Cara Membeli Ethereum (ETH) dan Di Mana

Dalam panduan ini, kami akan mengkaji pelbagai cara orang boleh membeli Ethereum. Pertama sekali, Ethereum (ETH) adalah platform blockchain yang dijamin oleh rangkaian mesin yang diedarkan, setiap pemprosesan, dan mengesahkan transaksi. Ether adalah mata wang blockchain (walaupun Ethereum sering digunakan secara bergantian untuk menggambarkan blockchain dan mata wang) dan dihasilkan oleh mesin yang menjalankan tugas ini.

Ether boleh diperdagangkan untuk mata wang fiat, atau ia boleh dianggap sebagai aset spekulatif. Rangkaian Ethereum mempunyai ribuan peserta yang dapat bertransaksi dengan sesiapa sahaja dari mana-mana bahagian dunia tanpa orang tengah.

Buka Dompet Ethereum

Sebelum mendapatkan Ether, anda perlu memiliki dompet Ethereum untuk memegang eter anda. Oleh kerana terdapat banyak, anda harus memilih antara dompet Ethereum terbaik di pasaran dengan berhati-hati.

Berikut adalah pecahan dompet eter yang paling popular.

Beli Dompet Ethereum

Dompet Perkakasan Ethereum

Dompet perkakasan kini merupakan kaedah paling selamat untuk menyimpan eter anda. Ini adalah sekeping kecil perkakasan yang anda pasangkan ke komputer anda dan gunakan untuk menyimpan kunci peribadi anda di luar talian. Dompet perkakasan mungkin merupakan gabungan optimum antara kemudahan dan keselamatan. Dompet perkakasan utama untuk eter merangkumi Ledger dan Trezor.

Dompet Perisian Electrum

Sekiranya anda memulakan dan anda tidak mempunyai banyak eter untuk disimpan, atau anda tidak mempunyai cukup wang untuk membeli dompet perkakasan Ethereum, anda boleh menggunakan dompet perisian percuma. Dompet ini percuma, tetapi kekurangannya adalah bahawa mereka kurang selamat kerana selalu dalam talian berbanding dengan dompet perkakasan.

Dompet perisian Ethereum teratas merangkumi Exodus, Edge, dan MyEtherWallet.

Beli Ethereum Di Bursa Crypto

Sebelum memilih pertukaran yang sesuai, pastikan ia beroperasi di negara anda dan terima mata wang negara anda. Anda akan diminta untuk menghantar beberapa maklumat peribadi semasa proses pendaftaran atas alasan keselamatan.

Untuk kebanyakan pertukaran, pemeriksaan identiti penuh datang kemudian semasa mengisi deposit dan pengeluaran anda. Untuk lulus pemeriksaan ini, anda perlu memberikan bukti alamat dan foto diri anda yang memegang kad pengenalan atau lesen memandu anda. Proses ini dilakukan dengan mematuhi peraturan Anti Pencucian Wang dan Ketahui Peraturan Pelanggan Anda.

Setelah menyelesaikan semua cek, langkah seterusnya adalah memilih kaedah deposit. Bergantung pada pertukaran, ada kaedah yang berbeza, termasuk pembayaran PayPal, kad kredit dan debit, dan transfer bank. 

Menarik: Cara Membeli Ethereum dengan Kad Kredit

Terdapat sedikit bayaran yang dikenakan untuk deposit, bergantung pada kaedah deposit. Perinciannya terdapat di bahagian ‘about’ atau bahagian bawah laman web.

Sebilangan besar pertukaran menerima Euro dan Dolar, dan pertukaran utama menerima Poundsterling Britain, Yuan Tiongkok, dan Rubel Rusia. Anda perlu menunggu beberapa jam agar dana anda muncul di bursa, dan ini juga bergantung pada kaedah pertukaran dan deposit yang digunakan.

Sebaik sahaja anda melihat dana anda di bursa, anda boleh mula membeli Ether. Keramahan proses ini bergantung pada pertukaran tertentu, dengan banyak pihak telah berusaha untuk menjadikan prosesnya semudah mungkin.

Anda akan diberikan maklumat penting mengenai harga semasa koin, permodalan pasaran, dan berita lain yang berkaitan di bursa.

Beberapa pertukaran yang menerima Ether termasuk Bitfinex, Coinbase, Binance, Kraken, Etoro, BitPanda, Gemini, GDAX.

Sekiranya anda memutuskan untuk membeli Ether dari bursa, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan dompet yang disediakan oleh platform yang sama kerana akan lebih mudah. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak selamat.

Beli Ethereum Dengan Wang Tunai

Sebilangan mungkin memilih untuk membeli Ethereum tanpa nama kerana alasan yang berbeza, seperti untuk mengelakkan melalui pemeriksaan KYC dan AML. Walaupun pengawal selia mungkin merasa tidak selesa dengan kaedah ini di beberapa negara, anda boleh membeli Ethereum dari pertukaran peer-to-peer dalam talian seperti LocalEthereum.

LocalEthereum

LocalEthereum adalah saudara kepada LocalBitcoins dan membantu memudahkan perdagangan mata wang tempatan secara bebas. Perbezaan utamanya ialah yang pertama sepenuhnya terdesentralisasi, dengan perkhidmatan escrow dan arbitraj dicapai melalui kontrak pintar.

Pertukaran ini berfungsi seperti eBay; ia adalah pasar di mana pengguna dapat menawarkan mata wang tempatan sebagai pertukaran sejumlah Ethereum. Setelah penjual menerima tawaran tersebut, pertukaran wang akan dilakukan secara automatik. Wang dipindahkan melalui kaedah yang berbeza dan bahkan mata wang digital utama lain seperti Bitcoin.

Walau bagaimanapun, perkhidmatan ini mengenakan yuran 0.25%, sementara pembeli membayar 0.75%, yang jauh lebih rendah dibandingkan dengan bursa terpusat yang lain. Transaksi mungkin memerlukan beberapa jam untuk diselesaikan, sementara penambang mencatat jumlahnya ke dalam blockchain. Oleh kerana pelombong menerima bayaran, pengguna dapat mempercepat prosesnya dengan memilih biaya yang lebih tinggi, memberikan insentif kepada penambang untuk memproses transaksi dengan lebih cepat.

Selain itu, LocalEthereum membolehkan komunikasi antara penjual dan pembeli, dan mereka juga dapat menjadualkan pertemuan mata-mata untuk membuat pertukaran secara fizikal. Sekiranya anda lebih suka kaedah ini, pastikan anda berjumpa dengan pembeli atau penjual di khalayak ramai dan mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan kerana ini adalah transaksi kewangan, sehingga berisiko. Anda juga perlu menandatangani transaksi di bursa.

Sebagai alternatif, anda berdua boleh mengatur untuk bertemu pada pertemuan umum yang berkaitan dengan crypto. Di sana anda boleh berniaga Ethereum dengan orang asing dengan selamat, dan pada masa yang sama berkongsi pengetahuan berkaitan crypto dengan peminat crypto yang berfikiran sama.

Pada masa ini, berdagang Ethereum peer-to-peer adalah kaedah yang paling peribadi dan selamat. Lebih-lebih lagi, ia menawarkan fleksibiliti yang tiada tandingan berkaitan dengan pasangan perdagangan dan kekurangan had jual atau beli. Walaupun begitu, kaedah perdagangan ini memerlukan kepercayaan antara kedua-dua pihak, terutama ketika bertemu secara langsung.

Pembelian Ethereum Di ATM

Anda boleh membeli Ethereum melalui ATM Ether. Ini adalah kaedah yang sesuai untuk pelabur, pengguna, dan peniaga Ethereum yang ingin membeli sejumlah kecil Ether. Sebilangan besar ATM Ethereum menghadkan transaksi kepada jumlah yang agak kecil sehingga anda tidak perlu mematuhi syarat KYC atau AML.

Beli Ethereum dari ATM

Selepas membeli Ether, pastikan duit syiling dapat dilihat di dompet pilihan anda. Walau bagaimanapun, jika anda menggunakan dompet perisian dan ia diretas, anda mungkin akan kehilangan semua wang anda.

Dalam langkah ini, hantarkan duit syiling anda ke alamat Ether anda. Alamat biasanya mengandungi rentetan watak dan nombor panjang yang dimulai dengan lembu. Anda akan menemui alamat Ethereum anda dari dompet Ether anda.

Adakah Terlambat Untuk Membeli Ethereum?

Ethereum masih berusaha menembusi pelbagai sektor, dan potensi penuhnya belum dapat direalisasikan. Menurut kepada seorang pakar, Brian Schuster, harga ETH dalam 10 tahun akan menjadi $ 100,000 jika ternyata “aset untuk menggantikan semua mata wang yang ada.”

Walaupun ramalan ini mungkin agak jauh, sekiranya teknologi berjaya, maka harga syiling pasti lebih tinggi daripada hari ini.

Juga, terdapat beberapa peningkatan pada blockchain Ethereum yang belum dilepaskan. Peningkatan ini akan mengurangkan bekalan syiling di pasaran, dan meningkatkan kapasiti rangkaian.

Beli ETH pada Binance hari ini!

Walau bagaimanapun, sebelum anda membeli Ethereum, pastikan anda mempunyai dompet Ethereum, kemudian pilih kaedah yang paling sesuai dengan anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me