Melabur dalam Platinum – Semua yang Anda Perlu Tahu

Mengapa Melabur dalam Platinum?

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk melabur dalam logam mulia, kemungkinan besar anda telah meneliti pelaburan emas, dan pelaburan perak. Ini adalah dua yang paling terkenal, dan paling popular dari segi jumlah pelabur yang memperdagangkan keduanya. Walaupun ada yang lain.

Salah satu logam berharga “lain” yang sering diabaikan, adalah platinum. Logam berharga ini sebenarnya sering kali datang dengan harga tertinggi dari ketiga-tiga yang disebutkan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia lebih jarang daripada emas, dan lebih sukar untuk diekstrak.

Sebagai logam industri dalam permintaan, ini adalah pilihan lain yang sangat baik untuk mempertimbangkan menambah portfolio pelaburan logam mulia anda. Di sini kita akan melihat dengan lebih dekat apa yang mendorong harga platinum, dan bagaimana anda boleh mengambil tindakan.

Apa yang Mempengaruhi Harga Platinum?

Sama seperti perak, dan logam mulia lain yang sering dianggap sebagai “logam industri”, platinum terbuka untuk banyak faktor yang sama yang boleh menyebabkan turun naik harga. Walaupun merupakan logam mulia bernilai tinggi, dan dapat berfungsi sebagai simpanan nilai dengan cara yang serupa dengan emas, ia lebih terdedah kepada undang-undang penawaran dan permintaan seperti yang biasanya berlaku.

Permintaan Auto: Platinum mengalami permintaan besar dari industri kereta. Ini disebabkan fakta bahawa platinum adalah komponen utama dalam pemangkin pemangkin yang digunakan untuk mengurangkan pelepasan kenderaan di seluruh dunia. Ini bermaksud harga platinum sebahagian besarnya dapat bergerak seiring dengan permintaan dari industri automotif untuk kenderaan baru.

Kekuatan Mata Wang: Titik ini terutama berlaku untuk nilai USD berbanding Rand Afrika Selatan, dan Rubel Rusia. Ini kerana sebahagian besar platinum dunia berasal dari dua negara ini, dan dibayar dalam Dolar AS. Oleh itu, dolar yang lemah biasanya menghilangkan sedikit insentif dari perlombongan platinum. Ini dapat mengurangkan penawaran, dan dalam prosesnya, menyebabkan harga lebih tinggi.

Kestabilan politik: Seperti disebutkan di atas, sebagian besar, melebihi 75% bekalan platinum di dunia ditambang di Afrika Selatan, dan Rusia. Ini bermaksud bahawa situasi politik di kedua-dua negara, dan hubungan mereka dengan kata-kata, tetapi terutama dengan AS, dan China sebagai dua pembeli utama dunia mempunyai kepentingan penting. Segala jenis masalah geopolitik, tarif, atau sekatan perdagangan, dapat memiliki pengaruh besar terhadap harga platinum.

Melabur dalam Platinum

Setelah melihat faktor-faktor utama yang mendorong dail nilai di pasaran platinum, jika anda berminat untuk membuat pelaburan, terdapat beberapa cara yang mudah untuk anda lakukan:

Platinum Fizikal: Platinum dalam bentuk syiling dan bar pastinya merupakan kaedah paling langsung untuk terlibat dalam pasaran. Sama seperti pilihan lain, jauh lebih sukar untuk membeli platinum, dengan bilangan pembekal terkenal yang dikurangkan sesuai dengan kelangkaan logam itu sendiri.

Syarikat yang kami cadangkan untuk membeli Platinum Directly adalah Bullion Vault.

Stok Platinum: Ini adalah jalan pelaburan yang popular di mana terdapat beberapa saham platinum, tetapi pastinya tidak banyak, yang boleh anda laburkan di pasaran ekuiti melalui broker anda. Ini biasanya dalam operasi perlombongan dan pengeluaran platinum terbesar di Afrika Selatan dan Amerika Utara. Sebilangan syarikat perlombongan ini, mungkin juga terlibat dengan logam lain yang boleh membuat anda terdedah walaupun harga platinum meningkat.

ETF Platinum: ETF Platinum, sama seperti yang dilakukan di kawasan lain di pasaran, memberikan pendedahan yang lebih luas kepada industri. Ini bermaksud ETF platinum boleh menjadi pelaburan dalam syarikat perlombongan dan pengeluaran platinum, dan juga di kawasan lain. Ini adalah kaedah termudah untuk melabur dalam Platinum, dan walaupun setiap ETF berbeza, risiko anda dilindungi dengan ETF. Mereka juga cair ketika masuk, atau meninggalkan kedudukan anda jika harganya bertentangan dengan anda. Banyak broker utama akan memenuhi pilihan ETF platinum.

Anda juga boleh terlibat dalam perdagangan niaga hadapan dan opsyen platinum yang sangat popular ketika berdagang komoditi, tetapi sebagai pelabur yang lebih baru, kaedah yang kurang stabil di atas disyorkan untuk usaha pertama anda dalam perdagangan logam berharga.

Risiko Platinum

Sama seperti bentuk pelaburan lain, terdapat risiko penurunan pasaran. Untuk tujuan ini, anda harus melindungi diri anda dengan strategi pengurusan risiko yang kukuh.

Tidak dinafikan bahawa harga platinum jauh lebih tidak stabil daripada emas, atau bahkan perak. Ini mungkin bermaksud mereka tidak sesuai untuk setiap pelabur. Namun dalam jangka masa panjang, mereka masih menunjukkan pulangan yang tinggi.

Dalam jangka masa yang lebih pendek dari 3-5 tahun, harga platinum dapat berubah banyak, dan saat ini berada pada harga yang tidak jauh dari rendah 10 tahun. Ini disebabkan oleh beberapa faktor, terutama penurunan permintaan kenderaan kerana wabak COVID-19 2020. Banyak yang mungkin melihat ini sebagai waktu yang tepat untuk mendapatkan nilai dari pasar platinum kerana sekarang ini telah sementara dipindahkan oleh emas dari segi nilai ketika yang terakhir mencapai tahap tertinggi sepanjang masa.

Pemikiran Akhir

Walaupun pasaran emas dan perak tentu saja menjadi berita utama ketika berdagang logam berharga, perlu diingat bahawa, walaupun terdapat sedikit jalan terbuka untuk melakukannya, pelaburan di platinum masih merupakan pencapaian yang agak mudah untuk dicapai.

Gabungkan ini dengan penurunan semasa pasaran platinum di mana ia berada di bawah harga emas yang luar biasa, dan anda mungkin mempunyai peluang ideal untuk menambahkan kepelbagaian baru pada portfolio anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me