Definisi ‘Pelabur Bertauliah’ Dipinda oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC)

Sepanjang tahun 2020, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) mempunyai tangan penuh. Bukan hanya badan pengawas yang mengambil berbagai perusahaan untuk melakukan tindakan di masa lalu, tetapi juga berusaha untuk merangsang pasar pelaburan. Usaha ini telah terbukti melalui pelbagai cadangan untuk pindaan peraturan dan definisi yang ada.

Lapan bulan setelah mengemukakan cadangan untuk meminda dan memperluas definisi ‘pelabur terakreditasi’, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa telah secara rasmi mengamalkan perubahan ini.

‘Pelabur Bertauliah’ Baru

Pengertian bekas pelabur yang bertauliah adalah mesej bahawa anda memerlukan wang untuk menjana wang; bagi individu, nilai bersihnya mestilah lebih dari USD $ 1M dan / atau pendapatan tahunan melebihi USD $ 200k. Dengan perubahan baru kepada pelabur yang diakreditasi, SEC telah memutuskan untuk memberikan penekanan yang lebih besar pada ‘kecanggihan kewangan’ sebagai faktor yang menentukan kelayakan anda untuk melabur sebagai pelabur yang diakreditasi, selain syarat-syarat sebelumnya masih berlaku. Pengerusi SEC Jay Clayton menyatakan, “untuk pertama kalinya, individu akan dibenarkan untuk berpartisipasi dalam pasaran modal swasta kami bukan hanya berdasarkan pendapatan atau nilai bersih mereka, tetapi juga berdasarkan pada langkah-langkah yang jelas dan jelas mengenai kecanggihan kewangan.”

Agar seseorang dapat membuktikan ‘kecanggihan kewangan’ mereka, SEC akan melihat pelbagai perkara – masing-masing mesti dibuktikan dengan cukup baik oleh pelabur.

  • Pengetahuan profesional
  • Pengalaman
  • Pensijilan

Dengan menumpukan pada sifat-sifat pelabur ini, dan bukan semata-mata nilai bersih, sebilangan besar pelabur, yang sebelumnya dikecualikan, akan sesuai dengan definisi baru.

Selain memperluas definisi berkenaan dengan individu pelabur, SEC juga memutuskan untuk memasukkan pelbagai entiti baru di bawah skopnya. Berikut adalah beberapa perkara baru pindaan disediakan oleh SEC,

  • tambahkan kategori baru untuk mana-mana entiti, termasuk suku India, badan pemerintah, dana, dan entitas yang diatur berdasarkan undang-undang negara asing, yang memiliki “pelaburan”, seperti yang ditentukan dalam Peraturan 2a51-1 (b) di bawah Akta Syarikat Pelaburan, di lebih daripada $ 5 juta dan itu tidak dibentuk untuk tujuan tertentu melabur dalam sekuriti yang ditawarkan;
  • tambahkan “pejabat keluarga” dengan sekurang-kurangnya $ 5 juta aset di bawah pengurusan dan “pelanggan keluarga” mereka, kerana setiap istilah ditentukan di bawah Akta Penasihat Pelaburan; dan
  • tambahkan istilah “setara suami isteri” pada definisi pelabur yang diakreditasi, sehingga setara suami isteri dapat mengumpulkan kewangan mereka untuk tujuan memenuhi syarat sebagai pelabur yang diakreditasi.

Walaupun perubahan ini sangat dialu-alukan dan akan menjadikan pelaburan lebih inklusif bagi sesetengah orang, banyak orang Amerika masih tidak dapat melabur jika mereka tidak memenuhi syarat kewangan, pengalaman, atau pendidikan. Halangan penting untuk melabur sebahagiannya mendorong peningkatan pasaran crypto; halangan masuk yang lebih rendah telah membolehkan orang yang tidak memenuhi definisi pelabur yang bertauliah (bahkan definisi baru) untuk melabur dalam syarikat permulaan yang sebaliknya tidak akan dapat dicapai oleh mereka. Malangnya, kerana SEC enggan mengatur ruang kripto, pelabur ini terus melabur dalam permulaan kripto yang berisiko kerana ini adalah salah satu daripada sedikit pilihan pelaburan untuk permulaan yang tersedia bagi mereka.

Cadangan Masa Lalu

Pindaan kepada ‘pelabur terakreditasi’ hanyalah satu pendekatan yang diambil SEC untuk memodenkan pendekatannya terhadap pasaran modal.

Sebelum COVID-19 menjadi pandemi yang mengubah hidupnya, SEC melihat kelebihan crowdfunding. Bukan rahsia lagi bahawa crowdfunding ekuiti dengan cepat berkembang dalam populariti, dengan pelbagai syarikat telah mencatat peningkatan yang signifikan dalam penyertaan pelabur, ketika dunia menunjukkan jalan maju pasca pandemi. Oleh yang demikian, SEC membuat keputusan untuk mengubah peraturan mengenai pengecualian prospektus, dengan harapan dapat memberikan akses lebih mudah ke modal untuk pemula muda.

Di dalam ini cadangan, sekatan pada platform crowdfunding akan dilonggarkan, terutamanya dengan menaikkan had kewangan acara penjanaan modal crowdfunded. Ketika pertama kali dikemukakan oleh SEC, kami melihat lebih dekat apa maksud perubahan ini, dan apakah kegembiraan itu diperlukan.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa

SEC adalah badan pengawal selia yang berpusat di Amerika Syarikat. Bertugas untuk memupuk pasaran yang adil dan telus, SEC bertanggung jawab atas penciptaan, dan penguatkuasaan peraturan mengenai aset yang dianggap sebagai sekuriti.

Dalam Berita Lain

Walaupun hubungan antara SEC dan dunia blockchain kadang-kadang tegang, ada tokoh terkenal dalam barisannya yang diketahui menerima teknologi – Pesuruhjaya Hester Peirce.

Kami bukan saja beruntung mendapat kesempatan untuk mewawancarai Pesuruhjaya Peirce pada masa lalu, tetapi baru-baru ini kami meliput berita mengenai pemilihannya untuk penggal kedua di SEC. Dengan pemilihan semula ini, kami berharap dan berharap dapat melihat lebih banyak kemajuan yang dicapai dalam menangani usaha berasaskan blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me