7 Pelabur Ethereum Terkenal yang Harus Anda Ketahui

Pada masa ini, cryptocurrency kedua paling berharga di dunia, Ethereum, mula menarik lebih banyak perhatian daripada para pelabur. Selepas Disember 2017 ketika, bersama dengan kebanyakan kripto lain, harga ETH mencecah paras tertinggi sepanjang masa, malah lebih ramai pelabur Ethereum telah menyertai pasaran. Hari ini kita akan menyenaraikan 7 yang paling terkenal.

Salah satu sebab mengapa Ethereum menjadi kegemaran di kalangan pelabur adalah hakikat bahawa ia sebenarnya lebih daripada sekadar projek cryptocurrency. Sebenarnya, seseorang boleh berpendapat bahawa Ethereum adalah projek blockchain terpenting di dunia, kerana secara aktif menyumbang kepada penerapan cryptos arus utama berkat platformnya yang menawarkan sokongan untuk dApps, kontrak pintar, dan projek blockchain baru.

Seperti semua cryptocurrency, terdapat pelbagai risiko yang berkaitan dengan pelaburan di Ethereum sebagai platform. Namun, ini tidak menghalang sebilangan besar orang daripada melakukan perkara itu, termasuk pelbagai selebriti dan nama besar di dalam kriptosfera.

Berikut adalah senarai pelabur Ethereum yang terkenal:

Joseph Lubin

Menawarkan pengalaman besar dalam bidang seperti kejuruteraan perisian, robotik, penglihatan mesin, dan jaring saraf, Joseph Lubin juga merupakan salah satu nama terbesar untuk dikaitkan dengan projek Ethereum. Pengasas bersama Ethereum dan pengasas ConsenSys (sebuah syarikat perisian yang berpusat di Brooklyn yang memfokuskan diri untuk membina dApps berdasarkan platform Ethereum) mungkin merupakan salah satu pelabur Ethereum terbesar.

Menurut pelbagai khabar angin, Joseph Lubin adalah salah satu pembeli teratas dalam acara penjualan orang ramai Ethereum yang berlaku beberapa tahun yang lalu. Joseph Lubin dianggap, oleh pelbagai orang dalam industri, sebagai salah satu pemegang Ethereum yang paling penting, dengan penilaian yang seharusnya setinggi $ 10 bilion.

Pada masa yang sama, Mr. Lubin juga merupakan pengasas syarikat EthSuisse yang berpangkalan di Switzerland yang telah banyak melabur di Ethereum. Dengan ConsenSys dan EthSuisse, mereka tidak hanya melabur pada masa depan rangkaian tetapi juga dalam penyelesaian yang dapat menawarkan perkhidmatan yang lebih baik kepada pengguna. 

Selain itu, Lubin juga telah terlibat dalam kumpulan lintas industri yang berbeza yang bertujuan untuk memajukan penyelesaian yang berkaitan dengan masalah pemerintahan di ruang blockchain. Oleh itu, apabila anda membeli Ethereum, itu tidak bermaksud dana secara langsung kepada pemaju, tetapi juga dapat dilakukan dengan mengembangkan perkhidmatan baru, mengumpulkan usaha untuk membuat penyelesaian baru, dan mengembangkan keseluruhan ekosistem.

joseph lubin - pelabur ethereum terkenal

Sumber: rte.ie

Richard Sherman

Richard Sherman, penjuru bola sepak Amerika untuk San Francisco 49ers of the NFL (National Football League), adalah orang terkenal lain yang meminati cryptocurrency. Sherman bermula sebagai Bitcoin dan pelabur Ethereum sangat awal, setelah peminat mula bertanya apakah mereka dapat membeli produk dan barang dagangan dari laman web rasminya menggunakan pelbagai duit syiling digital.

Richard berulang kali menyatakan bahawa dia memiliki beberapa BTC, ETH, dan LTC tetapi tidak begitu berminat dengan banyak lagi syiling kecil yang lain. Dia membeli Bitcoin ketika itu bernilai sekitar $ 1,000 dan berjaya mengaut wang tunai ketika harga melonjak naik sehingga 19,000. Walau apa pun, dia menyatakan bahawa dia menyesal tidak menyimpan Bitcoin sebagaimana adanya.

Richard Sherman telah terpilih ke Pro Bowl empat kali dan juga telah terpilih sebagai All-Pro sebanyak empat kali. Dia telah bermain di Seattle Seahawks antara 2011 dan 2017 dan di San Francisco 49ers sejak 2018.

Sherman bukan sahaja berminat dengan cryptocurrency tetapi dia juga duta untuk aplikasi trivia FleetWit. Selain itu, dia juga telah melabur dalam saham teknologi lain, menunjukkan bahawa dia mempunyai portfolio yang pelbagai.

Terdapat individu berbeza yang memutuskan untuk memasuki pasaran cryptocurrency.

Cameron dan Tyler, Winklevoss Brothers – Pelabur Ethereum

Cameron dan Tyler Winklevoss telah banyak kali menjadi tajuk utama kerana hubungannya dengan dunia kripto. Walaupun saudara-saudaranya telah membuat nama untuk diri mereka sendiri setelah menyaman Mark Zuckerberg, pengasas dan CEO Facebook, dengan mendakwa bahawa dia mencuri idea mereka tentang rangkaian sosial, pada masa ini, saudara Winklevoss terkenal sebagai beberapa pelabur Ethereum terbesar.

Tuntutan itu membolehkan saudara-saudaranya membayar sejumlah $ 65 juta stok dan wang tunai Facebook. Setelah melihat peluang dalam teknologi blockchain dan crypto, mereka memutuskan untuk melabur dalam Bitcoin. Saudara-saudara akhirnya membeli 120,000 Bitcoin pada tahun 2012 ketika harganya kurang dari $ 10. Selepas kejayaan kewangan mereka, mereka melabur semula dan mengumpulkan sekitar $ 350 juta dari cryptocurrency lain, termasuk Ethereum. Adik-beradik itu juga terkenal kerana membuat pertukaran crypto yang berpusat di New York yang disebut Gemini.

Walaupun saudara Winklevoss telah melabur dalam Bitcoin (BTC) dan fokus pada aset digital ini, mereka juga memegang Ethereum. Tyler Winklevoss dijelaskan bahawa Tawaran Syiling Permulaan (ICO) tidak mematuhi undang-undang sekuriti dan bahawa ia adalah token di atas token. Mengenai nilai rangkaian Ethereum dan tokennya, Mr. Winkleovss mengatakan bahawa nilainya terletak pada rangkaian itu sendiri dan bukan pada token digital yang lain.

Pada masa ini tidak ada maklumat yang jelas mengenai jumlah ETH yang mereka pegang atau apakah mereka telah memutuskan untuk menjual sebahagian daripada saham mereka. Walaupun begitu, mereka akan terus memainkan peranan penting dalam keseluruhan pasaran cryptocurrency secara bebas daripada mata wang maya yang mereka pegang.

Cameron dan Tyler - pelabur ethereum terkenal

Sumber: CNBC

Vitalik Buterin – Pengasas Ethereum

Vitalik Buterin adalah nama yang hampir tidak memerlukan pengenalan, terutama bagi mereka yang terbiasa dengan ruang crypto. Senarai kami tidak akan lengkap tanpa Vitalik, dalang di sebalik keseluruhan projek Ethereum, dan, boleh dikatakan, orang terpenting dalam bidang kripto selepas Satoshi Nakamoto.

Ini adalah fakta yang terkenal bahawa Vitalik Buterin adalah orang yang sangat kaya dengan salah satu nilai bersih terbesar dalam kripto. Walaupun pencipta tidak pernah secara terbuka mengakui seberapa banyak ETH yang dimilikinya, terdapat laporan mengenai dia memindahkan 30,000 ETH ke Bitstamp, salah satu pertukaran crypto terbesar, di suatu tempat pada bulan Disember 2017. Forum dan catatan awam lain menggambarkan Vitalik sebagai pemegang tempat sekitar 500,000 ETH.

Pada penghujung hari, tidak ada yang dapat menjawab soalan ini selain daripada Vitalik Buterin sendiri. Yang lebih mengagumkan ialah apabila kebanyakan orang berfikir tentang Buterin, mereka tidak melihat lelaki kaya itu, tetapi penemu salah satu platform blockchain terbaik, orang yang wangnya tidak menjadi keutamaan, dan selalu berusaha untuk menyelesaikan masalah sebenar dalam sfera crypto.

Buterin telah terlibat dalam pasaran cryptocurrency dan pelaburan mereka di rangkaian Ethereum bukan sekadar kewangan. Dia berdedikasi untuk Ethereum sebagai pemaju dan pemimpin pasukan yang berlainan yang melaburkan masa dan dana mereka dalam meningkatkan ekosistem Ethereum.

Oleh itu, menghabiskan masa dan usaha dalam rangkaian juga merupakan cara untuk melabur di dalamnya. Selain itu, terdapat banyak syarikat yang bergantung pada cadangan dan nasihatnya untuk melaburkan wang mereka kepada pemaju yang bekerja di Ethereum. Lebih banyak penggunaan bermaksud asas yang lebih kuat untuk Ethereum, yang akhirnya akan diterjemahkan ke dalam harga aset digital ETH yang lebih tinggi.

Buterin berada dalam situasi yang serupa dengan Joseph Lubin. Kedua-duanya bersama-sama mengasaskan Ethereum dan mereka telah berusaha untuk mengembangkan penyelesaian dan projek Ethereum. Mereka mungkin tidak melaburkan sejumlah besar wang secara langsung di ETH tetapi mereka telah berusaha agar ETH mendapat lebih banyak nilai dari masa ke masa.

vitalik buterin

Sumber: Berita Dunia Ethereum

Ashton Kutcher

Ashton Kutcher, pelakon Hollywood, terkenal kerana meminati teknologi secara umum. Dia juga merupakan salah satu pelabur awal dalam teknologi dan aplikasi seperti Airbnb dan Uber, dan juga untuk cryptocurrency. Dia adalah salah satu selebriti pertama yang melompat ke kereta muzik crypto craze dan bahkan telah menulis tweet mengenai Ethereum pada tahun 2014, hampir setahun sebelum peluncuran awalnya. Kutcher dikatakan sebagai salah satu pelabur Bitcoin dan Ethereum yang besar, walaupun nombor rasmi belum dikeluarkan.

Ashton Kutcher - Pelabur Ethereum

Sumber: MarketWatch

Charles Hoskinson

Charles Hoskinson juga merupakan salah satu pengasas bersama Ethereum. Dia kini menjadi pemaju utama Cardano (ADA) dan Ethereum Classic (ETC). Dia telah berusaha untuk menawarkan penyelesaian alternatif kepada Ethereum.

Walaupun begitu, dia adalah pengguna awal mata wang maya. Dia memasuki ruang ketika Bitcoin diperdagangkan hampir dengan $ 1. Apabila mata wang digital berpindah hingga $ 250 dia memutuskan untuk memimpin projek utama lain dan mula bergerak maju dengan pengembangan di ruang crypto.

Perlu disebutkan bahawa dia adalah antara pelabur Ethereum awal sebagai pengasas bersama rangkaian. Namun, dia tidak mendedahkan sebahagian pelaburannya dalam projek crypto atau adakah dia menjual semua duit syilingnya setelah beberapa waktu. 

Dia telah terlibat dalam sebilangan besar projek crypto dan sekarang menumpukan perhatian pada Cardano, salah satu cryptocurrency terbesar di pasaran. Kerja yang dilakukannya sangat positif untuk pasaran crypto, sesuatu yang membantu meningkatkan tahap peningkatan teknikal di ruang crypto. Ethereum juga kini berusaha untuk bersaing dengan rangkaian lain, termasuk Cardano, yang membolehkan pemaju menawarkan penyelesaian dan produk yang lebih baik lagi.

Sama seperti apa yang dilakukan Lubin dan Buterin, Hoskinson meluangkan waktunya dan bukan hanya wang di Ethereum. Oleh itu, kerana dia dan minatnya terhadap projek crypto, kita sekarang dapat memiliki industri rangkaian dan cryptocurrency yang jauh lebih maju. 11

Cole adalah penulis bebas yang memberi tumpuan kepada cryptocurrency dan teknologi yang baru muncul. Artikel sebelumnya tentang Masternodes telah dipaparkan di laman web crypto terkemuka dan dipetik dalam Whitepapers.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me