Token Ekuiti vs Token Keselamatan

Mempelajari perbezaan antara token ekuiti vs token keselamatan adalah cara pintar untuk memperbaiki strategi pelaburan crypto keseluruhan anda. Walaupun kebanyakan pelabur crypto sudah biasa dengan token utiliti tradisional seperti Ethereum, kedua-dua token keselamatan dan ekuiti agak baru di ruang tersebut. Token ini berbeza dari token utiliti dengan pelbagai cara.

Token yang berbeza mempunyai peraturan undang-undang yang berbeza. Pada masa ini, token ekuiti, hutang, dan sekuriti berada di bawah undang-undang transaksi sekuriti standard, sedangkan token utiliti, mata wang, dan aset tidak memerlukan kelulusan SEC. Mari luangkan masa untuk memeriksa beberapa perbezaan utama antara token ekuiti vs token keselamatan.

Apa itu Token Keselamatan?

Menurut SEC, seseorang dapat melakukan “Howey Test” untuk menentukan apakah token berada di bawah peraturan sekuriti. Ujian Howie adalah serangkaian soalan yang merangkumi:

 • Adakah Anda Melaburkan Wang?
 • Adakah Anda Menjangkakan Keuntungan?
 • Adakah Anda Melabur dalam Perusahaan Umum?
 • Adakah Keuntungan bergantung pada Usaha Pihak Ketiga?

Sekiranya anda menjawab ya untuk soalan ini, anda melaburkan token keselamatan. Pemegang token keselamatan tidak mempunyai hak pemilikan untuk entiti tempat mereka melabur. Sebaliknya, mereka dijamin peratusan keuntungan yang dihasilkan dari entiti tersebut. Token keselamatan terdapat dalam pelbagai bentuk:

 • Sekuriti
 • Dana Bersama Digital
 • ETF Digital
 • Pelaburan Bukan Ekuiti Terhadap Modal

Selain itu, token keselamatan tidak dapat dipindahkan tanpa memenuhi peraturan tertentu. Peraturan ini merangkumi syarat AML dan KYC. Ini menjadikan token keselamatan tidak mudah dicairkan daripada rakan token utiliti mereka yang boleh diperdagangkan tanpa nama.

Terdapat sebilangan besar platform token keselamatan yang beroperasi di cryptospace hari ini. Polymath, Securitize, dan Harbour adalah tiga platform paling mapan yang ada sekarang. Masing-masing menawarkan kepada pengguna perusahaan pilihan mudah untuk mengeluarkan dan mengekalkan token keselamatan.

Protokol Token Keselamatan

Token keselamatan mengandungi pematuhan peraturan mereka secara langsung dalam protokolnya. Dengan memasukkan peraturan ini dalam kontrak pintar token, penerbit token keselamatan dapat menjamin produk mereka tetap patuh di semua tahap kitaran hayatnya. Berikut adalah protokol token keselamatan yang paling popular yang sedang digunakan.

ERC-1400 / ERC-1404

ERC-1400 memasuki pasaran pada bulan Disember 2018. Protokol ini adalah gagasan pasukan pembangunan Polymath dan Stephane Gosselin. Develops tahu bahawa jika mereka dapat menggunakan protokol ERC-20 yang bervariasi, ini akan memungkinkan jumlah interoperabilitas terbesar dalam pasaran. Protokol ERC-20 adalah standard penerbitan token utiliti yang paling banyak digunakan.

Stephane Gosselin melalui SlidesLive

Stephane Gosselin melalui SlidesLive

Pasukan berusaha untuk membuat standard token keselamatan yang dapat berfungsi pada blockchain Ethereum. Selain itu, pasukan mahukan protokol yang tidak mengandungi partisi. Hari ini, standard ERC-1400 digunakan oleh banyak syarikat di seluruh dunia.

ST-20 – Polymath

Polymath mengambil konsep mereka selangkah lebih jauh ketika mereka membuat protokol ST-20. Fungsi standard token ST-20 serupa dengan ERC-1400 tetapi dengan satu kelebihan utama, token ST-20 dapat tetap patuh ketika diperdagangkan di bursa terdesentralisasi (DEX). Polymath membuktikan teori ini pada awal bulan melalui ujian dengan DEX Loopring.

DS-Token – Melindungi

Piawaian DS-token adalah idea dari platform Securitize penerbitan token yang popular. Securitize menggunakan Perkhidmatan Pematuhan untuk memastikan bahawa token mereka dikendalikan dengan cara yang sah. Token mesti mendapat kelulusan dari pendaftaran dalam rantai ini untuk mengesahkan status pelabur sebelum menjalankan sebarang perdagangan. Ini bermaksud semua pemegang token DS mempunyai hash pengenal.

Pematuhan Sekunder

Pematuhan pasaran sekunder terus menjadi topik butang panas dalam industri. Baru bulan ini, DTCC mengeluarkan sebuah makalah yang menggariskan bagaimana kebimbangan pasar sekunder ini harus ditangani untuk memastikan amalan pasar yang adil. Pada masa ini, DTCC adalah pertukaran kustodian pihak ketiga untuk pasaran sekuriti tradisional. Firma itu menggantikan kaedah pemindahan kertas lama yang digunakan pada tahun 1970-an. Tahun lalu, DTCC mengendalikan empat-empat trilion urus niaga sekuriti di AS sahaja.

Apa itu Token Ekuiti?

Token ekuiti lebih berfungsi seperti aset stok tradisional. Dengan kata lain, pemegang token ekuiti mempunyai beberapa bentuk pemilikan dalam pelaburan mereka. Token mereka menunjukkan berapa peratusan pemilikan yang sebenarnya mereka miliki. Dalam kebanyakan keadaan, token ekuiti mewakili aset, harta tanah, atau usaha pihak ketiga. Token ekuiti terdapat dalam pelbagai bentuk:

 • Stok
 • Niaga hadapan
 • Kontrak Pilihan
 • Harta Tanah Tokenized
 • Tokenized Ventures

Token ekuiti terus melihat penggunaan paling banyak dalam platform crowdfunding harta tanah seperti Atlant. Platform ini membolehkan pelabur menyebarkan dana mereka dengan lebih bebas ke seluruh pasaran. Token ekuiti harta tanah mewakili bahagian pemilikan harta tanah tertentu. Strategi ini membolehkan pelabur bergabung dengan pelbagai pelaburan dengan modal yang lebih sedikit. Selain itu, platform ini menurunkan bar masuk untuk pelaburan harta tanah dan memudahkan lebih banyak aktiviti pasaran.

Token Ekuiti vs Piawaian Token Keselamatan

Pada masa ini, token ekuiti berkongsi protokol yang sama dengan token keselamatan, tetapi dalam masa terdekat, anda boleh melihat standard khusus token ekuiti muncul. Buat masa ini, protokol token keselamatan dapat melakukan semua fungsi yang diperlukan oleh token ekuiti. Selain itu, token ekuiti berasaskan ERC memperoleh sedikit lebih banyak interoperabilitas jika dibandingkan dengan apa yang termasuk dalam standard token ekuiti masa depan.

Projek Token Ekuiti Terkenal

Salah satu yang paling dihebahkan projek token ekuiti memasuki pasaran pada Oktober 2018 dengan nama Pancuran Media. Platform Media Shower membolehkan syarikat membuat dan mengeluarkan token ekuiti. Bercakap mengenai usaha itu, Ketua Pegawai Eksekutif Media Shower, John Hargrave menjelaskan bagaimana konsep ini membuka pintu untuk peluang pelaburan baru di semua peringkat.

SEC vs ICO

SEC dimulakan menembusi pasaran ICO pada tahun 2017 setelah mendedahkan bahawa ia percaya bahawa kebanyakan penawaran adalah sekuriti yang benar-benar token. Kegagalan untuk mendapatkan kelulusan SEC ketika berurusan dengan token keselamatan boleh mengakibatkan denda yang besar dan bahkan hukuman penjara. Sejak masa itu, terdapat banyak kes yang sangat diiklankan, dengan banyaknya ketika ini sedang dijalankan.

Dalam kebanyakan keadaan, SEC pergi setelah syarikat-syarikat ini menjual sekuriti secara haram. Pegawai syarikat membayar denda dan terpaksa mengembalikan dana pelabur. Dalam satu contoh, sebuah syarikat dengan nama Gladius dapat mengelakkan denda besar dengan melaporkan sendiri ICO mereka. Akibatnya, syarikat itu mengembalikan semua dana pelabur sebagai sebahagian daripada perjanjian itu.

Pertimbangkan Pilihan Anda

Setiap jenis token memberi anda peluang pelaburan yang unik. Pastikan untuk mempertimbangkan pilihan anda sepenuhnya. Juga, selalu ingat bahawa token ekuiti dan sekuriti memerlukan kelulusan sebelum sebarang transaksi. Keperluan ini dapat mempengaruhi kemampuan anda untuk memperdagangkan token ini di pasaran sekunder.

Buat masa ini, cryptospace terus berkembang kerana kelebihan teknologi blockchain terus difahami oleh firma pelaburan tradisional. Anda boleh melihat lebih banyak standard dan jenis token muncul semasa trend ini berterusan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me