Lihat Perundangan Token Keselamatan Eropah

Eropah terus melihat lebih banyak daerah mengambil sikap pro-crypto. Negara-negara seperti UK, Switzerland, dan Malta, telah membuat kemajuan besar untuk meningkatkan posisi masing-masing di pasar. Walaupun terdapat banyak faktor penyumbang di sebalik langkah ini, pengenalan token keselamatan telah memainkan peranan besar dalam keputusan negara-negara ini.

Token keselamatan membolehkan pendigitan pelaburan tradisional. Kaedah ini dipanggil tokenisasi. Aset token dianggap lebih stabil daripada cryptocurrency tradisional oleh kebanyakan negara. Pada masa ini, token keselamatan berada di bawah EU MiFIDII peraturan.

MiFID II

EU melancarkan peraturan MiFID II pada 3 Januari 2018. Kerangka perundangan ini memberikan perlindungan tambahan kepada para pelabur. Selain itu, peraturan MiFID II meningkatkan fungsi dan kecekapan pasaran. Perundangan ini merupakan tindak lanjut dari peraturan MiFID asli (Pasar dalam Arahan Kewangan) yang telah beroperasi sejak November 2007.

Liechtenstein

Negara keenam terkecil di dunia, Liechtenstein terus mengembangkan sektor blockchain mereka pada tahap yang mengagumkan. Walaupun jumlahnya hanya 62 batu persegi, negara kecil ini berada di antara yang tertinggi dari segi KDNK per kapita. Pada Oktober 2018, negara itu dilepaskan draf awam bertajuk “National Blockchain Act.”

Dokumen tersebut mengetengahkan keinginan daerah untuk mengembangkan aspirasi blockchain mereka. Langkah itu diikuti dengan pengumuman oleh Union Bank AG negara itu. Di sini, bank menggambarkan hasrat mereka untuk menjadi bank pertama yang mengeluarkan token keselamatan. Bank ingin membuat token untuk aktiviti antara bank seperti memindahkan sejumlah besar dana ke peringkat antarabangsa.

Jerman

Jerman tidak menganggap cryptocurrency sebagai instrumen kewangan. Pada bulan September 2018, negara menetapkan bahawa peniaga Bitcoin tidak memerlukan pelesenan dan perdagangan cryptocurrency harus tetap sah. Ini adalah keputusan utama yang memihak kepada pelabur crypto. Keputusan ini bermaksud bahawa pelabur crypto tidak perlu mematuhi peraturan sekuriti Jerman.

Berlin melalui City Break

Berlin melalui City Break

Pada Disember 2018, bursa saham kedua terbesar di Jerman diumumkan merancang untuk melancarkan pertukaran token crypto. Boerse Stuttgart Group bekerjasama dengan firma Fintech tempatan SolarisBank untuk menjayakan projek ini. Tarikh pelepasan pertukaran adalah Q3 2019. Menurut pemaju, pelbagai cryptocurrency termasuk utiliti, keselamatan, dan token pertukaran akan dihoskan.

Switzerland

Switzerland telah lama menjadi pusat kewangan di Eropah. Pegawai Switzerland berminat memperluas pengaruh kewangan mereka ke sektor blockchain. Negara ini baru-baru ini membuka sektor perniagaan blockchain yang dijuluki Crypto Valley. Di sini, permulaan blockchain menerima cukai yang dikurangkan dan faedah lain yang diberikan oleh kerajaan Switzerland.

Selain daripada keuntungan kewangan, firma blockchain yang berpangkalan di Swiss mendapat banyak manfaat daripada peraturan blockchain yang jelas di negara ini. Lembaga Pengawas Pasaran Kewangan Switzerland (FINMA) membahagikan token kepada empat kategori berbeza. Kategori ini merangkumi token aset, pembayaran, utiliti, dan hibrid.

Estonia

Estonia adalah antara anggota EU pertama yang menghalalkan aktiviti crypto. Negara ini telah meluluskan lebih dari 900 lesen crypto sejak mengubah peraturan tahun lalu. Mereka yang dilesenkan merangkumi pelbagai perniagaan crypto seperti pertukaran, syarikat permulaan, dan syarikat teknologi blockchain. Kira-kira 400 daripada lesen yang dikeluarkan adalah milik penyedia dompet crypto menurut baru-baru ini laporan.

Estonia berjaya pergi dari negara termiskin di EU ke ekonomi yang maju melalui gabungan faktor. Insentif cukai, persekitaran perniagaan yang mesra, dan prosedur perlesenan yang mudah semuanya menyumbang kepada peningkatan negara dalam sektor blockchain. Hari ini, Estonia adalah salah satu negara yang paling mesra STO di dunia.

Malta

Malta terus menjadi penggerak kripto di rantau ini. Negara ini mengambil masa pemerintahan kripto melalui gabungan faktor. Malta adalah pertama negara di dunia untuk menyediakan kerangka peraturan yang kukuh untuk pelabur crypto dan ICO. Kerajaan proaktif dalam merekrut syarikat baru di pasaran mereka.

Hari ini, Malta adalah salah satu lokasi terbaik di dunia untuk melancarkan STO anda. Negara ini sudah mempunyai banyak platform crypto besar. Pertukaran kripto terbesar di dunia mengikut jumlah, Binance, bergandingan dengan Bursa Saham Malta (MSX) pada bulan September tahun lalu. Kedua-duanya merancang untuk membina pertukaran token keselamatan baru di negara ini dalam beberapa bulan mendatang.

UK

UK pada masa ini tidak mempunyai peraturan kripto. Negara ini terus meneliti pasar cryptom dengan pengawal selia yang menyatakan bahawa mungkin bertahun-tahun sebelum garis panduan peraturan yang tepat dapat dikembangkan. Pada bulan Mac 2018, negara-negara Crypto aset Taskforce mengeluarkan laporan di mana cryptocurrency disenaraikan dalam tiga kelas yang berbeza. Kelas ini merangkumi token keselamatan, token utiliti, dan token pertukaran.

Pada masa ini, perbahasan crypto UK berterusan. Pihak Berkuasa Persekutuan Perniagaan Britain (BBFA) mengeluarkan sebuah laporan di mana mereka memperincikan bagaimana peraturan buruk akan menghalang pertumbuhan sektor ini lebih daripada “tidak ada peraturan sama sekali.” Seperti sekarang, UK mempunyai komuniti blockchain yang kuat dengan penganalisis meramalkan pertumbuhan masa depan dalam sektor ini.

Perancis

Perancis mengambil pendekatan yang jauh berbeza mengenai firma cryptocurrency. The Authorité des Marchés Financiers (AMF) mengeluarkan garis panduan ICO tahun lalu. Peraturan baru mengharuskan semua ICO memberikan ketelusan sepenuhnya mengenai penawarannya. Syarikat mesti menentukan penggunaan token mereka sebelum mendapat persetujuan. Permintaan ini diperlukan agar pegawai dapat menentukan jenis token yang ingin dikeluarkan oleh syarikat.

Pendirian Perancis terhadap ICO ditiru oleh banyak negara lain di seluruh dunia. Dengan membuat semua ICO beroperasi dalam pendedahan penuh, negara berjaya menyambut STO secara serentak sambil mengurangkan jumlah ICO yang beroperasi. STO menyediakan cara yang lebih selamat bagi pelabur untuk mengambil bahagian dalam kempen penggalangan dana blockchain.

Token Keselamatan EU semakin meningkat

Sekarang setelah anda memahami dengan lebih baik mengenai peraturan cryptocurrency yang sedang dikembangkan di Eropah, mudah untuk melihat mengapa negara-negara seperti Malta telah banyak melabur dalam sektor blockchain mereka.

Oleh kerana ekonomi global terus berjalan di jalur pendigitalan, banyak yang dapat diperoleh bagi negara yang dapat menjadi pusat revolusi teknologi ini. Mudah-mudahan, lebih banyak negara di seluruh dunia menyedari betapa pentingnya perkembangan ini dan bagaimana ia mempengaruhi masa depan ekonomi global dengan cara utama. Buat masa ini, perlumbaan sedang berlangsung untuk melihat negara Eropah mana yang dapat memimpin ekonomi blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me