Apa itu FinTech?

FinTech atau teknologi kewangan adalah salah satu tonggak sistem kewangan moden kita. Anda boleh menganggap FinTech sebagai perisian dan algoritma yang direka untuk meningkatkan perkhidmatan kewangan. Dalam kebanyakan keadaan, protokol ini merangkumi automasi dan teknologi penyederhanaan lain. Yang penting, perkembangan FinTech biasanya mewakili peralihan dari sistem tradisional ke alternatif yang lebih inklusif atau efisien.

Hari ini, FinTech berada di barisan hadapan ekonomi moden kita. Sebenarnya, satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa satu pertiga daripada semua pengguna menggunakan beberapa bentuk FinTech dalam kehidupan seharian mereka. Terutama, jumlah itu akan meningkat dalam beberapa bulan mendatang seiring dengan pendigitalan ekonomi.

Sistem Back-End di Institusi Kewangan

Pada asalnya, FinTech murni untuk digunakan dalam sistem sokongan institusi kewangan yang mapan. Pada masa itu, teknologi ini terutama dianggap sebagai alat untuk syarikat yang mencari operasi kewangan yang lebih cekap. Namun, tidak lama sebelum inovasi ini berjalan ke arah pemilik perniagaan kecil. Akhirnya, pengguna tidak mengetahui perkembangan ini.

Selama dekad yang lalu, sektor FinTech telah beralih ke perkhidmatan yang berorientasikan pengguna yang lebih inklusif. Perkhidmatan ini merangkumi pertunjukan sektor kewangan termasuk perbankan runcit, penggalangan dana, pendidikan, dan pengurusan pelaburan. Pada masa kini, hampir mustahil untuk tidak menggunakan beberapa bentuk FinTech dalam transaksi perniagaan anda.

Sejarah FinTech

Dalam bentuknya yang paling sederhana, FinTech mewakili penyelesaian inovatif yang membolehkan perniagaan dan pengguna berinteraksi dengan cara yang sebelumnya tidak dapat dibayangkan. Oleh itu, FinTech jauh lebih awal daripada internet dan bahkan komputer hingga ratusan tahun. Inovasi seperti pembukuan berganda adalah contoh sempurna perkembangan FinTech awal yang mengubah sektor kewangan selamanya.

Luca Pacioli - Pencipta Kaedah Penyimpanan Buku Berganda - FinTech Awal

Luca Pacioli – Pencipta Kaedah Penyimpanan Buku Berganda – FinTech Awal

Zaman internet

Pengenalan internet membawa pengembangan FinTech ke tahap seterusnya. Penemuan seperti wang digital memanfaatkan teknologi semasa untuk memperkenalkan tahap interoperabilitas dan akses kewangan yang lebih tinggi ke pasaran. Hari ini, FinTech ada di mana sahaja anda melihat. Oleh itu, istilah ini merangkumi pelbagai kewangan peribadi dan komersial.

Contoh FinTech

FinTech dapat dilihat dalam hampir setiap transaksi kewangan hari ini. Dalam kebanyakan keadaan, ia digunakan untuk memudahkan pelbagai aktiviti kewangan tanpa bantuan. Secara khusus, tugas seperti pemindahan wang, permohonan pinjaman, dan antara muka pengurusan pelaburan menghilangkan keperluan untuk interaksi peribadi dengan pekerja bank. Akibatnya, bank dan pelanggan menjimatkan wang dan masa.

Contoh lain yang sempurna dari FinTech di pasaran hari ini adalah sistem tunai tunai cek. Banyak bank membenarkan pelanggan mereka membuat pembayaran tunai hanya dengan mengambil gambar cek tersebut. Dalam kebanyakan keadaan, institusi kewangan akan menyediakan beberapa bentuk aplikasi untuk melancarkan prosesnya. Memandangkan banyak orang tidak tinggal dekat dengan bank mereka, strategi ini membolehkan lebih banyak orang menggunakan perkhidmatan perbankan.

Aset Digital (Cryptocurrencies)

Walaupun saiznya agak kecil jika dibandingkan dengan pasaran tradisional, istilah FinTech sering dikaitkan dengan aset digital seperti Bitcoin. Ada sebab yang baik untuk pergaulan ini. Kemunculan cryptocurrency mengantarkan era baru dalam pengembangan FinTech. Untuk pertama kalinya dalam sejarah, bentuk mata wang desentralisasi yang boleh dipercayai tersedia untuk orang ramai. Selain itu, teknologi asas cryptocurrency yang dikenali sebagai blockchain membolehkan fungsi baru dan menarik di sektor ini

Cryptocurrency Berfokus Bank

Tidak lama selepas pengenalan cryptocurrency, pasaran mula beralih dari sentimen anti-perbankan ke pendekatan yang mesra institusi. Pada masa ini, pelbagai cryptocurrency yang berfokus pada bank mula muncul di pasaran. Cryptocurrency seperti Ripple berusaha untuk memberi bank akses kepada teknologi blockchain tanpa perlu melabur dalam penyelidikan dan infrastruktur untuk menyokong peningkatan.

Menyedari potensi peningkatan teknologi blockchain, banyak bank memutuskan untuk membina blockchain mereka sendiri. Teknologi Lejar Teragih (DLT) ini membolehkan institusi kewangan tradisional memperoleh kelebihan teknologi blockchain tanpa melepaskan kawalan mereka terhadap sistem kewangan. Bentuk mata wang digital yang baru ini dikenali sebagai Mata Wang Digital Bank Pusat.

CBDC berbeza dengan cryptocurrency tradisional dalam banyak cara. Sebenarnya, mereka mempunyai lebih banyak persamaan dengan rakan-rakan fiat mereka daripada saudara kripto mereka. Salah satu perbezaan utama adalah bahawa CBDC adalah mata wang terpusat. Penerbitan mereka dikendalikan oleh organisasi pusat dan bukannya persamaan matematik seperti dengan Bitcoin.

Sekuriti Digital (Token Keselamatan)

Di sepanjang pemikiran yang sama, pemaju mula membuat cryptocurrency yang mengikuti garis panduan sekuriti ketat yang ditetapkan di seluruh dunia. Bentuk cryptocurrency baru yang baru ini dikenali sebagai sekuriti digital, dan sebelumnya dikenali sebagai token keselamatan. Sekuriti digital memainkan peranan penting dalam pasaran kerana mereka membolehkan syarikat menggunakan strategi crowdfunding berasaskan blockchain tanpa risiko menjalankan penjualan sekuriti yang tidak terkawal.

Analisis Pasaran Token Keselamatan melalui Kumpulan Token Keselamatan

Analisis Pasaran Token Keselamatan melalui Kumpulan Token Keselamatan

Masa Depan FinTech

Ketika kadar penghantaran data terus meningkat, dan penembusan internet mencapai ketinggian baru di seluruh dunia, tahapnya ditetapkan untuk revolusi FinTech terjadi. Sudah, penemuan seperti Bitcoin menyediakan pasaran dengan pendekatan yang lebih inklusif. Juga penting untuk menunjukkan bahawa cryptocurrency memacu pengembangan alat kewangan hibrid baru seperti Bitcoin ETF (Dana Perdagangan Elektronik).

Bitcoin ETF

Bitcoin ETF menggabungkan dua jenis FinTech yang paling menarik di pasaran hari ini – Cryptocurrencies dan ETF. ETF adalah instrumen kewangan yang disambungkan ke nilai aset atau sekumpulan aset. Dengan cara ini, mereka sangat serupa dengan dana bersama. Perbezaan utama antara kedua dana tersebut ialah ETF diperdagangkan setiap hari.

Yang penting ETF digunakan oleh pelabur untuk berpartisipasi dalam pasaran yang tidak terkawal melalui pasaran ETF yang dikawal selia. Sebagai contoh, firma kewangan yang besar dapat memperdagangkan ETF Bitcoin dan memperoleh akses ke potensi keuntungan pasaran kripto tanpa perlu melalui pendaftaran dan rangka kerja pelaburan kripto yang masih berkembang. Dengan cara ini, ETF Bitcoin merapatkan jurang antara sektor crypto dan firma pelaburan tradisional.

FinTech – Kekuatan yang Mengganggu

Salah satu ciri utama startup FinTech di pasaran sekarang adalah pendekatan mereka terhadap sektor ini. Syarikat FinTech perlu mencabar status quo. Mereka perlu memperkenalkan konsep baru dan menarik ke pasaran dan mencabar sistem perniagaan semasa.

Untuk menyelesaikan tugas-tugas ini, syarikat FinTech hari ini harus tetap lebih cekap, inklusif, dan fleksibel daripada rakan sejawatnya yang besar. Syukurlah, pendigitalan pasaran dan pengembangan peranti Smart yang lebih jauh menjadikannya pengambilalihan FinTech pada tahun-tahun mendatang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me