Ledger: Dompet Crypto Perkakasan Terbaik untuk Menyimpan Bitcoin

Ledger diakui sebagai dompet perkakasan bitcoin yang paling popular untuk menyimpan cryptocurrency dengan selamat.

Ulasan Ledger dua bahagian ini menerangkan cara menggunakan dompet penyimpanan sejuk dan perbandingan Trezor / KeepKey.

Berikut adalah senarai semak butiran spesifikasi dompet kripto Ledger dan maklumat syarikat:

 • Nama Dompet Rasmi: Lejar
 • Laman Web Dompet Rasmi: Ledger.com
 • Log masuk Dompet Rasmi: Ledger.com/start/
 • Produk: Ledger Nano S (paling banyak digunakan), Ledger Nano X (generasi seterusnya), Ledger Blue (skrin sentuh)
 • Jenis Penyimpanan: peranti perkakasan USB penyimpanan sejuk luar talian (tanpa bateri)
 • Pengasas: Ledger SAS (Pengasas Bersama Eric Larcheveque, Ketua Pegawai Eksekutif Pascal Gauthier, CTO Nicolas Bacca)
 • Lokasi dan Tahun Dimulakan: 2014 di Paris, Perancis (pejabat di New York, Hong Kong, San Fran, Vierzon)
 • Sokongan Syiling: BTC, ETH, LTC, BCH, DASH, EOS, XLM, ADA, LINK, USDT, XMR, ZEC, NEM, ETC (1,250+)
 • Sokongan Peranti: MacOS, Windows, Android dan Linux ditambah pelanjutan penyemak imbas web Ledger Live
 • Integrasi Dompet Perisian: MyCrypto, MEW, Binance, Magnum, Electrum, Mycelium, MetaMask
 • Integrasi Pertukaran: Changelly, Binance DEX, Bitstamp, ChangeNOW
 • Keistimewaan: Ledger Live, Skrin LCD, Bluetooth, Aplikasi Mobiliti, 2FA, 100 aplikasi dipasang
 • Fungsi Keselamatan: Fasa pemulihan 24 kata, sandaran mudah, log masuk PIN diskrit, pembungkusan kalis-kerosakan
 • Tambahan: Jaminan Wang Dikembalikan, Penghantaran Percuma, Ringkas, Ringan + (Ledger Vault / Ledger IoT)
 • Profil Sosial: Twitter, Facebook, GitHub, Reddit, Youtube, LinkedIn
 • Maklumat Perhubungan Syarikat: e-mel ([email protected]), tanpa sokongan telefon, hanya borang hubungan dalam talian di sini
 • Harga Dompet Lejar: Ledger Nano S = $ 59 USD, Ledger Nano X = $ 119.00 USD, Ledger Blue $ 270 USD
 • Aksesori: Kit kabel Ledger On-the-Go dan Pek Sandaran Ledger
 • Tempat Beli Dompet Lejar: klik di sini sekarang untuk mengunjungi pasar Ledger Wallet rasmi

Panduan kami akan membantu pengguna mengetahui tentang faedah Ledger Wallet dan membandingkannya dengan Trezor dan KeepKey:

1) cara menggunakan, berdagang dan menyediakan dompet perkakasan cryptocurrency yang paling popular untuk menukar dan menyimpan duit syiling

2) bandingkan semua atribut dan teknikal Ledger dengan pesaing popular, dompet Trezor dan KeepKey

Dompet Lejar: Adakah Pilihan Penyimpanan Perkakasan Terbaik?

Dompet simpanan digital dan sejuk menyusun dua medium penyimpanan dan pembayaran untuk sesiapa sahaja yang mempunyai kepentingan dalam dunia cryptocurrency; membeli, menjual, melabur atau berbelanja.

Walaupun sebelum ini kita telah membincangkan jenis fleksibiliti penyedia penyimpanan sejuk luar talian – Trezor – pakar dompet perkakasan crypto ini adalah salah satu daripada bilangan syarikat jenis ini yang semakin meningkat.

Salah satunya termasuk Ledger, yang muncul sekitar tahun yang sama dengan Trezor, dan lebih dikenali sebagai syarikat yang berorientasikan keseimbangan kecekapan dan keberkesanan kos untuk calon penggunanya.

Jadi apa itu Ledger? Apa yang membezakannya? Dan apakah beberapa penyelesaian yang disediakannya untuk calon penggunanya? Mari kita menggali.

Sedikit Kisah Belakang mengenai Ledger

Anda mungkin lebih akrab dengan Ledger melalui dompet siri Nano-nya, atau secara keseluruhan jenama, sama ada asal usul syarikat itu tidak berubah. Setelah ditubuhkan pada tahun 2014, Ledger terlibat secara khusus dalam penyelesaian perkakasan dan keselamatan khusus untuk Bitcoin.

Bertahun-tahun dan sejak itu memperluas perkhidmatannya untuk merangkumi aset digital yang lain, setelah berjaya memperoleh pembiayaan bernilai lebih dari $ 85 juta untuk perusahaannya, bersama dengan pusingan pendanaan baru-baru ini sebanyak $ 75 juta, yang diumumkan pada bulan Januari 2018.

Sejak itu, Ledger telah meletup ke pentas dunia untuk menyediakan penyelesaian dompetnya untuk lebih dari 1 juta pengguna di hampir 180 negara setakat ini, dengan semua cara untuk membuatnya lebih jauh.

Sama seperti Trezor, Ledger juga memberikan pengguna akses yang cukup ke pasar sekunder yang sangat aktif, yang benar-benar akan membantu mencapai dompetnya, dan dorongan yang lebih besar untuk membawa cryptocurrency ke arus perdana.

Token Ledger – [Hampir] semua Mengenai Token ERC20

Secara keseluruhan, menurut laman web di halaman perbandingannya, di seluruh rangkaian perantinya, Ledgers Nano S dan X masing-masing dapat menyimpan kuantiti lebih dari 70 aset digital, dan jumlah token ERC20 yang lebih banyak, termasuk sejumlah yang banyak digunakan token digital yang digunakan dalam dunia permainan seperti token Enjin (ENJ), Decentraland (MANA) dan WAX.

Jumlah aset digital yang boleh dipilih pengguna untuk disimpan, bagaimanapun, berbeza-beza bergantung pada jenis model yang anda memutuskan untuk memilih daripada katalog yang agak sempit dari buku besar.

Yang ganjil dari ini adalah Ledger Nano-S yang lebih tua dan lebih menjimatkan kos, yang, seperti yang disebutkan sebelumnya, lebih murah, tetapi mempunyai bilangan token yang lebih tipis yang dapat disokongnya.

Walaupun jumlah ini jauh lebih rendah daripada variasi yang dibenarkan oleh dompet digital dari rakan sejawatnya – Trezor – sebagai contoh, jumlah token masuk dan keluar dari dunia permainan blockchain yang disokongnya tidak ada sekadar mengejek.

Reka Bentuk dan Kebolehcapaian

Salah satu cara Ledger benar-benar membezakan dirinya daripada Trezor adalah penampilan ‘USB’ yang cukup khas. Oleh itu, dari segi estetiknya namun sesuatu yang mudah anda simpan pada diri anda dan pasangkan komputer riba di mana sahaja anda berada, selagi anda mempunyai kabel yang betul untuk memasangkannya.

Tidak seperti model Trezor, yang boleh diakses secara meluas di PC, Laptop bersama dengan iOS dan Android. Model lejar masih belum sesuai dengan telefon bimbit dan tablet buat masa ini. Tetapi di mana ia kurang fleksibel, Nano S dan X membentuk beberapa lelaran dompet digital yang lebih tahan lama yang dapat digunakan pengguna.

Sama seperti Trezor, langkah-langkah keselamatan Ledger cukup kuat dari segi perisian dan perisiannya. Maksudnya, walaupun anda menggunakan komputer yang mungkin diserang oleh sejenis perisian hasad, cryptocurrency anda tidak akan berisiko.

Tidak seperti Trezor, Ledger sebenarnya belum merakam satu serangan malware pada pengguna dompet individu. Ini berbeza dengan Trezor, yang masih rentan terhadap beberapa bentuk serangan.

Anda juga boleh menggunakan benih selamat dari Ledger Nano-S dan X untuk mendapatkan dompet digital dalam talian yang bekerjasama dengan syarikat, seperti Electrum, Mycelium, MyEtherWallet dan sebilangan yang lain.

Memperkenalkan – Model: The Nano S dan X

lejar-dompet-dalam-kotak

Sama seperti Trezor, Ledger hanya terdiri daripada dua jenis dompet digital, bergantung pada jenis kehendak dan keperluan pengguna akhir.

Kedua-duanya mempunyai tahap keselamatan yang agak seragam, mereka mempunyai kelebihan masing-masing, sama ada bersaing dengan jenama lain atau seberapa banyak yang anda mahukan untuk membeli dompet keras untuk penyimpanan sejuk.

Lejar Nano-S

Seperti yang telah dinyatakan sebelumnya, dan disebutkan secara ringkas, Ledger Nano-S adalah model yang lebih menjimatkan kos yang tersedia melalui Ledger.

Dengan kos hanya $ 59, ini menjadikan dompet digital yang sangat berguna untuk mana-mana pendatang baru dalam dunia cryptocurrency, mengorbankan pelbagai untuk keselamatan yang lebih baik.

Walaupun dompet digital hanya mampu menyimpan kira-kira 23 aset digital dan token ERC20, reputasinya kerana keselamatan berasaskan fizikal dan perisian yang tinggi menghasilkan lebih dari sekadar pertukaran yang mencukupi. Sekiranya anda baru melabur atau menggunakan crypto, jumlah kripto tidak penting sama ada; kerana pemandangan anda akan diletakkan di syiling utama dan dompet digital.

Salah satu sifat menarik yang dimiliki Nano-S adalah dua butang fizikalnya, yang jelas kelihatan di bahagian atas dompet. Untuk apa ini? Baiklah, untuk menyelesaikan sebarang pembayaran (Bitcoin ATM, Satoshi Point, atau penyelesaian pembayaran mesra lejar lain yang bersaing), pengguna perlu menekan dan menahan kedua butang ini secara serentak.

Dalam kotak

Sekiranya anda salah satu daripada beberapa yang memutuskan untuk menjadikan Nano-S dompet pilihan anda (atau bahkan dompet pemula), inilah yang akan anda dapati di dalam kotak (sebaik sahaja tiba):

Pertama, dan yang paling penting, adalah bahawa setiap kotak ini dilindungi dengan filem keselamatan yang menempelkan kotak itu bersama-sama. Apa yang anda ingin lakukan terlebih dahulu adalah memastikan bahawa tidak ada tanda-tanda bahawa ia telah diubah sama sekali. Sekiranya ada, anda boleh melaporkannya kepada syarikat untuk mendapatkan pengganti.

Kedua, setelah anda benar-benar membuka kotak, anda harus mencari yang berikut di dalamnya:

 • The Ledger Nano-S
 • Satu Kabel Mikro-USB (digunakan untuk memasangkannya ke dompet dan PC / Laptop anda)
 • Satu Lanyard untuk memegang dompet di leher anda atau mengikatnya pada tali pinggang
 • Satu Rantai Kunci / Rantai Kunci
 • Lembaran Kata Kunci Benih untuk menuliskan benih anda.

Bersama dengan aksesori ini, sama ada Ledger Nano-S atau X, kedua-dua model ini membolehkan anda membuat PIN unik anda sendiri untuk mengakses dan memindahkan dana anda, menambahkan lapisan keselamatan yang lain pada penyelesaian dompet anda.

Spesifikasi teknikal

 • 1 dompet perkakasan USB, 1 kabel USB
 • Dimensi & berat badan
 • Saiz: 56.95mm x 17.4mm x 9.1mm
 • Berat: 16.2g
 • Bahan
 • Keluli tahan karat dan plastik yang disikat.
 • Tidak memerlukan bateri.
 • Pengawal mikro & penyambung
 • Penyambung: Jenis USB Mikro-B.
 • Tahap pensijilan: CC EAL5+.
 • Cip: ST31H320 (selamat) + STM32F042.

Keserasian

Komputer desktop 64-bit (Windows 8+, macOS 10.8+, Linux) tidak termasuk Pemproses ARM. Juga serasi dengan telefon pintar Android 7+. Anda memerlukan kit OTG untuk menyambungkan Nano S ke desktop atau telefon pintar anda.

Peranti ini tidak sesuai untuk perlombongan (lihat lebih banyak)

Sokongan kriptografi: Pencernaan Mesej: RIPEMD160, SHA224, SHA256, SHA384, SHA512, SHA3, SHA3-XOF, KECCAK, BLAKE2B, Grøstl

Kunci Kriptografi, dengan penjanaan utama: DES (56, 112, 168 bit), AES (128, 192, 256 bit), ECC (256 bit), RSA (1024, 2048, 3072,4096 bit) penyulitan RSA dengan PKCS1 v1.5, PKCS1 OEAP, skema NOPAD Tandatangan HMAC: Tandatangan HMAC-SHA256, HMAC-SHA512 RSA dengan skema PKCS1 v1.5, PKCS1 PSS Tanda Kelengkungan Elips: ECDSA / EC-Schnorr (SECP256K1, SECP256R1, Brainpool256R1, Brainpool256T1), EdDSA (SECP256K1, SECP256R1, SECP521R1, Brainpool256R1, Brainpool256T1, Curve25519) Cryptography Simetrik: DES, Triple-DES, AES dengan ISO9797M1, ISO9797M2, skema NOPAD Penjanaan Nombor Rawak: RND, Prime RND (NIST TRTR) DRBG

Lejar Nano-X

Berbanding dengan Ledger Nano-S, Nano-X adalah dompet keras edisi premium dari Ledger. Dengan harga $ 115, dan membawa pelbagai ciri dan syiling yang jauh lebih luas yang boleh disimpan oleh pengguna.

Untuk token, sebagai contoh, Nano-X mengembang pada rangkaian syiling Nano-S yang lebih nipis dengan hampir 1,000 syiling yang berbeza serasi dan tersedia untuk disimpan di dompet.

Kebolehcapaian duit syiling ini dipadankan dengan perisian asas yang jauh lebih canggih. Ini bermaksud pengguna dapat menambahkan dompet lembut digital tambahan sebagai aplikasi di dalam Ledger Nano-X.

Menurut syarikat itu, ini merangkumi lebih daripada 25 dompet digital yang berbeza, yang memberikan sokongan lebih lanjut untuk senarai panjang aset digital ini.

Dalam kotak

 • The Ledger Nano-X
 • Satu Kabel Mikro-USB (digunakan untuk memasangkannya ke dompet dan PC / Komputer riba anda)
 • Satu Lanyard untuk memegang dompet di leher anda atau mengikatnya pada tali pinggang
 • Satu Rantai Kunci / Rantai Kunci
 • Lembaran Kata Kunci Benih untuk menuliskan benih anda.

Nano-X di Poket Anda dan di Telefon bimbit anda

Nano-X jauh lebih banyak daripada sekadar dompet fizikal. Antara jumlah dompet digital yang membolehkan pengguna memuat turun sebagai aplikasi.

Nano-X dilengkapi dengan akses ke aplikasi dalam talian yang dikenali sebagai Ledger Live.

Aplikasi ini banyak terdapat di desktop dan mudah alih; membolehkan calon pengguna mendapatkan gambaran penuh portfolio aset digital mereka, aktiviti mereka dan prestasi mata wang mereka secara berterusan.

Di mana Nano-X berbeza adalah bahawa aplikasi Ledger Live tersedia untuk digunakan di desktop dan juga Mobile. Aplikasi ini juga memberi pengguna cara untuk memuat turun patch keselamatan terbaru untuk dompet mereka juga.

Mendapatkan Persediaan

buku panduan-dompet-ulasan-panduan

Walaupun Nano-X adalah yang lebih canggih dari dua dompet digital, sistem onboarding dan log-innya adalah proses yang agak mudah. Yang perlu anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah ini dan anda akan berada dalam perjalanan dengan baik.

1 – Menetapkan Nombor Pengenalan Peribadi anda (PIN):

Dengan cara yang sama seperti ketika anda menghidupkan telefon bimbit anda (walaupun iOS atau Android), ketika anda mengaktifkan Nano-X, anda akan diminta memasukkan PIN khusus 4 hingga 8 digit.

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, kedua-dua S dan X mempunyai. dua butang di bahagian atas dompet. Anda memasukkan nombor dengan menekan satu butang atau yang lain, dan anda menekan enter dengan menekan kedua-dua butang bersama-sama.

2 – Tuliskan Frasa Benih Anda: 

Di dalam setiap kotak terdapat buku kecil untuk menuliskan serangkaian kata kunci untuk mengakses dompet digital anda. Ini dikenali sebagai Frasa Benih dan terdiri daripada 24 perkataan yang perlu dituliskan mengikut urutan.

Semasa boot peranti, anda akan disambut dengan ungkapan biji ini. Pastikan anda menuliskannya dan simpan di tempat yang selamat. Sekiranya anda kehilangan akses ke akaun dan dana anda, anda boleh menggunakan frasa utama ini untuk mendapatkan kembali akses.

Apa yang menjadikan langkah ini sedikit lebih membebankan bagi pengguna baru ialah Ledger Nano-X disiapkan agar bahagian ini tidak dapat dilangkau.

3 – Memasangkan Nano-X dengan Telefon bimbit anda:

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, Nano-X membolehkan pengguna memasangkan dompet perkakasan mereka dengan desktop, mudah alih atau bahkan kedua-duanya melalui aplikasi dalam talian – Ledger Live.

Salah satu aspek dari pasangan ini adalah bahawa ia sering menjadi sedikit kereta atau penuh dengan masalah isyarat. Ini terutamanya kerana pemasangan telefon bimbit berlaku melalui Bluetooth, yang mengunyah bateri mudah alih anda sambil memberikan isyarat yang kurang sempurna antara telefon dan dompet anda.

Walaupun ini adalah pengalaman anda ketika menaiki kapal terbang, anda hanya boleh menunggu ketika berkaitan dengan sambungan, kerana dompet secara automatik menyetujui sambungan setelah beberapa waktu.

Dari sini, adalah tugas yang sangat mudah untuk memuat turun aplikasi (dompet) tertentu yang ditujukan kepada jenis aset digital yang ingin anda miliki.

Peningkatan Kos – Ledger Versus Trezor

Ulasan Trezor-Vs-Ledger

Kami telah membuat beberapa perbandingan dengan rakan kontemporari Ledgers – Trezor – yang ditubuhkan pada masa yang sama, dan menyediakan model kompetitif kepada penggunanya. Walaupun masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan, di mana Ledger sesuai dengan Trezors Model One?

Dengan membandingkannya secara langsung, Trezor Model One berharga kira-kira $ 80, sementara Ledger Nano S mengatasi harga dari segi kos dengan harga $ 59.

Walaupun Model One menawarkan rangkaian aset digital yang lebih luas, Nano-S menebus penyebaran token terhad dengan reputasi keselamatan digital yang lebih besar, sama ada di dalam poket anda; kerangka kelulinya bermaksud bahawa ia boleh mengambil lebih banyak daripada bahagian hit yang adil. Seperti juga dalam talian, dengan langkah-langkah keselamatan siber yang bermaksud bahawa anda masih dapat menguruskan aset digital anda; tidak kira apa batasan desktop anda.

Sekarang setelah anda mempunyai perbandingan harga ringkas dari dompet perkakasan Ledger dan Trezor, mari selami lebih mendalam dan bandingkan dompet crypto Ledger secara bersebelahan dengan pilihan Trezor dan KeepKey sebagai bahagian kedua kami dari panduan ulasan pengguna.

Ulasan Dompet Ledger Nano S: Ledger Vs Trezor Vs KeepKey

Perbandingan Trezor + Ledger + KeepKey

Dompet crypto Ledger Nano S adalah dompet crypto yang paling popular di dunia. Dompet berbilang mata wang membolehkan anda menguruskan 22 syiling dan ratusan token ERC-20 menggunakan aplikasi yang mudah.

Hari ini, kami menerangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai dompet Ledger Nano S, termasuk perbandingan dompet dengan Trezor dan KeepKey. Kami juga akan melihat dompet Nano X baru Ledger, yang diperkenalkan pada bulan Mac 2019.

Apa itu Ledger Nano S?

Lejar-nano-s

Seperti yang dinyatakan di atas, Ledger Nano S adalah dompet cryptocurrency yang popular. Sebenarnya, Ledger yang berpusat di Paris mendakwa dompet mereka adalah dompet crypto yang paling popular di pasaran. Syarikat ini telah menjual lebih dari 1 juta dompet Ledger Nano S setakat ini di 165 negara.

Salah satu sebab mengapa Ledger Nano S begitu popular adalah harganya: dengan harga hanya $ 59, Ledger Nano S adalah perbelanjaan yang dibenarkan untuk pelabur crypto yang lebih kecil dan lebih besar. Tanda harga $ 59 itu termasuk penghantaran percuma ke hampir semua negara.

Tanda harga $ 59 itu juga menjadikan Ledger Nano S termurah dari tiga dompet perkakasan dengan skrin (termasuk dompet Trezor dan KeepKey).

Nano S menyokong 22 syiling dan semua token ERC 20. Daripada 20 cryptocurrency terbesar dengan cap pasaran, Nano S menyokong semua kecuali satu: ia tidak menyokong Bitcoin Cash SV (BSV).

The Ledger Nano S pada asalnya dikeluarkan pada tahun 2016.

Apa itu Ledger Nano X?

kajian lejar-nano-x

Seperti yang disebutkan di atas, pada bulan Mac 2019, Ledger memperkenalkan versi baru dompet Ledger terkenal mereka yang disebut Ledger Nano X. Dengan harga $ 119, Ledger Nano X digambarkan sebagai “dompet perkakasan generasi seterusnya”. Ia menggunakan Bluetooth dan ciri keselamatan terkini untuk menjaga keselamatan aset anda.

Salah satu kelebihan terbesar Nano X berbanding Nano X yang asal ialah anda tidak perlu menyambungkannya ke desktop untuk menyiapkannya. Anda boleh menyambung ke dompet melalui aplikasi Ledger Live untuk iOS atau Android. Anda juga menyambung ke dompet melalui Bluetooth dan bukannya menggunakan kabel USB.

Aplikasi Ledger Live juga membolehkan anda memeriksa baki dan menghantar dan menerima sebarang token yang disokong pada Ledger Nano X, yang bermaksud anda boleh melakukan perdagangan dari dalam aplikasi dan bukannya memindahkan token ke pertukaran. Anda juga boleh memasang sehingga 100 aplikasi untuk menguruskan cryptocurrency anda yang berbeza.

Sama seperti Nano S, Nano X menyokong 22 syiling dan semua token ERC20. Dengan menyambungkan aplikasi Ledger Live anda ke peranti melalui Bluetooth, anda boleh menguruskan pegangan cryptocurrency anda dalam perjalanan.

Ciri keselamatan canggih Nano S, sementara itu, merangkumi cip CC EAL5 + yang sangat selamat untuk menyimpan kunci peribadi anda. Ini adalah cip yang sama yang digunakan dalam kad kredit dan pasport. Ledger sering mendakwa reka bentuk cip ganda menjadikan dompetnya lebih selamat daripada pesaingnya.

Peranti ini mempunyai dua butang dan satu skrin yang memudahkan untuk mengesahkan sebarang transaksi. Keseluruhan sistem dibina berdasarkan sistem operasi proprietari BOLOS.

Ledger Nano S Versus Ledger Nano X

Nano S dan Nano X kelihatan serupa pada pandangan pertama. Nano X lebih baru, bagaimanapun, dan dua kali ganda dari harga Nano S. Berikut adalah beberapa perbezaan penting antara dua dompet perkakasan crypto yang popular:

Memegang Versus Trading: Nano S membolehkan anda menyimpan aset crypto anda, tetapi anda perlu menghantar aset tersebut ke pertukaran untuk sebarang perdagangan. Nano X membolehkan anda memperdagangkan aset semasa dalam perjalanan.

Cip: Kedua-dua Nano S dan Nano X mendakwa mengekalkan standard keselamatan tertinggi menggunakan cip selamat yang sama.

Sokongan Aplikasi: Nano X membolehkan anda menyimpan hingga 100 aplikasi pada peranti, sementara Nano S membolehkan anda menyimpan 3 hingga 20 aplikasi.

Aplikasi Mudah Alih dan Desktop Ledger: Nano S dan Nano X menyokong aplikasi mudah alih dan desktop Ledger Live. Aplikasi ini membolehkan anda mengurus semua aset sama ada pada peranti Ledger.

Sokongan Bluetooth: Nano X mempunyai sambungan Bluetooth yang memudahkan pengurusan crypto anda dalam perjalanan, sementara Nano S menggunakan sambungan berwayar.

Aplikasi Mudah Alih: Ledger Live tersedia untuk peranti desktop semasa menguruskan Nano S dan Nano X. Namun, aplikasi mudah alih hanya tersedia untuk Android untuk Nano S (tidak ada versi iOS yang tersedia), sementara versi iOS dan Android tersedia untuk Nano X Aplikasi Ledger Live.

Resolusi: Nano X mempunyai skrin beresolusi lebih tinggi (128 x 64) daripada Nano S (128 x 32).

Hayat Bateri: Nano S tidak mempunyai bateri terpasang dan perlu disambungkan ke komputer melalui USB untuk berfungsi. Nano X bertahan selama 8 jam pada bateri dalam mod siap sedia.

Pilihan Warna: Nano X hanya tersedia dalam warna hitam, sementara Nano S tersedia dalam warna hitam, oren, merah jambu, hijau, biru, dan putih.

Spesifikasi Teknikal Ledger: Nano S Versus Nano X

Untuk memanfaatkan apa yang kami rujuk di atas, berikut adalah bagaimana spesifikasi teknikal dipecahkan untuk Nano S dan Nano X:

Nano S

 • Kapasiti: 3 hingga 20 aplikasi (bergantung pada saiz aplikasi)
 • Aset Crypto yang Disokong: 1250+ (22 token utama dan 1200+ token ERC20)
 • Sokongan Platform: Desktop dan Android
 • Keserasian Dompet: Sesuai dengan 50+ dompet
 • Keselamatan: Cip Elemen Selamat Bertauliah (CC EAL5 +)
 • Persijilan: Disahkan secara bebas oleh ANSSI
 • Kod PIN: Ya
 • Sandaran: Frasa pemulihan 24 perkataan
 • Bluetooth: Tidak
 • Resolusi skrin: 128 x 32
 • Penyambung: Jenis USB Mikro-B
 • Bateri: Tidak
 • Saiz: 57 x 17.4 x 9.1mm
 • Berat: 16.2g

Nano X

 • Kapasiti: Hingga 100 aplikasi (bergantung pada saiz aplikasi)
 • Aset Crypto yang Disokong: 1250+ (22 token utama dan 1200+ token ERC20)
 • Sokongan Platform: Desktop, Android dan iOS
 • Keserasian Dompet: Sesuai dengan 50+ dompet
 • Keselamatan: Cip Elemen Selamat Bertauliah (CC EAL5 +)
 • Persijilan: Disahkan secara bebas oleh ANSSI
 • Kod PIN: Ya
 • Sandaran: Frasa pemulihan 24 perkataan
 • Resolusi skrin: 128 x 64
 • Penyambung: USB Jenis-C
 • Bateri: 8 jam dalam mod siap sedia
 • Saiz: 72 x 18.6 x 11.75mm
 • Berat: 34g

Mengenai Ledger

Ledger dilancarkan pada tahun 2014 oleh sekumpulan pakar dengan latar belakang keselamatan, cryptocurrency, dan keusahawanan.

Syarikat ini beribu pejabat di Paris, walaupun syarikat itu juga mempunyai pejabat di Vierzon dan San Francisco.

Ledger Versus KeepKey Versus KeepKey

Ledger, Trezor, dan KeepKey adalah tiga syarikat dompet crypto paling popular di pasaran sekarang. Bagaimana dompet membandingkan antara satu sama lain? Mari lihat lebih dekat.

Catatan: untuk tujuan perbandingan ini, kami menganalisis dompet Ledger Nano S berbanding dompet Trezor dan KeepKey – bukan Ledger Nano X.

Harga

 • Lejar Nano S: $ 59
 • Trezor: $ 99
 • KeepKey: $ 99

Nano S pada asalnya berharga sekitar $ 100, walaupun harganya turun sejak peranti ini mula dilancarkan pada tahun 2016. Hari ini, Nano S harganya lebih murah 30% daripada dua pesaing utamanya. Seperti yang disebutkan di atas, ini adalah perbelanjaan yang dapat dibenarkan walaupun bagi seseorang yang mempunyai pegangan crypto yang lebih kecil.

Pemenang: Lejar Nano S

Skrin

Ketiga-tiga dompet di atas mempunyai skrin. Skrin pada umumnya lebih disukai kerana memudahkan anda menguruskan penahanan kripto anda dan mengawal ke mana kripto anda pergi. Kelebihan utama lain dari skrin ialah anda dapat membuat sandaran frasa pemulihan tanpa memaparkannya di komputer.

Pemenang: Ikat

Keselamatan

Ketiga-tiga dompet crypto sangat selamat dari segi keselamatan cip. Nano S menggunakan cip selamat, sementara KeepKey dan Trezor lebih serupa dengan komputer kecil.

Pautan keselamatan yang paling lemah untuk ketiga-tiga dompet adalah saat anda menyambungkannya ke komputer. Sekiranya komputer anda dijangkiti, maka ketiga-tiga dompet akan terganggu (walaupun ketiga-tiga dompet mempunyai perlindungan untuk melindungi mereka walaupun digunakan pada komputer yang terganggu).

Pemenang: Ikat

Persediaan

Menyiapkan ketiga-tiga dompet itu mudah. Anda membuat dompet, menetapkan kata laluan, dan membuat frasa pemulihan 24 kata. Anda menyediakan dompet dengan menghubungkannya ke mana-mana peranti desktop.

Pemenang: Ikat

Saiz & Reka bentuk

Ketiga-tiga dompet berbeza dari segi ukuran. Dompet Trezor adalah yang terkecil sejauh ini, sementara Nano S dilipat dan berukuran rata-rata stik USB. KeepKey jauh lebih besar daripada dua yang lain.

Pemenang: Ikat

Butang dan Antara Muka

KeepKey berukuran lebih besar daripada Trezor dan Nano S, walaupun kebanyakan ukuran ini terdiri dari layar. KeepKey mempunyai skrin yang jauh lebih besar, yang sangat dihargai oleh pengguna.

Dari segi butang fizikal, Trezor dan Nano S mempunyai dua butang sementara KeepKey mempunyai satu butang.

Pemenang: Ikat

Kualiti Bahan dan Binaan

Trezor dibuat dari plastik, sementara dompet Nano S dan KeepKey dibuat dari aluminium. Aluminium mungkin terdengar lebih baik, tetapi reka bentuk plastik Trezor menjadikannya lebih tahan terhadap penurunan.

Pemenang: Ikat

Keserasian Perisian

Ketiga-tiga dompet berbeza dari segi keserasian perisian, termasuk aplikasi dompet dan pelanjutan Chrome yang mereka sokong. Secara amnya, Trezor mempunyai sokongan terbaik, walaupun Nano S dan KeepKey berada di belakang. Ketiga-tiganya menyokong aplikasi dompet crypto yang paling popular seperti Electrum, Mycelium, dan MyEtherWallet.

 • Perisian yang Disokong Trezor: Electrum, Mycelium, MyEtherWallet, Copay, MultiBit HD, GreenBits, GreenAddress, dan myTREZOR
 • Perisian yang disokong oleh Ledger Nano S: Electrum, Mycelium, MyEtherWallet, Copay, GreenBits, GreenAddress dan Ledger Chrome
 • Perisian yang Disokong KeepKey: Electrum, Mycelium, MyEtherWallet, MultiBit HD, GreenBits, GreenAddress, dan KeepKey Chrome.

Pemenang: Trezor

Sokongan Cryptocurrency

The Ledger Nano S menyokong koin yang paling luas, termasuk setiap duit syiling dalam 20 teratas kecuali Bitcoin Cash SV (BSV). Trezor dan KeepKey ketinggalan dalam sokongan cryptocurrency.

 • Lejar Nano S: BTC, ETH, XRP, LTC, BCH, EOS, BNB, USDT, XLM, ADA, TRX, XMR, DASH, ATOM, IOTA, NEO, ETC, dan ZEC.
 • Trezor: BTC, ETH, XRP, LTC, BCH, BNB, USDT, XLM, ADA, XMR, DASH, ATOM, ETC, dan ZEC.
 • KeepKey: BTC, ETH, LTC, BCH, BNB, USDT, dan DASH.

Pemenang: Lejar Nano S

Dompet Cryptocurrency mana yang Terbaik?

pejabat-dompet-lejar

Sebilangan besar kategori di atas dinilai sebagai ‘ikatan’ Kami melakukannya dengan sengaja: ya, terdapat perbezaan besar antara dompet crypto di atas. Walau bagaimanapun, banyak perbezaan ini bergantung pada pilihan peribadi – bukan kelebihan atau kekurangan objektif.

Ketiga-tiga dompet adalah dompet crypto yang sangat selamat dengan antara muka yang mudah digunakan dan paparan yang berguna. Ketiganya juga kelihatan berbeza antara satu sama lain, tetapi berfungsi dengan cara yang sama.

Berdasarkan pilihan peribadi anda, anda boleh memilih salah satu daripada tiga dompet di atas. Pengguna Crypto mencari dompet crypto bernilai baik yang tidak berkompromi pada kualiti, misalnya, mungkin ingin membeli pengguna Nano S. Crypto yang mencari sokongan perisian dompet crypto terbaik, sementara itu, mungkin bersedia menghabiskan untuk Trezor. Reka bentuk unik KeepKey menjadikannya pilihan alternatif yang popular – selagi anda baik-baik saja dengan pelbagai syiling yang disokong lebih kecil.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me