Panduan Pemula Untuk HYIP Bitcoin

Anda mungkin pernah melihat, atau akan melihat iklan untuk sesuatu yang disebut “Bitcoin HYIP”. Peluang biasanya akan merangkumi janji untuk membuat pengembalian Bitcoin anda dalam jangka masa yang singkat – berpotensi dari orang (yang mengaku) ​​sedang melabur dalam program ini. Tetapi sekiranya mereka boleh dipercayai?

Kami akan menguraikan apa itu Bitcoin HYIP, dan adakah pilihan tersebut sah untuk pelabur Bitcoin.

Apa itu HYIP?

HYIP bermaksud Program Pelaburan Hasil Tinggi. Mereka telah lama wujud, dan bukan perkara baru bagi Bitcoin atau cryptocurrency.

HYIP pada dasarnya adalah skema Ponzi – lebih kerap daripada tidak, penipuan. Ia melibatkan pembayaran pulangan kepada pelabur terdahulu dengan wang yang dilaburkan oleh pelabur baru. Akibatnya, ada yang pergi dengan pulangan positif, jika mereka cukup awal. Walau bagaimanapun, ia bukan model yang mampan. Setelah pelabur baru berhenti masuk, aliran tunai berhenti, sering meninggalkan sebilangan besar dengan kerugian yang besar.

Untuk menghasilkan pulangan yang tinggi, HYIP sering melibatkan wang pelabur yang dimasukkan ke dalam usaha berisiko tinggi, seperti saham atau bon perdagangan hari, atau pertaruhan sukan. Bitcoin HYIP boleh berfungsi sama, kecuali dengan Bitcoin atau crypto lain sebagai mata wang pelaburan. Mereka yang menjalankan HYIP ingin memperoleh keuntungan dari peningkatan kesediaan untuk melabur dari pemegang crypto, serta pembayaran rentas sempadan yang diaktifkan oleh cryptocurrency.

Salah satu variasi umum HYIP tradisional dalam crypto adalah melabur dalam “kumpulan perlombongan”. Idea ini adalah untuk mengumpulkan wang untuk operasi perlombongan cryptocurrency, dengan ganjaran perlombongan dibayar kepada ahli. Sering kali ini merupakan jalan depan untuk skema Ponzi, walaupun dalam beberapa kes ia boleh menjadi nyata.

Adakah Bitcoin HYIPs Sah?

Sukar untuk mengatakan jika semua HYIP Bitcoin itu asli atau palsu, kerana ia perlu diambil berdasarkan kes demi kes. Sebilangan besar HYIP pada dasarnya adalah penipuan. Kecenderungan Crypto untuk menarik penipu dan skim cepat kaya menjadikannya sempurna untuk mereka yang mengendalikan skema ini.

Tentunya ada beberapa program di luar sana dengan rancangan pelaburan sebenar, seperti membiayai operasi perlombongan. Mengenai nilai muka, sukar untuk membezakan antara HYIP yang sah dan penipuan yang jelas. Juga disebutkan, mana-mana Bitcoin HYIP juga bergantung pada kestabilan pasaran crypto itu sendiri. Melabur dalam cryptocurrency adalah risiko sendiri, jadi memasukkan wang anda ke dalam pelaburan hasil tinggi dua kali lebih berbahaya. Sebarang wang yang dimasukkan ke dalam program ini mestilah wang yang anda bersedia untuk kehilangan.

Bagaimana Saya Mencari HYIP Sebenar?

Dengan sebarang pelaburan dalam cryptocurrency, penting untuk membuat kajian menyeluruh anda sendiri. Kerana peningkatan risiko HYIP, lebih penting lagi. Sekiranya anda gagal melakukan usaha wajar untuk pelaburan, anda mungkin akan menjadi mangsa penipuan, atau hanya program yang tidak dijalankan dengan baik.

Cari sebanyak mungkin bahan dalam program sebelum melabur. Sangat mudah untuk membuat laman web yang kelihatan sah, dengan bukti palsu juga. Sekiranya anda tidak dapat mencari maklumat bebas di tempat lain, berhati-hati dengan pelaburan. Begitu juga, perhatikan bendera merah di laman web. Ejaan yang salah, maklumat yang tidak konsisten, atau apa pun yang kelihatannya disatukan dengan cepat dan murah semestinya menjadi perhatian.

Pelaburan penipuan sering mengiklankan pulangan yang sangat menarik, yang terlalu bagus untuk menjadi kenyataan. Mereka berharap janji pengembalian yang besar, cepat, bebas risiko akan menarik perhatian orang, dan mendorong pelaburan tanpa penyelidikan yang tepat. Berhati-hati dengan tuntutan ini. Sekiranya skema menjanjikan pulangan sebanyak 5%, 10% (atau lebih) setiap hari, kemungkinan tidak sah. Program yang sebenar adalah realistik mengenai risiko dan potensi pulangan. Sebarang yang sah kemungkinan besar akan memberikan pulangan 1% setiap hari.

Sering kali anda akan mendapati orang mengiklankan HYIP kepada petunjuk yang menarik, seperti melalui e-mel sejuk atau di media sosial. Mereka yang menghubungi akan mendakwa mereka memperoleh pulangan tinggi, dan bersikeras anda juga boleh melakukannya. Apa-apa seperti ini mesti menjadi tanda amaran yang ketara. Jangan sekali-kali mengambil kata-kata seseorang dengan mudah, dan lakukan penyelidikan anda sendiri sebelum membuat keputusan. Sekiranya seseorang cuba memesong ketika anda mencari maklumat lebih lanjut, pergi.

Bitcoin HYIP – Ringkasnya

Seperti kata pepatah lama – jika kedengarannya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, itu benar. Berhati-hatilah dengan skema yang menjanjikan pulangan yang besar dalam jangka waktu yang singkat, kerana tawaran “cepat kaya” akan selalu mengandungi risiko yang besar.

HYIP harus dilayan sama seperti ICO, atau apa sahaja yang ada di crypto. Adalah mustahak untuk membuat penyelidikan anda sendiri, dan jika anda menjangkakan dua kali ganda wang anda dalam sebulan, ketahui bahawa anda boleh kehilangan semuanya dengan cepat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me