Cara Membuka MyEtherWallet dalam Masa Bawah 5 Minit

Panduan ini akan membahas secara terperinci mengenai proses pembukaan MyEtherWallet (MEW) Wallet. Ini adalah lanjutan dari Panduan Dompet Cryptocurrency kami sebelumnya: Mengapa Anda Memerlukan Dompet?

Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet MyEtherWallet (MEW)

Menyimpan Koin anda sebagai pertukaran boleh menimbulkan risiko sebenar anda kehilangan semuanya. Kenapa? Hanya kerana anda secara teknikal tidak “memiliki” duit syiling yang telah anda beli di bursa. Pertukaran berfungsi seperti bank; ia adalah penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang anda percayai untuk menjaga keselamatan syiling anda. Namun, selalu ada kemungkinan pertukaran ditutup atau digodam, mengakibatkan kehilangan syiling (contohnya: pertukaran Mount Gox). Memandangkan kurangnya kerangka peraturan mengenai pertukaran dan mata wang kripto secara keseluruhan serta tahap awal industri, kaedah terbaik untuk menjaga keselamatan syiling anda adalah dengan mengawal sepenuhnya syiling anda.

Memiliki hak milik sebenar dan sebenar Syiling anda bermaksud anda mengawal kunci peribadi anda sendiri. Dan satu-satunya cara anda dapat mengawal dan mengurus kunci peribadi anda adalah dengan memiliki dompet anda sendiri. Oleh kerana banyak ICO hari ini dalam bentuk token ERC-20, mata wang asas utama untuk menyertai ICO adalah melalui syiling Ethereum (ETH). (Lihat juga: Duit syiling, Token & Altcoins: Apa Perbezaannya?)

Untuk menyertai ICO, anda harus membuka dompet yang sesuai dengan Ethereum. Dompet Ethereum yang paling biasa adalah MyEtherWallet. Sangat mudah untuk disediakan dan memberikan faedah keselamatan pemilikan syiling. Panduan ini akan menerangkan langkah-langkah yang diperlukan untuk anda membuka dompet MEW anda sendiri. Sebelum meneruskan, penting untuk memahami istilah utama yang berkaitan dengan dompet. (Baca juga: Panduan Pemula untuk Pelaburan ICO: Cara Berpartisipasi dalam ICO)

Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet MyEtherWallet (MEW)

Mari mulakan penyediaan dompet MEW anda!

Langkah 1: Pergi ke Dompet Ether saya

Pastikan anda Menanda halaman, kerana terdapat banyak kes laman web pancingan data yang mencerminkan laman MEW. Sebagai langkah berjaga-jaga, anda juga harus memeriksa URL dan mencari Sijil MYETHERWALLET LLC [US] untuk mengesahkan bahawa ini adalah laman MEW yang asli.

Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet MyEtherWallet (MEW)

Langkah 2: Pembuatan Dompet

Buat dompet baru dengan memasukkan kata laluan selamat di halaman depan lalai. Ada baiknya mempunyai kata laluan yang panjang dan sewenang-wenang untuk melindungi dompet anda dengan lebih baik. Sekiranya anda cenderung kehilangannya, pastikan anda mencatatnya dan simpan di tempat yang selamat. Klik “Buat Dompet Baru” untuk meneruskan “.

Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet MyEtherWallet (MEW)

(Baca Lagi: Panduan Keselamatan Cryptocurrency: Mengaktifkan 2FA)

Langkah 3: Simpan Fail Kedai Kunci Anda

Muat turun fail Keystore (dalam format UTC / JSON) dan pastikan anda tidak kehilangannya. Buat sandaran agar selamat. Fail Keystore diperlukan untuk memulihkan atau memulihkan dompet anda. Anda juga boleh menggunakannya untuk mengakses dompet MEW anda bersama dengan kata laluan anda. Setelah membuat sandaran fail Keystore anda, klik pada “Saya Memahami. Terus ”.

Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet MyEtherWallet (MEW)

Langkah 4: Simpan Kunci Peribadi Anda

Kunci peribadi adalah seperti nombor PIN anda untuk mengakses akaun bank anda, dan penting untuk memastikan bahawa HANYA ANDA mempunyai akses ke kunci peribadi anda. Simpan di folder bersama dengan Fail Keystore anda dan enkripsi untuk keselamatan yang dipertingkatkan. Perlu diingat bahawa kunci Peribadi kosong dan tidak disulitkan / dilindungi kata laluan. (Baca juga: Panduan Syiling Privasi: Perbandingan Cryptocurrency Tanpa Nama)

Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet MyEtherWallet (MEW), Dompet MEW

Langkah 5: Buka Kunci Dompet Anda

Kunci awam anda serupa dengan nombor akaun bank anda dan mewakili alamat yang anda kongsi dengan orang lain untuk menerima duit syiling ETH atau ERC-20. Anda boleh memilih dari senarai pilihan mengenai cara mengakses dompet anda. Sekiranya anda seorang pemula atau yang tidak mempunyai dompet perkakasan, sangat digalakkan untuk pilih pilihan “Fail Kedai Kunci (UTC / JSON)”. Ini bermaksud bahawa setiap kali anda ingin mengakses dompet anda, anda harus memasukkan fail Keystore dan kata laluan anda. Fail Keystore adalah versi kunci peribadi anda yang disulitkan dan dengan demikian lebih selamat.

Pilih fail Keystore (UTC) yang sebelumnya anda muat turun dan masukkan kata laluan.

Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet MyEtherWallet (MEW)

Langkah 6: Sandarkan Semuanya

Pastikan anda telah menyandarkan Fail Kedai Kunci, kunci peribadi dan kunci awam anda. Anda harus menyimpannya di lokasi yang selamat. Setelah membuka kunci dompet anda, maka selamat! Anda berjaya membuat dompet anda sendiri yang menyokong syiling ETH dan * ERC-20. Anda boleh menghantar dan menerima Syiling, mengambil bahagian dalam ICO dan memeriksa baki wang anda. Anda juga boleh menyimpan kunci awam (alamat) dan kunci peribadi anda dalam bentuk kod QR seperti yang dapat dilihat di bawah. (Lihat juga: Panduan Mengesahkan Transaksi Cryptocurrency)

Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet MyEtherWallet (MEW)

Kekal selamat!

* ERC-20 merujuk kepada protokol standard dalam blockchain Ethereum, menyenaraikan sekumpulan peraturan umum untuk diikuti oleh token. Ini memastikan kebolehoperasian antara pelbagai jenis token dalam blockchain Ethereum, memungkinkan interaksi yang lancar dengan kontrak pintar dan aplikasi yang terdesentralisasi di rangkaian. Senarai lengkap token ERC-20 boleh didapati di sini.

Daftar dalam Webinar Cryptocurrency Percuma kami sekarang untuk mengetahui semua yang perlu anda ketahui mengenai pelaburan crypto.

Dapatkan kami e-buku eksklusif yang akan membimbing anda dalam proses langkah demi langkah untuk memulakan menjana wang melalui pelaburan Cryptocurrency.

Anda juga boleh menyertai kumpulan Facebook kami di Kuasai Crypto: Pengetahuan Cryptocurrency Lanjutan untuk mengemukakan sebarang pertanyaan mengenai cryptos!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me