Apa itu IOTA (MIOTA) Dan Mengapa Semua Orang Gila Mengenai Itu

IOTA (MIOTA), kependekan dari Aplikasi Internet of Things, adalah platform yang mencadangkan cara revolusi memproses transaksi dan pemindahan data antara peranti IoT.

Apa itu IOTA?

Teknologi blockchain digunakan oleh sebilangan besar cryptocurrency dan projek yang beroperasi di industri. Namun, IOTA bekerja dengan pendekatan yang berbeza di mana ia bertujuan untuk menghilangkan keperluan untuk blok, sehingga meningkatkan skalabilitas dan menghilangkan keperluan untuk biaya. Sebagai contoh, transaksi Bitcoin pada masa ini diproses oleh pelombong dalam kumpulan yang disebut blok, dan ada had berapa banyak transaksi yang dapat diproses oleh rangkaian.

Sesungguhnya, Bitcoin mempunyai algoritma konsensus yang disebut Proof-of-Work (PoW), di mana pelombong mengesahkan transaksi menggunakan komputer berkuasa yang dikenali sebagai ASIC. Kegiatan perlombongan ini sangat mahal untuk dilakukan dan memakan banyak tenaga, yang membimbangkan banyak peminat dan individu di seluruh dunia. Pelombong Bitcoin mendapat ganjaran untuk kerja ini. 

Pada masa yang sama, terdapat rangkaian blockchain lain yang berfungsi dengan algoritma konsensus yang dikenali sebagai Proof-of-Stake (PoS). Daripada mengamankan rangkaian dengan pelombong ASIC, rangkaian PoS membolehkan pengguna meletakkan sebahagian daripada syiling mereka di rangkaian tersebut untuk mengesahkan transaksi dan memperoleh ganjaran.

Tidak seperti kebanyakan projek berasaskan blockchain, IOTA membolehkan sesiapa menghantar transaksi selagi dua transaksi sebelumnya yang lain disahkan. Ini bermaksud bahawa tidak ada lejar pusat di IOTA dan, oleh itu, tidak perlu pelombong benar-benar menggerakkan rangkaian. Oleh itu, cara IOTA beroperasi berbeza dengan bagaimana rangkaian blockchain tradisional kini beroperasi di pasaran.

Semua ini dimungkinkan berkat teknologi yang disebut “Tangle” yang pada dasarnya adalah DAG, kependekan dari Directed Acyclic Graph. Lejar diedarkan ini memastikan bahawa peranti IoT di rangkaian bertanggungjawab untuk mengesahkan transaksi antara satu sama lain.

Kusut

The Tangle adalah salah satu ciri IOTA yang paling revolusioner dan menarik. Seperti disebutkan sebelumnya, Tangle didasarkan pada struktur data yang disebut Directed Acyclic Graph (DAG). Itu bermaksud bahawa ketika seseorang atau syarikat ingin melakukan transaksi, ia harus menyetujui dua transaksi sebelumnya di rangkaian melalui tenaga yang disediakan oleh peranti dari mana transaksi tersebut sedang diproses. 

Dengan sistem baru ini, mungkin rangkaian berkembang dan menjadi lebih besar apabila berkembang. Semakin banyak individu dan syarikat yang mengambil bahagian dalam ekosistem, semakin cepat dan cepat skala rangkaian akan beroperasi.

Rangkaian blockchain lain memerlukan penambang untuk memproses transaksi ini dan menggunakan sejumlah besar tenaga. Melalui Tangle, para peserta sendiri akan menyediakan PoW kecil ke rangkaian. Walaupun rangkaian lain mengalami kesesakan kerana mereka meningkatkan jumlah transaksi dan pengguna, IOTA menjadi lebih kompetitif dan lebih pantas.

Ini tidak hanya menghasilkan transaksi pantas, kerana Tangle juga mampu memproses pembayaran mikro, atau pembayaran nano seperti yang disebut juga, antara peranti IoT.

Rangkaian cryptocurrency tradisional belum bersedia untuk menyokong aplikasi peringkat perusahaan. Pencipta IOTA berpendapat bahawa sangat mustahak untuk membuat rangkaian crypto inklusif dan tanpa izin yang dapat memenuhi permintaan yang ada di pasaran pada masa ini.

Melalui Tangle, peranti IoT akan disambungkan melalui rangkaian sekejap-sekejap yang akan membolehkan mereka bertransaksi dengan cara yang lebih cekap dan menjimatkan. Daripada menggunakan teknologi blockchain, mereka bekerja melalui aliran transaksi individu yang saling berkaitan dan membuat keseluruhan rangkaian.

Kusut

Bagaimana IOTA meningkatkan skalabiliti

Sebagai permulaan, penting untuk diperhatikan bahawa IOTA tidak berdasarkan teknologi blockchain. Pasukan di belakang IOTA telah mencipta Tangle, sistem yang bertanggungjawab untuk konsensus. Konsensus dicapai berdasarkan web pengesahan. Ringkasnya, setiap transaksi secara langsung dihubungkan dengan dua transaksi yang telah disahkan sebelumnya, dan akhirnya akan dihubungkan dengan operasi masa depan yang mengesahkannya.

Sistem ini menghilangkan keperluan untuk penambangan blok dan, dengan itu, menyelesaikan masalah skalabilitas yang biasanya dikaitkan dengan kebanyakan sistem blockchain.

Mengapa IOTA Percuma Digunakan

Ketiadaan bayaran adalah salah satu sifat terpenting IOTA. Ini membolehkan peranti IoT melakukan transaksi pecahan kecil mata wang pada frekuensi yang sangat tinggi. Sesiapa sahaja di rangkaian menyumbang kepada kekuatan pengkomputerannya, oleh itu kos penggunaannya sangat kecil.

Pada dasarnya, satu-satunya kos adalah yang diperlukan untuk menghidupkan peranti untuk mengesahkan dua transaksi lain. Terima kasih kepada Tangle, IOTA lebih banyak diedarkan daripada sistem berasaskan blockchain lain.

Urus niaga M2M

Salah satu tujuan utama pasukan adalah membuat platform untuk transaksi mesin-ke-mesin. Internet of Things sudah menjadi perkara besar pada masa kini dan sudah pasti akan menunjukkan pertumbuhan yang lebih besar dalam tempoh berikutnya. Mempunyai pengalaman luas dalam bidang IoT, pasukan memahami pentingnya peruntukan sumber.

Dengan IOTA, peranti dapat membeli semua sumber yang diperlukan untuk bekerja seefisien mungkin, dan menjual atau membaginya jika tidak diperlukan.

Pasukan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pasukan terdiri daripada pelbagai individu dengan pengalaman luas dalam bidang IoT. Nama yang paling terkenal adalah nama pengasas, Serguei Popov, seorang profesor dalam matematik dengan tumpuan yang kuat dalam Teori Kebarangkalian.

Sergey Ivancheglo dan Dominik Schiener adalah dua nama besar yang lain, kerana merekalah yang telah melaksanakan protokol IOTA. Yang pertama juga dikatakan sebagai pengasas NXT, satu lagi rangkaian pembayaran sumber terbuka berdasarkan cryptocurrency yang mula-mula dilancarkan dengan nama samaran BCNext.

Pasukan ini mengedarkan semua token IOTA melalui ICO standard industri. Jumlah yang dikumpulkan adalah sekitar $ 584.000, sebahagian daripadanya telah digunakan untuk membuat Yota Yota di Jerman, institusi yang bertanggungjawab untuk pembangunan projek.

pasukan

Di setiap syarikat atau organisasi, pasukan di sebalik projek utama adalah salah satu aset yang paling berharga. Bekerja dalam keadaan yang berbeza, dengan pengalaman di pasar dan industri lain, mereka dapat mendorong penggunaan, meningkatkan kesedaran dan membantu projek mata wang maya berkembang lebih jauh.

Cara membeli IOTA (MIOTA)

Cryptocurrency dilancarkan pada 11 Jun 2016, dan jumlah bekalan syiling adalah 2.779.530.283. IOTA adalah unit token terkecil dan, kerana jumlah token yang tinggi, ia disenaraikan di kebanyakan bursa sebagai MIOTA (1.000.000 IOTA).

IOTA boleh diperdagangkan di beberapa bursa kripto paling popular di luar sana seperti Binance, Bitfinex, OKEx, Coinone, Lebihan, dan Huobi. Lebih banyak maklumat boleh didapati di CoinMarketCap.

Salah satu platform terbaik untuk membeli mata wang digital ini ialah Binance. Pertukaran cryptocurrency ini adalah salah satu yang terbesar di dunia dan telah beroperasi di pasaran cryptocurrency sejak tahun 2017. 

Pertukaran cryptocurrency ini membolehkan pengguna membeli pelbagai jenis aset digital. Platform ini terkenal kerana mempunyai salah satu kecairan terbaik untuk altcoin di dunia. Binance mempunyai kecairan kedua terbesar untuk IOTA di seluruh ekosistem, merangkumi lebih dari 27.5% daripada semua jumlah dagangan yang berkaitan dengan cryptocurrency ini. 

Pasangan perdagangan yang tersedia merangkumi IOTA / BNB, IOTA / BTC, IOTA / ETH dan IOTA / USDT. Cara terpantas untuk memperoleh mata wang maya ini adalah dengan membeli BNB, BTC, atau ETH menggunakan kad kredit dan menukar dana yang diterima untuk IOTA. IOTA menyumbang 0.2% daripada jumlah dagangan di Binance.

Masa lalu, masa kini dan masa depan IOTA

Seperti semua projek inovatif seperti ini, IOTA telah melihat banyak masalah teknikal dan kritikan. Satu pasukan di MIT menerbitkan sebuah artikel di mana mereka menggambarkan penyiasatan menyeluruh mereka terhadap IOTA. Masalah terbesar yang tidak dapat dijumpai adalah hakikat bahawa pasukan IOTA telah mengembangkan fungsi hash kriptografi sendiri, pada dasarnya membuat sistem kriptografi dari awal.

Oleh kerana kriptografi yang cekap memerlukan jangka masa pengembangan dan pengujian yang luas, ini telah menimbulkan kebimbangan besar mengenai Kerentanan keselamatan IOTA. Pasukan ini telah menyelesaikan masalah ini; namun, keadaan ini menyebabkan ketidakstabilan harga untuk token IOTA.

IOTA menghadirkan banyak kegembiraan dengan menggunakan teknologi yang suatu hari nanti dapat mengubah dunia IoT dan kehidupan seharian kita bersama dengannya. Memang betul bahawa teknologi ini agak baru, dan lebih banyak ujian diperlukan, tetapi jika pasukan berjaya mencapai separuh daripada apa yang mereka syak, IOTA dapat menjadi kemajuan penting di kriptosfera berikutnya.

Fakta bahawa IOTA boleh diskalakan dan tidak memerlukan bayaran harus cukup untuk menarik perhatian para pelabur pintar. Walau bagaimanapun, seperti kebanyakan keputusan seperti ini, pelaburan yang berpotensi harus berdasarkan kajian yang tepat dan pemahaman asas mengenai apa yang ditawarkan oleh platform.

Ciri

Harga IOTA

Cryptocurrency IOTA kini merupakan yang ke-19 terbesar di pasaran menurut CoinMarketCap. Ia juga mempunyai nilai $ 731 juta dan harga $ 0.26 setiap duit syiling. Walau bagaimanapun, mata wang maya ini tidak selalu diperdagangkan dengan cara yang sama. Memang, seperti aset digital yang lain, IOTA mengalami turun naik. 

IOTA mencapai harga tertinggi pada Disember 2017 apabila melepasi $ 5.55. Dari segi BTC, mata wang maya mencecah 0.00044686 BTC pada bulan Disember tahun yang sama. Walau bagaimanapun, pasaran beruang diikuti pada tahun 2018, sesuatu yang mempengaruhi kebanyakan aset digital di seluruh dunia. Memang, mata wang maya jatuh ke $ 0.2 pada Disember 2018, mewakili penurunan harga 96.3% hanya dalam setahun. Dari segi BTC, IOTA mencapai titik terendah beberapa minggu yang lalu ketika diperdagangkan sekitar 0.00002126 BTC setiap duit syiling. 

Mengenai masa depan mata wang digital, penting untuk memahami bagaimana pasukan di belakangnya akan memperluas kes penggunaannya. Lebih-lebih lagi, ini boleh menjadi sangat bullish bagi mata wang digital untuk diterima oleh syarikat-syarikat di seluruh dunia yang akan memanfaatkan penyelesaian Tangle. 

Harganya akan berubah mengikut trend pasaran cryptocurrency makro dan mengambil kira perkembangan berbeza yang akan mempengaruhi aset digital ini. 

Perkongsian

IOTA juga bekerjasama dan bekerjasama dengan banyak syarikat di seluruh dunia. Mengikut Arkib IOTA, terdapat universiti, syarikat penerbangan, firma tenaga, bank dan syarikat lain yang bekerja atau menunjukkan minat terhadap IOTA. 

Beberapa syarikat ini termasuk Accenture, Audi, American Airlines, Banco Santander, BBVA, DZ Bank, Infosys, KPMG, NVIDIA, Refunite, dan banyak lagi yang lain. 

Contohnya, Accessec dibentangkan IOTA CarWallet pada Persidangan VDI ke-5 mengenai Keselamatan Siber untuk Kenderaan, menunjukkan bahawa terdapat kes penggunaan yang jelas untuk IOTA dalam industri automotif. Selain itu, mereka juga telah menerbitkan sebuah artikel mengenai bagaimana pesakit digital dapat meningkatkan privasi mereka melalui IOTA. 

Melawat ke-5 #VDI Persidangan mengenai topik #Keselamatan siber untuk #Kenderaan dekat #Hilton dalam #Duesseldorf. Sila dapatkan lebih banyak maklumat di sini: https://t.co/sqDLxkDVZW @VDI_Tagungen

– accessec GmbH (@AccessecG) 10 Julai 2019

Selain itu, Den Norse Bank dihoskan pertemuan dengan rakan kongsi, termasuk Entra, DNV GL Veracity, IOTA Foundation dan banyak pihak berkepentingan yang lain. Selanjutnya, DNB ASA telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Yayasan IOTA untuk bekerjasama dalam meneroka inovasi baru dalam landskap teknologi. 

Akhirnya, Deutsche Bahn juga telah mencari Pembangun Perisian atau Jurutera Perniagaan dengan pengalaman praktikal di IOTA. Firma itu telah mencipta pasukan blockchain yang bekerja untuk mencari jalan keluar untuk menghadapi cabaran yang sedang dihadapi syarikat ini. 

Sebilangan perkongsian ini memberi kesan seketika pada harga aset digital ini. Ini telah membolehkan IOTA menjadi salah satu rangkaian yang paling dikenali di pasaran crypto.

Kesimpulannya

Dalam artikel ini, anda dapat melihat mana kualiti dan ciri utama rangkaian crypto ini dan bagaimana pasukan di belakangnya berfungsi sehingga menjadikan IOTA sebagai projek revolusioner.

Walaupun harganya jauh ketinggalan berbanding aset digital lain (IOTA adalah antara 10 mata wang digital teratas dan sekarang hampir ke tempat ke-20), organisasi dan komuniti berpotensi membawa IOTA ke banyak syarikat lain di seluruh dunia. 

Pada masa ini, terdapat banyak syarikat dan institusi yang menunjukkan minat terhadap IOTA dan bekerja sama dengan IOTA Foundation untuk dapat memanfaatkan manfaat ekosistem Tangle dan IOTA.

Maklumat dan maklumat tambahan PIOTA:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me