Rusia Memulakan Kerangka Peraturan untuk Token Keselamatan

Pegawai Rusia mengambil beberapa langkah penting bulan ini untuk mewujudkan kerangka peraturan untuk token keselamatan. Pada masa lalu, Rusia telah berada di pagar bagaimana menangani teknologi baru dengan tepat. Keraguan ini merugikan komuniti blockchain negara dan melambatkan penggunaannya.

Persaingan Global

Kini nampaknya penggubal undang-undang menyedari pentingnya tetap relevan dalam sektor ini. Akibatnya, para pegawai terus menerapkan undang-undang baru yang berkaitan dengan penggunaan dan pemilikan aset digital. Kini, Moscow ingin memberi peluang kepada usahawannya untuk bersaing di pentas global.

Perundangan dalam Karya

Rusia kini mempunyai tiga bil berkaitan crypto utama yang akan dikuatkuasakan dalam beberapa bulan akan datang. Rang undang-undang ini adalah sebahagian daripada kempen “Ekonomi Digital Rusia Terbuka”. Kempen ini adalah untuk membantu Rusia mengembangkan sumber pendapatan dan kewangan alternatif melalui inovasi.

Kripto Tip-Toe

Dari tiga rang undang-undang yang akan diaktifkan dalam beberapa minggu akan datang. Dua daripada bil gagal menyebutkan cryptocurrency secara langsung. Walau bagaimanapun, bil tersebut merangkumi aktiviti kripto. Rang undang-undang ketiga secara jelas menamakan cryptocurrency.

Malangnya, pegawai menangguhkan rang undang-undang ketiga sebanyak tiga kali. RUU ini dikenal sebagai “Hak Kewangan Digital.” Ramai di negara ini menganggap rang undang-undang ini sebagai undang-undang crypto yang paling penting pada masa ini dan untuk alasan yang baik.

Kategorikan Crypto

RUU “Hak Digital Kewangan” akhirnya memecah aset digital menjadi tiga kategori – Aset Maya (crypto), Teknikal (utiliti), dan Aset Kewangan Digital (token keselamatan). Perundangan ini merupakan langkah pertama yang penting untuk peningkatan penggunaan. Terutamanya, ia akan membantu membina keyakinan terhadap ekonomi kripto.

Pelbagai Pindaan

Terutama, RUU ini telah mengalami banyak perubahan sejak diperkenalkan, terutama kerana sokongan kuat dari sektor perniagaan tempatan dan Menteri Kewangan. Pengerusi Jawatankuasa Pasaran Kewangan Rusia, Anatoly Aksakov memperkenalkan dua draf pertama rang undang-undang pada 20 Mac 2019.

Anatoly Aksakov

Anatoly Aksakov – Ketua Jawatankuasa Pasaran Kewangan Rusia

Rancangan undang-undang ketiga yang ditaja bersama dihadapkan kepada penggubal undang-undang pada 26 Mac. Rang undang-undang itu diajukan oleh ketua Jawatankuasa Perundangan parlimen, Pavel Krasheninnikov dan Speaker Duma, Vyacheslav Volodin. Menariknya, versi rang undang-undang ini memfokuskan pada penggunaan kontrak pelaksanaan sendiri, atau kontrak pintar.

Penggunaan kontrak pintar

Regnum, ketua undang-undang Rusia Pavel Krasheninnikov, ketua Jawatankuasa Perundangan parlimen menyatakan bahawa kontrak pintar sangat serupa dengan sistem pembayaran berulang yang berlaku. Dia percaya bahawa FinTech ini penting dalam pembangunan ekonomi digital Rusia.

Bank Pusat Rusia Tidak Suka Bitcoin

Sebab utama penangguhan “On Digital Financial Rights” adalah kenyataan bahawa Bank Pusat Rusia masih menentang keseluruhan konsep cryptocurrency terdesentralisasi.

Tidak menghairankan bahawa bank pusat tidak menyokong bentuk mata wang lain, selain daripada mata wang yang dikeluarkannya secara peribadi. Pada satu ketika, timbalan gabenor bank itu, Sergei Shevtsov berusaha memanggil cryptos sebagai “skema piramid berteknologi tinggi.” Kenyataan itu menyoroti beberapa sekatan yang mesti diatasi oleh masyarakat kripto Rusia untuk berjaya.

Mengenai Hak Digital

Pada 1 Oktober, undang-undang kedua – “Hak Digital” mula berkuatkuasa. Ini adalah undang-undang pertama yang memasuki perkhidmatan. Ini serupa dengan undang-undang “Hak Digital Kewangan” tetapi berbeza dalam banyak cara utama. Terutamanya, undang-undang tidak menggunakan perkataan “cryptocurrency”.

RUU tersebut menetapkan definisi asas undang-undang di sektor ini dan status masing-masing. Sebagai contoh, Hak Digital kini merupakan istilah yang diakui secara sah di negara ini.

Meminda Kanun Sivil

Undang-undang baru mengubah kod sivil Rusia. Tambahan itu sekarang menyatakan bahawa penggunaan teknologi maklumat adalah sah untuk memenuhi kewajiban dalam keadaan tertentu. Pada dasarnya, kontrak yang dilaksanakan sendiri secara sah mengikat untuk bergerak ke hadapan.

Undang-undang ICO dalam Perjalanan

Pada bulan Januari, rang undang-undang yang berkaitan dengan crypto ketiga akan dikuatkuasakan. Rang undang-undang ini secara eksklusif berkaitan dengan kempen crowdfunding seperti penawaran token keselamatan (STO). Undang-undang ini disebut “Pada Menarik Pelaburan Menggunakan Pelaburan Pelaburan” dan konsekuensinya sangat luas.

Sekatan STO

Presiden Rusia Vladimir Putin menandatangani rang undang-undang itu pada bulan Ogos 2019. Undang-undang baru ini meletakkan perlindungan pelabur, serta sekatan di sektor ICO dan STO.

Presiden Rusia Vladimir Putin melalui BBC

Presiden Rusia Vladimir Putin melalui BBC

Sebagai contoh, pelabur yang tidak berkelayakan hanya boleh melabur sehingga 600,000 rubel ($ 9000) setiap orang. Undang-undang ini dimaksudkan untuk melindungi pelabur yang tidak berpendidikan dari mengambil kerugian besar. Malangnya, ia juga dapat mengehadkan pelabur normal daripada memaksimumkan ROI mereka.

STO eksklusif

Undang-undang ini juga akan membatasi syarikat mana yang dapat mengadakan acara crowdfunding. Tidak menghairankan, hanya pihak yang berdaftar dengan bank pusat negara yang dapat melakukan aktiviti crowdfunding pada masa ini. Pada dasarnya, mana-mana STO dalam bahasa Rusia memerlukan restu bank pusat untuk meneruskan.

Tidak Mudah Menjadi Pelabur Crypto Rusia

Undang-undang ini menunjukkan usaha Rusia untuk membiarkan hanya golongan elit yang memanfaatkan sektor blockchain, sementara pada masa yang sama, menjadikan hampir mustahil bagi rata-rata orang untuk melakukannya.

Corak pengabaian terhadap pelabur awam bukanlah sesuatu yang baru. Kembali pada tahun 2017, Rusia mengisyaratkan untuk melarang kripto pada masa yang sama bank pusat mengumumkan rancangan untuk mengeluarkan cryptocurrency asli dalam 2 tahun akan datang – cryptoruble.

Persatuan Blockchain dan Cryptocurrency Rusia

Walaupun terdapat sejarah perundangan crypto yang mendung di negara ini, Rusia terus melihat pengembangan blockchain lebih lanjut. Negara ini sudah mempunyai banyak syarikat yang bekerjasama untuk membantu menambahkan ketelusan ke sektor ini – Persatuan Blockchain dan Cryptocurrency Rusia.

Kumpulan ini menyediakan sistem penilaian kepada pelabur untuk menilai kesahihan ICO atau STO dengan lebih baik. Syarikat ini berusaha untuk membuat standard antarabangsa untuk menilai kempen crowdfunding. Dengan cara ini, pelabur dapat menilai risiko yang berkaitan dengan pelaburan ini dengan lebih konsisten.

Hasil Sekatan dalam Perubahan

Pegawai Rusia mengambil langkah besar untuk memajukan sektor blockchain tempatan setelah berhadapan dengan sekatan pelanggaran yang dikenakan oleh AS. Anggota parlimen AS menegaskan sekatan atas apa yang mereka lakukan dianggap sebagai pilihan raya campur tangan dalam pilihan raya presiden 2016.

Sejak permulaan sekatan itu, Presiden Rusia Vladimir Putin telah mengkritik keputusan AS. Dia menyatakan bahawa langkah AS melancarkan dolar. Akibatnya, strategi ini menyukarkan negara pesaing untuk terus mempercayai mata wang. Pada dasarnya, langkah itu memaksa Rusia untuk pertimbangkan alternatif.

Rusia Menuju Crypto

Rusia kini bersedia beralih ke arah penyelesaian blockchain. Negara ini memiliki jaringan dan kemahiran teknikal untuk menjadi kekuatan dominan dalam bidang crypto. Memandangkan negara ini akan melancarkan cryptocurrency asli pada tahun mendatang, masuk akal bahawa penggubal undang-undang mula mempromosikan persekitaran perniagaan yang lebih mesra blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me