Cara Melombong Tunai Bitcoin

Sekiranya anda yakin dengan Bitcoin Cash, anda berpeluang menyokong rangkaian, sambil memperoleh BCH. Selain itu, jika anda ingin mendapatkan wang tunai Bitcoin, panduan ini akan membantu anda melalui prosesnya.

Penambang memainkan peranan penting dalam setiap mata wang digital, kerana mereka mengesahkan transaksi dan menggunakan token baru. Mereka mendapat ganjaran setelah menyelesaikan teka-teki ini. Ganjarannya juga merangkumi yuran transaksi dalam blok tersebut.

Mari kita lalui proses bagaimana menambang Bitcoin Cash.

Mengapa Anda Mesti Mendapatkan Wang Tunai Bitcoin

Bitcoin Cash adalah salah satu cryptocurrency terbesar di pasaran, dan ini adalah duit syiling yang lebih baru berbanding Ethereum dan Litecoin. Memandangkan kemas kini platform, iaitu peningkatan saiz blok, ini adalah peluang menarik bagi sesiapa yang mencari lebih banyak pengesahan transaksi dan seterusnya, keuntungan perlombongan cryptocurrency yang kerap. 

Menurut para pakar, Bitcoin menjadi semakin sukar untuk ditambang, dan kurang bernilai, yang menjadikan Bitcoin Cash sebagai alternatif yang lebih baik.

Proses melombong Bitcoin Cash adalah serupa dengan melombong Bitcoin; namun demikian, terdapat sedikit perbezaan. Sebagai contoh, had ukuran blok Bitcoin adalah 1 MB, sementara Bitcoin Cash adalah 8 MB, yang bermaksud bahawa anda memerlukan lebih banyak daya pengkomputeran dan pelaburan untuk menambang BCH.

Namun, blok yang lebih besar mengandungi lebih banyak yuran transaksi, yang masuk ke pelombong.

Cara Terbaik Untuk Mendapatkan Wang Tunai Bitcoin

Oleh kerana ia adalah duit syiling bukti kerja, anda boleh menambang Bitcoin Cash dengan GPU atau CPU komputer anda. Walaupun begitu, kesukaran rangkaian ini bermaksud anda mungkin tidak mendapat pulangan dari ini. Untuk memastikan anda mendapat sedikit keuntungan, anda harus mempertimbangkan pelantar perlombongan khusus yang disebut Litar Bersepadu Khusus Aplikasi (ASIC). Mesin ini dibuat untuk satu tugas, melombong. Mereka adalah kaedah terbaik untuk membuat keuntungan melombong BCH hari ini.

Tambang Bitcoin Tunai

Satu kelebihan mesin ini ialah mesin tersebut dibeli dengan perisian perlombongan yang telah dipasang sebelumnya, yang menjadikannya lebih mudah untuk menyiapkannya untuk perlombongan.

Perkara lain yang perlu anda gunakan dengan berkesan adalah sambungan internet yang stabil, dan dengan kependaman rendah, untuk memastikan anda sentiasa berhubung dengan blockchain dan melaporkan blok yang dijumpai secepat mungkin. Anda harus mempertimbangkan lalu lintas internet tanpa had kerana, secara purata, pelombong menggunakan 500MB sebulan.

Selain itu, anda harus mempunyai elektrik yang stabil, dan dompet Bitcoin Cash untuk menguruskan wang anda.

Pada ketika ini, anda harus memilih antara perlombongan sahaja atau menyertai kolam perlombongan.

Kolam perlombongan terdiri daripada beberapa pelombong yang telah bersetuju untuk menggabungkan usaha dan sumber daya mereka untuk meningkatkan peluang mereka menyelesaikan teka-teki matematik. Setiap ahli di kolam penambangan menerima teka-teki kecil dan kurang kompleks untuk diselesaikan, yang meningkatkan peluang kolam untuk menyelesaikan teka-teki yang lebih besar dan lebih kompleks.

Ganjaran dibahagi sama di antara setiap anggota kumpulan, berdasarkan usaha mereka, dan sumber yang mereka sumbangkan kepada kumpulan tersebut.

Di satu pihak, jika anda berjaya melombong blok BCH sendiri, anda akan mendapat ganjaran sepenuhnya. Walau bagaimanapun, anda memerlukan rig perlombongan yang sangat kuat, dan ini memerlukan banyak wang.

Sebelum memilih kolam penambangan, pastikan anda mempertimbangkan faktor-faktor seperti, seberapa besar kolam, seberapa sering mereka menemui blok, struktur pembayaran mereka, yuran yang mereka kenakan, dan juga jenis statistik yang mereka berikan kepada ahli kumpulan.

Persediaan Untuk Melombong Tunai Bitcoin

Pertama, sambungkan ASIC ke unit bekalan kuasa dan hidupkan. Kemudian sambungkan ASIC ke internet melalui kabel Ethernet yang disambungkan ke penghala anda.

Kedua, muat turun dan pasang dompet BCH jika anda tidak memilikinya.

Ketiga, pilih kolam perlombongan yang sesuai untuk anda. Sebilangan besar kolam perlombongan melancarkan pendapatan anda, dan mereka tidak dikenali; jadi, anda tidak perlu berkongsi maklumat peribadi anda.

Dalam kebanyakan kes, dompet BCH adalah semua yang anda perlukan untuk menggunakan kolam penambangan.

Keempat, cari alamat IP rig ASIC. Anda memerlukannya untuk mengakses perisian konfigurasi perlombongan. Sekiranya anda menggunakan Antiminer, ia akan memberikan alamat IP secara automatik sebaik sahaja anda menyambungkannya ke internet. Juga, baca dokumentasi untuk mendapatkan panduan mengenai cara mendapatkan alamat IP.

Kelima, Log masuk ke antara muka web pelombong. Penyemak imbas, taipkan alamat IP. Anda akan diberi halaman log masuk. Untuk ASIC, baca dokumentasi untuk mencari ID pengguna dan kata laluan. Namun, untuk Antminers, ID pengguna lalai adalah ‘root’, dan kata laluan lalai adalah ‘root’.

bolehkah anda menambang Bitcoin Cash

Setelah log masuk ke ASIC, klik Konfigurasi Pelombong halaman untuk menetapkan pemasa. Ini adalah tempat anda akan memberikan maklumat kolam penambangan anda. Setelah memberikan maklumat ini, klik Jimat & Memohon. Pelombong akan dimulakan semula, dan anda boleh mula melombong BCH.

Perisian Yang Diperlukan Untuk Melombong Wang Tunai Bitcoin

Terdapat beberapa program yang tersedia yang digunakan untuk melombong BCH, tetapi mungkin dua program yang paling popular BFGminer dan CGminer, dan mereka adalah program baris perintah.

Sekiranya anda tidak dapat menangani antara muka baris perintah, anda boleh menggunakan EasyMiner yang digunakan untuk perlombongan kolam.

Perkakasan yang anda pilih akan menentukan perisian yang akan anda gunakan; dengan demikian, anda harus memilih program yang sesuai dengan pelombong anda.

Kolam Perlombongan Tunai Bitcoin

Kolam perlombongan adalah cara menggabungkan usaha dan sumber untuk memperoleh peluang yang lebih baik untuk memenangi hadiah perlombongan.

Ia seperti tanda perang, di satu pihak adalah lima orang, dan yang lain adalah 10,000 orang. Dalam kes ini, jelas bahawa pasukan dengan 10,000 orang akan menang. Inilah sebab utama kolam perlombongan hebat!

Walaupun begitu, ingat bahawa kolam ini mempunyai banyak kawalan. Walaupun anda menyediakan sumber anda, setiap kumpulan mempunyai terma dan syarat kawalannya. Ini bermaksud bahawa mereka mempunyai kuasa untuk meningkatkan yuran keahlian atau mengurangkan ganjaran yang diberikan kepada setiap ahli.

Contoh kolam perlombongan adalah Antpool.

Pertimbangkan faktor yang disenaraikan di atas sebelum menyertai kolam perlombongan.

Pemikiran Akhir

Hari-hari melombong syiling popular menggunakan peranti CPU asas sudah lama berlalu. Pada masa itu, sesiapa sahaja boleh terlibat dalam perlombongan. Walaupun demikian, satu-satunya peluang yang anda miliki sekarang ialah melaburkan banyak wang untuk perkakasan perlombongan atau menyertai kumpulan perlombongan.

Masih perlu dilihat apakah komuniti BCH akan membuat perubahan pada kod tersebut, yang akan melarang peranti ASIC menyambung ke rangkaian. Sehingga itu, kemampuan untuk menang terletak di tangan beberapa syarikat perlombongan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me