Senarai Dan Panduan Perkongsian IOTA

IOTA adalah lejar diedarkan yang dibuat untuk memudahkan komunikasi dan transaksi antara mesin yang disambungkan ke ekosistem Internet of Things (IoT). Berikut adalah senarai Perkongsian IOTA, yang membantu meningkatkan cryptocurrency dan syarikat-syarikat ini melalui penggunaan teknologi Tangle yang inovatif.

1. Microsoft

IOTA mengumumkan, pada bulan November 2017, bahawa ia melancarkan pasaran data awam pertama di dunia melalui lejar diedarkan Internet of Things (IoT) bersama dengan Microsoft.

Ideanya adalah untuk mengewangkan data, yang merupakan sumber utama ekonomi IoT. Ini akan membolehkan pihak berkepentingan untuk berkongsi dan mengewangkan data mereka dengan selamat. “Segala jenis data dapat dikewangkan,” kata pengasas bersama IOTA, David Sonstebo. “Jika Anda memiliki stesen cuaca yang mengumpulkan data angin, suhu, kelembapan, dan barometrik, misalnya, Anda dapat menjualnya kepada entitas yang melakukan penelitian iklim.”

Tetapi kemudian pada bulan Disember 2017, IOTA menyatakan bahawa pada masa ini tidak mempunyai kerjasama rasmi dengan Microsoft. Perdebatan itu dilancarkan ketika pakar blockchain Microsoft Omkar Naik menyatakan melalui surat-menyurat e-mel dengan IOTA:

“Kami gembira dapat bekerjasama dengan Yayasan IOTA dan bangga dapat dikaitkan dengan inisiatif pasaran data barunya. Teknologi generasi seterusnya ini akan mempercepat dunia yang terhubung dan cerdas dan melampaui blockchain yang akan memupuk inovasi, aplikasi dan juruterbang dunia nyata untuk pelanggan kami. “.

Berita itu membawa kepada kenaikan harga cryptocurrency MIOTA yang besar, memperoleh 500% dari sekitar $ 1 hingga lebih dari $ 5 pada nilai tertinggi pada bulan Disember 2017.

Walaupun tidak ada perkongsian rasmi, kedua-dua syarikat tersebut terus bekerjasama dalam serangkaian aplikasi inovasi teknologi dengan jaringan IOTA’s Tangle.

Microsoft

Sumber: www.microsoft.com

2. Volkswagen

Dunia permotoran melihat semakin banyak kemajuan teknologi, dan IOTA memberi bantuan kepada proses ini. Teknologi tanpa pemandu adalah aplikasi pasar data IOTA, memandangkan kereta menghadapi keadaan pemanduan yang berbeza di seluruh dunia. Data deria dapat diperkenalkan ke dalam pangkalan data untuk meningkatkan kualiti produk masa depan pengeluar.

Melihat sebagai Ketua Pegawai Digital (CDO) Volkswagen, Johann Jungwirth, telah bergabung dengan lembaga pengawas yayasan IOTA, dapat disimpulkan bahawa kedua-dua syarikat itu bekerjasama.

VolkswagenPerkongsian dengan IOTA diumumkan pada Januari 2018. Jungwirth berperanan memimpin Volkswagen melalui proses mengimplementasikan teknologi digital.

Bukti konsep yang melibatkan ujian langsung rangkaian IOTA telah dilancarkan oleh Volkswagen.

“Volkswagen, bersama dengan @iotatoken akan menunjukkan di # cebit18 bukti konsep bagaimana pemindahan perisian melalui udara ke kenderaan yang dipercayai dapat didokumentasikan dengan selamat menggunakan #tangle. Contoh hebat bagaimana teknologi lejar diedarkan dapat digunakan di masa depan. “

Kumpulan Volkswagen terdiri daripada 12 jenama permotoran, termasuk Lamborghini, Porsche, Bentley, Audi & Bugatti.

IOTA sudah bekerjasama dengan Porsche pada projek Program 4, yang disokong oleh platform Startup Autobahn. IOTA dan Porsche akan bekerjasama dengan syarikat permulaan lain dalam program yang menggabungkan mobiliti pintar.

“Startup Autobahn adalah platform inovasi utama yang menyatukan syarikat teknologi dengan kepakaran teknologi Silicon Valley & yang terbaik dari kejuruteraan Jerman, ”kata IOTA dalam tweetnya.

3. DnB

Pada awal bulan Jun, IOTA mengumumkan bahawa ia menandatangani perjanjian dengan kumpulan kewangan terbesar di Norway – DnB. DnB menyatakan minatnya terhadap teknologi berasaskan blockchain dan aset crypto dalam banyak keadaan sebelum memasuki perkongsian ini.

Kerjasama itu akan memfokuskan pada merumuskan model perniagaan baru, sistem pengurusan privasi data, dan hackathon silang kolektif.

  “Oleh kerana komunikasi dan pembayaran Internet of Things (IoT) dan Machine to Machine (M2M) untuk perkhidmatan mikro sepertinya meningkat di masa depan, kami berpendapat terlibat dalam teknologi berdasarkan Lejar Terdistribusi seperti IOTA memberi kami pengalaman dan pengetahuan berharga mengenai aliran pendapatan masa depan dan model perniagaan. Kami tidak sabar untuk menyelami ruang IOTA ”- kata Lasse Meholm, Ketua DLT di DNB.

DnB

Sumber: slush.org

4. BOSCH

Bosch adalah syarikat kejuruteraan dan elektronik multinasional yang berpangkalan di Jerman, yang kini merupakan pembekal komponen automotif terbesar di seluruh dunia. Bosch memandang teknologi IOTA sebagai kaedah mudah di mana mereka dapat mengumpulkan pembayaran mikro dan maklumat.

Bosch pada masa ini mempunyai penglibatan yang besar dalam ruang IoT dan sejumlah 15.6 Billion peranti akan disambungkan ke internet sesuatu pada tahun 2020.

Syarikat Jerman mengumumkan kerjasama mereka dengan projek IOTA pada 17 Oktober 2017.

“Ada potensi besar melalui Distribusi Ledger Technologies untuk menjadikan setiap projek IoT lebih selamat, efisien dan memberikan ketelusan yang meningkat kepada pengguna penyelesaian IoT. Matlamat kami adalah untuk meningkatkan penggunaan Teknologi Ledger Teragih di seluruh wilayah Midwest kerana penyelesaian IoT dan model perniagaan terus berkembang, ”kata Dennis Boecker, ketua inovasi global Bosch IT di Chicago Connectory.

“IOTA dan Bosch telah berdialog mengenai penyatuan antara Internet-of-Things dan Teknologi Ledger IOTA sejak akhir 2015 dan membina hubungan yang kuat,” kata David Sønstebø, Pengasas IOTA. “Kerjasama rasmi kami di makmal ini untuk meneroka pertindihan ini merangkumi matlamat kedua-dua entiti untuk membolehkan ekosistem IoT terbuka dan selamat.”

5. Fujitsu

Pada bulan September, IOTA Foundation mengadakan kerjasama dengan Fujitsu, penyedia utama produk dan perkhidmatan IT. Fujitsu mendedahkan kelebihan Teknologi IOTA di pameran perdagangan Perindustrian terbesar di Hannover Messe, Jerman; demonstrasi langsung diadakan pada 23 April.

Sistem Fujitsu yang dipamerkan di Hannover adalah sistem berasaskan Tangle yang akan dilancarkan di kilang pintar Augsburg di Fujitsu. IOTA digambarkan sebagai “standard protokol baru dalam hal produk dan perkhidmatan IT.”

Rolf Werner, ketua perniagaan Eropah Tengah Fujitsu, mengatakan bahawa Tangle-nya dapat mengatasi sekatan tradisional teknologi lejar diedarkan.

“Teknologi baru ini cekap tenaga, menawarkan urus niaga dan skala yang sangat baik, menjadikannya sangat sesuai untuk menjadi standard industri sistem automatik dan ekonomi mesin-ke-mesin yang lebih luas.” – jelas Werner.

Fujitsu

Sumber: wikipedia.org

Audi

Untuk membina ekosistem mobiliti tanpa izin, IOTA Foundation mula bekerjasama dengan Audi Denkwerkstatt, Audi’s Think Tank. Tujuannya adalah untuk meneroka pelbagai kes penggunaan teknologi Tangle, membina prototaip tahap rendah dan mengumpulkan maklum balas pelanggan. Maklumat itu adalah dilepaskan dalam catatan blog oleh Ketua Mobiliti dan Automotif di Yayasan IOTA Alisa Maas pada bulan Julai 2018. 

Ini menunjukkan bahawa terdapat banyak pengeluar kereta yang berminat menerapkan idea inovatif untuk projek mereka dan menawarkan penyelesaian mobiliti baru. Protokol sumber terbuka IOTA berfungsi sebagai pemacu idea perniagaan yang memerlukan kepercayaan pada data, skalabilitas, komunikasi dan mesin dari mesin ke mesin. 

Melalui IOTA, Audi dapat menyeragamkan dan mengembangkan penyelesaian DLT baru melalui IOTA Tangle. 

SinoPac

SinoPac dan IOTA Foundation mempunyai ditandatangani Memorandum Persefahaman pada bulan Jun 2018 di mana kedua-dua syarikat akan meneroka landskap inovasi digital baru yang dimungkinkan oleh penyelesaian TOTA IOTA. 

Menurut Holger Köther, Pengarah Perkongsian di Yayasan IOTA, IOTA Tangle adalah lejar sumber terbuka dan diedarkan pertama yang sedang dibina untuk memberi kekuatan kepada masa depan Internet of Things. SinoPac adalah salah satu syarikat pemegangan kewangan terbesar yang terletak di Taiwan yang beroperasi di rantau Asia Pasifik. 

Melalui Memorandum Persefahaman (MoU) ini, kedua-dua syarikat akan meneroka teknologi blockchain dan diedarkan lejar melalui IOTA Tangle. SinoPac juga telah mengusahakan penyelesaian notari yang disebut iCertificate yang menggunakan IOTA’s Tangle dan kemampuan data yang tidak dapat diubah. Perkhidmatan pensijilan notari ini berlaku untuk dokumen digital yang berbeza untuk syarikat swasta dan awam. 

Wilfried Pimenta de Miranda, Ketua Pembangunan Perniagaan di IOTA Foundation Norway, memberi komen mengenainya:

“IOTA sangat gembira melihat SinoPac membawa platform pensijilan notaris mereka ke tahap berikutnya. Ini bukan sahaja memperlihatkan potensi IOTA untuk menggunakan Tangle dalam pelbagai produk dan perkhidmatan korporat, tetapi juga menunjukkan peningkatan penggunaan praktikal dan dunia nyata teknologi lejar diedarkan dalam sektor kewangan. “

ENGIE Lab CRIGEN

ENGIE Lab CRIGEN, pusat penyelidikan korporat Kumpulan ENGIE, menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan IOTA untuk bekerjasama dalam percubaan dengan IOTA Tangle in the Energy dan domain IoT yang berkaitan. Maklumat itu adalah dilepaskan dalam catatan blog oleh Wilfried Pimenta, Pengarah Pembangunan Perniagaan di Yayasan IOTA, pada 6 September 2019. 

ENGIE Lab CRIGEN telah meneroka kes penggunaan IOTA dan mencetuskan inisiatif inovasi terbuka bersama dengan syarikat dan pihak lain yang berkaitan dengan ekosistem IOTA. Firma itu telah menjalankan konsep bukti pasaran Data dan bereksperimen secara dalaman dengan IOTA Tangle. 

IOTA juga akan meneroka dan menguji kemungkinan penggunaan teknologi Tangle dan bagaimana meningkatkan proses perniagaan ENGIE. Philippe Calvez, Pengurus Makmal Penyelidikan, Makmal Sains Komputer dan Kecerdasan Buatan di Makmal ENGIE CRIGEN, mengatakan bahawa mereka akan meneruskan kerjasama yang bermanfaat dengan IOTA dengan memperkukuhkan hubungan mereka dengan Yayasan IOTA.

Seperti yang dijelaskan oleh Mr. Calvez, banyak karya dan Bukti Konsep telah dilaksanakan di Makmal dan mereka ingin mengambil bahagian dalam projek yang lebih besar di negara lain, termasuk Perancis. 

ENGIE Lab CRIGEN adalah pusat korporat Kumpulan untuk Penyelidikan dan Pembangunan dan kepakaran peringkat tinggi yang dikhaskan untuk sumber tenaga baru, termasuk hidrogen, biogas dan juga LNG. 

Jaguar Land Rover 

Jaguar Land Rover juga telah bekerjasama dengan Yayasan IOTA untuk membiarkan pemandu memperoleh cryptocurrency dalam perjalanan melalui pelaksanaan “Smart Wallet” yang inovatif. Pengguna akan dapat memperoleh kredit kerana berkongsi maklumat mengenai kesesakan lalu lintas, jalan berlubang dan banyak lagi. Dana ini boleh digunakan secara automatik untuk membayar tol, tempat letak kereta dan juga pengecasan elektrik. Ini telah dilapor oleh Cara Harbour, Head of Comms for IOTA Foundation pada 29 April 2019. 

Matlamat utama adalah untuk mencapai visi Destinasi Zero Jaguar Land Rover, termasuk sifar kemalangan, kesesakan sifar dan sifar pelepasan. Pengguna akan dapat memperoleh kredit dengan melaporkan data keadaan jalan raya secara automatik, termasuk kesesakan lalu lintas kepada penyedia navigasi dan pihak berkuasa tempatan. Kredit ini boleh digunakan untuk membayar kopi, tol atau bayaran parkir untuk kenderaan elektrik yang dicas pintar. 

Untuk melakukannya, “Smart Wallet” akan menggunakan teknologi crypto terkini yang disediakan oleh IOTA Foundation. 

Nick Rogers, Pengarah Eksekutif Kejuruteraan Produk, Jaguar Land Rover, mengatakan bahawa pusat pengembangan perisian mereka di Shannon bekerjasama dengan cryptocurrency untuk meningkatkan kehidupan orang. Pemandu akan dapat berkongsi data dan membuat pembayaran melalui teknologi yang bersambung. 

Mengenai perkara itu, dia mengulas:

“Jaguar Land Rover menggunakan teknologi mobiliti autonomi, terhubung, elektrik dan berkongsi kerana kami berusaha menjadikan kereta lebih selamat, bersih dan lebih pintar untuk semua orang.”

Penyelesaian Blockchain AKITA

Syarikat blockchain AKITA telah mencipta tiga Ejen Mesin Pintar (SMA) yang berbeza yang dikuasakan oleh teknologi lejar diedarkan (DLT). Dalam kes ini, peranti ini dikuasakan oleh rangkaian IOTA Tangle yang dirancang untuk memenuhi keperluan Internet of Things (IoT). 

Dengan menggunakan rangkaian Tangle, adalah mungkin untuk mengautomasikan transaksi mikro masa nyata yang berdasarkan milisaat dan RSSI Bluetooth. Tiga penyelesaian SMA yang diciptakan oleh AKITA termasuk sebuah kereta, sistem tempat letak kereta yang menghampiri dan entiti cukai kerajaan maya. 

Sebaik sahaja kereta sampai di tempat letak kereta, pemasa akan bermula di SMA untuk mengukur jangka masa letak kenderaan yang tepat. Setelah kereta keluar, pemasa berhenti. Kereta itu kemudian akan memindahkan wang secara automatik ke mesin letak kereta. Dalam contoh yang mereka gunakan, kereta itu diparkir 2 jam, 47 minit dan 23 saat, menghantar 10043 IOTA ke mesin parkir di mana 1 saat sama dengan 1 IOTA.  

Entiti cukai kerajaan maya membenarkan urus niaga wang segera dari satu peranti ke peranti yang lain. Dalam kes ini, transaksi sebelumnya termasuk cukai 5% yang dipindahkan dari peranti letak kenderaan kepada pemerintah tanpa menggunakan kertas. 

Catatan blog yang dikeluarkan oleh AKITA Blockchain Solutions berbunyi seperti berikut:

“Senario ini menunjukkan hanya permulaan ekonomi mesin-ke-mesin langsung yang akan datang. Teknologi yang diperlukan sudah ada hari ini dan Proof of Concept (PoC) kami dengan prototaip perkakasan langsung dan bersepadu pada Jaringan Utama IOTA langsung menunjukkan bahawa itu mungkin. “

Sekutu

Alliander, pengendali grid tenaga Belanda membuat bukti konsep di mana data meter pintar dapat diperoleh dengan menggunakan Raspberry Pi dan diterbitkan menggunakan Pemesejan Autentikasi Tersekat IOTA. Proses perkongsian ini dapat membantu peralihan tenaga. Di banyak tempat, apabila individu mempunyai kemungkinan untuk mengakses data penggunaan tenaga dalam masa nyata, ia dapat membantu menyeimbangkan grid. 

Namun, tidak mungkin berkongsi data tenaga tanpa mematuhinya. Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR) berkuatkuasa pada 25 Mei 2018, melindungi warga Eropah dan data mereka. 

IOTA’s Tangle mempunyai fitur yang disebut Masked Authenticated Messaging (MAM) yang memungkinkan untuk menerbitkan dan juga mengambil mesej yang dienkripsi. MAM boleh digunakan untuk akses dan kawalan integriti data. 

Menurut catatan blog yang dikeluarkan oleh jurutera perisian, Erwin Rooijakkers, data tenaga dapat digunakan oleh semua orang yang dipercaya oleh pengguna. Ini dapat membantu pemilik mengendalikan maklumat mereka, dan semua orang dapat membuat perkhidmatan di sekitarnya. 

Dengan menggunakan IOTA, adalah mungkin untuk meningkatkan kelajuan bukti kerja (PoW) untuk menerbitkan mesej data MAM. Selain itu, adalah mungkin untuk menyeragamkan pertukaran kunci dan putaran kunci. 

Avery Dennison

Avery Dennison dan IOTA bekerjasama untuk mendorong ketelusan rantaian bekalan ke hadapan dengan memanfaatkan rangkaian kusut IOTA. Melalui label yang hanya boleh diimbas dengan telefon pintar, pengguna akan dapat memahami bagaimana sesuatu produk bergerak sejak ia dibuat sehingga ia sampai kepada pembeli. 

Ini menyediakan pengguna dengan kemungkinan mempunyai maklumat mengenai keseluruhan rantaian bekalan, termasuk keaslian produk dan bukti kelestariannya. Lebih-lebih lagi, jenama akan dapat melihat perjalanan produk mereka sepanjang rantaian bekalan. 

Terdapat banyak penyelesaian yang telah dilaksanakan di pasaran dan IOTA jelas merupakan salah satu peneraju dalam pasaran.

Ketahui Lebih Lanjut

Ketahui lebih lanjut mengenai projek IOTA dalam panduan pemula ini, memperincikan sejarah projek dan penggunaan token dan banyak lagi!

Berminat melabur dalam IOTA? Lakukan usaha wajar anda terlebih dahulu. Baca artikel Ramalan Harga IOTA kami, serta bagaimana perkongsian dapat meningkatkan harga MIOTA.

Anda boleh membeli MIOTA di Binance dengan maklumat dalam panduan ini, dan menyimpan MIOTA di Ledger.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me