Apa itu Token Keselamatan?

Apa itu Token Keselamatan?

Token keselamatan berfungsi sebagai kontrak pelaburan di mana pembeli menjangka keuntungan masa depan dari dividen, bahagian hasil, atau kenaikan pasaran. Token keselamatan berbeza dengan duit syiling utiliti dalam beberapa cara. Perbezaan utama antara token ini adalah bahawa syiling keselamatan mengikuti garis panduan yang ketat mengenai siapa yang boleh membeli duit syiling ini dan pemindahannya.

Security vs Utility Token

Pada masa ini terdapat dua jenis token di cryptospace – token keselamatan dan token utiliti. Penting untuk mengetahui perbezaan antara kedua-dua jenis token ini. Anda juga harus memahami bahawa beberapa token bermula sebagai token keselamatan semasa ICO mereka, tetapi kemudian berkembang menjadi token utiliti berikutan pengembangan platform.

Ramai pelabur lebih suka token keselamatan kerana duit syiling mematuhi sekatan undang-undang SEC. Token keselamatan adalah hasil langsung dari keinginan para pelabur dan perniagaan untuk menggunakan sistem crowdfunding berasaskan blockchain yang memenuhi syarat IPO semasa SEC. Peraturan ini termasuk pelaksanaan protokol Kenali Pelanggan Anda (KYC). Undang-undang KYC menghendaki semua pelabur untuk mendedahkan identiti mereka sebelum mereka dapat mengambil bahagian dalam acara crowdfunding.

Faedah Token Keselamatan

Token keselamatan memberikan pengalaman pelaburan yang lebih telus kepada peserta. Permulaan yang menawarkan token keselamatan mesti memberi pelabur sejumlah besar maklumat yang diperlukan secara sah seperti lokasi syarikat, penyata kewangan, tujuan perniagaan, dan pengurusan. Semua data berharga yang perlu diberi perhatian sebelum membuat pelaburan. Walaupun pelaburan token utiliti dapat memberikan maklumat ini, mereka tidak diwajibkan secara sah untuk saat ini.

Selain itu, terdapat beberapa contoh kesan untuk penyedia token utiliti yang memalsukan maklumat yang diberikan. Undang-undang ini menawarkan perlindungan berharga kepada semua pihak yang terlibat, dan banyak pihak di ruang kripto percaya bahawa mereka sangat penting dalam membendung penipuan dan memacu penggunaan crypto skala besar.

Penipuan dalam Cryptospace melalui Bloomberg

Penipuan dalam Cryptospace melalui Bloomberg

Oleh kerana sifat cryptomarket yang tidak terkawal, terdapat sejumlah besar penipu di ruang tersebut. Individu ini menjadi mangsa keraguan dan keraguan pelabur baru untuk memperoleh keuntungan. Satu belajar meletakkan jumlah ICO palsu pada tahun 2017 pada lapan puluh peratus. Memandangkan jumlah aktiviti penipuan di cryptomarket, tidak menghairankan bahawa pelabur mencari alternatif yang lebih selamat daripada status quo.

Pelabur Skala Besar

Token keselamatan menarik lebih banyak pelaburan berskala besar kerana mereka tunduk pada undang-undang yang melindungi pelabur seperti Akta Sekuriti tahun 1933 dan Bahagian 3 dari Akta Pertukaran Sekuriti tahun 1924. Perlindungan ini diperlukan untuk mengelakkan aktiviti penipuan berlaku di pasaran. Keamanan tambahan ini memberikan transaksi yang lebih selamat bagi pelabur dan syarikat yang ingin menggunakan strategi penggalangan dana blockchain.

Lebih Banyak Keselamatan untuk Syarikat Anda

Pengguna bukan satu-satunya yang mendapat manfaat daripada token keselamatan. Perniagaan yang memilih untuk menawarkan token keselamatan memperoleh kepercayaan diri untuk mengetahui bahawa mereka tidak akan dikenakan akibat, atau kewangan, akibat daripada ICO mereka. Token mereka sesuai dengan peraturan SEC dan, oleh itu, syarikat dapat beroperasi dengan lebih yakin.

Token Utiliti

Token utiliti melayani tujuan tertentu dalam platform. Selain itu, mereka tidak membayar dividen atau bahagian hasil kepada pelabur kerana memegang duit syiling. Contoh sempurna duit syiling utiliti terkenal ialah Ethereum. Pada bulan Julai, SEC memerintah bahawa Ethereum (ETH) bukan keselamatan. Seorang pegawai kanan SEC menyatakan bahawa Ethereum adalah keselamatan semasa penawaran syiling awalnya (ICO), tetapi dalam statusnya sekarang ini adalah token utiliti.

Ujian Howie

Tidak selalu mudah untuk menentukan sama ada duit syiling adalah token keselamatan atau utiliti. Juga, penting untuk diingat bahawa SEC dapat mengubah bahasa mereka dan menganggap token utiliti sama ada yang berada di bawah undang-undang keselamatan pada masa akan datang. Walaupun keadaan pasaran tidak menentu, anda boleh menggunakan Uji Howie untuk mengesahkan sendiri kedudukan token dalam kebanyakan senario.

  • Adakah Anda Melaburkan Wang?
  • Adakah Anda Menjangkakan Keuntungan sebagai Hasil Pelaburan Anda?
  • Adakah Anda Melabur dalam Perusahaan Umum?
  • Adakah Keuntungan Anda akan datang dari Usaha Penggalak atau Pihak Ketiga?

Token yang anda kaji adalah token keselamatan jika anda menjawab ya untuk soalan ini. Selain itu, jika keuntungan yang diterima daripada pelaburan sepenuhnya berada di luar kawalan anda, kemungkinan besar token yang dimaksudkan berada di bawah undang-undang keselamatan. Uji Howie bermula semasa kes Mahkamah Agung SEC lwn W.J. Howey Co. SEC menuduh bahawa Syarikat Howie Florida melanggar Undang-undang Sekuriti ketika gagal mendaftarkan perjanjian pelaburan tanah dengan SEC. Kesepakatan itu melibatkan pelabur yang membeli separuh daripada tanah yang tidak digunakan syarikat itu sehingga mereka dapat mengembangkan sisa tanah mereka menjadi lebih banyak ladang sitrus.

Ketua SEC Jay Clayton melalui The Wallstreet Journal

Ketua SEC Jay Clayton melalui The Wallstreet Journal

Mahkamah Agung menetapkan bahawa kerana para pelabur tidak memiliki “pengetahuan, keterampilan, dan peralatan yang diperlukan untuk perawatan dan penanaman pohon sitrus” maka mereka bertindak sebagai spekulator. Dengan kata lain, mereka melabur di tanah dengan harapan dapat memperoleh keuntungan dari usaha orang lain.

SEC menetapkan bahawa pelaburan yang dibuat bukan untuk tanah, tetapi sebagai kesempatan untuk berkongsi keuntungan masa depan perusahaan buah sitrus yang besar. Ujian Howie berfungsi apabila digunakan untuk mata wang kripto, tetapi memandangkan sifat token yang berubah, tidak semua duit syiling dapat ditentukan dengan tepat menggunakan teknik ini.

Kekurangan Token Keselamatan

Terdapat juga beberapa kelemahan yang diberikan oleh token keselamatan. Halangan utama untuk jenis token ini adalah kecairan yang berkurang. Anda tidak boleh menghantar token keselamatan kepada sesiapa sahaja tanpa mematuhi protokol KYC. Sekatan ini menambahkan tahap operasi lain untuk keperluan penggalangan dana anda.

Syarikat memerlukan ketelusan sepenuhnya untuk mengadakan Penawaran Syiling Sekuriti (SCO). SEC memerlukan banyak maklumat dari syarikat yang ingin menjadi tuan rumah SCO termasuk penyata kewangan yang lengkap. Organisasi ini hanya meluluskan syarikat yang memenuhi garis panduan ketat ini seratus peratus.

Pilihan yang Lebih Selamat

Token keselamatan mengisi ruang yang sangat diperlukan di cryptomarket. Ketelusan tambahan yang diberikan oleh token ini akan membantu memacu peningkatan pelaburan. Walaupun banyak yang menyukai anonim yang disediakan oleh banyak platform dalam ekonomi yang terdesentralisasi, pelabur besar mencari kestabilan yang diperlukan oleh sistem kewangan semasa. Token keselamatan menyelesaikan tugas ini dengan sempurna.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me