Bagaimana Menukar Bitcoin ke Tunai?

Cara menukar Bitcoin menjadi wang tunai adalah salah satu persoalan utama yang dimiliki oleh pelabur BTC. Terdapat banyak cara untuk menukar Bitcoin (BTC) ke mata wang fiat. Beberapa pilihan termasuk ATM Bitcoin, pertukaran cryptocurrency dan pasaran peer-to-peer.

Pertukaran cryptocurrency biasanya merupakan kaedah paling mudah untuk mendapatkan wang tunai sekiranya anda mempunyai Bitcoin. Walau bagaimanapun, pilihan lain seperti ATM Bitcoin dan pasaran peer-to-peer juga ada. Walaupun begitu, mereka mungkin mempunyai bayaran yang lebih tinggi dan mungkin tidak berfungsi di wilayah tempat anda berada.

Panduan ini akan membantu anda memahami mana pilihan yang berbeza mengenai cara menukar Bitcoin menjadi wang tunai. Secara umum, platform ini membolehkan anda juga membeli BTC dan mata wang maya yang lain. Ini bermaksud bahawa anda juga boleh menggunakan panduan ini untuk mata wang maya lain di pasaran.

Bagaimana Saya Menukar Bitcoin kepada Wang Tunai?

Terdapat pelbagai cara untuk menukar Bitcoin menjadi wang tunai. Apabila pelabur ingin memasuki pasaran, mereka juga perlu memastikan ada kecairan yang cukup untuk meninggalkannya. Inilah sebabnya mengapa soalan “bagaimana menukar Bitcoin menjadi wang tunai?” adalah antara yang paling biasa di kalangan pendatang baru.

Perkara yang baik ialah jika anda tahu cara menukar wang tunai ke Bitcoin, anda mempunyai peluang tinggi untuk menukar Bitcoin kembali menjadi wang tunai dengan cara yang sama. Sebagai contoh, jika anda menggunakan pertukaran mata wang maya untuk menukar mata wang fiat anda menjadi Bitcoin, anda juga boleh menggunakan platform ini (jika pertukaran menawarkan kemungkinan ini) untuk menukar dana kembali ke fiat.

Pada bahagian seterusnya, anda akan belajar bagaimana menukar Bitcoin menjadi wang tunai dan sebaliknya. Anda boleh menggunakan salah satu kaedah yang disenaraikan di bawah. Sebilangan dari mereka mungkin tidak tersedia di wilayah anda. Oleh itu, anda harus mencari yang lebih sesuai dengan keadaan peribadi anda.

Pertukaran Cryptocurrency

Pertukaran cryptocurrency biasanya merupakan salah satu tempat terbaik untuk membeli Bitcoin dan aset digital yang lain. Platform ini telah dibuat untuk menawarkan penyelesaian yang cekap dan mudah digunakan kepada pengguna.

perdagangan bitcoin secara pertukaran

Terdapat pertukaran kripto yang berbeza yang membolehkan anda menukar BTC anda menjadi wang tunai. Mereka biasanya mempunyai panduan yang menjelaskan bagaimana menukar Bitcoin menjadi wang tunai dengan langkah mudah. Pertimbangkan bahawa jika pertukaran menawarkan anda kemungkinan untuk membeli Bitcoin atau cryptocurrency lain dengan wang tunai, maka anda juga harus dapat mengeluarkan dana.

Sekiranya anda menggunakan pertukaran crypto, anda perlu menghantar BTC anda ke platform yang anda gunakan. Ia boleh menjadi Binance, Coinbase atau Kraken. Sebaik sahaja anda menghantar Bitcoin ke dompet pertukaran anda, anda harus menukarnya dengan wang tunai. Anda boleh mendapatkan pasangan perdagangan BTC / USD, BTC / EUR atau BTC / GBP.

Ketahuilah bahawa BTC / USDT tidak sama dengan BTC / USD. USDT adalah stablecoin yang terikat dengan harga dolar. Ini bermaksud bahawa anda tidak menukar dana anda ke mata wang fiat tetapi ke stablecoin, yang tidak sama.

Sekiranya anda ingin mengetahui cara menukar Bitcoin menjadi wang tunai, maka anda harus menggunakan pasangan perdagangan ini: BTC / USD, BTC / EUR atau BTC / GBP (atau pasangan perdagangan lain di bursa tempatan anda yang akan dikaitkan dengan mata wang fiat). Mata wang fiat lain termasuk BRL, MXN, CZK, THB, JPY dan banyak lagi.

Sebaik sahaja anda menjual BTC anda di pasaran, anda akan dapat mengeluarkan wang anda. Secara amnya, anda boleh menghantar dana ke akaun bank anda. Akaun bank ini harus dihubungkan dengan pertukaran yang anda gunakan. Platform lain membolehkan pengguna menghantar dana mereka kembali ke kad debit atau kredit mereka yang dihubungkan ke akaun pertukaran mereka.

Coinbase juga menawarkan kemungkinan bagi pengguna di beberapa wilayah untuk menarik dana ke PayPal. Sebaik sahaja anda mempunyai dana di akaun bank, anda boleh mengeluarkannya dengan mudah dari ATM atau cawangan tempatan anda.

ATM Bitcoin

Pengguna pilihan lain harus menjawab soalan “bagaimana cara menukar Bitcoin menjadi wang tunai?” adalah menggunakan ATM Bitcoin. Mereka sangat mudah digunakan dan sudah berada di kebanyakan negara di seluruh dunia. Satu-satunya perkara negatif mengenai ATM Bitcoin ialah mereka tidak berada di setiap bandar atau bandar kecil.

ATM Bitcoin kelihatan seperti ATM tradisional. Perbezaan utama ialah anda boleh membeli dan menjual (kadangkala) cryptocurrency secara tunai. Ini adalah kaedah yang cepat dan mudah jika anda tertanya-tanya bagaimana anda menukar Bitcoin kepada wang tunai.

Sistemnya sangat mudah. Anda harus mempunyai dompet cryptocurrency dengan dana BTC. Apabila anda mula menggunakan ATM, anda harus memilih opsi “Jual” (jika ada). Tidak semua ATM crypto mempunyai kemungkinan ini diaktifkan. Sebilangan ATM ini hanya membenarkan pengguna membeli Bitcoin dan mata wang maya yang lain.

Sebaik sahaja anda memilih pilihan “Jual”, anda harus menghantar dana ke alamat yang tertera di ATM Bitcoin. Transaksi boleh mengambil masa beberapa minit untuk disahkan. Kita perlu menunggu pengesahan rangkaian yang diperlukan untuk menerima wang tunai. Sebaik sahaja pengesahan yang diperlukan didaftarkan, anda boleh mengeluarkan wang anda dari mesin. Ini kelihatan sama dengan ATM tradisional.

Ini adalah salah satu cara termudah untuk menukar Bitcoin menjadi wang tunai. Hanya memerlukan beberapa minit dan ATM boleh didapati di kebanyakan bandar terbesar di dunia. Walaupun begitu, yurannya biasanya sangat tinggi (antara 3% hingga 12%). Oleh itu, anda harus mempertimbangkannya semasa anda mengeluarkan wang tunai dari ATM ini.

Rangkaian Peer-to-Peer

Cara lain yang harus anda pelajari cara menukar Bitcoin menjadi wang tunai adalah dengan menggunakan rangkaian peer-to-peer. Ini adalah laman web yang membolehkan anda berhubung dengan pengguna di wilayah anda dan menukar BTC dengan wang tunai.

Platform ini berfungsi dengan cara yang sangat mudah dan sangat selamat. Anda harus menghantar dana BTC anda kepada orang yang anda pilih dari platform. BTC akan dikunci dalam escrow selama beberapa minit atau jam sehingga orang lain menghantar wang tunai ke akaun bank anda. Apabila transaksi diterima, anda boleh mengeluarkan wang tunai dari ATM atau cawangan bank tempatan anda.

Ini adalah kaedah yang sangat mudah dan cepat untuk mendapatkan akses wang tunai dengan mata wang maya anda. Walau bagaimanapun, prosesnya kadang-kadang lambat (berbanding pertukaran) dan dana mungkin dibekukan dalam escrow selama beberapa jam – yang tentunya tidak mudah. Walaupun begitu, platform yang paling popular seperti Binance dan Bitcoin tempatan sangat selamat dan pastikan dana sampai kepada orang lain tepat pada waktunya.

Pada masa lalu, adalah mungkin untuk bertemu dengan orang lain dan mendapatkan wang tunai. Walaupun demikian, kerana peraturan KYC, ini menjadi lebih sukar dan pilihan ini telah dilumpuhkan. Walaupun begitu, jika anda mengetahui orang yang menjual dan membeli Bitcoin di wilayah anda, anda boleh menghubungi mereka dengan mudah dan menjual BTC anda dengan wang tunai. Walau bagaimanapun, anda harus sentiasa berhati-hati dalam pertemuan secara peribadi.

Cara Menukar Wang Tunai ke Bitcoin?

Sekarang setelah kita melihat bagaimana menukar Bitcoin menjadi wang tunai, kita perlu belajar bagaimana memindahkan mata wang fiat kita ke dalam ekosistem crypto. Seperti bahagian sebelumnya, kita dapat membeli aset digital dengan wang tunai menggunakan pertukaran cryptocurrency, ATM Bitcoin dan juga rangkaian P2P.

Menggunakan Platform Crypto

Untuk menukar wang tunai ke Bitcoin, anda harus mencari pertukaran kripto yang membolehkan anda menyimpan dana ke platform mereka. Tujuannya adalah wang tunai simpanan dan bukannya aset digital. Beberapa pertukaran tidak berfungsi dengan mata wang fiat kerana bank tempatan tidak mahu menawarkan perkhidmatan ke platform crypto. Oleh itu, anda harus mencari pertukaran yang akan memberi anda kemungkinan untuk melakukannya.

Sebaik sahaja anda menemui pertukaran yang ingin anda gunakan, anda harus mencari pilihan yang anda ada untuk menyimpan dana. Anda mungkin dapat menyimpan wang tunai menggunakan kad kredit, kad debit atau pindahan wang melalui bank. Beberapa pertukaran seperti Binance juga telah mengintegrasikan platform P2P.

Kaedah yang paling mudah ialah kad debit yang akan memindahkan dana dari bank anda terus ke bursa. Ini hanya memerlukan beberapa minit dan memberi anda akses cepat ke aset digital. Walaupun begitu, mungkin lebih murah menggunakan pindahan wang melalui bank yang tidak mempunyai sebarang bayaran. Di Eropah, beberapa pertukaran crypto berfungsi dengan rangkaian SEPA. Itu mengurangkan bayaran untuk pemindahan.

Beberapa platform yang tidak dianggap sebagai pertukaran kripto tradisional juga membolehkan pengguna membeli Bitcoin. Itu bergantung pada platform yang tersedia di wilayah anda.

ATM Cryptocurrency

ATM cryptocurrency membolehkan anda mendapatkan akses ke Bitcoin dan mata wang maya lain dengan wang tunai. Walaupun tidak semuanya membolehkan anda menjual duit syiling anda dengan wang tunai, semuanya akan membolehkan anda membeli aset digital.

Sebilangan ATM crypto menyokong beberapa mata wang maya, sementara yang lain hanya Bitcoin. Sekiranya anda cukup bernasib baik untuk memiliki ATM crypto di rantau anda, maka mereka akan sangat berguna bagi anda untuk belajar bagaimana menukar bitcoin menjadi wang tunai atau sebaliknya.

ATM Bitcoin Jingga dengan logo Bitcoin, mungkin bukan kaedah termurah untuk membeli bitcoin dan alat yang hebat untuk pengguna yang ingin mengetahui cara menukar bitcoin menjadi wang tunai

Sebaik sahaja anda menyimpan wang tunai, dana anda akan dipindahkan ke dompet crypto anda. Anda boleh mengimbasnya melalui ATM atau menulisnya di skrin. Mengimbas mungkin lebih mudah memandangkan anda tidak mengetik alamat dompet yang salah. Ingatlah bahawa jika anda menghantar dana anda ke dompet lain, anda tidak akan dapat mengembalikannya.

Beberapa ATM memerlukan anda mempunyai ID sebelum anda dapat membeli atau menjual dana anda. Oleh itu, siapkan sekiranya diperlukan. ATM juga lebih mahal daripada pertukaran tradisional. Ini adalah mesin fizikal yang memerlukan penyelenggaraan. Anda harus bersedia untuk mendapatkan harga yang lebih tinggi untuk pembelian anda dan harga yang lebih rendah untuk penjualan anda.

Sebilangan besar negara menerapkan peraturan yang menjadikannya lebih sukar untuk mendapatkan akses ke pasar. Walau bagaimanapun, pertukaran kripto telah melakukan pekerjaan yang luar biasa untuk memperluas penyelesaian dan penawaran mereka. Terpulang kepada anda sama ada anda menggunakan pertukaran atau platform lain.

Membeli Crypto Dari Orang Lain

Kami telah melihat cara menukar Bitcoin menjadi wang tunai menggunakan rangkaian peer-to-peer. Sekarang anda akan terlibat dalam pembelian aset digital dari orang lain. Daripada menjual duit syiling anda, anda akan mencari orang yang akan menerima wang tunai untuk wang syiling mereka.

berjabat tangan setelah belajar bagaimana menukar bitcoin menjadi wang tunai

Anda boleh menemui banyak pengguna dalam persidangan atau perjumpaan crypto. Ini adalah tempat yang bagus untuk mengetahui orang yang berminat untuk menukar kripto mereka dengan wang tunai. Walaupun begitu, mungkin tidak seaman menggunakan pertukaran atau platform lain. Ingatlah bahawa semasa anda menggunakan pilihan pertukaran ini, anda mungkin perlu membayar harga yang lebih tinggi untuk BTC yang ingin anda beli.

Ini adalah salah satu kaedah termudah untuk menukar wang tunai ke Bitcoin. Anda hanya perlu mencari orang yang betul untuk melakukannya. Rangkaian peer-to-peer adalah kaedah terbaik untuk menghubungkan pembeli dan penjual mata wang maya. Tetapi ada kaedah lain. Kumpulan crypto tempatan juga dapat membantu anda berhubung dengan orang yang ingin menukar bitcoin mereka menjadi wang tunai.

Kata Akhir mengenai Cara Menukar Bitcoin kepada Wang Tunai

Terdapat mekanisme berbeza yang membolehkan pengguna menukar Bitcoin menjadi wang tunai. Kemungkinan ini merangkumi pertukaran crypto, rangkaian peer-to-peer dan ATM Bitcoin. Bergantung pada lokasi anda, lebih mudah bagi anda untuk menggunakan satu atau lain kaedah ini.

Pada masa yang sama, sebilangan besar penyelesaian ini membantu anda melabur dalam aset digital juga. Ini bermakna bahawa anda bukan sahaja belajar bagaimana menukar Bitcoin menjadi wang tunai tetapi juga cara mendapatkan akses ke Bitcoin dan mata wang maya lain dengan mata wang fiat anda.

Peraturan berkembang di pasaran crypto. Rangkaian P2P mungkin tidak begitu mudah digunakan seperti pada masa lalu atau mereka memerlukan lebih banyak maklumat. Lebih-lebih lagi, pertukaran mungkin menghadapi beberapa masalah dengan bank yang tidak memberikan perkhidmatan kepada perkhidmatan yang berkaitan dengan kripto.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, tanjakan crypto dan fiat telah berkembang dan kini membolehkan pengguna mendapatkan akses ke aset digital.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me