ETF Bon (ETF Pendapatan Tetap) – Panduan Pelabur

ETF bon, juga dikenali sebagai ETF pendapatan tetap, adalah dana yang diperdagangkan di bursa yang melabur dalam bon. Dana ini memberi pendedahan kepada pelabur mengenai prestasi indeks pendapatan tetap, bersama dengan dividen biasa. Pelbagai jenis ETF bon tersedia untuk pelabur.

Apa itu ikatan?

Untuk memahami ETF bon, penting untuk memahami terlebih dahulu dengan tepat apa itu ikatan. Bon, atau sekuriti berpendapatan tetap, adalah pinjaman yang boleh diperdagangkan. Kerajaan, perbandaran, dan syarikat semuanya menjual bon kepada sumber dana – tetapi tidak seperti perjanjian pinjaman sederhana, bon dapat diperdagangkan di pasar sekunder, dan nilainya dapat berubah-ubah.

Katakan syarikat perlu meminjam $ 1 juta selama 10 tahun dan bersedia membayar faedah tahunan sebanyak 5%. Mereka akan menerbitkan (menjual) bon dengan nilai muka $ 1 juta, tarikh matang 10 tahun ke depan, dan kupon 5% – kepada pelabur yang membayar mereka $ 1 juta.

Sekiranya pelabur memegang bon selama 10 tahun, mereka akan menerima $ 50,000 setiap tahun dari penerbit, dan mereka akan menerima $ 1 juta pada tarikh matang. Tetapi mereka juga boleh menjual bon tersebut kepada pelabur lain. Selagi penerbit tidak mungkir pada kewajibannya, pemegang bon akan terus menerima kupon $ 50,000 dan prinsip $ 1 juta pada masa matang.

Walaupun kupon dan nilai pokok tidak berubah, bon boleh dibeli dan dijual dengan harga yang berbeza. Sekiranya kadar faedah jatuh ke 4%, bon yang membayar 5% menjadi lebih berharga. Tetapi, jika kadar faedah meningkat kepada 6%, bon yang membayar 5% akan kehilangan nilai. Harga di mana bon bon di pasaran sekunder berubah-ubah apabila kadar faedah berubah-ubah, dan ketika penilaian kredit penerbit berubah.

Jenis ikatan

Berikut adalah jenis bon yang paling biasa:

Ikatan kerajaan

Isu bon adalah kaedah utama pembiayaan untuk kerajaan. Bon yang dikeluarkan oleh pemerintah negara maju biasanya mempunyai penilaian kredit tertinggi dan dilihat hampir dengan ‘bebas risiko’. Kelayakan kredit bon yang dikeluarkan oleh pemerintah di negara-negara membangun berbeza mengikut kekuatan ekonomi, kestabilan politik, dan mata wang bon.

Ikatan perbandaran

Bandar dan bandar juga mengeluarkan bon untuk membiayai pembangunan. Bon ini disokong oleh kadar, cukai tempatan, dan pendapatan dari kemudahan seperti lapangan terbang dan jalan tol. Bon perbandaran kadang-kadang menawarkan faedah cukai tambahan kepada pelabur.

Bon korporat

Syarikat boleh menjual saham untuk membiayai pertumbuhan, atau mereka dapat menerbitkan bon. Bon korporat membayar pulangan tetap, tidak seperti saham yang memberikan kepentingan pemegang saham dalam keuntungan syarikat. Namun, jika syarikat dilikuidasi, pemegang bon mempunyai tuntutan pertama ke atas aset syarikat. Bon boleh tukar adalah bon korporat yang boleh ditukar menjadi saham.

Bon gadai janji

Bon gadai janji menggabungkan gadai janji di beratus-ratus rumah menjadi satu bon. Bon tersebut disokong oleh harta tanah, dan kupon dibayar dari pembayaran gadai janji bulanan.

Hasil yang tinggi dan ikatan sampah

Istilah bon junk dan bon hasil tinggi digunakan secara bergantian untuk merujuk kepada bon yang dinilai di bawah gred pelaburan. Bon sampah menawarkan hasil yang lebih tinggi untuk mengimbangi pemegang risiko tambahan. Mereka dapat dikeluarkan oleh pemerintah, kota, atau korporat.

Indeks bon dibina dengan menentukan bon mengikut beberapa ciri, termasuk jenis penerbit dan penilaian kredit. Mata wang, masa hingga matang, dan jangka masa (kepekaan terhadap perubahan kadar faedah) juga digunakan untuk mengindeks bon. Oleh itu, indeks bon boleh berubah dengan ketara apabila kadar faedah berubah.

Perbezaan Antara pelaburan bon langsung & dana bon

Walaupun harga bon berubah-ubah di pasaran sekunder, mereka selalu membayar nilai muka penuh, atau pokok, pada saat matang – melainkan jika mereka gagal bayar. Oleh itu, jika anda membeli bon dan memegangnya sehingga matang, anda akan menerima prinsipal penuh (nilai muka), tanpa mengira berapa harga bon tersebut berubah. Tetapi, jika anda menjualnya sebelum matang, anda mungkin menyedari keuntungan atau kerugian modal.

ETF bon menjejaki indeks pendapatan tetap, dan indeks menentukan jenis bon apa yang harus dipegang pada waktu tertentu. Untuk memastikan dana selaras dengan indeks, dana tersebut secara berkala diseimbangkan. Ini akan menghasilkan keuntungan atau kerugian yang direalisasikan bagi pelabur. Keuntungan mengakibatkan NAB dana meningkat, dan dividen keuntungan modal tahunan. Kerugian mengakibatkan NAB dana jatuh.

Tangga bon vs ETF bon

Apabila pelabur membeli bon secara langsung, mereka sering membina tangga bon. Ini memerlukan membeli bon dengan tempoh matang yang berbeza, dan kemudian melabur semula hasilnya menjadi bon baru apabila setiap bon matang. Ini adalah kaedah yang baik untuk mewujudkan rangkaian aliran tunai yang dapat diramalkan. Ia juga mempelbagaikan portfolio sepanjang keluk hasil.

Kelemahan jika dibandingkan dengan dana bon, seperti ETF dan dana bersama, adalah bahawa tangga bon kurang dipelbagaikan oleh penerbit. Biasanya pelabur akan memiliki satu bon untuk setiap tempoh matang, yang bermaksud mereka tidak akan dilindungi jika penerbit ingkar.

Contoh ETF bon

IShares Core A.S. Agregat Bon ETF (AGG) adalah ETF bon tersenarai terbesar di AS. Ia mengesan Indeks Bon Agregat Barclays Capital A.S. dari kerajaan, gadai janji dan bon korporat USD.

ETF Bond Treasury 20+ Tahun iShares (TLT) melabur dalam bon kerajaan AS dengan tempoh matang 20 tahun atau lebih.

Pelabur yang ingin melindung nilai pendedahan bon atau bertaruh pada kenaikan kadar faedah boleh memperdagangkan ETF bon pendedahan terbalik. Contohnya ialah ProShares Short 20+ Year Treasury ETF (TBF). Ia memegang kedudukan pendek dalam bon perbendaharaan AS jangka panjang.

Ikatan Korporat Gred Pelaburan iBoxx $ ETF (LQD) mengesan indeks bon korporat gred pelaburan. Dana ini dipelbagaikan dengan baik dalam 2,327 bon yang berbeza.

J.P. Morgan USD Emerging Markets Bond ETF (EMB) adalah dana yang popular di kalangan pelabur pasaran baru muncul. Dana ini mempunyai lebih daripada 650 bon kerajaan dari lebih 15 negara.

Kelebihan ETF bon

• ETF bon menawarkan kepada pelabur cara mudah untuk melabur di pasaran bon.

• Sebilangan besar ETF bon dipelbagaikan di sebilangan besar bon dan penerbit.

• Menambah pendedahan bon ke portfolio mengurangkan turun naik keseluruhan.

• ETF bon boleh digunakan untuk membuat spekulasi pergerakan kadar faedah.

Kekurangan ETF bon

• Walaupun bon membayar nilai muka penuh pada masa matang, kerugian modal dapat direalisasikan dalam ETF bon.

• Walaupun kadar faedah sangat rendah, ETF bon mungkin tidak memberikan pulangan yang cukup besar untuk membenarkan risiko kenaikan kadar.

Broker ETF yang disyorkan

ETF Bon (ETF Pendapatan Tetap) - Panduan Pelabur

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me