Reksa Dana vs ETF

Reksa dana dan pertukaran dana adalah dua jenis dana pelaburan yang tersedia untuk pelabur. Kedua-dua jenis dana mengumpulkan modal dari banyak pelabur, dan kedua-duanya diuruskan secara profesional. Terdapat beberapa persamaan lain, dan beberapa perbezaan asas.

Sebelum memutuskan antara keduanya, penting untuk memahami perbezaan dan objektif setiap jenis dana.

Persamaan antara Reksa Dana dan ETF

Seperti disebutkan, dana bersama dan dana pertukaran yang diperdagangkan mengumpulkan simpanan dari banyak pelabur. Ini bermaksud pelabur mendapat keuntungan dari skala ekonomi. Kos tetap disebarkan ke seluruh dana, mengurangkan beban setiap individu pelabur. Kos berubah juga dikurangkan kerana dana biasanya membayar yuran borong untuk perdagangan dan pentadbiran.

Skala ekonomi juga membolehkan dana dikendalikan oleh profesional pelaburan. Kecuali seseorang mempunyai portfolio saham yang sangat besar, sangat mustahak untuk memiliki portfolio yang diuruskan oleh profesional pelaburan. Sebaliknya, ETF dan dana bersama memberikan pelabur akses kepada portfolio yang diuruskan secara profesional dengan harga kurang dari 1% dari nilai aset setiap tahun.

Sebilangan besar dana pelaburan menawarkan kepelbagaian tanpa mengira strukturnya. Agar portfolio dapat dipelbagaikan, perlu memasukkan 15 atau lebih sekuriti. Sebilangan besar dana bersama menyimpan sekurang-kurangnya 30 sekuriti yang berbeza, sementara ETF rata-rata lebih banyak kepelbagaian. Terdapat beberapa pengecualian – SPDR Gold Trust, sebuah ETF, hanya menyimpan emas fizikal dan tidak menawarkan kepelbagaian.

Indeks berperanan dalam pengurusan kedua-dua dana bersama dan ETF – namun, ETF mengesan indeks sementara dana bersama menggunakan indeks sebagai penanda aras yang mana prestasi diukur.

Perbezaan antara Reksa Dana dan ETF

Reksa Dana dan ETF adalah struktur undang-undang yang unik, dan keduanya diatur. Reksa dana telah wujud sejak tahun 1924, sementara ETF telah ada sejak tahun 1993. Di AS kedua-duanya diatur oleh SEC (Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa) dan undang-undang yang dikemas kini dari semasa ke semasa. Badan pengawalseliaan yang serupa mengawasi dana di negara lain.

Pengurusan Aktif vs Pasif

Walaupun kedua-dua jenis dana mempunyai struktur undang-undang yang berbeza, perbezaan paling mendasar terletak pada cara mereka diurus.

Kinerja pasaran dikenali sebagai alpha, sementara prestasi pasaran (atau indeks) dikenali sebagai beta. Objektif dana yang diuruskan secara aktif adalah memperoleh alpha dan beta dengan mengungguli indeks. Objektif dana yang diurus secara pasif adalah memperoleh beta dengan mengesan indeks.

Syarikat pengurusan aset menguruskan dana yang diuruskan secara aktif. Pengurus dana akan mempunyai tanggungjawab keseluruhan untuk setiap dana tetapi akan disokong oleh pasukan penganalisis. Penganalisis ini melakukan penyelidikan ‘bottom up’ mengenai sekuriti individu. Bersama-sama pasukan ini berusaha menghasilkan alpha dengan memutuskan sekuriti mana yang akan dibeli dan dijual, dan kapan harus melakukannya.

Pasukan yang lebih kecil menguruskan dana pasif, dan pengurus dana dan penganalisis sering mempunyai latar belakang dalam analisis kuantitatif. Objektif dana pasif adalah untuk menggambarkan prestasi indeks dengan memegang sekuriti dalam perkadaran yang sama dengan indeks tersebut. Perubahan pada peruntukan dana hanya dilakukan apabila perubahan dibuat pada indeks.

Sebilangan besar dana bersama diuruskan secara aktif – walaupun sebahagiannya diuruskan secara pasif. Sebaliknya, sebahagian besar ETF diuruskan secara pasif. ETF yang diuruskan secara aktif telah dibenarkan di AS sejak tahun 2008, tetapi masih menyumbang sejumlah kecil dana.

Implikasi dari gaya pengurusan yang berbeza adalah bahawa jika anda melabur dalam dana bersama, anda menjangkakan akan memperoleh alpha dan beta, sementara anda hanya akan menjangka untuk memperoleh beta dari ETF.

Nisbah Perbelanjaan (Reksa Dana vs ETF)

Syarikat pengurusan dana mengenakan pelbagai yuran untuk menampung kos pengurusan dan operasi. Bayaran ini dilaporkan sebagai nisbah perbelanjaan, yang mencerminkan semua yuran yang dikenakan setiap tahun, dinyatakan sebagai peratusan dari nilai dana.

Reksa dana mengenakan yuran yang jauh lebih tinggi (secara purata) daripada ETF. Nisbah perbelanjaan untuk dana bersama rata-rata sekitar 0,65%, walaupun jauh berbeza. Nisbah perbelanjaan untuk ETF rata-rata sekitar 0.2%, tetapi juga berbeza-beza. Nisbah perbelanjaan untuk kedua-duanya boleh setinggi 2% untuk dana yang sangat khusus.

Sebab perbezaan yuran adalah bahawa pengurusan aktif memerlukan lebih banyak tenaga kerja. Sebanyak 30 penganalisis boleh menyumbang kepada pengurusan dana bersama. Sebaliknya, hanya dua atau tiga orang yang menguruskan beberapa ETF.

Reksa dana membenarkan bayaran yang lebih tinggi kerana mereka berusaha mendapatkan alpha dan juga beta. Walau bagaimanapun, tidak ada jaminan bahawa dana bersama akan memperoleh alpha. Sebenarnya, jika dana tidak mencapai aras arasnya, dana tersebut tidak akan menghasilkan beta, dan kosnya lebih tinggi.

Harga (Reksa Dana vs ETF)

Apabila anda membeli ETF, anda akan membeli saham yang sudah ada. Untuk dana bersama, prosesnya sedikit berbeza. Apabila anda ‘membeli’ dana bersama, anda sebenarnya melabur dalam unit baru yang dibuat. Apabila anda ‘menjual’ unit anda mempercayai anda akan menebus unit tersebut dan menerima nilainya sebagai balasannya.

Kedua-dua dana bersama dan ETF mempunyai nilai aset bersih (NAB) seunit atau saham. Ini adalah nilai semua aset yang dipegang oleh dana dibahagi dengan jumlah unit (dana bersama) atau saham (ETF).

Walaupun NAB dana bersama berubah sepanjang hari, ia hanya dilaporkan sekali sehari. Pelaburan dan penebusan baru berdasarkan NAB harian. Sebilangan dana bersama mengenakan komisen pendahuluan, walaupun ini kurang biasa daripada sebelumnya.

ETF adalah instrumen yang disenaraikan seperti saham syarikat tersenarai awam. Apabila anda membeli dan menjual ETF, anda membayar komisen kepada broker. Harga di mana anda membeli dan menjual ETF bergantung pada penawaran dan permintaan. Apabila anda membeli ETF, anda membayar harga tawaran yang lebih tinggi, dan apabila anda menjualnya, anda akan mendapat harga tawaran yang lebih rendah. Oleh itu, penyebaran tawaran-tawaran adalah perbelanjaan tambahan bagi pelabur ETF.

Dalam praktiknya, harga tawaran dan tawaran biasanya hampir dengan NAB dana. Peserta dan penimbang tara yang diberi kuasa boleh memperoleh keuntungan jika harga tawaran atau tawaran berbeza jauh dari NAB – dan tindakan mereka menjaga harga pasaran sejajar dengan NAB. Walau bagaimanapun, jika dana mempunyai instrumen tidak likuid atau terdapat sedikit kecairan dalam dana itu sendiri, harganya dapat menjauh dari NAB.

Perbezaan cara dana bersama dan ETF adalah harga dan diperdagangkan bermaksud ETF dapat diperdagangkan dalam sehari. Sebaliknya, hanya ada satu harga harian untuk transaksi dana bersama.

Kelas Dana

Reksa dana sering mempunyai pelbagai kelas unit. Unit akumulasi melabur semula sebarang dividen dan pendapatan lain. Unit pengagihan memberikan pendapatan dan dividen kepada pelabur. Sebilangan dana juga mempunyai kelas yang berbeza untuk pelabur dan struktur yuran yang berbeza.

Beberapa ETF dibahagikan mengikut kelas, tetapi sebahagian besarnya, hanya ada satu kelas bahagian untuk ETF.

Cukai

Kedua-dua dana bersama dan ETF lebih cekap cukai daripada memiliki portfolio sekuriti. Walau bagaimanapun, untuk dana bersama, pengeluaran besar kadang-kadang boleh menyebabkan pengagihan keuntungan modal yang dikenakan cukai. Ini menjadikan ETF sedikit lebih cekap dari perspektif cukai. Catatan: Ini boleh berbeza dari satu bidang kuasa yang lain.

Jumlah Pelaburan Minimum

Minimum yang boleh anda laburkan dalam ETF adalah harga satu saham. Bagi dana bersama, setiap kelas dana mempunyai jumlah minimum yang dapat dilaburkan, sama ada dengan pesanan debit berjadual atau sebagai jumlah sekaligus. Dalam banyak kes, pelaburan minimum agak rendah, sementara yang lain dapat $ 10,000 atau lebih tinggi.

Reksa dana menawarkan kelebihan pembelian automatik biasa dengan pesanan debit, yang tidak selalu tersedia untuk pelabur ETF.

Broker ETF yang disyorkan

Reksa Dana vs ETF

Kesimpulannya

Dua puluh tahun yang lalu, dana bersama menguasai industri pengurusan dana. Pada tahun 2020, simpanan yang disimpan di ETF kira-kira sama dengan dana bersama, dengan sebahagian besar pelaburan baru masuk ke ETF.

Ini tidak semestinya ETF lebih baik, tetapi dalam banyak kes, ETF memenuhi tujuannya dengan lebih baik. Pada akhirnya, memutuskan antara keduanya bergantung pada objektif anda sebagai pelabur, objektif dana, dan seberapa besar kemungkinan dana tersebut mencapai objektifnya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me