MediBloc: Blockchain dalam Penjagaan Kesihatan

Selama bertahun-tahun, teknologi blockchain tidak hanya membuktikan nilai berpotensi dalam industri kewangan dan perbankan, tetapi juga dalam banyak industri lain: politik, harta tanah, keselamatan, insurans, automotif, amal, perjalanan, pengangkutan, media, hiburan, pendidikan , serta penjagaan kesihatan.

Blockchain dalam Penjagaan Kesihatan

Sebagai industri kesihatan yang maju dan menguntungkan di negara maju, masih kurang memuaskan untuk melihat seberapa baik maklumat perubatan yang dioptimumkan. Contoh terbaik dari kekurangan ini adalah hakikat bahawa masih mustahil untuk memindahkan maklumat perubatan ke pelbagai wilayah geografi dengan mudah.

Hanya dengan melihat prinsip-prinsip asas blockchain, seperti pengedaran pangkalan data, penghantaran peer-to-peer, ketelusan dengan nama samaran, tidak dapat dipulihkan rekod, dan logik komputasi, potensi untuk merevolusikan sistem penjagaan kesihatan duniawi terbukti.

Satu syarikat crypto dengan model perniagaan Blockchain yang kuat yang bertujuan menjadikan semua kekurangan ini sebagai perkara masa lalu MediBloc.

Ditubuhkan di Seoul, Korea Selatan, pada tahun 2017 oleh sekumpulan doktor dan pemaju, MediBloc adalah projek crypto kecil yang bertujuan untuk meningkatkan blockchain dalam akses dan pengalaman penjagaan kesihatan dengan menyebarkan semula nilai data penjagaan kesihatan peribadi, serta mempercepat peralihan dunia ke desentralisasi maklumat peribadi.

Yang Tepatnya adalah MediBloc?

MediBloc adalah blockchain dalam projek penjagaan kesihatan yang menyediakan pesakit, penyedia penjagaan kesihatan, dan penyelidik perubatan / data dengan ekosistem penjagaan kesihatan yang terdesentralisasi, telus, selamat dan praktikal.

Sebelum ada yang lain, perlu diperhatikan bahawa MediBloc berfungsi sepenuhnya sesuai dengan HIPAA, Akta Kebolehtanggungjawaban dan Kebertanggungjawaban Insurans Kesihatan yang memungkinkan pemusatan rekod kesihatan dan melarang perkongsian data tersebut.

Kelebihan utama MediBloc adalah bahawa ia membolehkan semua pihak yang terlibat melacak dan merekod semua aspek sejarah dan situasi penjagaan kesihatan seseorang, dari lawatan ke doktor dan campur tangan perubatan hingga masalah berkaitan insurans. Ringkasnya, MediBloc bertujuan untuk menjadikan data penjagaan kesihatan lebih mudah diakses.

MediBloc - Blockchain dalam Penjagaan Kesihatan

Sumber: https://medibloc.org/

Bagaimana MediBloc Berfungsi?

MediBloc sebenarnya adalah aplikasi desentralisasi (dApp) yang berjalan di atas Mesin Maya Ethereum (EVM). Struktur platform terdiri daripada tiga lapisan yang dijuluki sebagai Core, Service, dan Application.

MediBloc Core bertanggungjawab untuk menambahkan simpanan tambahan untuk mengatasi kehilangan data penjagaan kesihatan. Ini adalah “tempat” laporan penjagaan kesihatan, tuntutan insurans automatik, dan maklumat pertukaran data diadakan. Lapisan ini “diperkuat” dengan beberapa teknologi enkripsi terbaik, dan ia menggunakan kunci peribadi, yang bermaksud bahawa hanya pemilik atau pegawai yang diberi kuasa khusus dapat mendekripsi dan menggunakan data.

MediBloc Service menggunakan teknologi kontrak pintar, dan ia adalah antara muka antara MediBloc Core dan MediBloc Application. Ringkasnya, MediBloc Service membenarkan pertukaran data antara dua lapisan.

Akhirnya, Aplikasi MediBloc adalah komponen yang membolehkan pengguna menggunakan pelbagai aplikasi serta mengakses dan mengurus maklumat dengan cekap.

Aspek lain yang perlu diperhatikan adalah kenyataan bahawa MediBloc menyokong pembuatan tiga jenis akaun, iaitu untuk pengguna umum, penyedia perkhidmatan kesihatan, dan penyelidik data. Menurut projek kertas putih, penyedia perkhidmatan kesihatan dan penyelidik diminta menunjukkan bukti pentauliahan dan perakuan mereka.

infografik carta perniagaan

Sumber: https://medibloc.org/

Apa itu MP dan MED?

Medi Token, MED, adalah token ERC-20 platform yang digunakan untuk memberi insentif kepada pengguna (pesakit atau penyedia penjagaan kesihatan) atas sumbangan mereka di MediBloc. MED dapat digunakan untuk menyelesaikan transaksi untuk perbelanjaan perubatan dan farmasi, serta premium insurans, di salah satu institusi yang terkait dengan MediBloc.

MEDX kini berada di kedudukan ke-190 CoinMarketCap, dengan jumlah cap $ 21,313,843 dan bekalan beredar 3,157,026,866.

Menurut buku putih projek, The Medi Point (MP) adalah sistem berdasarkan poin yang digunakan untuk mengukur jumlah / luas sumbangan oleh pengguna. Untuk lebih tepatnya, mana-mana anggota rangkaian boleh menggunakan MEDX untuk mendapatkan MP yang lebih tinggi dalam rangkaian data.

Bagaimana MediBloc Merevolusikan Penjagaan Kesihatan?

MediBloc berusaha untuk menjadi pangkalan data pesakit masa nyata yang, jika digunakan dengan betul, dapat memberikan maklumat penjagaan kesihatan dalam ekosistem yang terdesentralisasi, di mana saja di dunia, dan dari kumpulan demografi yang berbeza.

Selain interoperabiliti yang jelas yang dibawa oleh MediBloc, platform ini juga memastikan bahawa data pesakit dapat disediakan dalam masa yang singkat, sehingga berpotensi mengurangkan komplikasi perubatan yang dapat menyebabkan kematian.

Platform ini juga berguna dalam situasi kritikal atau sekiranya berlaku kemalangan. Dalam situasi tersebut, mengetahui sebanyak mungkin mengenai pesakit adalah penting (jenis darah pesakit, pelbagai keadaan, penyakit, atau gangguan genetik).

Satu kes penggunaan besar lain untuk MediBloc adalah berkaitan dengan bidang IoT. Dengan menggabungkan teknologi platform dengan AI, pesakit dari seluruh dunia mungkin mendapat manfaat daripada pemantauan rawatan yang unggul. Selain itu, pesakit juga dapat diberitahu untuk mengambil ubat atau tembakan mereka.

Kesimpulannya

MediBloc dapat merevolusi blockchain dalam sistem penjagaan kesihatan dari seluruh dunia dengan baik sekiranya pasukan projek memainkan kadnya dengan betul. Sistem ini dapat menjimatkan banyak masa pesakit dan profesional perubatan, dan dapat memajukan perubatan melalui desentralisasi.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me