FCA Telah Melarang Derivatif Berasaskan Kripto & Nota Dagangan Tukaran di U.K.

The Lembaga Kelakuan Kewangan (FCA) mempunyai sekarang dilepaskan keputusan yang sudah lama dijangkakan mengenai status produk kewangan berasaskan kripto di UK.

Pada 6 Januari 2021, derivatif berasaskan kripto dan nota perdagangan-pertukaran (ETN) akan dilarang ditawarkan kepada pelabur runcit di UK.

Derivatif dan ETN Berasaskan Crypto

Derivatif adalah produk kewangan yang ‘memperoleh’ nilainya dari aset lain – seperti cryptocurrency. Contoh yang paling biasa adalah populariti niaga hadapan Bitcoin yang semakin meningkat.

Walaupun aset yang mendasari mungkin bukan sekuriti, derivatif dilihat dan dikawal selia sebagai sekuriti. Oleh itu, ini membawa mereka di bawah bidang kuasa badan pengawalseliaan seperti Financial Conduct Authority (FCA).

ETN, sebaliknya, adalah jaminan hutang tanpa jaminan yang dikeluarkan oleh bank. Instrumen kewangan ini dibina untuk memberi pendedahan kepada pelabur terhadap aset tertentu melalui penjejakan ‘indeks penanda aras’.

Mengapa Mereka Diharamkan?

Tidak ada satu alasan di sebalik keputusan FCA untuk melarang produk tersebut. FCA menyatakan bahawa pelabur tidak memiliki kemampuan untuk, “menilai nilai dan risiko derivatif dan menukar nota yang diperdagangkan dengan tepat yang merujuk pada cryptoasset tertentu.” Ini memberikan contoh-contoh berikut mengapa ia percaya bahawa ini berlaku.

  • Sifat aset asas, yang tidak mempunyai nilai yang melekat dan berbeza dengan aset lain yang mempunyai kegunaan fizikal, menjanjikan aliran tunai masa depan atau diterima secara sah sebagai wang
  • Kehadiran penyalahgunaan pasaran dan jenayah kewangan (termasuk cyberthefts dari platform cryptoasset) di pasaran cryptoasset
  • Turun naik yang melampau dalam harga cryptoasset
  • Pengertian cryptoasset yang tidak mencukupi oleh pengguna runcit dan kekurangan keperluan pelaburan yang jelas untuk produk pelaburan yang merujuknya.

Tiada Nilai Pewarisan

Sekiranya larangan derivatif kripto dianggap keras, maka pendirian FCA terhadap nilai intrinsik cryptoasset juga sama; “… kami fikir cryptoasset yang tidak diatur tidak mempunyai nilai yang melekat. Mereka berbeza dengan aset lain yang mempunyai kegunaan fizikal, menjanjikan aliran tunai masa depan atau diterima secara sah sebagai wang. “

Pertukaran cryptocurrency yang popular, Kraken, baru-baru ini mengeluarkan laporan mengenai nilai intrinsik Bitcoin. Kami melihat laporan ini dan menyoroti beberapa keputusan utama mengapa Bitcoin memang memberikan nilai yang kuat, walaupun unik,.

Adakah Itu Gema?

Menariknya, banyak rasional di sebalik keputusan ini oleh FCA mengingatkan sentimen yang dikongsi oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa.

Pertempuran untuk ETF berasaskan Bitcoin telah berlangsung selama bertahun-tahun di Amerika Syarikat sekarang, dengan SEC menghentikan setiap percubaan. Sama seperti FCA, alasan di sebalik setiap penolakan biasanya terdiri daripada perkara-perkara berikut.

  • Ketidaktentuan pasaran
  • Turun naik
  • Kaedah penilaian tidak mencukupi
  • Risiko kustodial

Walaupun ETF secara konsisten ditutup oleh SEC, pengawal selia di Amerika Syarikat nampaknya memiliki sikap yang lebih terbuka, sehubungan dengan menyetujui derivatif kripto tertentu. Ini telah terbukti melalui pelbagai tawaran kontrak niaga hadapan Bitcoin dan Ethereum. Produk seperti ini boleh didapati melalui pelbagai syarikat, seperti,

Merungkaikannya

Harus diingat bahawa ini bukan keputusan tergesa-gesa oleh FCA. Proses yang membawa kepada kesimpulan ini berlangsung selama satu tahun ketika pengawal selia memikirkan risiko dan faedah.

Cadangan awal untuk larangan ini diajukan pada bulan Juli 2019. Sejak itu, FCA membuka proposal tersebut untuk jangka waktu komentar dari masyarakat, yang mengakibatkan ratusan pengajuan. Jelas, tidak ada cukup hujah yang meyakinkan untuk mempengaruhi keputusan asal FCA.

Keluaran?

Walaupun keputusan ini dibuat dengan kepura-puraan melindungi pelabur, sudah ada banyak protes oleh banyak pihak, mengecam keputusan tersebut.

Don Guo, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Broctagon FinTech, bercakap mengenai keputusan itu, dan apa maksudnya untuk pelabur yang berpangkalan di UK bergerak maju. Dia menyatakan,

“FCA telah memberikan tamparan yang besar kepada kebebasan pelabur UK. Dengan melarang perdagangan derivatif kripto, kita dapat menjangkakan ruang perdagangan UK akan bergerak ke tempat lain. Permintaan untuk sekuriti ini terus meningkat, dengan jumlah derivatif crypto mencapai tahap tertinggi baru pada musim panas ini. Ini adalah peluang yang hilang untuk UK … Kami pasti percaya bahawa harus ada langkah-langkah untuk melindungi pengguna, tetapi langkah ini mengabaikan permintaan yang meningkat di kalangan pengguna runcit untuk berpartisipasi dalam ruang cryptocurrency. “

Lembaga Kelakuan Kewangan (FCA)

FCA adalah pengatur perkhidmatan kewangan yang berpusat di United Kingdom. Sejak dibentuk pada tahun 2013, FCA telah berusaha untuk mengembangkan dan menguatkuasakan peraturan, yang memastikan pasaran modal yang adil dan telus.

Ketua Eksekutif, Nikhil Rathi, kini mengawasi operasi di FCA.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me