Bagaimana Memulakan Dagangan Niaga Hadapan

Sekiranya anda serius berniaga, anda pasti ingin mempertimbangkan pasaran niaga hadapan. Niaga hadapan adalah antara pasaran paling cair dan termurah untuk diperdagangkan. Sebilangan besar pasaran niaga hadapan juga sangat aktif dengan pergerakan harga yang besar setiap hari. Mereka dapat diperdagangkan dalam jangka waktu apa saja, mulai dari beberapa menit hingga bulan. Catatan ini merangkumi semua yang perlu anda ketahui untuk memulakan perdagangan niaga hadapan.

Apa itu niaga hadapan?

Niaga hadapan adalah jenis derivatif kewangan yang diperdagangkan di bursa. Kontrak niaga hadapan hanyalah perjanjian untuk membeli atau menjual aset pendasar pada harga tertentu pada hari tertentu di masa hadapan. Mereka adalah jenis derivatif kewangan kerana harganya berasal dari harga aset lain.

Niaga hadapan diperdagangkan menggunakan margin, jadi hanya sebahagian kecil dari nilai kontrak yang dibayar dimuka. Jumlah ini dikembalikan apabila kedudukan ditutup.

Kontrak niaga hadapan ditandakan ke pasaran setiap hari. Sekiranya harga penutupan lebih tinggi daripada hari sebelumnya, akaun yang memegang kedudukan panjang dikreditkan dengan kenaikan nilai kedudukan, sementara akaun yang memegang kedudukan pendek didebitkan. Sekiranya harganya lebih rendah, sebaliknya berlaku.

Sebilangan kontrak niaga hadapan diselesaikan secara fizikal sementara yang lain dijelaskan secara tunai. Penyelesaian fizikal menunjukkan bahawa aset asas bertukar tangan pada tarikh luput sementara penyelesaian tunai menunjukkan bahawa nilai aset bertukar tangan.

Pasaran Hadapan

Niaga hadapan pada mulanya berkembang untuk membolehkan pembeli dan penjual komoditi pertanian mengunci harga sebelum akhir musim. Ini memungkinkan perancangan yang lebih baik dari pihak petani dan mereka yang membeli produk mereka. Sejak itu, kontrak niaga hadapan diperkenalkan pada komoditi lain seperti logam, minyak, dan gas dengan alasan yang sama.

Pasaran niaga hadapan komoditi boleh dibahagikan kepada tiga kategori:

  • Komoditi lembut merangkumi produk pertanian seperti jagung, kopi, koko, daging babi, daging lembu, jus oren, dan kayu. Sebilangan besar produk ini bermusim dan penawaran dan permintaan bergantung pada keadaan cuaca dan trend penggunaan.
  • Komoditi keras adalah logam berharga dan logam asas dan termasuk emas, perak, dan tembaga. Industri ini mempunyai kitaran yang sangat panjang dan harga berkait rapat dengan pertumbuhan ekonomi dan inflasi.
  • Komoditi tenaga merangkumi minyak, gas, dan minyak pemanasan. Pasaran ini dipengaruhi oleh pertumbuhan ekonomi, peristiwa geopolitik, dan rantaian bekalan yang kompleks.

Pada tahun 1970-an kontrak niaga hadapan indeks saham dan bon diperkenalkan. Mereka membenarkan institusi dan dana melindung nilai pendedahan dan membolehkan peniaga aktif berspekulasi mengenai pergerakan harga positif dan negatif dengan leverage. Pasaran niaga hadapan terbesar di dunia adalah pasaran untuk S&Niaga hadapan Bon P500 dan AS.

Niaga hadapan mata wang digunakan oleh pengimport, pengeksport, dan syarikat untuk melindungi nilai mata wang mereka. Walaupun terdapat pasaran niaga hadapan mata wang aktif, kebanyakan lindung nilai dilakukan dengan menggunakan forward yang merupakan perjanjian khusus yang diperdagangkan di OTC (over the counter market) dan bukannya di bursa.

Istilah dan spesifikasi kontrak

Kontrak niaga hadapan adalah seperti kontrak mengikat lain dan mempunyai spesifikasi standard. Anda perlu memahami syarat-syarat berikut semasa berdagang niaga hadapan.

Aset pendasar: Aset yang menjadi asas kontrak

Tarikh luput: Tarikh kontrak tamat dan diselesaikan.

Saiz kontrak: Diukur dalam unit aset pendasar.

Nilai tandakan: Nilai jumlah minimum harga kontrak boleh bergerak.

Margin setiap kontrak: Keperluan margin untuk setiap kontrak.

Margin penyelenggaraan setiap kontrak: Biasanya, anda perlu mengekalkan baki margin tertentu dalam akaun anda untuk setiap kontrak yang anda pegang. Ini untuk menampung kerugian dari pasaran ke pasaran, dan anda perlu memasukkan dana tambahan sekiranya baki margin anda jatuh di bawah ambang.

Selain syarat ini, adalah berguna untuk memahami kepentingan terbuka dan nilai saksama.

Minat terbuka: Bursa niaga hadapan menerbitkan jumlah kedudukan terbuka untuk setiap kontrak, yang dikenali sebagai kepentingan terbuka. Sekiranya minat terbuka adalah 1,000, terdapat 1,000 posisi panjang dan 1,000 posisi pendek. Semakin terbuka minat ketika tarikh luput semakin hampir, pasaran akan semakin tidak stabil.

Nilai saksama: Semasa tamat tempoh, harga kontrak niaga hadapan akan sama dengan harga aset pendasar. Walau bagaimanapun, sebelum tarikh luput, niaga hadapan mendekati nilai saksama, yang berbeza dengan harga spot.

Nilai saksama dikira dengan menambahkan kos menahan aset pendasar ke harga spot, dan kemudian mengurangkan aliran tunai yang mungkin diterima oleh pemegangnya. Kos yang ditambahkan ke harga spot merangkumi kos modal dan sebarang kos yang berkaitan dengan penyimpanan, pengangkutan, atau insurans aset. Kos yang dikurangkan termasuk dividen dan pembayaran kupon bon jika ada.

Mengira ukuran kedudukan niaga hadapan

Kesalahan biasa yang dilakukan oleh perdagangan niaga hadapan adalah dengan salah memahami ukuran kedudukan mereka. Nombor paling penting yang perlu diberi perhatian adalah nilai pendedahan (juga dikenali sebagai nilai notional) kontrak yang anda beli. Mampu mengira nilai notis kedudukan sangat penting untuk pengurusan risiko yang berkesan.

Katakan anda membeli 2 kontrak dengan pendedahan masing-masing $ 100,000 dan jumlah margin yang perlu anda pertahankan untuk setiap kontrak ialah $ 7.500. Walaupun anda hanya memerlukan margin $ 15,000 untuk membuka kedudukan, pendedahan anda ke pasaran yang mendasari bernilai $ 200,000.

Perubahan 5 peratus pada harga aset pendasar akan menghasilkan perubahan $ 10,000 dalam nilai kedudukan. Sekiranya perubahan harga memihak kepada anda, akaun anda akan dikreditkan dengan $ 10,000, sementara langkah yang tidak memihak kepada anda akan menghasilkan debit $ 10,000 untuk akaun anda.

Nilai nota kontrak niaga hadapan sering tidak tersedia, jadi anda perlu dapat menghitungnya. Biasanya, nilai notional untuk pasaran yang berbeza dikira dengan cara yang sedikit berbeza, dan seperti berikut:

Niaga Hadapan Indeks

Setiap kontrak niaga hadapan indeks mempunyai pengganda yang didarabkan dengan tahap indeks untuk mencapai nilai dolar kontrak.

 S&Kontrak e-mini P500 mempunyai pengganda $ 50. Oleh itu, jika niaga hadapan berjangka 3,450 satu kontrak memberi anda pendedahan pasaran sebanyak $ 172,500 (3,450 × 50).

Satu kutu adalah 0.25 mata, jadi jika harga kontrak bergerak satu kutu, nilai kedudukan berubah sebanyak $ 12.50 ($ 50 x 0.25).

Niaga Hadapan Komoditi

Niaga hadapan komoditi masing-masing mempunyai unit ukuran masing-masing, dan satu kontrak adalah untuk sejumlah unit.

Contohnya, satu kontrak niaga hadapan jagung adalah untuk 5,000 gantang jagung. Sekiranya harga per gantang adalah $ 4.30, maka satu kontrak bernilai $ 21.500 ($ 4.32 x 5000).

Untuk niaga hadapan minyak, satu kontrak adalah untuk 1,000 tong minyak. Oleh itu, jika minyak diperdagangkan pada $ 40 setong, maka satu kontrak bernilai $ 40,000 ($ 40 x 1,000).

Niaga Hadapan Mata Wang

Niaga hadapan mata wang disebut harga dalam unit mata wang asas. Untuk mencapai nilai kontrak dalam mata wang asas, anda mengalikan kadar pertukaran dengan bilangan unit mata wang asas.

 Satu kontrak Dollar Kanada (CAD) bernilai 100,000 CAD. Sekiranya kadar CAD / USD adalah 0.75, maka kontrak bernilai 75.000 USD.

Bermula dalam 5 langkah

  1. Tentukan pasaran yang ingin anda jual

Langkah pertama anda adalah menentukan pasaran yang ingin anda jual. Semasa anda memulakan, anda hanya perlu memperdagangkan pasaran niaga hadapan yang sangat cair dan yang anda faham.

Indeks, emas, dan niaga hadapan minyak adalah tempat yang baik untuk bermula kerana ia sangat cair dan mudah diikuti. Komoditi lain seperti bijirin dan logam asas memerlukan lebih banyak pengetahuan domain. Sekiranya anda merancang untuk memperdagangkan pasaran ini, anda perlu melakukan kajian untuk mengetahui nuansa setiap pasaran.

  1. Tentukan strategi perdagangan

Beberapa faktor akan menentukan strategi yang anda jual. Ini termasuk jumlah modal yang anda miliki, masa yang ada untuk berdagang, dan jenis strategi yang masuk akal bagi anda.

Perdagangan sehari memerlukan modal yang lebih sedikit kerana kerugian berhenti anda akan menjadi lebih ketat. Walau bagaimanapun, perdagangan hari memerlukan anda memerhatikan pasaran sepanjang hari. Sebaliknya, swing swing, trading posisi, dan trend mengikuti memerlukan lebih sedikit masa tetapi lebih banyak modal.

Segala strategi yang anda gunakan juga harus masuk akal bagi anda. Sekiranya anda memilih pendekatan yang lebih sistematik, trend mengikut akan lebih sesuai. Sekiranya anda seorang pedagang asas, perdagangan kedudukan lebih sesuai. Sekiranya anda memilih pendekatan yang lebih bijaksana berdasarkan analisis teknikal, maka perdagangan swing atau perdagangan hari akan lebih sesuai.

  1. Pilih broker dan platform

Memilih broker adalah keputusan penting dan ada beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan. Broker anda perlu menawarkan pasaran yang telah anda pilih untuk diperdagangkan dan mempunyai reputasi dan perkhidmatan pelanggan yang sangat baik. Dalam beberapa kes, anda mungkin memilih broker berdasarkan platform yang mereka tawarkan kepada pelanggan mereka, tetapi anda juga boleh memilih platform terlebih dahulu, dan kemudian mencari broker yang sesuai dengan platform.

Kami akan membahas perkara ini dengan lebih terperinci dalam artikel akan datang mengenai memilih broker niaga hadapan.

  1. Buka akaun demo

Pasaran niaga hadapan dapat bergerak dengan sangat cepat yang boleh menjadi luar biasa ketika anda baru memulakannya. Sebaiknya buka akaun demo sebelum anda mula berniaga dengan modal sebenar. Ini akan membolehkan anda mengenali platform dan kontrak. Ini juga akan membolehkan anda mengembangkan proses pengurusan risiko menggunakan data perdagangan sebenar.

  1. Belajar semasa berdagang akaun demo anda

Semasa memperdagangkan akaun demo anda, anda boleh terus belajar mengenai pasaran yang telah anda pilih untuk berdagang. Ini akan memberi anda peluang untuk menguji dan memperbaiki strategi anda dan memastikan anda dapat menguruskan risiko anda. Apabila anda sudah terbiasa dengan pasaran yang anda dagangkan, dan anda mendapat keyakinan anda akan bersedia untuk memulakan perdagangan dengan akaun langsung.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me