Mingguan Teknikal OKEx: 10 Feb 2020

Pengambilan untung menguji perhimpunan BTC baru-baru ini

Sentimen menaik dalam bitcoin telah melambung di pasaran cryptocurrency yang lebih luas, kerana harga bitcoin telah berada di atas tahap psikologi 10000 sejak hujung minggu. Walaupun tindakan harga baru-baru ini mungkin telah menggembirakan banyak pemerhati crypto, aktiviti pengambilan untung dapat menempatkan bulls pada posisi yang relatif rentan dalam jangka pendek. Walau bagaimanapun, aliran menaik jangka panjang sebahagian besarnya tidak dapat dipecahkan.

Tinjauan dari Sentix menunjukkan bahawa sentimen positif dari pelabur institusi dan individu telah mulai melunak, walaupun harga bitcoin telah melepasi tahap 10000. Patrick Hussy, Pengarah Urusan di Sentix, mengatakan penurunan itu dapat menunjukkan “kesediaan untuk mengambil keuntungan di kalangan pelabur. Ini akan melambatkan pemulihan harga yang berterusan. ” Dia juga menambah bahawa harga bitcoin akan mengambil masa yang singkat dalam 2-3 minggu ke depan, dan pelabur akan mempunyai masa untuk mengembangkan perspektif baru.

Pada masa yang sama, carta Futures CME juga mencadangkan rali bitcoin semasa mungkin perlu berehat. CME Futures telah menghasilkan kerosakan kilat pada hari Isnin dan memenuhi jurang per jamnya antara 9875 hingga 10200. Kami percaya harga mungkin harus menyatukan lebih jauh di 9000 pegangan atas sebelum perkembangan lain berlaku.

Gambar 1: Sentix Bitcoins Strategic Bias – Institusi vs Individu (Sumber: Sentix) Gambar 2: Carta 1 Jam Niaga Hadapan CME Bitcoin (Sumber: Tradingview)

BTC telah bertukar tangan pada tahap 11000 pada awal perdagangan Asia Isnin, sementara nama altcoin utama seperti ETH dan XRP sedikit merosot selepas perhimpunan hujung minggu. Kami melihat beg campuran di tempat lain, dengan JUGA meningkat sekitar 10%, dan BSV diperdagangkan 6% lebih rendah pada sesi tersebut.

Apa yang anda terlepas?

 • Ethereum dan DeFi terus menjadi tumpuan kerana nilai agregat terkunci DeFi kekal pada USD 1 miliar, itu menurut DeFi Pulse. Data mereka juga menunjukkan bahawa jumlahnya ETH terkunci di DeFi yang dikekalkan pada kira-kira ETH 3.2 juta. Harga ETH telah memperoleh sekitar 75% YoY, dan pertumbuhan nilai terkunci telah mencapai 46% YTD.
 • Kekal dengan ETH, tinjauan menunjukkan bahawa komuniti kripto telah menjangkakan untuk melihat pertukaran yang dikawal selia oleh CFTC untuk dilancarkan ETH-niaga hadapan token berdasarkan tahun ini. Mencari dari Outlook 2020 Blok menunjukkan bahawa 68% responden mereka percaya bahawa masa depan ETH akan disiarkan secara langsung di bursa terkawal pada tahun 2020.
 • AS mungkin telah melakukan pemanasan kerana meneroka kemungkinan dengan CBDC. Semasa a ucapan di Stanford Graduate School of Business, Lael Brainard dari Fed mengatakan bahawa Fed “menjalankan penyelidikan dan eksperimen yang berkaitan dengan teknologi lejar yang diedarkan dan kes penggunaan potensi mereka untuk mata wang digital, termasuk potensi untuk CBDC.”
 • Kekurangan ketelusan boleh menjadi salah satu sebab di sebalik pemergian Persatuan Libra oleh beberapa syarikat gergasi kewangan. Ketua Pegawai Eksekutif Mastercard Ajay Banga diberitahu FT bahawa selain masalah ketelusan, syarikat itu juga prihatin dengan model perniagaan Libra kerana Persatuan “belum menjelaskan bagaimana ia akan menghasilkan wang.”

Analisis Harga

BTCUSDT

 • BTCUSDTPerhimpunan mungkin perlu berehat pada tahap semasa sebelum menguji semula ketinggian Oktober 10500.
 • Walaupun saluran ke atas tetap tidak putus, petunjuk momentum telah memancarkan isyarat overbought. RSI telah mencecah 70 bahagian atas, sementara pengayun tertinggi berada di atas 60, yang menunjukkan lembu kelihatan letih. Lebih-lebih lagi, garis pantas telah turun di bawah garis isyarat di kawasan overbought osilator stokastik. Itu menguatkan kes pembetulan harga jangka pendek.
 • CME CoT menunjukkan bahawa akaun leverage telah meningkatkan kedudukan pendek mereka, dan penurunan minat terbuka secara keseluruhan juga menunjukkan bahawa pembetulan harga mungkin akan segera dilakukan.
 • Seperti yang telah kami sebutkan di atas, pengisian jurang CME dapat dihantar BTC harga kembali ke 9875, yang juga hampir dengan purata bergerak 10 hari berhampiran kawasan 9600, dan itu boleh menjadi titik rujukan pertama. Di bawah itu, 250-MA dan sokongan saluran yang lebih rendah di dekat 9450 kelihatan seperti sokongan yang baik.
 • Kes yang ideal adalah pasangan pertama menguji sokongan rendah pada 9000 hingga 9500 sebelum meneruskan kenaikan ke arah 10500.

Gambar 3: Carta Harian BTCUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview) Gambar 4: Komitmen Pedagang Niaga Hadapan CME Bitcoin (Sumber: Kumpulan CME)

ETHUSDT

 • Corak momentum yang serupa juga telah dilihat ETHUSDT, dengan osilator stokastik harian menghasilkan crossover menurun di zon overbought, dan petunjuk lain juga menunjukkan harga overbought.
 • Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa salib emas harian nampaknya dibuat, dengan purata bergerak 20 hari akan melintas di atas purata bergerak 250 hari, yang dianggap sebagai isyarat kenaikan harga.
 • Memandangkan potensi pengambilan untung jangka pendek yang tinggi, kami percaya bahawa harga dapat menguji sokongan yang lebih rendah berhampiran 250-MA di dekat kawasan 203 sebelum demonstrasi berlanjutan. Sekiranya dikompromikan, paras terendah awal Februari dekat tahun 184 akan menjadi tahap pertama untuk ditonton, diikuti oleh 179.
 • Rali yang kuat dapat dilihat jika pasangan ini menembusi di atas tertinggi 239 Ogos.

Gambar 5: Carta Harian ETHUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

XRPUSDT

 • Kami mahu menindaklanjuti kami XRPUSDT analisis bahawa kita dibuat dalam tinjauan Januari kami. OKEx Techincals menyoroti pembentukan segitiga harian pasangan semasa, dan mungkin inilah masanya untuk XRP untuk menoleh. Pasangan ini telah mula membuat giliran setelah harga mencapai rintangan atas segitiga.
 • Kami mengekalkan pandangan kami XRPUSDT, mempercayai bahawa pasangan itu dapat menguji semula sokongan yang lebih rendah berhampiran 0.248 hingga 0.252 sebelum menghasilkan penembusan.
 • Nisbah Panjang / Pendek OKEx XRP juga nampaknya menyokong hujah itu. Walaupun mundur baru-baru ini, Nisbah masih teguh di atas 2, yang jauh lebih tinggi daripada pada awal Januari dari 1.66 hingga 1.8. Pembacaan dapat menunjukkan bahawa potensi keuntungan dari posisi pendek adalah bermain bola salji.

Gambar 6: Carta Harian XRPUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview) Gambar 7: Carta Harian XRPUSDT (Sumber: OKEx)

TAK PERLU

 • NEO telah menjadi salah satu penggerak altcoin dalam sesi Isnin. Ia diperdagangkan sekitar 2% lebih tinggi berbanding USDT. Walau bagaimanapun, perhimpunan kelihatan letih, dan pembetulan mungkin akan dilakukan.
 • Dengan tindakan harga baru-baru ini, pasangan ini telah membentuk corak segitiga menaik, tetapi kami yakin penembusan masih belum berlaku.
 • RSI telah menghasilkan perbezaan menurun. Ia tidak dapat menghasilkan harga yang lebih tinggi sementara harganya naik.
 • Tahap pertama yang akan ditonton adalah purata bergerak 20 hari berhampiran 11.8. Jika dilihat, ia akan menguatkan kes menguji sokongan bawah segitiga berhampiran 9.8, sebelum menghasilkan breakout.

Gambar 8: Carta Harian NEOUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

———-

———-

Ikuti OKEx pada:

Laman web: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me