Mingguan Teknikal OKEx: 9 Dis 2019

Pasaran cryptocurrency yang lebih luas kebanyakannya berada di kawasan positif pada hari Isnin kerana sentimen telah menunjukkan tanda-tanda peningkatan berbanding seminggu yang lalu. Harga bitcoin telah melayang di kawasan 7500 semasa awal perdagangan Asia. Walaupun sebahagian besar tekanan penjualan sebelumnya nampaknya mereda, kami tidak melihat pemulihan yang besar pada bitcoin pada masa ini. Walau bagaimanapun, penyatuan juga dapat memberikan peluang pengumpulan untuk HODLers jangka panjang.

Di ruang altcoin, XTZ dan ALGO terus memimpin kenaikan, diperdagangkan 8% lebih tinggi berbanding USDT. Jauh dari itu, kebanyakan altcoin hanya melihat keuntungan kecil, sementara LTC, TRX, dan XMR sedikit merosot ke merah. ETH dijangka terus fokus, kerana crypto terbesar kedua telah berjaya menghasilkan hard fork terbaru. Istanbul mengandungi enam peningkatan unik untuk meningkatkan rangkaian Ethereum, termasuk mengurangkan sebahagian kos gas dan membolehkan ETH dan ZEC bekerjasama antara satu sama lain.

Di tempat lain, Eropah terus menguasai tajuk utama makro crypto. Ini muncul setelah laporan yang mengatakan bahawa Perancis akan menguji mata wang digital bank pusatnya sendiri. Penyelidikan terbaru dari Deutsche Bank menunjukkan bahawa mata wang digital akhirnya dapat menggantikan wang tunai suatu hari, apabila permintaan untuk tidak disebutkan namanya dan kaedah pembayaran yang lebih terdesentralisasi semakin meningkat. Walau bagaimanapun, para pegawai EU menekankan bahawa mata wang digital swasta seperti Libra Facebook tidak boleh dibenarkan masuk ke blok tersebut sehingga masalah risiko ditangani.

Yang Anda Rindukan

 • Bekas ketua penasihat pelaburan Telegram dijangka akan mendedahkan lebih banyak maklumat mengenai projek pra-penjualan token 2018. SEC telah meminta Mahkamah Tinggi England dan Wales untuk memindahkan dokumen yang berkaitan dengan pra-penjualan token Telegram bernilai USD 1,7 juta pada tahun 2018. Kertas-kertas tersebut diharapkan dapat mendedahkan taktik penggalangan dana yang digunakan semasa penjualan.
 • Momentum on-chain BTC telah mula menghasilkan persimpangan kenaikkan harga, demikian menurut Analisis On-Chain terkenal Willy Woo. Dia tuntutan momentum pelabur kemungkinan sudah turun, dan sebahagian wang pintar boleh menjadi awal untuk acara pemotongan BTC yang akan datang.
 • Pelabur Crypto di Korea tidak lama lagi perlu membayar cukai untuk keuntungan mereka dalam crypto. The Korean Times laporan bahawa Kementerian Ekonomi dan Kewangan sedang mengerjakan rangka kerja percukaian untuk keuntungan modal dalam crypto, dan langkah itu diharapkan akan menjadi undang-undang tahun depan.
 • Setiausaha Perbendaharaan AS Steven Mnuchin mengatakan bahawa dia “baik” dengan Facebook Libra selagi mematuhi sepenuhnya semua peraturan. Semasa pendengaran di Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan House, Mnuchin kata, “Saya baik-baik saja jika Facebook ingin membuat mata wang digital, tetapi mereka harus mematuhi sepenuhnya” dengan kerahsiaan kewangan dan peraturan anti pencucian wang, dan ini tidak dapat digunakan untuk pembiayaan pengganas. “

Analisis Harga

BTCUSDT

 • BTCUSDT pada mulanya menghasilkan pelarian harian dari garis aliran menurun Oktober, dan corak segitiga menaik mungkin dalam pembuatannya. Sekiranya disahkan, itu boleh dianggap sebagai isyarat kenaikan jangka pendek.
 • Walaupun tindakan harga baru-baru ini mungkin tidak begitu menggembirakan, RSI menunjukkan bahawa momentum kenaikan telah meningkat secara beransur-ansur.
 • Data kami menunjukkan bahawa jumlah pembelian aktif yang ketara telah masuk ke dalam perdagangan niaga hadapan BTC kami, bersama dengan Nisbah Panjang / Pendek BTC yang rendah, yang dapat menunjukkan bahawa bias jangka pendek tetap sedikit lebih tinggi dari sisi positif.
 • Dari perspektif jangka sederhana, trend baru-baru ini yang kita lihat di BTCUSDT kelihatan agak setanding dengan trend Jun-Julai yang diserlahkan dalam gambar 1.
 • Untuk perspektif jangka panjang, crossover bullish mingguan 50–100 telah mengesahkan (gambar 4a), itu adalah yang pertama dari crossover sejak Mei 2016 (gambar 4b), yang merupakan permulaan larian mega bull hingga akhir Disember 2017.

Gambar 1: Carta Harian BTCUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview) Gambar 2: Nisbah Panjang / Pendek OKEx BTC (Sumber: OKEx) Gambar 3: Jual Beli Niaga Hadapan OKEx BTC (Sumber: OKEx) Gambar 4a: Carta Mingguan BTCUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview) Gambar 4b: Carta Mingguan Jangka Panjang BTC (Sumber: Tradingview)

ETHUSDT

 • ETHUSDT mungkin perlu menguji semula sokongan pada bahagian bawah corak segitiga baru-baru ini sebelum percubaan lain untuk melakukan penembusan kenaikan harga.
 • Walaupun kedua-dua RSI dan UO dapat menghasilkan beberapa penurun yang lebih tinggi, pengayun stochastic telah melihat crossover penurunan, menyokong kes pembetulan jangka pendek.
 • Sebagai garpu keras Istanbul telah berjaya, pasaran nampaknya tidak mempunyai faktor jangka pendek yang dapat meningkatkan harga ETH. Walau bagaimanapun, peningkatan pasti akan menjadi positif yang mendasari ETH.

Gambar 5: Carta 4 Jam ETHUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

XRPUSDT

 • Bull XRP mungkin menghadapi lebih banyak cabaran kerana XRPUSDT telah sampai ke saat yang kritikal. Pada masa penulisan, pasangan ini diperdagangkan 1% lebih tinggi, bertukar tangan di kawasan 0,2288.
 • Pasangan ini telah membentuk bahagian bawah mini ganda setiap hari dan mencapai garis leher berhampiran tahap 0.232. Perhimpunan dari sini akan membolehkan pasangan ini melonjak ke dekat kawasan 0.25.
 • Walau bagaimanapun, petunjuk momentum menunjukkan isyarat campuran di sini dengan RSI mengembangkan aliran menaik, sementara UO belum melihat penembusan.
 • Sekiranya pasangan tidak dapat mengamankan garis leher, kemungkinan untuk menguji semula tahap sokongan yang lebih rendah kemungkinan besar.

Gambar 6: Carta Harian XRPUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

BCHUSDT

 • BCH akan segera memulakan tren baru kerana tekanan Bollinger Bands menunjukkan bahawa pelarian harian nampaknya membuat.
 • Walaupun sukar untuk menentukan arah penembusan pada ketika ini, penurunan di sini nampaknya agak terhad, kerana garis arah dekat 192–193 sepertinya sokongan yang baik.
 • Pada kenaikan, 226 dan 240 kawasan cenderung menjadi tahap rintangan seterusnya.

Gambar 7: Carta Harian BCHUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me