10 Negara dengan Penjana Bitcoin Paling Banyak

Terdapat banyak spekulasi mengenai siapa yang memegang paling banyak koin kripto dan yang merupakan penyusun Bitcoin terbesar. Ada yang percaya bahawa kebanyakan dari mereka dimiliki oleh bursa, dana, atau syarikat perlombongan yang besar yang menggunakan kedudukan mereka untuk mempengaruhi pasar yang memihak kepada mereka. Fakta Bitcoin yang biasa adalah bahawa ini sering disebut sebagai “ikan paus” – pelabur wang besar dalam crypto, yang biasanya merupakan institusi seperti Hedge Fund dan Investment Funds yang sering menyebabkan “gelombang” di pasaran untuk pelabur kecil.

Sertailah masa depan cryptocurrency dan jual syiling kegemaran anda Binance!

Namun begitu, terdapat juga banyak pengguna yang melalui pelaburan kolektif mereka dalam Bitcoin telah meletakkan negara-negara tertentu di peta crypto kerana memiliki sejumlah besar duit syiling digital. Pelbagai kajian dan analisis statistik, termasuk kajian yang dibuat oleh Statista, menunjukkan bahawa perkara tidak begitu suram, dan sebenarnya terdapat banyak pelabur crypto yang memiliki dan HODL BTC.

Walaupun masih banyak yang harus dilakukan untuk mencapai penerapan arus perdana, minat semakin meningkat dan semakin banyak aplikasi dan penggunaan kehidupan nyata mulai muncul.

Penjejak Bitcoin Terbesar

Kami telah membuat senarai negara yang mempunyai HODLers Bitcoin paling banyak.

Bitcoin Hodlers di seluruh dunia

Amerika Syarikat

Sebentar lagi, Amerika Syarikat merupakan tempat bagi sebahagian besar usaha dan aktiviti crypto, dengan sejumlah besar pertukaran, platform perdagangan, dana, kemudahan perlombongan crypto, dan projek berorientasikan blockchain. Oleh kerana itu, kebanyakan akan menganggap wajar bagi negara ini untuk memiliki jumlah penjenayah Bitcoin terbesar dari semua negara.

david everett strickler 371717 unplash

Sumber: https://unsplash.com

Cukup luar biasa, nampaknya rakyat Amerika Syarikat tidak terlalu banyak menggunakan cryptocurrency seperti yang diharapkan. Tetapi memandangkan ia mempunyai populasi terbesar dibandingkan dengan yang lain, 8% pemilik Bitcoin masih mewakili sebilangan besar.

Romania

Romania mungkin paling terkenal sebagai rumah kepada sebilangan besar syarikat dan perniagaan antarabangsa yang aktif dalam sektor IT, serta sebilangan besar pengaturcara dan pemaju bebas.

Memandangkan hubungan erat negara dengan industri teknologi, tidak mengejutkan bahawa ia mempunyai asas pengguna maju yang terlibat dengan cryptocurrency.

Oleh kerana itu, Romania adalah salah satu negara yang mendapat skor tinggi antara lain yang menggunakan cryptos. Melihat sejumlah besar syarikat antarabangsa yang berada di sini, adalah logik bahawa pembayaran cryptocurrency dikenakan kerana kos transaksi yang rendah dengan mereka di luar negara. 12% kumpulan pengguna mereka didapati memiliki sekurang-kurangnya satu jenis crypto, dengan Bitcoin menjadi yang paling popular.

Republik Czech

Selain percubaan penggodaman, kebanyakan negara Eropah Timur tidak menjadi tajuk utama untuk memiliki kripto. Tetapi Republik Czech nampaknya menjadi pengecualian, kerana nampaknya komuniti cryptocurrency mereka kini berkembang, dengan 9% daripada semua penggunanya melabur dalam cryptocurrency. Tidak diketahui dengan tepat betapa popularnya Bitcoin atau altcoin dari individu ke individu, namun, angka ini menunjukkan beberapa janji.

China

Walaupun China telah menjadi tajuk utama untuk banyak tindakan keras terhadap operasi kripto, ia masih memiliki rekod untuk cemerlang dalam perdagangan digital. Pertukaran terkemuka di negara ini mempunyai salah satu jumlah Bitcoin terbesar yang diperdagangkan setiap hari. Terdapat banyak laporan yang menunjukkan bahawa warganegara China telah mendekati loji janakuasa untuk mendapatkan keuntungan dari elektrik murah yang disediakan oleh mereka, dan menggunakannya untuk menambang bitcoin. Namun, melihat tindakan pengawalseliaannya terhadap cryptos, jumlah penipu mungkin berkurang pada masa akan datang.

chuttersnap 710335 lepaskan

Sumber: https://unsplash.com

Sepanyol

Sepanyol mempunyai sejumlah besar ATM bank biasa yang menyokong pertukaran Bitcoin ke mata wang fiat. Tetapi set positif perkembangan ini untuk gerakan adopsi, nampaknya hanya ceruk pasar ini yang disukai di negara ini, walaupun 10% pengguna telah membeli dan memiliki beberapa aset digital. Peristiwa menarik, walaupun pertumbuhan lebih banyak diperlukan.

Seperti disebutkan sebelumnya, terdapat banyak ATM yang terpasang di negara ini yang membolehkan individu membeli dan menjual aset digital. Menurut data yang diberikan oleh CoinATMRadar, di Sepanyol, terdapat 96 ATM untuk menangani Bitcoin. Ini membuat dari Sepanyol adalah negara kelima terbesar dengan jumlah ATM terpasang.

Poland

Industri cryptocurrency Poland sebahagian besarnya merupakan wilayah yang belum dipetakan buat masa ini, kerana tidak banyak yang diketahui selain daripada sikap positif terhadap Bitcoin dan cryptos lain. 11% populasi pengguna mempunyai peratusan kecil kripto dalam portfolio modal mereka, kerana lebih banyak orang mulai mendapat minat dalam pergerakan tersebut.

Walaupun terdapat beberapa individu dan syarikat yang beroperasi di pasaran cryptocurrency di negara ini, beberapa masalah telah mempengaruhi ruang tersebut. Pada bulan Julai 2019, pertukaran cryptocurrency BitMarket, salah satu yang terbesar di Poland dari segi jumlah dagangan, mengalami masalah kecairan dan berhenti beroperasi. Bitcoin bernilai beberapa juta dolar telah hilang. Pengasas bersama juga didapati mati, yang menjadikan keadaan menjadi lebih teruk.

Negara harus fokus pada peningkatan kerangka peraturannya jika ingin tetap kompetitif. Pada awal tahun 2018, banyak individu terjejas kerana kurangnya kejelasan persekitaran peraturan di Poland.

Di samping itu, terdapat banyak syarikat yang berada di negara ini yang kini bekerja di pasaran cryptocurrency. Oleh itu, ini menunjukkan terdapat minat yang besar terhadap aset digital di Poland dan potensi pertumbuhan masa depan.

Turki

Turki adalah negara yang penuh dengan ketegangan politik dan peraturan yang tidak jelas, tetapi persekitaran inilah yang memudahkan Bitcoin dan altcoin meningkat dari segi daya tarikan dan minat. Walaupun masih belum mempunyai prosedur yang betul untuk perkara yang berkaitan dengan crypto dan blockchain, semuanya kelihatan agak menjanjikan. Telah diketahui bahawa satu dari lima orang Turki memegang Bitcoin atau mata wang digital lain, yang mewakili jumlah yang sedikit lebih besar. Sama sahaja, statistik ini hanya merangkumi peratusan semua penghuninya dan harus ditafsirkan dengan mempertimbangkan perkara ini.

Perlu dinyatakan bahawa semasa krisis baru-baru ini dialami oleh lira Turki, banyak individu mula membeli Bitcoin dan mata wang maya yang lain. Aset digital berfungsi sebagai simpanan nilai pada masa itu. Walaupun Bitcoin berada dalam trend penurunan, harapan untuk pertumbuhan masa depannya menarik banyak pelabur di negara ini.

Jepun

Jepun dikenali dalam komuniti sebagai sangat pro-crypto, memandangkan antara beberapa negara mengiktiraf cryptocurrency sebagai kaedah pembayaran yang sah. Oleh kerana itu, terdapat sejumlah besar BTC yang ditransaksikan di dalam dan di luar negara, dengan banyak yang memilih untuk menahannya untuk potensi pelaburan yang menghasilkan tinggi. Menurut data dari CoinMarketCap, pertukaran crypto negara mempunyai trafik transaksi yang tinggi.

ryo yoshitake 732825 lepaskan

Sumber: https://unsplash.com

Negara ini juga mempunyai salah satu persekitaran pengawalseliaan yang paling berkesan di dunia yang berkaitan dengan teknologi blockchain dan mata wang maya. Pertukaran yang ingin mula beroperasi di negara ini mesti mempunyai lesen yang diperlukan oleh Agensi Perkhidmatan Kewangan (FSA), badan pengawal selia negara.

Peraturan baru ini dilaksanakan setelah pasar bull 2017 dan disebabkan beberapa pertukaran crypto dipengaruhi oleh peretasan dan masalah yang tidak teratur. Sebagai contoh, CoinCheck, salah satu platform crypto yang paling penting untuk memperdagangkan aset digital di negara ini digodam kehilangan token NEM (XEM) bernilai $ 500 juta pada awal tahun 2018.

Kini, terdapat banyak firma yang ingin memantapkan diri mereka di negara ini dan sedang menunggu kelulusan peraturan dari FSA. Jepun juga merupakan negara dengan jumlah dagangan terbesar kedua berbanding Bitcoin di seluruh dunia selepas dolar A.S..

Switzerland

Switzerland kebanyakannya terkenal dengan bank dan institusi kewangan canggihnya, tetapi kini negara ini telah menyatakan niatnya untuk menjadi hab cryptocurrency dan blockchain. Bank telah mulai membuka pintu kepada pembayaran cryptocurrency, satu langkah yang mendorong banyak warganya untuk menggunakan crypto, terutamanya kerana mereka sekarang mempunyai bentuk keselamatan.

Switzerland juga mendapat kedudukan penting dalam ruang cryptocurrency dengan peraturan yang dilaksanakan di wilayahnya. Bandar Zug telah mengalami pertumbuhan eksponensial dalam jumlah syarikat yang berkaitan dengan pasaran crypto yang beroperasi di sana.

Pada masa yang sama, pengawal selia mempunyai pemikiran yang sangat terbuka terhadap aset digital dan bagaimana ia digunakan, inilah sebab mengapa pertukaran ENAM Swiss memutuskan untuk menyenaraikan produk perdagangan pertukaran (ETP) yang berbeza yang berkaitan dengan Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ethereum (ETH) dan juga XRP.

Korea Selatan

Korea Selatan adalah negara Asia lain yang memberi kesan kepada pemandangan Bitcoin. Dengan sikap pemerintah China yang tidak begitu positif terhadap perdagangan kripto, banyak yang mengarahkan operasi perdagangan mereka di negara jiran Korea Selatan. Dengan kecenderungan dan keahlian untuk teknologi, negara ini kini menjadi tuan rumah sejumlah besar pertukaran dan perniagaan crypto yang memenuhi populasi yang mempunyai minat yang semakin meningkat dalam perdagangan dan menggunakan cryptocurrency. Bitcoin adalah antara kripto teratas yang juga diperdagangkan dan dimiliki di sini.

Walaupun pemerintah Korea Selatan tidak mengambil langkah yang jelas mengenai pasaran cryptocurrency, terdapat banyak syarikat yang ingin berkembang dan menawarkan perkhidmatan baru kepada industri cryptocurrency. Salah satunya ialah Kakao, aplikasi pesanan paling popular di negara ini. Kakao akhirnya dapat mengintegrasikan pelbagai perkhidmatan yang berkaitan dengan crypto ke aplikasi pesanannya pada masa akan datang.

Tambahan pula, Korea Selatan akaun untuk hampir 10% daripada semua BTC diperdagangkan di seluruh dunia, selepas dolar A.S. dan Yen Jepun, menurut CoinHills.

21222

Terdapat banyak negara lain di seluruh dunia yang mempunyai banyak pengguna crypto. Walau bagaimanapun, agak sukar untuk membuat anggaran yang boleh dipercayai mengenai perkara itu. Sesungguhnya, data terkini yang kita miliki melalui tinjauan yang dilakukan oleh syarikat yang berlainan dan bukannya dengan maklumat objektif.

Salah satu cara untuk memahami bagaimana negara bertindak di pasaran adalah dengan memeriksa bilangan nod aktif yang mereka miliki. Sebagai Bitnodes laporan, Amerika Syarikat memegang 24.88% daripada jumlah nod di seluruh dunia, diikuti oleh Jerman dengan 20.27% dan Perancis dengan 6.04%. China berada di kedudukan kelima dengan 4.18% dari jumlah nod di seluruh dunia, dan Jepun berada di kedudukan ke-11.

Cole adalah penulis bebas yang memberi tumpuan kepada cryptocurrency dan teknologi yang baru muncul. Artikel sebelumnya tentang Masternodes telah dipaparkan di laman web crypto terkemuka dan dipetik dalam Whitepapers.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me