Apakah ETF Terbalik?

Apa itu ETF songsang?

ETF terbalik adalah dana yang diperdagangkan pertukaran yang dirancang untuk mengembalikan kebalikan dari pulangan harian untuk indeks. Dengan kata lain, apabila indeks kehilangan nilai, dana memperoleh nilai – dan sebaliknya, jika indeks memperoleh nilai dana akan kehilangan nilai.

ETF terbalik, juga dikenali sebagai ETF pendek atau ETF beruang, direka untuk menangkap pulangan harian terbalik, bukan pulangan jangka panjang terbalik. Mereka dapat digunakan untuk melindungi portofolio untuk jangka waktu pendek atau untuk membuat spekulasi penurunan harga.

ETFs vs ETN

Dana pertukaran wang (ETF) dan nota perdagangan pertukaran (ETN) adalah produk yang sangat serupa. Mereka sering digunakan secara bergantian dan berfungsi dengan fungsi yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan penting. Beberapa produk terbalik yang diperdagangkan secara meluas sebenarnya adalah ETN, jadi perlu memahami perbezaannya.

ETF adalah kepercayaan yang memiliki portfolio aset. ETF dirancang untuk mengesan indeks, tetapi nilainya sebenarnya ditentukan oleh nilai aset yang dipegang oleh amanah. Ini bermaksud mungkin terdapat sedikit perbezaan antara prestasi dana dan indeks yang dilacaknya, yang dikenali sebagai kesalahan pengesanan.

Sebaliknya, ETN, sebenarnya adalah jenis sekuriti hutang tanpa jaminan. Ia mempunyai tarikh matang, di mana penerbit akan membayar pemegang modal awal atau tolak pengembalian indeks. ETN tidak mewakili pemilikan aset. Sebaliknya, produk tersebut disokong oleh penerbit.

ETN sangat sesuai untuk situasi di mana portfolio aset tradisional sukar atau mahal untuk dibuat. Sebaliknya, mereka memperkenalkan risiko rakan niaga kepada produk.

ETF terbalik yang dimanfaatkan

Sebilangan besar ETF terbalik yang paling banyak diperdagangkan memberikan leverage selain pulangan songsang. Dengan kata lain, ETF terbalik 3X akan meningkat 3 peratus nilainya jika indeks jatuh 1%.

Ini adalah atribut yang berguna kerana ia mengurangkan modal tambahan yang diperlukan untuk melindungi portfolio. Katakan anda mempunyai jawatan panjang bernilai $ 100,000. Untuk melindungi portfolio ini dengan membeli dana tanpa leveraj, anda memerlukan $ 100,000 lagi. Sekiranya anda membeli ETF terbalik dengan leverage 3X, anda hanya memerlukan $ 33,000.

Kami telah membahas ETF leverage dengan lebih terperinci di sini.

Cara Alternatif untuk Memendekkan Pasaran

Sama ada anda ingin melindung nilai portfolio kedudukan panjang, atau anda ingin membuat spekulasi mengenai penurunan indeks, ETF terbalik adalah salah satu kaedah termudah yang tersedia untuk rata-rata pelabur. Tetapi ada beberapa pendekatan lain yang perlu diketahui.

Saham menjual pendek memerlukan meminjam saham dari pelabur lain (yang dikenakan bayaran) dan kemudian menjual saham tersebut. Apabila saham dibeli semula, mereka dikembalikan kepada pemberi pinjaman. Saham menjual pendek memerlukan jenis akaun perdagangan khas.

Anda juga boleh menjual derivatif pendek seperti kontrak niaga hadapan atau CFD (kontrak perbezaan). Ini lebih mudah kerana tidak ada pinjaman yang terlibat – namun, anda memerlukan akaun perdagangan derivatif.

Akhirnya, anda boleh membeli pilihan meletakkan pada aset yang ingin anda lindung nilai. Pilihan meletakkan memberi anda hak untuk menjual aset pada harga tertentu. Sekiranya harga aset jatuh, anda boleh menjual aset pada harga yang lebih tinggi atau hanya menjual opsyen yang akan mendapat nilai. Perdagangan opsyen juga memerlukan akaun perdagangan derivatif.

Contoh ETF songsang

Alam semesta ETF terbalik didominasi oleh segelintir penerbit, dengan ProShares dan Direxion menyumbang kebanyakan dana yang disenaraikan di AS.

Dana terbalik terbesar adalah ProShares Short S&P 500 ETF (SH). Produk ini direka untuk mengembalikan pulangan harian terbalik untuk S&Indeks P500 dan mempunyai nisbah perbelanjaan 0.89%.

Pelabur yang ingin memendekkan indeks saham kecil boleh membeli dana ProShares Short Russell 2000 (RWM). Dana ini disusun untuk mengembalikan pulangan harian terbalik untuk indeks cap kecil Russell 2000 yang terkenal.

ProShares UltraPro Short ETF (SQQQ) adalah produk yang berguna untuk memendekkan Nasdaq 100 dengan leverage 3X. Dana yang serupa dengan lebih fokus ialah MicroSectors FANG + Index 3X Inverse Leveraged ETN (FNGD) yang bertujuan untuk mengembalikan tiga kali pulangan kebalikan dari indeks 10 saham teknologi besar yang diperdagangkan secara meluas. Indeks tersebut merangkumi saham FANG, Facebook, Apple, Netflix, dan Google yang popular.

ETF terbalik juga tersedia untuk sektor dan industri lain. Contohnya, dana ProShares UltraShort Real Estate (SRS) berdasarkan Indeks Harta Tanah Dow Jones A.S. dan menggunakan leverage 2X.

Pelabur bon yang ingin melindung nilai pendedahan atau membuat spekulasi kenaikan kadar harga boleh membeli Ultrashort Barclays 20+ Year Treasury ETF (TBT). Dana ini memberi tumpuan kepada bon bertarikh lebih lama dan dimanfaatkan 2X.

ETF serupa dapat digunakan untuk melindungi harga komoditi seperti minyak, gas, perak, dan emas. Dana ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (SCO) adalah dana yang paling popular dalam kategori ini. Ia dimanfaatkan 2X dan nisbah perbelanjaan adalah 0.95%.

Jenis ETF songsang yang sedikit berbeza adalah AdvisorShares Ranger Equity Bear ETF (HDGE). Dana ini diuruskan secara aktif menggunakan strategi perdagangan kuantitatif – namun dengan kos 3.12% setahun.

Kelebihan ETF songsang

  • ETF terbalik sangat berguna untuk mengurangkan risiko menjelang pelepasan dan pengumuman ekonomi yang penting.
  • ETF terbalik juga dapat digunakan untuk memperoleh keuntungan dari penurunan di kebanyakan pasaran dan indeks cair.
  • ETF adalah kaedah termudah untuk membuka kedudukan pendek kerana anda tidak perlu meminjam saham atau membuka akaun perdagangan derivatif.

Kekurangan ETF songsang

  • ETF terbalik dapat mendedahkan portfolio anda kepada banyak risiko yang sama seperti ETF yang dimanfaatkan. Pulangan negatif dapat bertambah dengan cepat, mengikis NAB ETF dalam prosesnya.
  • Kedudukan perlu diuruskan dengan teliti dan kedudukan semalam semestinya terhad. Sekiranya pembalikan berlaku selepas pasaran ditutup, anda tidak akan dapat menutup kedudukan anda sehingga pasaran dibuka pada hari berikutnya.
  • ETF terbalik mempunyai kos pengurusan yang jauh lebih tinggi daripada ETF biasa.

Kesimpulannya

Seperti ETF leveraged, ETF terbalik berguna untuk spekulasi jangka pendek dan lindung nilai. Tetapi mereka juga harus didekati dengan hati-hati kerana mereka lebih canggih daripada ETF biasa, dan memperkenalkan risiko baru untuk proses pelaburan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me