Melabur dalam Logam Berharga – Semua Yang Perlu Anda Ketahui

Harga emas telah meningkat dengan stabil tahun ini sementara pasaran lain di seluruh dunia mengalami masa yang bergolak untuk sedikitnya. Pergerakan ini menyoroti salah satu faktor utama di sebalik mengapa banyak orang memilih untuk melabur dalam emas dan logam berharga lain. Mereka sering menjadi simpanan nilai pada saat turun naik pasaran, jenis pelaburan yang selamat. Ini menjadikan mereka jenis pelaburan yang sangat menarik untuk semua.

Di sini kita akan menguraikan beberapa asas mengenai setiap logam berharga yang paling popular, apa yang menggerakkan nilai mereka, dan yang paling penting, bagaimana anda boleh memulakan pelaburan dengan mudah dan aset logam mulia ini.

Jenis Logam Berharga

Biasanya, ketika kita berbicara tentang pelaburan logam berharga, emas sering dianggap sebagai satu-satunya pilihan. Walaupun sudah tentu merupakan pilihan yang paling popular, terdapat beberapa pasaran logam mulia penting lain yang boleh menjadi peluang pelaburan yang ideal bergantung pada gaya anda.

Melabur dalam Emas

Emas tentu saja menjadi raja ketika datang ke pasar-pasar ini. Ia diakui sebagai salah satu simpanan nilai paling selamat dalam aset apa pun yang boleh anda laburkan. Sebab-sebab di sebalik menjadi tempat yang selamat pada masa pergolakan ekonomi berpunca dari kenyataan bahawa pasaran emas tidak dipengaruhi dengan cara yang sama oleh penawaran dan permintaan seperti banyak aset lain. Sudah tentu, ia mempunyai banyak aplikasi praktikal dalam industri, dan tentu saja perhiasan, bekalan lombong yang ada walaupun melebihi bekalan baru yang ditambang.

Ini memungkinkan kawalan yang tinggi terhadap harga dari mereka yang memegang aset tersebut, terutamanya apabila terdapat ketidakpastian ekonomi yang dapat mengirim harga lebih tinggi seperti yang kita lihat di pasaran hari ini. Semasa tempoh di mana kadar faedah rendah dan pulangan pasaran umum tidak tinggi pada aset lain, anda juga akan melihat pergerakan kuat ke arah emas.

Melabur dalam Perak

Perak adalah pilihan lain yang paling popular apabila anda melabur dalam logam berharga. Ia memiliki banyak kegunaan dalam peralatan elektrik dan litar, dan cenderung lebih mudah berubah berdasarkan permintaan dari daerah-daerah ini.

Untuk itu, perak dapat lebih bergantung pada ekonomi berprestasi yang kuat di mana permintaan industri untuk komoditi tinggi. Walaupun walaupun turun naik yang lebih besar, ia masih dilihat sebagai lindung nilai pada saat kelemahan dolar AS, dan menentang kenaikan inflasi. Kedua-dua faktor ini memainkan peranan ketika Dollar melemah, dan garis panduan mengenai inflasi dilonggarkan.

Melabur dalam Platinum

Ini adalah pilihan ketiga yang tidak sering dipertimbangkan oleh banyak peniaga ketika melabur dalam logam berharga. Kenyataannya adalah, bahawa Platinum sebelum ini terkenal berdagang pada harga yang lebih tinggi daripada emas. Ini sebahagiannya disebabkan oleh jarangnya platinum.

Ia digunakan secara meluas dalam industri automotif sebagai komponen penting dalam pemangkin pemangkin. Ini walaupun membawa beberapa elemen pendedahan kepada industri automotif. Pendedahan ini telah menyaksikan keberuntungan yang berbeza ketika ini untuk platinum kerana harga emas dan perak yang selamat telah melambung tinggi. Namun, pemulihan dalam industri pasti dapat melihat pembalikan nasib yang cepat.

Bagaimana Memulakan Perdagangan Logam Berharga

Halangan masuk ke sini bukan seperti yang dibayangkan oleh peniaga. Pada hakikatnya, perdagangan logam paling berharga, sama ada emas, perak, platinum, paladium, atau lain-lain boleh semudah berdagang dalam stok atau aset lain. Di sini kita akan melihat cara-cara di mana anda boleh melabur dalam logam berharga ini secara langsung melalui kebanyakan broker utama, dan tanpa perlu membeli dan menyimpan sejumlah besar logam sebenar sendiri.

Berdagang dalam CFD komoditi adalah kaedah yang sangat popular dalam jangka masa pendek jika anda ingin terlibat dalam perdagangan nilai logam berharga. Dengan CFD, anda tidak membeli aset pendasar itu sendiri, tetapi anda berdagang berdasarkan pergerakan harga antara pembukaan dan penutupan kontrak. Dalam banyak hal serupa dengan pilihan perdagangan atau niaga hadapan komoditi dengan keuntungan bahawa anda tidak pernah mengambil risiko untuk menghantar aset yang sebenarnya sama seperti yang anda lakukan ketika berdagang kontrak derivatif lain. Ini juga merupakan salah satu cara yang paling mudah untuk dilibatkan, kerana kebanyakan broker utama yang menawarkan perdagangan forex, juga akan mempunyai beberapa CFD komoditi utama yang tersedia untuk diperdagangkan.

Sekiranya anda mencari kaedah pelaburan yang lebih konservatif dalam mana-mana logam berharga ini, ETF komoditi selalu menjadi pilihan terbaik. Ini dengan berkesan dapat melaburkan dana anda ke dalam lebih banyak pilihan syarikat berkaitan logam berharga. Bukan hanya membantu anda untuk mempelbagaikan portfolio anda secara meluas, tetapi ETF dengan sendirinya dapat melindungi dari risiko turun naik lebih jauh. Anda juga boleh memilih pelaburan saham tunggal anda sendiri di firma yang berkaitan dengan logam mulia pilihan anda. Ini mungkin syarikat perlombongan, atau yang berkaitan atau bergantung pada pengeluaran atau pemprosesan logam. Ini adalah beberapa kaedah yang paling popular dan mudah diakses untuk anda laburkan, terutamanya jika anda ingin mengelakkan membeli emas fizikal atau logam berharga lain secara langsung.

Pilihan lain hanyalah membeli logam berharga secara langsung, dalam hal ini kami mengesyorkan:

Sekiranya anda lebih suka melangkau kerja rumah, kami mengesyorkan kedua-dua syarikat ini:

  1. Broker Emas
  2. Bullion Vault

Adakah Melabur dalam Logam Berharga Berisiko?

Sama seperti melabur dalam aset atau pasaran lain, selalu ada risiko tertentu yang terlibat ketika melabur dalam logam berharga. Bahkan emas yang sering digambarkan sebagai “kalis kemelesetan”, boleh berubah-ubah. Ini lebih-lebih lagi seperti perak dan lain-lain.

Dengan pemikiran itu, adalah mustahak untuk membuat kajian anda dan mengetahui risikonya sebelum melabur. Anda juga harus mengambil kira bahawa beberapa kenderaan untuk pelaburan ke dalam aset-aset ini dapat berbeza dari segi seberapa berisikonya. Ini juga bermaksud memeriksa sebarang yuran atau spread pada setiap aset yang anda jual. Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah ini, maka anda akan berusaha untuk mencapai kejayaan yang berpotensi dalam pelaburan logam berharga anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me