000 dalam satu hack. Kemudian, pada tahun 2016, Bitfinex kehilangan $ 73 juta lagi dalam serangan, yang merupakan pelanggaran pertukaran bitcoin kedua terbesar sepanjang masa.

Selain daripada peretasan, Bitfinex juga mengalami masalah downtime perbankan yang ketara selama bertahun-tahun, yang menyebabkan penghentian simpanan dan pengeluaran secara berkala. Sebagai contoh pada bulan April 2017, Bitfinex mengumumkan bahawa ia mengalami kelewatan dalam memproses pengeluaran USD setelah Wells Fargo memotong pemindahan wangnya. Sejak itu, Bitfinex telah melonjak antara beberapa bank di negara lain – kebanyakannya tanpa mendedahkan di mana wang pelanggan disimpan. Pertukaran tersebut baru-baru ini dihubungkan dengan sebuah bank yang berpusat di Puerto Rico yang disebut Noble Bank International, walaupun hubungan perbankan itu ditamatkan setelah Noble Bank menghadapi masalah kewangan.

Kemudahan Penggunaan Bitfinex

Bitfinex mudah digunakan untuk sesiapa sahaja yang telah menggunakan platform perdagangan tradisional atau pertukaran crypto. Ini bukan persediaan paling mesra pemula, kerana Bitfinex tidak mempunyai pilihan “beli” atau “jual” langsung seperti yang kita lihat di Coinbase dan bursa lain. Walau bagaimanapun, ini adalah platform perdagangan yang mudah digunakan secara keseluruhan untuk pengguna web, desktop dan mudah alih.

Kepercayaan dan Privasi Bitfinex

Bitfinex adalah salah satu pertukaran cryptocurrency utama yang paling tidak dipercayai dalam komuniti. Lihat sekejap Halaman Wikipedia Bitfinex untuk ringkasan peretasan, pelanggaran keselamatan, perkongsian perbankan yang tidak jelas, dan masalah lain yang dihadapi oleh Bitfinex selama ini. Secara keseluruhan, kami tahu sedikit tentang siapa yang menjalankan Bitfinex.

Salah satu perkara yang paling memprihatinkan ialah kami tidak mengetahui bahawa Bitfinex dan Tether dikendalikan oleh orang yang sama sehingga maklumat itu dinyatakan dalam tuntutan mahkamah. Kedua-dua Tether dan Bitfinex mempunyai sejarah audit yang tidak jelas dan hubungan perbankan yang tidak jelas.

Sebagai kesimpulannya, ada kekurangan ketelusan sepenuhnya mengenai aspek operasi Bitfinex, dan ini menjadikannya sukar untuk mempercayai Bitfinex dalam apa jua cara, bentuk, atau bentuk. Berita baiknya, tentu saja, adalah bahawa Bitfinex terus bertahan dari kontroversi ini dan terus beroperasi sejak tahun 2012. Dan, sejauh yang kita ketahui, Bitfinex tidak pernah membocorkan maklumat pengguna di mana-mana peretasan.

Perkhidmatan Pelanggan Bitfinex

Bitfinex menawarkan perkhidmatan pelanggan asas. Terdapat Pusat Bantuan Bitfinex di mana anda boleh melihat-lihat Soalan Lazim. Anda juga boleh mengemukakan permintaan kepada pasukan perkhidmatan pelanggan Bitfinex melalui borang dalam talian. Bitfinex, bagaimanapun, tidak mendedahkan alamat e-mel atau nombor telefon tertentu di mana pelanggan dapat menghubungi pasukan.

Panduan Pengguna Bitfinex: Cara Menyiapkan dan Menggunakan Bitfinex

Mendaftar untuk Bitfinex agak mudah. Inilah cara prosesnya berjalan.

1. Daftar

bitfinex-pertukaran-perdagangan-pendaftaran

Lawati Bitfinex.com, kemudian klik butang Daftar di bahagian atas halaman (atau butang Buka Akaun).

buka-akaun-pertukaran bitfinex

Masukkan nama pengguna, alamat e-mel, dan zon waktu anda. Kemudian, pilih kata laluan, lengkapkan pengesahan Captcha, dan klik Buka Akaun.

2. Pengesahan

Setelah anda menyelesaikan langkah-langkah di atas, anda boleh mula menggunakan Bitfinex dengan segera. Tidak diperlukan pengesahan lebih lanjut untuk mula menggunakan Bitfinex. Anda boleh memasukkan cryptocurrency ke dalam akaun anda, kemudian mulakan dagangan dengan segera.

Namun, jika anda ingin memasukkan mata wang fiat ke dalam akaun anda, maka anda perlu melengkapkan pengesahan Kenali Pelanggan Anda (KYC), yang termasuk memuat naik ID foto yang dikeluarkan oleh pemerintah ke platform. Anda juga perlu melengkapkan pengesahan KYC jika anda ingin menggunakan stablecoin atau syiling utiliti tertentu di platform, termasuk Tether (USDT) dan LEO.

Untuk menyelesaikan pengesahan KYC, anda perlu memenuhi syarat berikut:

Berumur sekurang-kurangnya 18 tahun

Berikan nombor telefon, alamat e-mel, dan alamat kediaman yang sah

Kirimkan dua bentuk pengenalan yang dikeluarkan pemerintah yang sah dengan gambar (seperti pasport, kad pengenalan nasional, lesen memandu, kad kediaman, kad izin pekerjaan, dll.)

Sekiranya anda tidak mempunyai dua bentuk ID yang dikeluarkan oleh kerajaan, maka anda boleh memberikan satu sahaja, kemudian hubungi [email protected] untuk mengatur panggilan Skype untuk mengesahkan identiti anda

Kirimkan penyata bank yang dengan jelas menonjolkan nama anda sebagai pemegang akaun (deposit pertama anda ke Bitfinex mesti berasal dari akaun bank ini)

Kirimkan bukti alamat, termasuk pernyataan yang tidak lebih dari tiga bulan dari syarikat utiliti, syarikat perkhidmatan, syarikat berlesen, atau pihak berkuasa kerajaan yang dengan jelas menunjukkan nama dan alamat kediaman anda

3. Pengesahan Dua Faktor

Bitfinex mengesyorkan menetapkan pengesahan dua faktor (2FA) untuk melindungi akaun anda. Anda boleh memilih untuk menyediakan 2FA berasaskan SMS atau 2FA berasaskan aplikasi (seperti melalui Authy atau aplikasi Google Authenticator).

4. Kaedah Deposit

Sekiranya anda telah menyelesaikan pengesahan KYC, anda boleh memasukkan mata wang fiat atau cryptocurrency ke dalam akaun anda untuk memulakan perdagangan. Sekiranya anda belum menyelesaikan pengesahan KYC, anda hanya boleh menyimpan cryptocurrency.

kaedah deposit bitfinex

Beberapa kaedah deposit yang boleh diterima di Bitfinex termasuk:

Pindahan wang mata wang Fiat (EUR, JPY, USD, atau GBP)

Tether (USDT)

Cryptocurrency seperti BTC, LTC, ETH, ETC, ZEC, XMR, DASH, XRP, IOTA, dan 80+ yang lain

deposit bitcoin-cryptocurrency-cryptocurrency

Menyetorkan wang ke Bitfinex adalah percuma kecuali untuk pindahan wang melalui bank, yang mana anda akan membayar 0.1% dari jumlah keseluruhan deposit, dengan bayaran maksimum $ 20 setiap pindahan kawat.

pembayaran bitfinex-bitcoin-wallet

5. Dagangan Cryptocurrency

Setelah anda membiayai akaun Bitfinex, anda boleh mula berdagang cryptocurrency. Tetingkap perdagangan kripto Bitfinex serupa dengan yang anda lihat di bursa lain.

bagaimana-untuk-perdagangan-cryptocurrency-on-bitfinex

Pilih jenis pesanan anda, kemudian klik Exchange Buy atau Exchange Sell untuk menjalankan perdagangan.

6. Pengeluaran

Semasa mengeluarkan wang, anda akan membayar yuran berdasarkan kaedah pengeluaran anda (seperti $ 5 USD untuk pengeluaran USDT atau 0.1% untuk pemindahan bank mata wang fiat).

Secara amnya, Bitfinex menjadikannya cepat dan mudah untuk mengeluarkan wang dari platform. Namun, seperti yang disebutkan di atas, pertukaran secara berkala mengalami kesulitan dengan kemitraan perbankan di mana penarikan sementara ditutup.

Kata Akhir

Bitfinex adalah salah satu pertukaran terbesar dan terkenal yang ada sekarang. Malangnya, ia juga paling kontroversial. Ya, Bitfinex telah beroperasi sejak tahun 2012. Namun, Bitfinex juga tidak pernah mempunyai banyak ketelusan mengenai perkongsian perbankan, pasukan pengurusan, status kewangan, dan maklumat penting lainnya. Bitfinex juga enggan mendedahkan secara terbuka hubungan intimnya dengan Tether – kedua-duanya mempunyai pasukan pengurusan dan pemegang saham yang sama, dan Tether dan Bitfinex didakwa bersekongkol untuk mendorong bitcoin ke tahap tertinggi pada Disember 2017.

Selain itu, Bitfinex adalah pertukaran cryptocurrency dengan syarat peraturan terhad di mana anda boleh berdagang dengan bayaran rendah dengan hanya diperlukan pengesahan e-mel. Walaupun tidak lagi tersedia untuk penduduk AS, Bitfinex tetap popular di kalangan peniaga di seluruh dunia.

Berniaga & Pertukaran

 • Panduan Crypto 101: Memilih Pertukaran Cryptocurrency Terbaik
 • Panduan untuk Bittrex Exchange: Cara Berdagang di Bittrex
 • Panduan Pertukaran Binance: Cara Membuka Akaun Binance dan Perkara Yang Harus Anda Ketahui
 • Panduan Pertukaran Gemini: Panduan Ulasan Pengguna
 • Panduan Pertukaran Kraken: Panduan Ulasan Pengguna
 • Panduan untuk Etherdelta Exchange: Cara Berdagang di Etherdelta
 • Panduan Asas Perdagangan Cryptocurrency: Pengenalan Analisis Teknikal Crypto
 • Perdagangan Cryptocurrency: Memahami Pasangan Dagangan Cryptocurrency & Bagaimana ia berfungsi
 • Panduan Dagangan Crypto: 4 Kesalahan Umum Setiap Pengedar Crypto Akan Mengalami

Dompet

 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Mengapa Anda Memerlukan Dompet?
 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet Bitcoin
 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka MyEtherWallet (MEW)

Anda juga boleh menyertai kumpulan Facebook kami di Kuasai Crypto: Pengetahuan Cryptocurrency Lanjutan untuk mengemukakan sebarang pertanyaan mengenai cryptocurrency.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me