Jerman Negara Terkini yang Merangka Rang Undang-Undang yang Mengawal Peraturan Sekuriti Digital

Sejak munculnya sekuriti digital, syarikat dari seluruh dunia telah meminta kejelasan peraturan yang lebih besar mengenai penggunaannya. Walaupun kemajuan nampaknya bergerak lambat, berbagai negara, seperti Jerman, telah memperhatikan panggilan ini, dan sekarang mengambil langkah-langkah yang bermakna ke depan.

Sekuriti Digital

Sebelum kita melihat beberapa negara yang menangani / menetapkan kerangka kerja di sekitar aset ini, apa sebenarnya keselamatan digital?

Ringkasnya, keselamatan digital adalah token berasaskan blockchain, mewakili pelaburan yang mendasari. Pelaburan yang mendasari boleh datang dalam pelbagai bentuk dan bentuk. Ini bermaksud bahawa keselamatan digital boleh mewakili pemilikan dalam koleksi, ekuiti dalam syarikat, pemilikan hutang, dan banyak lagi.

Token ini menggunakan protokol yang mampu menggunakan kontrak pintar, yang memberi mereka ciri-ciri untuk memastikan mereka tetap mematuhi peraturan dengan undang-undang tradisional mengenai sekuriti.

Walau bagaimanapun, kerana penggunaan teknologi baru dan kurang difahami, aset ini sering kali tidak sesuai dengan peraturan tradisional yang dikenakan ke atas sekuriti. Walaupun mereka mungkin mempunyai kualiti yang cukup dengan sekuriti tradisional untuk dimasukkan ke dalam kelas aset yang sama, sekuriti digital sering memerlukan kerangka baru untuk menjelaskan bidang peraturan kelabu semasa. Kekurangan kejelasan ini telah menyebabkan pelbagai contoh cegukan undang-undang, ketika syarikat berusaha menavigasi perairan yang belum dipetakan.

Rangka Kerja Jerman

Hanya beberapa hari yang lalu, Jerman menjadi negara terbaru yang memperkenalkan a draf bil sekitar rawatan sekuriti digital.

Rang undang-undang baru ini bertujuan menangani pelbagai masalah.

Program apa yang sesuai akan digunakan untuk menggantikan amalan rakaman perbuatan semasa?

Seperti sekarang, penerbitan sekuriti di Jerman, memerlukan akta kertas yang dijaminkan. Ini mungkin berfungsi untuk sekuriti tradisional, tetapi bagaimana dengan rakan digital mereka yang berasaskan blokchain baru? Rang undang-undang yang dikemukakan mencadangkan agar sistem buku besar digital disediakan, sebagai kaedah untuk merakam maklumat tersebut – dan teknologi apa yang lebih baik untuk memfasilitasi ini daripada, sekali lagi, blockchain?

Siapa yang akan bertanggungjawab mengatur sekuriti digital untuk terus maju?

Sekiranya blockchain akan digunakan sebagai lejar untuk merakam maklumat tersebut, perlu ada entiti terkenal yang menguruskan pengurusannya. Dalam kes ini, peranan itu akan diserahkan kepada Lembaga Penyeliaan Kewangan Persekutuan

Ringkasnya, rang undang-undang ini akan melihat akta nota kertas digantikan dengan lekapan berasaskan blockchain, yang diawasi oleh Lembaga Penyeliaan Kewangan Persekutuan.

Menariknya, nampaknya kemampuan sekuriti yang ada untuk ditukar menjadi sekuriti digital, telah disarankan. Keupayaan seperti ini berpotensi menghasilkan tahap kecairan yang lebih tinggi untuk sekuriti digital, dan meningkatkan kelajuan penggunaan.

Walaupun masih banyak kerja yang perlu dilakukan, bil seperti yang dijelaskan di sini adalah langkah pertama yang penting ke arah peraturan sekuriti digital yang jelas.

Rangka Kerja Rusia

Jerman bukan satu-satunya negara dalam usaha mengatur sekuriti digital dengan secukupnya. Rusia juga memulakan pengembangan kerangka sendiri, pada tahun 2019, setelah bertahun-tahun memikirkan keadaan. Walaupun memerlukan masa berbulan-bulan, ini akhirnya berlaku beberapa minggu yang lalu.

Undang-undang baru ini menangani cryptocurrency, serta menentukan sekuriti digital. Dirujuk sebagai ‘aset kewangan digital’ atau ‘DFA’, undang-undang ini menjelaskan kerangka di mana aset tersebut diatur sepenuhnya. Ini menunjukkan pengawasan yang komprehensif, dari penjualan, penerbitan, dan perdagangan DFA.

Walaupun Rusia mungkin mempercayai idea sekuriti digital / DFA, cryptocurrency tidak menerima layanan yang sama. Ya, memang benar bahawa sekatan telah dilonggarkan di sekitar mata wang kripto, namun, rang undang-undang yang dibincangkan di sini juga melarangnya digunakan sebagai bentuk pembayaran – termasuk pembelian sekuriti digital. Untuk melakukannya, memerlukan pembayaran dalam FIAT.

Sama seperti Jerman, ini adalah kemajuan yang pasti, dengan lebih banyak kerja yang perlu dilakukan.

Kerangka Jepun

Negara pulau yang berpengetahuan teknologi ini adalah salah satu yang pertama secara resmi meluluskan peraturan mengenai sekuriti digital. Dalam hal ini, Jepun membentuk kerangka baru untuk menangani peristiwa penjanaan modal, seperti penawaran sekuriti digital (DSO).

Contoh topik yang diperjelaskan dalam kerangka ini termasuk,

  • Terminologi industri
  • Piawaian perbankan, termasuk syarat penjagaan
  • Tanggungjawab pertukaran (pemisahan dana)
  • Denda dan denda untuk ‘berita palsu’

Jepun bernasib baik kerana mendapat manfaat daripada dua organisasi yang mengatur sendiri, yang ditugaskan untuk mengembangkan standard industri dan keseragaman dalam sekuriti digital. Organisasi-organisasi ini adalah,

Persatuan Penawaran Token Keselamatan Jepun (JSTOA)

Persatuan Token Keselamatan Jepun (JSTA)

Tidak syak lagi, populariti usaha berasaskan blockchain di kalangan syarikat Jepun memaksa pemerintah menyerahkan peraturan baru yang lebih sesuai. Apabila tren ini berterusan, harapkan lebih banyak negara mengikutinya, kerana mereka menyesuaikan diri dengan industri yang berkembang di setiap sempadan masing-masing.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me