Apa itu ETF Leveraged?

ETF leveraged adalah dana yang diperdagangkan di bursa yang disusun untuk meningkatkan pulangan harian indeks yang mendasari. Mereka menggabungkan kemudahan ETF dengan leverage yang biasanya dikaitkan dengan produk kewangan yang lebih kompleks.

Bagaimana leverage dalam ETF berfungsi

Leverage, juga dikenal sebagai gearing, digunakan oleh pedagang dan pelabur untuk meningkatkan potensi pulangan. Ini dilakukan dengan meningkatkan pendedahan portfolio kepada aset. Sekiranya 100% portfolio dilaburkan dalam aset, dan nilai aset meningkat 3% dalam sehari, maka nilai portfolio juga meningkat 3%.

Sekarang, jika 200% nilai portfolio dilaburkan dalam aset yang sama, ia akan menghasilkan pulangan yang sama dengan 6% dari nilai portfolio. Untuk membuka kedudukan bernilai lebih daripada nilai portfolio, hutang, margin, atau derivatif digunakan. Ketiga-tiga kaedah pada dasarnya merangkumi modal pinjaman sambil menggunakan modal yang ada sebagai cagaran.

Sekiranya dana mempunyai pendedahan bernilai dua kali lebih banyak asetnya, ia dikatakan mempunyai leverage 2X atau 200%. Produk kewangan boleh dimanfaatkan di mana saja dari 1X hingga 50X, tetapi gearing ETF leverage biasanya hanya berkisar antara 1.25X hingga 5X.

ETF standard vs ETF Leveraged

ETF adalah portfolio sekuriti yang tersenarai seperti saham biasa. Sebilangan besar ETF melabur dalam sekumpulan sekuriti untuk mengesan prestasi indeks. Oleh itu, keranjang disusun untuk menggambarkan indeks.

ETF leveraged agak berbeza, dan tidak hanya mempunyai portfolio sekuriti. Untuk menguatkan pulangan, ETF leverage menggunakan derivatif, atau hutang untuk meningkatkan pendedahan kepada indeks. Menggunakan hutang dan derivatif memperkenalkan kos dan risiko baru kepada dana.

ETF standard adalah kenderaan pelaburan yang pasif. Mereka membuat pelaburan jangka panjang pasif dapat diakses oleh pelabur dengan sedikit pengetahuan atau modal pelaburan. ETF leveraged adalah pelepasan dari jenis pelaburan ini dan lebih sesuai untuk perdagangan aktif dan lindung nilai.

Pulangan harian vs pulangan jangka panjang

Aspek penting ETF leverage adalah cara mereka mengesan indeks. Untuk menghasilkan pulangan yang sama dengan pengganda indeks pulangan tertentu, dana mesti diimbangi setiap hari. Tetapi ini bermaksud pulangan hanya akan sama, atau sangat hampir, dengan pengganda pulangan indeks setiap hari. Dalam jangka masa yang lebih lama, pulangan yang diperkuat akan bertambah.

Mari kita anggap sebagai contoh ETF yang dirancang untuk mengembalikan tiga kali ganda dari S&Indeks P500. Sekiranya indeks naik 1% pada hari tertentu, dana harus naik 3% untuk hari itu. Begitu juga, jika indeks turun 2% pada hari tertentu, dana akan turun sekitar 6%. Tetapi, jika indeks naik 10% pada bulan atau tahun tertentu, dana tidak mungkin naik 30% untuk jangka masa yang sama. Ini adalah hasil penggabungan pulangan leveraged.

Semasa pasaran bull yang kuat, pulangan positif akan bertambah, dan jumlah pulangan mungkin lebih besar daripada yang dijangkakan. Walau bagaimanapun, semasa pasaran beruang dan tempoh turun naik, pengembalian cenderung lebih buruk daripada yang dijangkakan.

Kos ETF yang dimanfaatkan

Nisbah perbelanjaan ETF menggambarkan kos pengurusan dan kos operasi dana. Ia dinyatakan sebagai peratusan NAB dana yang dibayar oleh pemegang saham setiap tahun. Bayaran tersebut disebarkan sepanjang tahun dengan menyesuaikan NAB sedikit dalam sehari.

Nisbah perbelanjaan untuk dana leveraj jauh lebih tinggi daripada ETF standard. Sebilangan besar dana yang menjejaki S&Caj P500 kurang daripada 0.1%, sementara versi leveraj caj dana yang sama sekitar 1%. Bayaran yang lebih tinggi mencerminkan kos pinjaman dan hakikat bahawa dana tersebut perlu diimbangi semula setiap hari.

Di samping itu, mungkin ada ‘kos tersembunyi’ lain yang dimasukkan ke dalam kontrak derivatif yang digunakan untuk meningkatkan pendedahan. Kos ini tidak dikurangkan dari NAB tetapi boleh bertindak sebagai penekanan prestasi.

Alternatif untuk ETF yang dimanfaatkan

Terdapat beberapa cara lain untuk memanfaatkan pendedahan anda kepada indeks, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri:

  • Akaun margined adalah akaun perdagangan saham yang memberi anda kuasa beli bernilai lebih tinggi daripada modal dalam akaun anda.
  • Anda boleh menggunakan portfolio anda, atau aset lain, sebagai jaminan untuk meminjam modal untuk meningkatkan daya beli.
  • Anda boleh menggunakan derivatif seperti niaga hadapan, CFD (kontrak untuk perbezaan) atau opsyen.

Sebilangan alternatif ini lebih murah daripada ETF leveraged tetapi tidak dapat diperdagangkan dengan akaun perdagangan saham biasa.

Contoh ETF Leveraged

Tidak semua penerbit ETF menguruskan dana leverage. Sebenarnya, hanya tiga syarikat yang mengeluarkan sebahagian besar ETF di pasaran – ProShares, iPath, dan Direxion.

Dana ProShares UltraPro QQQ (TQQQ) direka untuk mengembalikan 3X pulangan harian indeks komposit Nasdaq 100. Sehingga September 2020, ini adalah dana leveraj tersenarai AS terbesar dengan aset di bawah pengurusan $ 8.9 bilion. Dana ini mempunyai nisbah perbelanjaan 0.95%.

Dana terbesar yang menghasilkan pulangan leverage berdasarkan S&Indeks P500 adalah ProShares Ultra S&P ETF (SSO) Dana ini menghasilkan 2X pulangan harian indeks dan mempunyai nisbah perbelanjaan 0.92%.

ProShares UltraShort S&Dana P 500 (SDS) adalah kenderaan yang popular untuk memendekkan S&Indeks P. Ia menghasilkan pulangan terbalik indeks 2X dan mempunyai nisbah perbelanjaan 0.89%. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai ETF terbalik di sini.

Pelabur bon boleh membuat spekulasi mengenai perubahan kadar faedah dengan ETF leveraged dan leveraged. The Direxion Daily 20-Year Treasury Bull (TMF) bertujuan untuk mengembalikan 3X pengembalian NYSE 20 Year Plus Treasury Bond Index. Direxion Daily 20-Year Treasury Bear ETF (TMV) mengembalikan pulangan terbalik 3X dari indeks yang sama. Dana ini masing-masing mengenakan 1.09 dan 1.02%.

Kelebihan ETF leveraged

• ETF leveraged adalah cara termudah untuk meningkatkan pendedahan kepada indeks menggunakan akaun perdagangan biasa. Anda tidak memerlukan akaun margin atau akaun perdagangan derivatif untuk memperdagangkannya.

• Mereka dapat digunakan untuk membuat spekulasi pergerakan harga jangka pendek.

• ETF terbalik yang dimanfaatkan dapat digunakan untuk melindungi pendedahan pasaran dalam jangka waktu yang singkat.

Kekurangan ETF Leveraged

• Pulangan negatif dapat bertambah dengan cepat. Ini menjadikan ETF leveraged sangat berisiko dalam jangka masa lebih lama daripada satu atau dua hari.

• Keuntungan modal yang direalisasikan dalam jangka masa pendek mungkin dikenakan kadar cukai yang lebih tinggi.

• Nisbah perbelanjaan ETF leveraged jauh lebih tinggi daripada ETF standard.

Kesimpulannya

ETF leveraged berguna untuk spekulasi jangka pendek dan lindung nilai. Walaupun harganya lebih mahal daripada dana biasa, biayanya dapat dibenarkan dalam jangka masa pendek. Namun, mereka harus diperlakukan dengan berhati-hati kerana mereka mempunyai risiko yang besar.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me