Panduan Pemula Untuk VeChain Thor (VET)

VeChain Thor adalah platform blockchain yang memanfaatkan kekuatan kontrak pintar untuk menyelesaikan masalah dalam rantaian bekalan. Platform ini terbuka untuk umum dan mengkhususkan diri dalam membolehkan perniagaan mengesan produk mereka dari pembuatan hingga penggunaan. Ini mengurangkan kemungkinan pemalsuan. Panduan untuk Vechain Thor (VET) ini akan menjelaskan semua yang perlu anda ketahui mengenai bagaimana pasukan akan mencapai matlamat ini.

Untuk memudahkan prosesnya, VeChain membolehkan syarikat menggunakan label elektronik pada produk mereka. Contohnya, teg mungkin RFID atau NFC diaktifkan.

Menyelesaikan Pemalsuan Produk Melalui Kontrak Pintar

Platform ini membawa model ekonomi baru yang mampu meramalkan keadaan dalam kalangan perniagaan dan menyediakan penyelesaian kestabilan bagi syarikat yang menggunakan platform blockchain.

Sistem ekonomi membolehkan dua token asli, VET dan VTHO, berjalan di platform yang sama tetapi dengan penggunaan yang berbeza.

Pasukan pengembangan VeChain Thor memperkenalkan sistem ini untuk membantu menjaga yuran transaksi daripada turun naik harga.

Platform ini menggunakan cip pintar buatan sendiri yang menggunakan kod QR, RFID, dan teknologi NFC untuk mengesan produk dari sumber ke destinasi. Selain melindungi barang daripada pemalsuan, platform VeChain Thor dapat mengakomodasi produk yang diarahkan pada aspek logistik rantaian bekalan.

Sejarah Ringkas VET

Platform VET bermula sebagai VEN pada tahun 2015 sebagai token ERC-20 di blockchain Ethereum dan melancarkan Penawaran Syiling Permulaan pada akhir suku kedua tahun 2017. ICO mengumpulkan kira-kira $ 20 juta yang digunakan untuk memindahkan VEN ke blockchain sendiri dan beralih dari menjadi VEN (VeChain) ke VET (VeChain Thor).

Pembangun di platform VET tersebar di seluruh dunia tetapi diketuai oleh Cerah Lu, the VeChain Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan.

Blockchain VET menggunakan Bukti Kuasa algoritma konsensus. Algoritma ini kebanyakannya digunakan dalam projek blockchain yang tidak sepenuhnya terdesentralisasi dalam fungsinya.

Oleh itu, dengan blockchain VeChain Thor, 101 nod yang telah ditentukan digunakan untuk mengesahkan transaksi. Juga, platform ini mempunyai node tambahan untuk memastikan blockchain tetap dikendalikan.

Semua nod di rangkaian diberi ganjaran menggunakan token VTHO. Walau bagaimanapun, token ini diedarkan mengikut hari matang dan jumlah token VET di dompet mereka.

Mengikuti garis panduan ini, platform VET mempunyai 4 kategori node iaitu Kekuatan (kematangan 10 hari dan duit syiling VET 1M), Thunder (kematangan 20 hari dan syiling VET 5M), Mjolner Masternodes (30 hari kematangan dan syiling VET 15M), dan Thrudheim Masternodes (kematangan bermula pada 21 Dis 2017 dan semestinya mempunyai syiling VET minimum 25 juta).

Tiga jenis pertama adalah node ekonomi dan dihargai oleh yayasan VeChain. Node kategori keempat memperoleh ganjaran yang sama dengan nod lain tetapi juga mengambil 30 peratus daripada semua VTHO yang digunakan dalam transaksi di platform VET.

Perbezaan Antara Token VET dan VTHO

Perbezaan antara kedua-dua token adalah dalam penggunaannya di rangkaian. Token VET digunakan untuk kos transaksi. Semakin banyak token VET yang dimiliki pengguna, semakin tinggi keutamaan yang diberikan pengguna pada sistem.

Token VTHO digunakan sebagai izin untuk menjalankan aplikasi yang terdesentralisasi di VeChain Thor Blockchain. Token VTHO dihasilkan dari token VET pada kadar 0.000432 VTHO setiap VET sehari.

Matlamat Masa Depan VET

Blockchain VET telah disokong oleh pemerintah China khususnya kerajaan Gui untuk memperkuat inisiatif bandar pintarnya. Pemerintah Gui akan menggunakan platform VET untuk mengembangkan penyelesaian penelusuran untuk industri tenaga dan wain.

VeChain Thor berusaha untuk mewujudkan sistem pengesanan vaksin yang komprehensif untuk membantu China mengekang vaksin sub-standard dari memasuki pasaran. Projek ini juga akan membantu mencabut pengeluar vaksin yang melabelkan vaksin secara palsu.

Kesimpulannya, duit syiling VET dapat disimpan perkakasan yang tidak serasi (Lejar Nano S, Dompet Trezor) dan berasaskan web (MetaMask).

Ketahui Lebih Lanjut

Untuk membaca lebih lanjut mengenai projek Vechain Thor, lihat artikel ramalan harga rasmi untuk VET, dan periksa kembali untuk kemas kini biasa. Anda boleh membaca catatan tambahan kami mengenai Tiga Sebab Mengapa VET Tidak Dapat Melambung Segera, serta analisis teknikal mengenai pasangan perdagangan VET.

Berminat untuk membeli VET? Anda boleh mengetahui cara melakukannya menggunakan Panduan Membeli VET di Binance.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me