0x Token (ZRX) – Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai 0x

[Artikel ini telah dikemas kini pada 18 Oktober 2018 — terutamanya untuk mencerminkan penyenaraian Coinbase 0x]

0x adalah protokol terbuka yang membolehkan sebarang token ERC20 diperdagangkan di blockchain Ethereum yang akan digunakan untuk membina pertukaran yang terdesentralisasi. 0x bertujuan untuk menjadikan perdagangan token dengan urus niaga di luar rantaian lebih cekap dengan menjalankan kontrak pintar di Ethereum blockchain.

Ditubuhkan pada bulan Oktober 2016, 0x dibuat dengan tujuan untuk membolehkan sesiapa sahaja melakukan perdagangan dengan bebas sebarang jenis aset dan membiarkan pengguna menjalankan pertukaran yang terdesentralisasi.

The Technologies Di Sebalik 0x

Perdagangan terdesentralisasi 0x menggunakan geganti pesanan di luar rantai yang menurunkan harga Gas dan mengurangkan kesesakan lalu lintas.

Banyak pertukaran terdesentralisasi menggunakan kontrak pintar yang dijalankan di blockchain Ethereum. Ini bermaksud pesanan dan perdagangan berlaku dalam kontrak pintar ini, dan pengguna selalu dapat mengakses dana mereka, dan bukannya mempercayakannya kepada pihak ketiga.

Ini juga bermaksud bahawa setiap kali peniaga ingin mengakses dana mereka, mereka harus melakukan transaksi di blockchain, tanpa mengira sama ada untuk memasukkan dana ke dalam kontrak pintar pertukaran atau untuk membuat pesanan. Ini memerlukan Gas, bayaran dalaman yang diperlukan oleh ekosistem Ethereum untuk memastikan bahawa urus niaga ini diuruskan di blockchain oleh pelombongnya.

Sekiranya anda menggunakan Ether Delta, misalnya, anda akan membayar yuran Gas setiap kali anda ingin memasukkan dana ke dalam kontrak pintar pertukaran untuk membuat pesanan, dan anda akan membayar yuran Gas lain untuk melaksanakan perdagangan tersebut setelah pesanan anda dipenuhi.

Pertukaran yang terdesentralisasi mempunyai faedah keselamatan yang besar, tetapi mereka mengalami kos operasi yang tinggi dan kekurangan aksesibilitas. Protokol 0x bertujuan untuk meningkatkan pertukaran terdesentralisasi dengan menggabungkan relay pesanan luar rantai dengan pembayaran dalam rantai. Ini membolehkan pengguna menghantar pesanan di luar rangkaian agar dapat diselesaikan oleh pengguna lain.

Hanya pemindahan nilai yang berlaku di rantai, sementara perintah perdagangan lain dibiarkan untuk dikendalikan oleh prosedur di luar rantai. Oleh itu, rangkaian menjalankan urus niaga hanya apabila perdagangan dilakukan, yang membolehkan pengguna menikmati pengurangan yuran Gas semasa berdagang.

dApp

Relay dibina pada 0x

Untuk mencapai ini, 0x menggunakan “relay.” Relay mengedarkan pesanan melalui buku pesanan awam atau swasta. Mereka membawa modal ke rangkaian dengan menghosting buku pesanannya, bertindak sebagai pertukaran. Walau bagaimanapun, relay tidak dapat melakukan pertukaran. Ini hanya dapat mengaktifkan perdagangan dengan menawarkan pesanan pembuat yang dihantar ke rangkaian. Agar perdagangan dapat diselesaikan sepenuhnya, pengambil mesti menyelesaikan pesanan dengan mengirimkan tanda tangannya dan pembuatnya ke kontrak pintar pertukaran yang terdesentralisasi. Untuk setiap urus niaga, relayer meminta bayaran dalam mata wang asli 0x, ZRX.

Perdagangan yang diproses relayer dikenal sebagai “Pesanan Siaran”. Pesanan siaran membolehkan sesiapa sahaja menyiarkan pesanan ke rangkaian.

0x juga mengintegrasikan “Pesanan Titik-ke-Titik”, yang merupakan pesanan yang telah dikirimkan kepada pengambil tertentu. Pesanan ini membolehkan dua pengguna memindahkan dana melalui pelbagai kaedah dalam talian, termasuk e-mel, utusan, dan banyak lagi. Apabila pembuat menghantar pesanan dengan cara ini, hanya alamat pengambil yang ditentukan dapat menunaikannya, dengan itu mendapatkan dana dari pihak ketiga yang berpotensi jahat.

Relayer

Ciri-ciri tambahan

Kontrak pintar 0x adalah sumber terbuka dan boleh diakses pada bila-bila masa oleh orang ramai. Ini membolehkan pemaju membuat aplikasi baru menggunakan protokol 0x jika mereka memerlukan fungsi pertukaran untuk token atau platform mereka. Protokol ini berfungsi sebagai pemalam untuk dApps berasaskan Ethereum yang lain. Agnostisisme aplikasinya dan lapisan protokol bersama juga memungkinkan dApps saling beroperasi, membina “infrastruktur bersama untuk pelbagai [aplikasi].”

Beberapa usaha crypto sudah menggunakan 0x: Augur, Status, daerah0x, Blocknet, Permintaan Rangkaian, dan lain-lain lagi.

Kontrak Token Registry akan digunakan untuk menyimpan sejumlah token ERC20 dengan “metadata yang berkaitan untuk setiap token: nama, simbol, alamat kontrak, dan jumlah tempat perpuluhan yang diperlukan untuk mewakili unit terkecil token.” Pendaftaran akan bertindak sebagai rujukan rasmi di rantai yang akan membolehkan penyumbang pasaran mengesahkan alamat token dan kadar pertukaran secara bebas sebelum melakukan perdagangan.

Walaupun membantu pengguna mengurangkan kos semasa melakukan transaksi dana, ada kemungkinan syarikat yang bekerjasama dengan 0x mengenakan bayaran untuk perkhidmatan yang diberikan. Dengan 0x dan protokol standardnya, adalah mungkin untuk mempercepat proses pertukaran aset digital dan mengurangkan bayaran yang dibayar oleh pengguna.

Menurut laman rasmi 0x, terdapat lebih daripada 30 projek yang bekerja dengan 0x dan mencari penyelesaian yang berbeza melalui protokol ini.

0x ingin mewujudkan infrastruktur untuk ekonomi cryptocurrency yang baru muncul dan membolehkan pasaran dibuat di mana ia tidak mungkin dilakukan sebelumnya.

Laman rasmi mereka berbunyi seperti berikut:

“Ketika lebih banyak aset menjadi token, blockchain awam memberikan peluang untuk mewujudkan timbunan kewangan baru yang lebih efisien, telus, dan adil daripada sistem apa pun pada masa lalu.”

Token ZRX

Token Ethereum (ZRX) 0x digunakan untuk membayar yuran perdagangan kepada Relayers untuk perkhidmatan mereka. Penggunaan utama untuk ZRX adalah untuk menawarkan kawalan terdesentralisasi terhadap sistem peningkatan protokol 0x, yang bermaksud bahawa pemilik ZRX mempunyai kewibawaan (sebanding dengan pegangan mereka) untuk mengatakan bagaimana protokol itu harus dikembangkan dari masa ke masa.

0x pihak berkepentingan bertanggungjawab untuk menguruskan protokol. Mereka juga yang harus menambah, mengubah, dan membuang data apabila diperlukan. Pemilik token juga dapat menggunakan mata wang untuk memilih keputusan yang berkaitan dengan blockchain, seperti penambahan dan peningkatan protokol, tanpa mengganggu fungsi rangkaian.

0x Prestasi Pasaran

Setelah mencapai $ 0.50 tepat setelah akhir ICOnya, ZRX perlahan-lahan turun menjadi ~ $ 0.20 di mana ia kekal sepanjang bulan September. Nilai tetap sama pada bulan Oktober dan November, tempoh ketika kebanyakan altcoin berkembang.

Pada 10 Mei, 0x mencapai paras tertinggi sepanjang masa iaitu $ 2.01 USD. Sehingga Oktober, ia diperdagangkan di bawah 90 sen, harga yang tinggi selepas penyenaraian Coinbase.

Pada 29 Ogos 2019, ZRX adalah cryptocurrency terbesar ke-60 di pasaran dari segi penilaian. Setiap duit syiling ZRX boleh dibeli dengan harga $ 0.15. Ini menunjukkan bahawa walaupun 2019 adalah tahun yang baik untuk Bitcoin, mata wang maya lain tidak berkelakuan seperti yang diharapkan. Sebenarnya, penguasaan pasaran Bitcoin melepasi 69% dalam 24 jam terakhir. Ini adalah harga terendah yang pernah dicapai oleh mata wang maya ini sejak dilancarkan ke pasaran.

Walaupun harga 0x terus jatuh, banyak Penawaran dan projek Syiling Permulaan lain di pasaran cryptocurrency mengalami situasi yang serupa. Keseluruhan pasaran altcoin turun dari segi BTC dan mungkin memerlukan beberapa saat sebelum pulih dari keadaan semasa.

Di mana Membeli ZRX

ZRX boleh diperdagangkan di beberapa bursa paling popular — termasuk Pangkalan Wang Syiling pada Oktober 018. Ia disenaraikan di beberapa bursa utama seperti Binance, OKEx, dan Bittrex.

Token boleh diperdagangkan untuk Bitcoin, Ethereum, dan bahkan untuk USD, dan USDT. Sebilangan besar jumlah dagangan berasal dari Binance dan OKEx.

Salah satu platform terbaik untuk membeli ZRX adalah Binance. Menurut CoinMarketCap, Binance adalah pertukaran ketiga terbesar dari segi jumlah dagangan dalam 24 jam terakhir. Platform ini menawarkan 4 pasangan perdagangan yang berbeza untuk ZRX, termasuk ZRX / USDT, ZRX / ETH, ZRX / BTC dan ZRX / BNB. Semua pasangan perdagangan ini merangkumi 0.05% daripada semua jumlah dagangan di platform.

Untuk membeli ZRX di Binance, pengguna perlu membeli aset digital lain, termasuk USDT, Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC) atau Binance Coin (BNB). Untuk melakukannya, Binance telah melancarkan perkhidmatan baru yang membantu individu membuat pembelian kad kredit dan menerima syiling BTC, ETH, LTC atau BNB, antara lain. Setelah dana ditambahkan ke akaun anda, anda boleh menukarnya dengan duit syiling ZRX.

Satu-satunya kelemahan perdagangan ZRX di Binance adalah bahawa walaupun merupakan salah satu pertukaran dengan jumlah terbesar di ruang untuk altcoin, terdapat platform lain dengan lebih banyak kecairan untuk ZRX. Sebagai contoh, Coinbase Pro, salah satu bursa terbesar di dunia, mempunyai tiga pasangan perdagangan yang berbeza dengan ZRX: ZRX / USD, ZRX / EUR, ZRX / BTC. Ketiga pasangan perdagangan ini merangkumi 0.35% daripada jumlah dagangan pertukaran Coinbase.

Ini bermaksud bahawa Coinbase menyumbang lebih dari 12% daripada jumlah dagangan ZRX, berbanding 5.82% dari Binance. Pengguna Coinbase hanya boleh memasukkan dana melalui kaedah yang berbeza dan membeli token ZRX.

Kedua-dua platform ini dikenali di pasaran cryptocurrency sebagai dua yang paling selamat dan mudah digunakan.

Tempat menyimpan ZRX

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ZRX adalah token berasaskan ERC20, jadi mana-mana dompet yang sesuai dengan Ethereum akan menyokong 0x.

Salah satu dompet yang paling popular untuk menyimpan token ZRX adalah Guarda. Guarda adalah dompet berbilang mata wang, pelbagai platform dan bukan kustodian yang membolehkan pengguna memegang, menghantar, menerima dan menukar mata wang digital dengan cara yang cepat dan mudah.

Dompet ini bagus untuk pendatang baru kerana menawarkan perkhidmatan web, sambungan Google Chrome, aplikasi desktop atau aplikasi telefon pintar. Selain itu, sebilangan besar mata wang disokong akan membantu pemegang ZRX untuk menangani portfolio mereka dengan cara yang lebih cepat dan mudah.

Seperti disebutkan sebelumnya, semua dompet yang mematuhi ERC-20 dapat memegang token ZRX. Walaupun begitu, sangat penting untuk memastikan bahawa dana dihantar ke alamat yang betul kerana mereka mungkin tersesat.

Memegang ZRX dalam pertukaran bukanlah perkara terbaik untuk dilakukan. Pertukaran cryptocurrency telah terjejas oleh serangan dan peretasan yang berlainan sepanjang beberapa tahun kebelakangan ini dan pengguna telah kehilangan sebahagian atau keseluruhan aset digital mereka kerana masalah ini. Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah menyimpan ZRX di dompet bukan kustodian yang tidak disambungkan ke internet.

Terdapat dompet lain di pasaran cryptocurrency yang akan membantu anda menyimpan token ZRX anda dengan cara yang selamat dan mudah.

0x Pasukan

Projek cryptocurrency ini diasaskan bersama oleh Will Warren dan Amir Bandeali. Warren juga merupakan CEO platform sementara Bandeali adalah CTO. Warren sebelum ini diterapkan dalam penyelidikan fizik di Makmal Nasional Los Alamos, sementara Bandeali bekerja sebagai pedagang berpendapatan tetap di DRW. Dia juga pernah belajar Kewangan di University of Illinois.

Individu lain yang bekerja dalam projek ini termasuk Alex Xu, Pengarah Operasi, Ben Burns, pereka, Leonid Logvinov, Jurutera, dan Philippe Castonguay.

Projek ini juga telah mendapat dana dari Fintech Blockchain Group, Pantera, Polychain Capital, Jen Advisors, dan juga Blockchain Capital.

Terdapat banyak pakar lain di sebalik projek menarik ini, termasuk Tom Schmidt, Jacob Evans, Greg Hysen, Mel Oberto, Remco Bloemen, Weijie Wu, Zianny Ng, Rui Zhang, Mason Liang, dan Michael Zhu, antara lain.

Penasihat 0x ialah Fred Ehrsam dari Paradigm, Olaf Carlson-Wee, dari Polychain Capital, Joey Krug, dari Pantera Capital dan Augur, Linda Xie, dari Scalar Capital dan David Sacks, dari Craft Ventures.

Keputusan

Berkat protokol pintarnya, 0x menggabungkan faedah kedua-dua pertukaran terpusat dan terdesentralisasi sambil menyingkirkan masalah mereka. Relay pesanan di luar rantaian membolehkan tawaran pertukaran berpusat operasi kos rendah. Penyelesaian pembayaran dalam rantaian membolehkan pengguna mendapat faedah perdagangan terdesentralisasi. Kedua-dua proses dijalankan melalui kontrak pintar yang meningkatkan keselamatan. Memandangkan kelebihan yang diberikan 0x, sangat mungkin projek ini mengumpulkan banyak pelabur yang berminat.

0x Kenalan dan Maklumat Tambahan:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me