Token Utiliti vs Token Keselamatan

Sebagai pelabur crypto yang bertanggungjawab, anda mesti memahami perbezaan antara token utiliti berbanding token keselamatan. Token ini berfungsi untuk tujuan yang berbeza di cryptospace. Proses mereka berbeza semasa perdagangan dan penerbitan. Perbezaan ini menjadikan token keselamatan unik untuk rakan utiliti mereka.

Mengapa Token Keselamatan Penting?

Pasaran ICO terus berkembang. Menurut laporan dari Business Insider, syarikat mengumpulkan lebih dari $ 5.6 bilion pada tahun 2017. Walaupun jumlah ini kelihatan mengagumkan, aktiviti ICO tahun ini telah melengkapkannya. Menjelang Mei 2018, pasaran ICO berkembang menjadi $ 6.3 bilion. Pertumbuhan rekod ini dan daya tarikan ICO yang semakin meningkat menjadikan strategi crowdfunding unik ini menjadi kegemaran di kalangan pengusaha teknologi.

Pertumbuhan rekod sektor ICO menyebabkan peningkatan pengawasan dari pengawal selia seperti Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC). Tugas untuk mengembangkan peraturan untuk pasaran ICO yang berkembang jatuh pada organisasi ini bergantung pada bagaimana penggunaan token. SEC memutuskan bahawa apabila token mewakili pemilikan, hak suara, atau memberikan hak kepada pemegang saham untuk berkongsi keuntungan masa depan, itu adalah token keselamatan.

Tidak semudah itu untuk menentukan sama ada duit syiling adalah token keselamatan atau utiliti. Dalam banyak keadaan, token bermula sebagai keselamatan semasa ICO tetapi kemudian berubah menjadi token utiliti. Senario ini berlaku untuk Ethereum cryptocurrency (ETH) yang sangat popular. Dalam keputusan Jun, SEC bertekad bahawa Ethereum pada mulanya berfungsi sebagai keselamatan, tetapi hari ini ia adalah tanda utiliti.

Pengasas Ethereum Vitalik Buterin melalui Cryptovibes

Pengasas Ethereum Vitalik Buterin melalui Cryptovibes

Untuk menjadikan perkara lebih rumit, token utiliti seperti ETH boleh mengeluarkan token keselamatan di platformnya. Protokol Ethereum ERC-20 adalah protokol pelancaran token yang paling popular di cryptospace. Token baru yang dikeluarkan di platform adalah token keselamatan jika mereka gagal dalam “Howey Test.”

Apakah Ujian Howey?

“Howey Test” adalah kuesioner ringkas yang dibuat oleh Mahkamah Agung untuk menentukan sama ada transaksi layak sebagai kontrak pelaburan. Ujian itu menjadi terkenal semasa kes Mahkamah Agung 1946 SEC V. Howey. Kes ini berkisar pada sebuah syarikat jus oren yang berpusat di Howey, Florida yang menawarkan sebahagian besar tanahnya untuk dijual kepada para pelabur dengan tujuan agar pemilik baru menyewakan harta itu kepada pemaju sitrus, yang akan terus mengembangkan kawasan tersebut dengan yang baru memperoleh dana.

SEC menuntut pihak terdakwa dalam transaksi ini kerana melanggar peraturan Sekuriti. SEC menetapkan bahawa kerana para pelabur mengeluarkan dana dengan harapan dapat memperoleh keuntungan dari usaha pertanian sitrus, perjanjian itu adalah kontrak pelaburan. Oleh itu, perjanjian tersebut berada di bawah peraturan sekuriti.

Mahkamah Agung membuat ujian sederhana untuk membuktikan teori tersebut. Uji Howey menanyakan empat soalan kritikal kepada pelabur. Soalan-soalan ini dapat diterapkan pada token untuk menentukan apakah itu adalah token keselamatan:

  1. Adakah Anda Melaburkan Wang?
  2. Adakah Anda Menjangkakan Keuntungan dari Pelaburan Anda?
  3. Adakah Anda Melabur dalam Perusahaan Umum?
  4. Adakah Anda Akan Mendapat Untung daripada Usaha Penganjur atau Pihak Ketiga?

Token Utiliti

Token utiliti berfungsi dalam platform. Dalam kebanyakan kes, syarikat menganjurkan ICO untuk mengeluarkan token utiliti. Token ini penting untuk fungsi platform mereka. Selain itu, mereka tidak memberikan hak kepada pemegang token untuk pengembangan atau keuntungan syarikat pada masa akan datang. Token ini dipindahkan tanpa peraturan, dan mana-mana syarikat boleh menawarkan token utiliti tanpa memenuhi peraturan SEC. Sifat terbuka token ini menjadikannya kegemaran di kalangan pelabur dan pemula.

Hari ini, token utiliti lebih sering disebut sebagai “aset digital”.

Token Keselamatan

Token keselamatan beroperasi dengan cara yang jauh berbeza, dan di bawah keperluan yang berbeza. Syarikat tidak boleh hanya mengadakan tawaran token keselamatan (STO) tanpa memenuhi syarat tertentu. Syarikat mesti memberikan banyak maklumat kepada pelabur termasuk alamat sebenar syarikat, nama semua anggota dewan, dan rekod kewangan terbuka. Keperluan ini melindungi pelabur daripada aktiviti penipuan.

Selain peraturan syarikat, pelabur juga memenuhi peraturan keselamatan yang ketat. Syarikat tidak boleh menjual token keselamatan kepada individu tanpa nama. Anda perlu memberikan dan membuktikan identiti anda semasa melabur dalam token ini. Ketahuilah Pelanggan Anda (KYC), dan undang-undang Anti Pencucian Wang (AML) harus dipatuhi ketika memindahkan token keselamatan antara pemilik.

Hari ini, token keselamatan biasanya disebut sebagai sekuriti digital.

Keselamatan Tambah – Dana Pelaburan Tambahan

Walaupun beberapa pelabur crypto awal tidak diragukan lagi melihat token keselamatan sebagai beban pada cryptospace, banyak yang percaya token ini dapat menyediakan jambatan penting antara dana pelaburan tradisional dan cryptomarket. Penganalisis telah meramalkan kenaikan firma pelaburan tradisional memasuki cryptospace.

Syarikat-syarikat ini memerlukan perlindungan tambahan kerana sifat pelaburan mereka yang besar. Token keselamatan memberi mereka perlindungan yang mereka perlukan untuk mengelakkan masalah kewangan dan undang-undang masa depan.

Token Utiliti vs Token Keselamatan

Sekarang setelah anda lebih memahami perbezaan antara token ini, anda sudah bersedia untuk memahami STO dan apa yang membezakannya daripada rakan ICO mereka. Token keselamatan memainkan peranan penting, dan terus berkembang di cryptospace. Anda harus mengharapkan lebih banyak platform memasuki cryptomarket menggunakan token jenis ini selama bertahun-tahun akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me