Panduan Permulaan Untuk Binance Coin (BNB)

Binance Coin (BNB) adalah token yang dikembangkan oleh Binance, pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia mengikut jumlah dagangan. Token tersebut bertujuan untuk mengurangkan kos transaksi di platform dengan syarat token BNB digunakan. BNB adalah token ERC-20 yang dibuat di blockchain Ethereum, tetapi rancangan sedang dijalankan untuk memindahkan BNB ke jaringan utamanya sendiri. Panduan untuk Binance Coin ini akan melalui asas-asas projek kerana ia berfungsi untuk mencapai matlamatnya.

Fungsi BNB Di Platform Binance

Binance Coin bertujuan untuk memudahkan utiliti di bursa dan mendorong operasi dengan kos yang lebih murah, sekurang-kurangnya buat masa ini. Beberapa fungsi yang dipercaya oleh BNB di platform ini termasuk membayar yuran transaksi, yuran pertukaran, dan biaya penyenaraian.

Untuk menarik orang menggunakan token BNB, Binance memperkenalkan potongan 50 peratus semasa menggunakan token tersebut. Walau bagaimanapun, diskaun akan terus menurun setiap tahun selama empat tahun.

Menurut kertas putih token, potongan harga akan menjadi 50 peratus pada tahun pertama, 25 peratus pada tahun kedua, 12.5 persen pada tahun ketiga dan 6.25 persen. Tahun kelima akan menyaksikan Binance mengakhiri potongan ketika menggunakan token BNB di bursa. Bayaran perdagangan pada platform pada masa ini berjumlah 0.1 peratus.

Selain membayar yuran di bursa, ia juga dapat digunakan untuk membeli token ICO tertentu yang tersenarai di platform.

Sejarah Syiling BNB

Sejarah BNB saling berkaitan dengan sejarah Binance. Pada pertengahan tahun lalu, bursa mengeluarkan Penawaran Syiling Permulaan.

ICO berlangsung dari 14 Julai hingga 27 Julai 2017 dan hasilnya digunakan untuk melancarkan pertukaran cryptocurrency Binance dan token BNB. 100 juta BNB terjual dalam tempoh ICO menaikkan $ 15 juta.

Pertukaran ini pada mulanya beribu pejabat di China tetapi beralih pejabat utamanya ke Malta setelah pemerintah China mengenakan larangan terhadap semua aktiviti cryptocurrency di negara ini.

Platform ini diketuai oleh Changpeng Zhao yang juga pengasasnya. Yang lain termasuk Roger Wang (CTO), James Hofbauer (Ketua Arkitek), dan Paul Jankunas (VP ​​Kejuruteraan).

Perlu disebutkan bahawa beberapa bulan yang lalu, pasukan di belakang Binance memutuskan untuk membakar peruntukan token mereka, sama dengan 40% daripada jumlah syiling yang dikeluarkan oleh bursa. Dengan cara ini, mereka tidak perlu bergantung pada harga BNB untuk terus menjalankan tugas mereka.

Mengurangkan Penawaran BNB

Binance telah menggariskan bahawa ia perlu mengurangkan jumlah BNB yang beredar kepada hanya 100 juta yang merupakan 50 peratus daripada jumlah penawaran token BNB. Ini akan dicapai dengan membakar atau membeli kembali token BNB setiap suku tahun. Pada setiap suku tahun, jumlah token BNB yang dibeli kembali bernilai 20 peratus daripada keuntungan suku tahunan bursa.

Dengan membeli tokennya sendiri, Binance ingin mengurangkan penawaran untuk mencuba dan mencetuskan permintaan yang mungkin memberi kesan positif terhadap harga BNB.

Token BNB juga boleh ditukar dengan baki duit syiling kecil lain yang disebut pertukaran sebagai ‘crypto dust.’ Crypto dust dari beberapa syiling di platform boleh ditukar menjadi token BNB.

Pada 12 Julai, Changpeng Zhao mengumumkan bahawa mereka akan menyerahkan semua peruntukan BNB mereka dan menyumbang kepada komitmen mereka untuk membakar sejumlah 100 juta token BNB. Pasukan di belakang Binance memutuskan untuk membakar token mereka dengan pembakaran suku tahun terakhir di mana 808,888 token BNB dibakar. 

Seperti yang dijelaskan oleh Mr. Zhao, pasukan di Binance memegang 40% daripada jumlah penawaran BNB, yang diperuntukkan kepada mereka sebagai penghargaan atas kerja yang mereka lakukan dalam membina platform perdagangan crypto dan ekosistem blockchain. Dengan cara ini, mereka masih akan membakar BNB berdasarkan jumlah dagangan di Binance setiap suku tahun tetapi pasukan telah melepaskan peruntukan token mereka. 

Tujuannya adalah untuk mencapai jumlah penawaran BNB sebanyak 100,000,000 syiling apabila pada masa ini terdapat hampir 189,000,000 BNB.

Changpeng Zhao menulis dalam catatan blog dilepaskan dalam Julai:

“Pasukan ini akan menghabiskan 80,000,000 peruntukan pasukan BNB terlebih dahulu, dan 9,000,000 selebihnya BNB akan dibakar oleh pertukaran Binance.com.”

Dengan cara ini, Binance akan memperuntukkan 0 BNB kepada mereka sendiri dari bekalan asal. Semua dana yang akan dikumpulkan syarikat akan datang dari perkhidmatan yang mereka tawarkan sekarang.

Rancangan Masa Depan Untuk Koin Binance (BNB)

Binance mempunyai rancangan untuk memindahkan duit syiling dari platform Ethereum bersama-sama dengan membuat pertukaran terdesentralisasi di Binance Chain di mana BNB akan menjadi token asli. Binance juga berusaha untuk beralih daripada menjadi syarikat yang diuruskan oleh komuniti.

Untuk meningkatkan permintaan token BNB, Binance telah melancarkan beberapa projek yang merangkumi Binance Launchpad yang mengkhususkan diri dalam ICO dan membolehkan BNB digunakan. Terdapat juga Yayasan Amal Binance Blockchain yang memberikan sumbangan dalam bentuk token BNB.

Binance sudah dapat melancarkan rangkaian blockchain sendiri dan pertukaran yang terdesentralisasi. Binance Chain membolehkan projek melepaskan syiling mereka di atasnya, dan pertukaran terdesentralisasi Binance (DEX) membantu pengguna melakukan transaksi aset digital tanpa bergantung pada platform Binance utama. 

Rantai Binance adalah dilancarkan pada 23 April dan ia menggunakan token BNB sebagai aset digital utama rangkaian. Mekanisme konsensus yang dilaksanakan oleh rangkaian blockchain ini dikenali sebagai Delegated Byzantine Fault Tolerance (dBFT). 

Selain itu, pertukaran melancarkan pertukaran desentralisasi agar pengguna mempunyai lebih banyak kawalan terhadap dana mereka. Pertukaran terpusat cenderung mempunyai titik lemah yang dieksploitasi oleh penggodam. Pertukaran kehilangan 7,000 BTC kerana penggodam yang dapat mengakses dana Binance. Walau bagaimanapun, platform ini menggunakan dana SAFU untuk membayar semula pengguna wang yang mereka hilang. 17

Penyimpanan BNB

Menjadi seorang Token ERC-20, BNB boleh disimpan dalam dompet perisian seperti MyEtherWallet dan Jaxx, sementara dompet perkakasan seperti TREZOR dan Lejar Nano S juga menyokong BNB. Secara amnya, mana-mana dompet yang mampu menyimpan Ethereum (ETH) juga dapat menyokong token BNB.

Namun, ketika token berpindah ke blockchain sendiri, pasukan akan diminta untuk mengembangkan dompet yang serasi.

Ketahui Lebih Lanjut

Baca di luar panduan ini untuk Binance Coin dengan melihat artikel Ramalan Harga dan Analisis Teknikal BNB. Pembaca yang berminat juga harus melihat liputan Binance Coin kami dalam artikel yang menerangkan penggunaan ‘gas’ untuk pertukaran terdesentralisasi Binance, atau bagaimana kenaikan harga BNB berkaitan dengan pengembangan bursa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me