Dompet Lumi: Kuasai Panduan Ulasan Pengguna Crypto

Lumi adalah dompet crypto dan pertukaran yang mendakwa sebagai “dompet crypto yang paling lancar.” Baca ulasan kami tentang Lumi dan ketahui cara menggunakan aplikasi ini hari ini.

ciri-ciri

 • Aplikasi dompet Crypto tersedia untuk iOS, Android, atau sebagai dompet web
 • Kod PIN mudah atau akses dompet frasa mnemonik 12 perkataan
 • Sesuai untuk pengguna pemula atau lanjutan

Kaedah Deposit

 • Bitcoin
 • Ethereum
 • Tunai Bitcoin
 • EOS
 • Token ERC20
 • Token ERC721

Kelebihan

 • Mengendalikan beratus-ratus token yang berbeza
 • Mudah digunakan pada mana-mana peranti mudah alih
 • Sokongan deterministik hierarki (HD)

Keburukan

 • Bayaran pertukaran tinggi ketika membeli crypto (1%)
 • Tiada sokongan berbilang tandatangan
 • Bukan sumber terbuka
 • Kebimbangan mengenai kunci peribadi dihantar ke pelayan jauh

Pengenalan

Dompet Lumi adalah dompet crypto yang mudah digunakan yang sesuai untuk pengguna pemula dan maju. Dompet, seperti kebanyakan dompet crypto, memberi pengguna kawalan kunci peribadinya, yang bermaksud anda mempunyai hak penuh atas kunci peribadi dan cryptocurrency anda.

Di luar itu, Lumi Wallet mempunyai semua ciri yang anda harapkan dapat dilihat dalam dompet crypto yang direka dengan baik, termasuk fungsi sandaran (melalui frasa mnemonik 12 kata), sokongan HD, pengurusan dana crypto yang mudah, dan banyak lagi. Kami juga menghargai bahawa Lumi kini menyokong lebih daripada sekadar BTC: dompet itu juga menyokong token ETH, BCH, EOS, ERC20, dan token ERC721. Ini bermaksud anda berpotensi menyimpan lebih dari 1200 syiling yang berbeza di Dompet Lumi anda, termasuk Tether (USDT).

Dompet Lumi berfungsi paling baik pada peranti mudah alih. Ini muat turun percuma dari kedai aplikasi iOS atau Android. Walau bagaimanapun, anda juga boleh mendaftar di peranti desktop atau mana-mana peranti yang tersambung ke internet di LumiWallet.com, sekiranya anda mendapat dompet web.

Satu lagi ciri bagus dengan Lumi ialah anda boleh membeli crypto menggunakan kad kredit – serupa dengan Coinbase. Anda akan membayar yuran, tetapi sangat mudah. Anda hanya memilih jumlah anda, melalui proses KYC mudah, masukkan maklumat kad kredit anda, kemudian dapatkan kripto anda. Itu sahaja.

Sekiranya anda tidak pernah membeli cryptocurrency melalui Lumi, maka tidak perlu memberikan maklumat peribadi kepada Dompet Lumi anda. Anda boleh menggunakan aplikasi atau dompet web dengan cara yang sama sekali tidak dikenali. Ciri ini berdasarkan reka bentuk dan berfungsi dengan cara yang serupa dengan kebanyakan dompet crypto lain.

Akhirnya, Lumi Wallet mempunyai penyemak imbas DApp bersepadu. Daripada mempunyai ribuan DApps individu di telefon anda dan berbilang tab di penyemak imbas anda, anda boleh mengakses segala-galanya dari penyemak imbas DApp di Lumi, memberikan anda akses segera ke ratusan aplikasi terdesentralisasi.

Dompet Lumi nampaknya dompet crypto yang bagus pada pandangan pertama. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebimbangan mengenai dompet tersebut. Kebimbangan terbesar adalah bahawa dompet terperangkap ketika menghantar kunci peribadi pengguna ke pelayan jauh (melalui aplikasi web). Setelah isu ini terungkap, beberapa orang mendakwa Lumi adalah penipuan yang dirancang untuk mencuri kunci peribadi pengguna setelah cukup pengguna memuat turun aplikasinya. Yang memburukkan keadaan ialah Lumi tidak menolak tuntutan itu.

Tidak seperti dompet crypto yang paling popular yang ada sekarang, Lumi bukanlah sumber terbuka. Pembangun belum mendedahkan kod dompet dalam talian, yang sangat membimbangkan memandangkan isu kunci peribadi yang kami nyatakan di atas. Pembangun Lumi pada asalnya mendakwa mereka akan melepaskan kod tersebut pada musim panas 2019, tetapi kod tersebut belum dilancarkan pada Oktober 2019.

Ciri-ciri utama

Ciri utama Lumi merangkumi:

Beli dan Jual Mata Wang Kripto: Lumi membolehkan anda membeli dan menjual cryptocurrency secara langsung dari dalam aplikasi menggunakan kaedah pembayaran konvensional seperti kad kredit (VISA dan MasterCard). Anda boleh membeli dan menjual BTC, ETH, EOS, dan semua token ERC20 (melalui Changelly).

Penyemak Imbas DApp Bersepadu: Lumi Wallet mempunyai penyemak imbas DApp dalam aplikasi bersepadu yang berfungsi dengan semua aplikasi terdesentralisasi.

Petikan dan Carta: Aplikasi ini mempunyai sebut harga dan carta harga untuk semua syiling dan token.

Tanpa Nama: Anda tidak perlu memberikan maklumat peribadi untuk menggunakan Lumi Wallet. Ia sama sekali tidak dikenali. Sekiranya anda ingin membeli cryptocurrency dari dalam aplikasi, anda perlu melengkapkan Pengesahan KYC.

Kawalan Kunci Peribadi Lengkap: Dompet Lumi memberi anda kawalan penuh terhadap kunci peribadi anda, dan kunci tersebut tidak akan dihantar ke mana-mana atau disimpan di luar peranti anda. Dengan kata lain, anda mengawal sepenuhnya kunci peribadi anda.

Percuma: Dompet Lumi, seperti kebanyakan dompet crypto, adalah percuma untuk digunakan.

Bukan Sumber Terbuka: Dompet Lumi bukan sumber terbuka, yang bermaksud kod dompet belum diungkapkan kepada umum untuk ditinjau. Ini membimbangkan memandangkan isu pendedahan kunci peribadi Lumi.

Tukar Segala Aset Crypto Dalam Aplikasi: Sekiranya anda mempunyai cryptocurrency di dompet anda dan ingin menukarnya, anda boleh melakukannya di Lumi Wallet melalui Changelly. Tukar sebarang aset crypto dengan hanya beberapa klik.

Tersedia untuk Android, iOS atau Web: Lumi hadir dalam bentuk aplikasi iOS atau Android, yang merupakan cara paling popular untuk menggunakan Lumi. Namun, ada juga aplikasi web yang boleh anda gunakan dari penyemak imbas atau peranti yang bersambung dengan internet.

Aplikasi Kumpul Lumi: Lumi baru-baru ini melancarkan aplikasi kedua bernama Lumi Collect, yang hanya tersedia untuk peranti iOS. Ia menyimpan token ERC721 yang boleh dikumpulkan – serupa dengan Metamask, tetapi untuk peranti mudah alih. Lumi Collect juga dapat menandatangani sebarang transaksi DApp dari penyemak imbas dalam aplikasi.

Mata Wang dan Pasangan Lumi

Dompet Lumi pada asalnya hanya menyokong BTC. Walau bagaimanapun, kemas kini baru-baru ini telah menambahkan sokongan untuk token ETH, EOS, BCH, ERC20, dan token ERC721. Anda boleh menyimpan semua token yang disokong dalam aplikasi Lumi Wallet. Anda juga boleh menukar token ini satu sama lain melalui Changelly.

Kaedah Deposit dan Pengeluaran yang Disokong oleh Lumi

Anda boleh membeli cryptocurrency dalam aplikasi Lumi Wallet menggunakan Visa atau MasterCard. Atau, seperti mana-mana dompet, anda boleh menghantar atau menerima mana-mana cryptocurrency yang disokong dalam aplikasi. Sekiranya anda sudah mempunyai bitcoin atau token ERC20, misalnya, anda boleh menghantar token ini ke aplikasi dompet dan mengaksesnya pada bila-bila masa. Secara keseluruhan, Lumi menyokong 1200+ kaedah deposit dan pengeluaran.

Proses Pendaftaran dan Log Masuk Lumi

Mendaftar untuk Lumi Wallet semudah memuat turun aplikasi untuk iOS atau Android. Anda tidak perlu memasukkan maklumat peribadi untuk menggunakan dompet. Sekiranya anda ingin membeli cryptocurrency dari dalam dompet, anda perlu menyelesaikan proses KYC. Arahan pendaftaran lebih lanjut terdapat di bahagian bawah halaman ini.

Perdagangan Lumi

Lumi membolehkan anda memperdagangkan 1200+ mata wang dalam aplikasi menggunakan Changelly. Anda juga boleh membeli dan menjual crypto menggunakan VISA atau MasterCard.

Bayaran Lumi

Semasa menghantar wang ke dan dari Lumi Wallet, anda dapat menyesuaikan biaya penambangan berdasarkan kelajuan transaksi yang anda inginkan. Anda boleh membayar yuran yang lebih tinggi untuk memproses transaksi anda dengan serta-merta, misalnya. Lumi Wallet mengenakan yuran perlombongan bitcoin standard:

 • Bayaran Pertukaran Dompet Lumi: 1%
 • Yuran Pelombong Standard: 40 hingga 250 satoshi setiap bait (2 hingga 24 jam)
 • Bayaran Penambang Cepat: Lebih 250 satoshi (1 jam)
 • Bayaran Penambang Murah: 20 satoshi setiap bait (sehingga 1 minggu)
 • Bayaran Pelombong Custom: Masukkan jumlah yuran anda sendiri (Berbeza)

Bayaran penting yang dikenakan oleh Lumi (selain daripada kos perlombongan rangkaian bitcoin standard) adalah bayaran pertukaran 1%.

Isu dan Waktu Keselamatan Lumi

Dompet Lumi tidak pernah mengalami peretasan atau pelanggaran keselamatan sejak dilancarkan – sekurang-kurangnya tidak ada pelanggaran yang telah diketahui atau diungkap secara terbuka. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kebimbangan mengenai bagaimana Lumi mengendalikan kunci peribadi (yang akan kita bicarakan di bawah).

Kemudahan Penggunaan Lumi

Lumi sangat mudah digunakan, dan ramai yang bersetuju bahawa ini adalah salah satu aplikasi dompet crypto termudah untuk digunakan pada peranti mudah alih atau desktop. Sekiranya anda telah menggunakan aplikasi dompet crypto yang lain, pengalaman Dompet Lumi akan terasa sangat biasa. Walaupun anda baru menggunakan crypto tetapi mempunyai kemahiran asas komputer, anda tidak perlu memikirkan bagaimana Lumi berfungsi.

Kepercayaan dan Privasi Lumi

Pada tahun 2018, pengguna Lumi Wallet sedikit ketakutan apabila terungkap bahawa aplikasi itu menghantar frasa mnemonik (frasa pemulihan 12 kata anda) ke pelayannya. Seorang penyelidik keselamatan menjelaskan masalahnya di sini. Masalahnya begitu serius sehingga penyelidik keselamatan menyimpulkan bahawa, “Ini sama ada secara stratosfera tidak bertanggungjawab atau Lumi adalah dompet penipuan yang bertujuan untuk mencuri dana setiap orang pada suatu masa nanti.” Lumi akhirnya tidak menolak tuntutan tersebut tetapi menegaskan dompetnya selamat. Penting juga untuk diperhatikan bahawa masalah ini sepertinya hanya mempengaruhi versi dompet web Lumi – bukan aplikasi Android atau iOS.

Perkhidmatan Pelanggan Lumi

Lumi mendedahkan alamat e-mel mereka, memudahkan untuk menghubungi syarikat (di [email protected]). Selain daripada e-mel ini, Lumi nampaknya tidak mempunyai pilihan perkhidmatan pelanggan yang signifikan. Ingat: Lumi adalah aplikasi dompet percuma dan bukan pertukaran, jadi ini tidak semestinya tidak biasa.

Panduan Pengguna Lumi: Cara Menyiapkan dan Menggunakan Lumi

1. Daftar

Anda boleh mendaftar ke Lumi dengan melayari LumiWallet.com.

buat-lumi-dompet

Atau, kunjungi kedai Android, di mana Lumi Wallet tersedia sebagai muat turun percuma. Cukup klik ‘Pasang’.

muat turun-lumi-dompet

Terdapat juga aplikasi iOS Lumi Wallet, yang juga tersedia sebagai muat turun percuma.

aplikasi lumi-dompet

2. Buat atau Import Wallet

bagaimana-untuk-menggunakan-dompet-lumi

Pengguna Dompet Lumi baru ingin memilih pilihan Buat Dompet.

dompet terbuka-lumi

Walau bagaimanapun, jika anda sebelumnya telah membuat dompet crypto dan ingin memulihkan dompet di Lumi menggunakan frasa pemulihan 12 kata anda, maka anda boleh melakukannya di bawah pilihan Import Wallet. Anda boleh mengimport dompet dengan tiga cara yang berbeza: dengan memasukkan frasa mnemonik anda, memuat naik fail dompet anda dan memasukkan kata laluan anda, atau memasukkan kunci peribadi anda.

penyediaan dompet lumi

3. Pengesahan Dua Faktor

Lumi menawarkan pilihan pengesahan dua faktor (2FA) pada kedua dompet web dan aplikasi dompet mudah alihnya. Anda boleh menyediakan cap jari 2FA, misalnya, atau e-mel atau 2FA berasaskan SMS.

4. Kaedah Pembayaran

Pada ketika ini, anda telah menyediakan aplikasi Lumi Wallet anda, dan anda sudah bersedia untuk memasukkan dana crypto ke dalam aplikasi tersebut. Sekiranya anda sudah mempunyai crypto, anda boleh menghantarnya ke dompet dan menyimpan wang anda.

lumi-dompet-beli-crypto

Sekiranya anda belum mempunyai crypto, anda boleh membelinya terus dari aplikasi Lumi Wallet, dan anda akan membayar yuran 1%. Anda boleh membayar menggunakan VISA atau MasterCard.

5. Dagangan Cryptocurrency

Anda boleh memperdagangkan cryptocurrency dalam aplikasi Lumi Wallet. Lumi telah menggabungkan Changelly, yang bermaksud anda boleh menukar 1200+ token dengan mudah tanpa meninggalkan aplikasinya.

lumi-perdagangan-cryptocurrency

6. Pengeluaran

Untuk menarik balik token dari aplikasi Lumi Wallet, anda boleh menjual token menggunakan kaedah pembayaran yang ada dalam aplikasi. Atau, anda boleh memindahkan token ke dompet crypto yang berasingan.

Dengan Lumi Wallet, anda mengawal sepenuhnya kunci peribadi anda, yang bermaksud anda tidak perlu menarik balik cryptocurrency anda ke lokasi lain untuk “menjadikannya milik anda”.

Kata Akhir

Lumi kelihatan seperti aplikasi dompet crypto yang baik dan mesra pengguna. Terdapat beberapa masalah penting, termasuk kekurangan sokongan pelbagai tandatangan dan penolakan berterusan untuk mendedahkan kod sumber Lumi.

Kekurangan kod sumber sangat membimbangkan setelah Lumi tertangkap menghantar kunci peribadi ke pelayan jauh. Ketika berhadapan dengan Twitter, Lumi bahkan tidak menafikan bahawa mereka melakukannya.

Secara keseluruhan, Lumi membolehkan anda menyimpan 1200+ cryptocurrency dengan cara yang mesra pengguna. Walau bagaimanapun, individu yang berfokus pada keselamatan ingin memilih aplikasi dompet crypto yang lebih mantap.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me