Suruhanjaya Sekuriti Ontario adalah Wilayah Kedua yang Melarang BitMEX

Dalam alamat baru-baru ini ke pelanggannya yang berpusat di Ontario, Kanada, pertukaran cryptocurrency popular yang dimiliki oleh BitMEX diumumkan pemergiannya dari wilayah.

BitMEX menyatakan bahawa pemergian ini dari wilayah terpadat di Kanada, adalah disebabkan oleh tindakan penguatkuasaan yang diambil oleh Ontario Securities Commission (OSC). Malangnya, dengan Ontario mewakili lebih dari satu pertiga daripada populasi Kanada, ini adalah hit yang cukup besar bagi peniaga crypto yang menggunakan BitMEX.

Bagi pengguna perkhidmatan BitMEX berasaskan Ontario, operasi dijadualkan berhenti pada 1 September 2020 – memberi pengguna satu minggu untuk menyelesaikan urusan mereka dengan teratur.

Pulangan Masa Depan?

Walaupun berita mengenai larangan operasi ini mungkin mengecewakan penggemar pertukaran, BitMEX nampaknya tetap optimis mengenai pengembalian masa depan. Dalam alamat baru-baru ini kepada pelanggan Ontario, BitMEX menyatakan,

“Kami menyokong usaha pengawal selia untuk membantu menetapkan piawaian untuk produk cryptocurrency yang akan menyokong kemajuan kelas aset yang berkembang pesat ini. Kami akan terus bekerjasama dengan Suruhanjaya Sekuriti Ontario untuk menyokong tujuannya untuk pasaran Ontario dan akan terus memperbaharui pelanggan kami yang tinggal di Ontario. “

Walaupun BitMEX belum menjelaskan alasan di sebalik larangan tersebut, pandangan optimisnya tentang masa depan akan menunjukkan bahawa perbaikan untuk memastikan pematuhan terhadap undang-undang sekuriti dapat dilaksanakan.

Makluman 21-327

Wilayah dan wilayah Kanada dikawal secara individu oleh entiti seperti OSC. Untuk ‘menyelaraskan’ pendekatan negara terhadap undang-undang sekuriti, Kanada Securities Administrators (CSA) diciptakan dan ditadbir oleh pengawal selia sekuriti dari setiap wilayah dan wilayah.

Sebab di sebalik penarikan diri dari wilayah Ontario tidak diketahui sepenuhnya – namun, ia mungkin dijelaskan ketika melihat komunikasi baru-baru ini oleh CSA.

Pada awal tahun 2020, kami melaporkan mengenai Pentadbiran Sekuriti Kanada (CSA), dan rancangannya yang baru dibuat ‘Makluman 21-327‘. Pemberitahuan ini menarik perhatian kami pada masa itu, kerana menangani pendirian CSA mengenai pertukaran cryptocurrency, dan bagaimana undang-undang sekuriti yang ada masih berlaku.

Lebih khusus lagi, CSA menyatakan bahawa walaupun pertukaran mungkin tidak menampung token keselamatan, “… transaksi yang melibatkan aset kripto mungkin tunduk pada undang-undang sekuriti jika transaksi tersebut tidak menghasilkan kewajiban untuk membuat dan mengambil aset kripto yang disebut dalam transaksi sejurus selepas transaksi. “

CSA diteruskan dengan menjelaskan apa sebenarnya ‘penghantaran segera’ melalui petikan berikut.

Kami secara amnya akan menganggap penghantaran segera berlaku sekiranya:

 • Platform dengan segera mengalihkan pemilikan, pemilikan dan kawalan aset crypto kepada pengguna Platform, dan akibatnya pengguna bebas untuk menggunakan, atau sebaliknya, menangani aset kripto tanpa
 • penglibatan lebih lanjut dengan, atau bergantung pada Platform atau sekutunya, dan
 • Platform atau sekutu mana pun yang mempunyai kepentingan keselamatan atau hak undang-undang lain terhadap aset crypto; dan
 • berikutan penyerahan aset crypto dengan segera, pengguna Platform tidak terdedah kepada risiko insolvensi (risiko kredit), risiko penipuan, risiko prestasi atau risiko kecekapan di pihak Platform.
 • Mengikuti Saman

  Walaupun pada 1 September hanya seminggu, penduduk Ontario mempunyai lebih banyak masa daripada warga Kanada lain yang menggunakan perkhidmatan BitMEX. Quebec, wilayah terpadat kedua di negara ini, menyaksikan pengawal selia sekuriti wilayahnya sendiri, Autorité des Marchés Financiers (AMF), mengenakan larangannya sendiri pada BitMEX pada tahun 2018. Di antara larangan yang dikenakan di kedua-dua negara, Ontario dan Quebec, kira-kira 60% orang Kanada kini kehilangan akses ke BitMEX.

  Ke depan, larangan BitMEX ini mungkin merupakan permulaan trend yang lebih besar. Adakah kita akan melihat pertukaran lain menemui nasib yang sama dalam beberapa bulan mendatang, kerana pengawal selia terus mengarahkan perhatian yang semakin meningkat terhadap operasi tersebut?

  Bitmex

  Ditubuhkan pada tahun 2014, BitMEX adalah pertukaran cryptocurrency yang mengekalkan ibu pejabat di negara pulau, Seychelles. Sejak dilancarkan, BitMEX telah berjaya mewujudkan kehadiran global, berkembang menjadi salah satu platform yang lebih terkenal seumpamanya.

  CEO, Arthur Hayes, kini mengawasi operasi di BitMEX.

  Suruhanjaya Sekuriti Ontario

  Suruhanjaya Sekuriti Ontario (OSC), adalah badan pengawal selia yang berpusat di Ontario, Kanada. OSC ditugaskan untuk memastikan pasaran yang adil dan telus untuk semua peserta, melalui penguatkuasaan Ontario Akta Sekuriti.

  Ketua Pegawai Eksekutif, D. Grant Vingoe, kini mengawasi operasi di OSC.

  Mike Owergreen Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me