Gambaran Keseluruhan Perundangan Sekuriti Digital di Malta

Ketika memilih bidang kuasa untuk penawaran sekuriti digital, Malta adalah antara yang pertama dalam senarai. Selama beberapa tahun terakhir, Malta telah mengambil posisi yang unik sebagai “pulau blockchain”, mendorong inovasi teknologi dengan memperkenalkan perundangan blockchain maju, kebijakan pajak yang ramah dan pendekatan progresif terhadap peraturan. 

Artikel ini memberikan gambaran menyeluruh mengenai status undang-undang sekuriti digital di Malta, berdasarkan penelitian dan komunikasi peribadi selama berbulan-bulan dengan pengawal selia Malta dan peguam tempatan, sementara kami telah menyusun platform kami untuk penawaran sekuriti digital di pulau itu. 

Gambaran keseluruhan peraturan

Sekuriti digital di Malta diatur, pertama dan terutama, oleh undang-undang tradisional mengenai instrumen dan perkhidmatan kewangan, yang paling penting di antaranya adalah Akta Syarikat dan Akta Perkhidmatan Pelaburan. Undang-undang ini memasukkan diri mereka ke dalam peruntukan undang-undang EU, yaitu MiFID II, Prospectus Regulation dan lain-lain.

Terlepas dari sekumpulan undang-undang yang ada, Malta juga telah memperkenalkan undang-undang khusus mengenai instrumen kewangan berbasis blockchain inovatif yang menentukan apa yang harus diatur oleh undang-undang tradisional dan apa yang termasuk dalam lingkup peraturan baru.

Pendekatan ini berbeza dari yang diadopsi oleh negara-negara dengan sistem hukum umum yang tidak memerlukan undang-undang khusus untuk menentukan status hukum objek inovatif, bergantung pada yang ada sebagai gantinya. 

Terdapat tiga tindakan utama yang merujuk kepada sekuriti digital terutamanya: 

  1. Aset Kewangan Maya (Akta VFA), yang menentukan aset berasaskan DLT dan peraturan yang mengaturnya
  2. Malta Digital Innovation Authority (MDIA), yang menubuhkan MDIA sebagai entiti yang memerintah dan peranannya dalam mengatur syarikat blockchain
  3. Pengaturan Teknologi Inovasi & Perkhidmatan (ITAS), yang memperkenalkan istilah “pengaturan teknologi inovatif”, prosedur dan syarat-syarat untuk perlesenan 

Satu tindakan yang berasingan mengenai STO sebagai kaedah penggalangan dana sedang dikembangkan. 

Selain itu, terdapat beberapa panduan dan strategi. Yang paling relevan di antaranya adalah Kertas Konsultasi MFSA STO yang menggariskan pendekatan MFSA untuk STO dan Strategi MFSA Fintech, yang antara lain membincangkan rancangan untuk mewujudkan kotak pasir peraturan untuk usaha fintech.

Di bawah ini, saya melihat lebih dekat aspek-aspek terpenting dari perundangan yang ada. 

Pihak Berkuasa Kompeten

Terdapat dua badan pengawalseliaan utama yang mengawal sekuriti digital di Malta: The Malta Financial Services Authority (MFSA) dan The Malta Digital Innovation Authority (MDIA). 

MFSA adalah pengatur tunggal perkhidmatan kewangan di Malta, yang mengatur kedua-dua penyedia perkhidmatan kewangan dan penerbit sebarang jenis instrumen kewangan. Ini mempunyai dua implikasi untuk penerbit sekuriti digital:

  1. Mereka perlu bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan berlesen MFSA
  2. Penawaran mereka harus disetujui oleh MFSA

Peranan MDIA adalah untuk menetapkan dan menguatkuasakan peraturan dan standard untuk inovasi teknologi. Dalam hal sekuriti digital, pengawal selia mengkaji dan membenarkan infrastruktur teknikal pertukaran kripto dan token keselamatan dan projek infrastruktur lain untuk memastikannya boleh dipercayai dan selamat. 

Untuk mendapatkan lesen MFSA (pihak berkuasa kewangan yang ada), anda tidak semestinya memerlukan kebenaran MDIA – dalam kebanyakan kes, audit sistem sudah mencukupi dan pendapat MDIA tetap sukarela. Walau bagaimanapun, jika jumlah transaksi melebihi tahap tertentu, kebenaran oleh yang terakhir menjadi wajib.

Jelas, MDIA mempunyai lebar jalur yang terhad dan tidak dapat memeriksa setiap permohonan untuk mendapatkan kebenaran itu sendiri, oleh itu pengawal selia menarik juruaudit sistem berlesen MDIA pihak ketiga untuk mengkaji semula rangka tindakan teknikal sistem yang dicadangkan. Kini terdapat lima daripadanya, termasuk syarikat raksasa perunding KPMG dan PwC. Setelah audit selesai, MDIA membuat keputusan akhir untuk memberikan kebenaran berdasarkan penilaian juruaudit, model perniagaan, personaliti pengurusan kanan dan pemegang saham yang layak dari syarikat teknologi inovatif. 

Pihak berkuasa yang berwibawa mencapai tiga tujuan keutamaan: melindungi pelabur, menyokong 

Reputasi Malta sebagai “pusat kecemerlangan inovasi teknologi” dan mempromosikan persaingan dan pilihan yang sihat.

Tumpuan yang tinggi terhadap reputasi menjadikan Malta berbeza dari bidang kuasa lain yang mesra blok, seperti Estonia. Walaupun Malta melakukan banyak usaha untuk mempromosikan perniagaan berasaskan blockchain dengan menetapkan undang-undang yang jelas, membuat kotak pasir fintech dan sebagainya, mendapatkan lesen di sini lebih sukar. Untuk mendapatkan lesen, syarikat perlu mematuhi syarat yang ketat, lulus audit sistem untuk memastikan ketahanan infrastruktur, mempertahankan model perniagaannya. 

Salah satu syarat yang diperlukan untuk mendapatkan kebenaran untuk aktiviti yang diatur di Malta adalah apa yang disebut “pemeriksaan yang sesuai dan tepat” untuk semua pemegang saham yang memenuhi syarat (>25% saham) dan pengurusan kanan – mekanisme lain untuk mencegah penipuan, melindungi pelabur dan reputasi baik Malta.

Langkah-langkah tersebut menimbulkan kredibiliti tambahan bagi syarikat yang berlesen di Malta, yang pada gilirannya menimbulkan insentif bagi syarikat yang layak untuk mendirikan kegiatan perniagaan di. 

Akta Aset Kewangan Maya: memberikan klasifikasi

VFA Act memperkenalkan kerangka undang-undang untuk aset kewangan maya dan penawaran aset pada bulan November 2018. Akta ini menetapkan empat jenis aset DLT:

  1. wang elektronik – wang biasa, dicatat di DLT 
  2. token maya – unit yang mempunyai nilai hanya di dalam sistem, misalnya, titik kesetiaan 
  3. instrumen kewangan – aset yang ditentukan oleh peraturan MiFID II yang merangkumi, antara lain, sekuriti yang boleh dipindah milik dan unit dalam syarikat pelaburan kolektif
  4. aset kewangan maya – semua yang tidak sesuai dengan perkara di atas 

Keindahan Akta adalah bahawa apabila aset tidak tergolong dalam bentuk konvensional, aset tersebut akan ditangani berdasarkan kes demi kes. Banyak bidang kuasa tidak menggunakan pendekatan terperinci, lebih suka melayakkan aset berasaskan DLT secara meluas sebagai token keselamatan, utiliti dan pembayaran dengan peraturan yang sama untuk setiap kumpulan aset.

Walaupun nampaknya idea yang baik untuk membuat kategori berasingan untuk cryptocurrency, masalahnya adalah, seperti yang kita tahu, mereka mungkin sangat berbeza dengan intinya: ada yang merupakan token asli dari blockchain, yang lain tidak, ada yang tidak dikenali, ada yang tidak, ada yang terdesentralisasi, dan ada yang tidak. 

VFA Act kebanyakannya tertumpu pada prosedur mengenai penerbitan atau penawaran aset kewangan maya. Walau bagaimanapun, tidak jelas dari tindakan itu sendiri bagaimana token keselamatan harus memenuhi syarat bergantung pada sifatnya. Oleh itu, MFSA telah mengeluarkan panduan lebih lanjut dan sedang mengusahakan undang-undang khusus untuk sekuriti digital, yang akan merangkumi semua kes penggunaan khusus dalam industri ini..

Kertas Perundingan STO: menentukan sekuriti digital

Kertas Perundingan STO membahagikan penawaran token keselamatan kepada tradisional dan bukan tradisional. 

Unit, yang ditawarkan semasa STO tradisional, diklasifikasikan sebagai instrumen kewangan di bawah MiFID. Oleh itu, mereka diatur oleh MiFID dan Akta Perkhidmatan Pelaburan. Pada Stobox kami memanggil unit tersebut sebagai “sekuriti digital”, dan kebanyakannya bekerja dengannya.

Semua jenis unit pelaburan eksotik lain termasuk dalam definisi STO bukan tradisional. Contoh yang paling umum mungkin termasuk unit yang memberikan hak untuk bahagian hasil tetapi tidak mewakili ekuiti syarikat, sehingga menjadi semacam kontrak derivatif. Sebilangan besar tawaran token keselamatan yang dilakukan selama ini bersifat seperti itu, walaupun peraturan yang mereka tetapkan berbeza bergantung pada bidang kuasa. Sebilangan besar tawaran token keselamatan yang dilakukan setakat ini adalah seperti itu. 

MFSA belum mengeluarkan pendapat mengenai STO bukan tradisional.

Peraturan Prospektus: penawaran & berdagang sekuriti digital

Penawaran sekuriti digital diatur terutama oleh Prospektus Peraturan, yang mengharuskan penerbit mendaftarkan Prospektus ketika membuat penawaran umum. Namun, undang-undang Eropah dengan sopan menawarkan pengecualian di mana penawaran itu dapat dilakukan tanpa mendaftarkan Prospektus. 

Dua yang paling banyak digunakan termasuk:

1) penawaran yang disasarkan hanya untuk pelabur yang diakreditasi (penjualan peribadi)

2) menawarkan dengan jumlah pertimbangan di bawah EUR 5 juta di Kesatuan Eropah dalam tempoh 12 bulan.

Walaupun demikian, jika penerbit berusaha untuk disenaraikan di tempat perdagangan, ia harus mematuhi peraturan penyenaraian dan menyiapkan Dokumen Kemasukan seperti Prospektus, sehingga mengurangkan keuntungan dari tawaran yang dikecualikan. 

Namun, ada pengaturan pasar sekunder yang tidak termasuk dalam definisi tempat perdagangan yang dikawal selia dan, dengan demikian, dapat memperkenalkan peraturan kemasukan yang kurang ketat. Salah satunya adalah papan buletin, yang merupakan pasar di mana para peserta dapat menempatkan minat jual beli mereka, tetapi tidak ada padanan automatik. Sebaliknya transaksi dimulakan apabila pelanggan lain bersetuju dengan syarat yang dicadangkan dan memilih untuk menjadi rakan niaga dalam perdagangan. Walaupun belum ada preseden semacam itu di Malta, Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan UK, yang tunduk pada undang-undang EU yang sama, tidak menganggap pengaturan tersebut sebagai MTF: 

Pada pandangan kami, setiap sistem yang hanya menerima, mengumpulkan, mengagregat dan menyiarkan tanda-tanda minat, tawaran dan tawaran atau harga tidak boleh dianggap sebagai sistem pelbagai hala. Ini bermaksud bahawa papan buletin tidak boleh dianggap sebagai sistem pelbagai hala. Ini kerana tidak ada reaksi dari satu kepentingan perdagangan dengan yang lain dalam jenis kemudahan ini. “ 

Atas sebab ini, kami di Stobox sedang membina pasaran sekunder kami dalam bentuk papan buletin untuk mengurangkan keperluan syarikat untuk dilayari dan mempunyai akses kepada kecairan.

Pemikiran terakhir 

Malta telah memperkenalkan salah satu kerangka perundangan yang paling progresif untuk sekuriti digital di dunia, yang menemukan keseimbangan antara perlindungan pelabur dan memfasilitasi inovasi. Membuat undang-undang yang komprehensif dari awal adalah tugas yang tidak remeh dan memerlukan banyak masa –– ini menjelaskan mengapa sebilangan besar tawaran sekuriti digital hingga kini berlaku di bidang kuasa lain. Namun, tepat kerana fakta bahawa Malta telah meluangkan banyak waktu dan usaha, penyedia dan syarikat-syarikat Malta boleh dipercayai dari perspektif kestabilan peraturan jangka panjang dan kesesuaian dengan standard kehati-hatian.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me