Cara Menyiapkan Dompet Bitcoin

Bitcoin masih ada – dan saya yakin ia akan bertahan lama. Sekiranya anda menaiki kereta api bitcoin sekarang, anda mungkin ingin menyiapkan dompet bitcoin. Ya, untuk menghabiskan dan menyimpan bitcoin atau duit syiling digital yang lain, anda memerlukan dompet.

Dalam artikel ini, kami memecahkannya untuk anda dalam proses menyediakan dompet bitcoin.

Anda akan mengetahui apa itu dompet bitcoin, bagaimana ia berfungsi, cara menyiapkannya, cara menghantar wang kepadanya, dan juga cara mengamankannya. Walaupun anda hijau dalam mata wang digital, jangan tertekan.

Mari kita melompat ke dalamnya.

Apa itu dompet bitcoin?

Dalam istilah yang lebih mudah, dompet bitcoin adalah program perisian yang membolehkan anda menguruskan baki bitcoin anda bersama dengan kunci kriptografi yang berkaitan dengan akaun bitcoin anda.

Sama seperti anda mempunyai dompet sebenar yang memegang Dolar atau Euro anda, dompet bitcoin memegang syiling digital anda. Dompet memudahkan anda mengesan dan menghabiskan duit syiling anda. Mari kita cuba memahami perkara ini dengan lebih baik bagi mereka yang tidak biasa dengan mata wang digital ini: Bitcoin.

Sudah, kami telah menerbitkan catatan mengenai bagaimana bitcoin berfungsi, dan apa yang anda perlu tahu mengenai teknologi blockchain – teknologi yang memberi kuasa kepada bitcoin dan altcoin lain.

Walau bagaimanapun, untuk memahami bagaimana dompet berfungsi, anda perlu mengetahui tentang kunci peribadi, kunci awam, dan alamat bitcoin.

Memahami kunci peribadi dan kunci awam

Sekarang, untuk menghabiskan duit syiling di rangkaian bitcoin (iaitu, hantar bitcoin ke akaun lain), anda perlu membuktikan bahawa anda adalah pemilik sah akaun bitcoin tersebut yang menyerahkan hak milik. Di sinilah idea untuk Kriptografi Kunci Awam atau Kriptografi Asimetri terlibat. Dalam Kriptografi Asimetri, sepasang kekunci digunakan – dua kekunci dikenali sebagai kunci peribadi dan kunci awam. Satu kunci digunakan untuk menyulitkan data sementara kunci yang lain mendekripsi data, dan sebaliknya.

Bitcoin menggunakan konsep yang sama untuk menandatangani transaksi dan mengesahkan kesahihan alamat bitcoin. Setiap kali anda memulakan transaksi di blockchain, dompet anda secara automatik menandatangani transaksi keluar menggunakan kunci peribadi anda untuk membuat cap jari digital yang unik data untuk transaksi tertentu. Hanya kunci awam yang sesuai (sesiapa sahaja dapat melihatnya) akan digunakan buka kunci kandungan yang ditandatangani secara digital data, dan oleh itu, sahkan pemegang kunci peribadi yang membenarkan transaksi tersebut.

Kunci peribadi anda seperti kunci rahsia anda ke peti mel; kunci awam adalah alamat. Selain itu, anda boleh memberikan alamat anda kepada anda (kunci awam); anda satu-satunya orang yang dapat membuka kunci peti mel untuk melihat kandungannya menggunakan kunci rahsia anda. Kunci peribadi memberi anda kawalan akaun bitcoin anda; kunci inilah yang memungkinkan untuk menghabiskan duit syiling anda. Itulah sebabnya ia harus dirahsiakan. Kunci peribadi boleh diwakili dalam banyak format.

Alamat Bitcoin dan cara kerjanya

Alamat bitcoin hanyalah pengecam yang membolehkan orang dalam rangkaian blockchain saling menghantar bitcoin antara satu sama lain. Ia seperti akaun yang anda gunakan untuk menerima dana. Alamat berfungsi untuk tujuan mengenal pasti yang memiliki jumlah BTC tertentu.

Alamat bitcoin mempunyai maksimum 35 aksara, dan selalu bermula dengan 1 atau 3. Nampaknya seperti ini:

1B3SoKLu5UFGVKwYgQCZNeNZp5oBMtMnEU

Apabila anda menyediakan dompet bitcoin, secara automatik ia menghasilkan pasangan kunci dengan alamat dompet bitcoin yang berkaitan. Dengan menggunakan Algoritma Tandatangan Digital Kelengkungan Eliptik (ECDSA), dompet khas pertama kali memperoleh kunci peribadi dan kemudian menghasilkan kunci rahsia dari kunci awam. Setelah memperoleh kunci awam, dompet mencantumkannya melalui dua algoritma – pertama menggunakan Algoritma SHA-256 dan output yang dihasilkan melalui Algoritma RIPEMD – output akhir yang dihasilkan adalah alamat bitcoin.

cara menyediakan dompet bitcoinPanjang khas alamat Bitcoin ialah 35 aksara

Sekiranya terdengar membingungkan, anda boleh menganggap alamat bitcoin anda sebagai kunci awam anda yang ditunjukkan dalam bentuk lain. Perbezaan sebenar antara keduanya adalah bahawa alamat adalah fungsi hash kunci awam. Ada masanya anda boleh menghantar bitcoin ke kunci awam – Bayar ke Kunci Awam (P2PK). Meskipun demikian, itu berubah kerana kemungkinan serangan orang tengah mengeksploitasi kunci awam untuk mencuri dana. Oleh kerana itu, protokol bitcoin dinaik taraf menjadi Pay to Public Key Hash (P2PKH); ini biasanya bermaksud anda menghantar bitcoin ke “hash of public key.”

Kerana alamat seperti akaun bank, alamatnya berfungsi dengan cara yang sama. Sekiranya anda ingin menerima bitcoin dari orang lain, yang anda perlukan hanyalah berkongsi alamat anda dengan mereka; mereka akan menghantar bitcoin terus dari akaun mereka ke akaun anda.

Menarik: Dompet Bitcoin Tanpa Nama Terbaik

Cara menyediakan dompet bitcoin

Sekarang masanya untuk menyediakan dompet bitcoin untuk anda menunjukkan kepada anda semua pilihan yang anda ada. Dompet terdapat dalam pelbagai jenis: non-deterministik, deterministik, hierarki deterministik, dompet otak, dompet kertas, dompet dalam talian, dompet mudah alih, dan dompet perkakasan. Kita juga boleh mengkategorikan dompet sebagai panas atau sejuk; dompet panas menyambung ke internet sementara yang kedua tidak. Atas sebab ini, penyimpanan sejuk dianggap sebagai dompet Bitcoin yang paling selamat berbanding dengan penyimpanan panas.

Dompet kertas Bitcoin dan dompet perkakasan tergolong dalam kategori penyimpanan sejuk. Walaupun begitu, dompet web, dompet desktop, dan dompet mudah alih adalah gudang panas. Pilihan dompet anda bergantung pada keperluan anda. Sebagai langkah berjaga-jaga, anda harus mencari simpanan sejuk jika anda merancang untuk menangani sejumlah besar BTC (dari $ 500). Juga, masuk akal untuk mencari penyimpanan sejuk jika anda melakukan transaksi minimum. Dompet panas boleh digunakan jika anda merancang untuk melakukan transaksi biasa.

Baca: dompet dalam talian berbanding dompet perkakasan – yang terbaik untuk anda?

Menyiapkan dompet dalam talian

Dompet web boleh digunakan bagi mereka yang ingin menguji perairan. Namun, kerana, anda disambungkan ke internet, ia adalah penyimpanan panas. Jangan sekali-kali meninggalkan banyak wang anda dalam dompet dalam talian.

Blockchain.info adalah salah satu dompet dalam talian yang saya cadangkan. Mudah digunakan, dan akaun anda akan siap dalam beberapa minit. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun, kunjungi laman web dan buat di https://blockchain.info/wallet/#/.

Pastikan anda telah melayari laman web rasmi seperti yang ditunjukkan oleh anak panah di bawah.

protokol keselamatan https wallet bitcoinMemastikan laman web dilindungi oleh protokol https

Setelah anda menghantar e-mel dan kata laluan yang sah, blockchain.info akan menyediakan dompet bitcoin dan mengarahkan anda ke papan pemuka.

Klik Permintaan untuk mendapatkan alamat bitcoin anda atau Minta pembayaran dari seseorang.

Klik pada Permintaan untuk mendapatkan alamat bitcoin anda atau Permintaan pembayaran dari seseorang.

menghantar bitcoin dengan dompet andaSebagai alternatif, untuk menghantar bitcoin ke dompet lain, gunakan tab Hantar.

Sebagai alternatif, untuk menghantar bitcoin ke dompet lain, gunakan Hantar tab.

Dompet desktop

Dompet desktop senang digunakan. Oleh kerana perisian tersebut tersambung ke Internet, mereka juga menyimpan simpanan yang panas. Sekiranya anda memerlukan dompet desktop, terdapat pelbagai dari mereka di sini. Yang paling popular termasuk Bitcoin Core, Electrum, GreenAddress, MultiBit, Copay, Armory dan Exodus.

Dompet Desktop Electrum

Secara peribadi, saya suka Electrum kerana ia mudah digunakan dan ringan. Menjadi dompet SPV (pengesahan pembayaran mudah), anda tidak perlu memuat turun keseluruhan perisian blockchain – pada masa ini memerlukan sekurang-kurangnya 130 GB. Namun, jika anda ingin mengetahui apa yang berlaku di rangkaian blockchain, mungkin kerana anda akan melakukan transaksi bitcoin dalam jumlah besar, atau anda mahukan lebih banyak privasi, jalankan simpul penuh, seperti klien Bitcoin Core.

Bermula di Electrum.

Muat turun aplikasi dari: https://electrum.org/#download

Dompet electrumJalankan pemasang aplikasi. Tidak sampai lima minit untuk menyelesaikan prosedur pemasangan.

Jalankan pemasang aplikasi. Tidak sampai lima minit untuk menyelesaikan prosedur pemasangan.

Electrum memberikan pilihan untuk menyediakan dompet bitcoin dengan lapisan keselamatan tambahan. Anda boleh memilih untuk membuat dompet standard, dompet dengan 2FA, dompet pelbagai tandatangan (yang memerlukan dua atau lebih orang untuk membenarkan transaksi), dan anda boleh mengimport alamat Bitcoin atau kunci peribadi dari dompet lain.

Dompet electrumPilih pilihan Standard Wallet.

Pilih Dompet Standard pilihan.

Jangan mengimport alamat dan kunci peribadi jika anda tidak biasa dengan semua ini. Kami akan menyediakan kata laluan untuk dompet setelah dipasang.

Pada langkah seterusnya, Electrum akan meminta anda membuat benih baru atau menggunakan biji yang ada. Sekiranya anda mempunyai benih, anda ingin menggunakan, pilih pilihan pertama untuk membuat benih baru.

biji generasi dompet bitcoinBenih anda menghasilkan kunci peribadi – kunci yang menandakan transaksi bitcoin.

Benih anda menghasilkan kunci peribadi – kunci yang menandakan transaksi bitcoin.

Penting: Jangan kehilangan benih anda; jika tidak, anda tidak akan mendapatkan kembali wang anda. Letakkannya di atas plat keluli jika anda berurusan dengan banyak wang.

Seterusnya, Electrum akan meminta anda membuat kata laluan penyulitan. Tetapkan kata laluan yang mudah anda ingat untuk mengelakkan pengguna yang tidak dibenarkan mengakses dompet anda.

Sejarah dompet Electrum anda

Pada ‘Terima’ tab, anda dapat melihat alamat penerimaan anda, bersama dengan QR Code yang sesuai. Sekiranya anda ingin melihat lebih banyak alamat klik di Pandangan>Tunjukkan alamat.

Terima tab dompet Electrum

Menghantar bitcoin ke alamat lain menggunakan electrum sama mudahnya. Klik ‘HantarTab, dan tampal alamat bitcoin penerima, jumlah yang ingin anda hantar, dan tahap bayaran.

Hantar tab dompet Electrum

Untuk membuat sandaran benih induk anda, klik Dompet > Maklumat: anda mesti melihat benih anda; tuliskan di suatu tempat.

Lihat cara memulakan Electrum dalam video ini:

Dompet desktop GreenAddress

GreenAdress adalah satu lagi dompet desktop yang mudah dan senang digunakan. Lebih penting lagi, ia membolehkan pengguna mengawal kunci mereka. Atas sebab ini, jangan sekali-kali kehilangan frasa laluan mnemonik anda, malah GreenAdress juga tidak dapat membantu anda mendapatkan semula dana.

Untuk menyediakan dompet GreenAdress anda, lawati https://greenaddress.it/en/ dan arahkan ke Buat Dompet Anda tab.

Tetingkap seperti di bawah akan muncul, meminta anda mencatat frasa laluan mnemonik anda.

Catat frasa laluan mnemonik anda

Sebagai pilihan, anda boleh mengklik pada kotak berlabel Tunjukkan QRKod untuk mengambil gambar kod dengan Telefon Pintar untuk akses yang lebih mudah.

Pastikan untuk menulis frasa laluan anda pada sehelai kertas atau jika perlu, tuliskan kata-kata di atas plat keluli. Setelah anda mengesahkan telah menuliskan frasa laluan mnemonik anda dan memahami syarat perkhidmatan dengan mencentang kotak di bahagian bawah, dompet akan membawa anda ke langkah seterusnya: untuk mengesahkan anda menyandarkan frasa laluan mnemonic anda dengan betul.

Pengesahan dompet bitcoin GreenAddressMasukkan perkataan mengikut urutannya dan klik verifikasi.

Masukkan perkataan mengikut urutannya dan klik verifikasi.

Setelah anda mengesahkan frasa laluan mnemonik anda, GreenAdress akan memberi anda pilihan untuk menyediakan 2FA melalui e-mel, Google Authenticator, dan telefon.

Pengesahan 2faJangan lupa untuk menyediakan pengesahan 2FA anda

Tahap ketiga dan terakhir adalah menyediakan PIN 4-15 digit. Walaupun ini adalah pilihan, ia adalah lapisan keselamatan tambahan.

keselamatan pin dompet bitcoinMenetapkan PIN adalah lapisan keselamatan yang lain

Masukkan PIN anda dan klik teruskan untuk menyiapkan dompet bitcoin dan mula menggunakannya. Terdapat tab untuk urus niaga, menerima bitcoin dan menghantar bitcoin. Navigasi ke Terima tab dan klik Tunjukkan URI dan alamat untuk melihat alamat penerimaan anda atau Hantar tab untuk menghantar wang.

alamat awam dompetSekarang anda akan dapat mengakses alamat awam anda

Baca: 9 dompet bitcoin yang boleh anda percayai

Dompet mudah alih

Kerana mereka boleh menyambung ke internet, dompet mudah alih juga merupakan stor panas. Di samping itu, dompet mudah alih menggunakan ruang penyimpanan yang lebih sedikit kerana mereka adalah pelanggan SPV. Dompet mudah alih yang paling kerap digunakan termasuk Breadwallet, Mycelium, GreenAddress, Electrum, Copay, Airbitz, dan Greenbits,

Perhatikan bahawa beberapa dompet pihak ketiga seperti Mycelium tidak memberi pengguna pilihan untuk mengawal kunci mereka. Sebaliknya, kunci peribadi anda disimpan di pelayan mereka; namun, kunci peribadi disulitkan dengan kata laluan anda.

Saya suka dompet yang memberi saya kawalan kunci peribadi. Bukannya saya pesimis – saya suka menganggap senario terburuk, dan ini memberi saya ketenangan kerana mengetahui bahawa saya mempunyai kawalan penuh terhadap benih saya. Dengan andaian anda tidak memiliki kunci peribadi, ada kemungkinan kehilangan bitcoin anda melalui penipuan. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai hak pentadbir boleh mencuba mendekripsi kata laluan anda, dan seterusnya, mendapatkan semula benih anda.

Menyiapkan dompet mudah alih Breadwallet

Bagi pemula, Breadwallet kelihatan seperti pilihan yang baik; malah pengguna iPhone menyukainya: senang digunakan; anda mengawal kunci peribadi; ia menggunakan Pemulihan BIP39; ia menawarkan cara untuk membeli dan menjual bitcoin; dan, terdapat versi untuk kedua-dua peranti Android dan iOS. Walaupun begitu, ia juga mempunyai beberapa kekurangan: ia belum menyokong SegWit, dan ia hanya menawarkan dua pilihan yuran ketika menghantar bitcoin ke alamat lain.

Di sisi positifnya, kerana Breadwallet menyokong ciri frasa Pemulihan BIP39, anda sentiasa dapat mendapatkan kembali wang anda di dompet lain yang menyokong ciri tersebut sekiranya syarikat itu hilang secara ajaib atau sekiranya anda kehilangan peranti anda.

Frasa pemulihan dari breadwallet hanya berfungsi dengan beberapa dompet. Ini kerana breadwallet menggunakan mekanisme yang berbeza untuk memperoleh kedua-dua kunci dan alamat peribadi dari benih induk.

Muat turun aplikasi dari App Store. Pengguna Android boleh mendapatkannya di gedung Google Play; Pengguna iO boleh mendapatkannya dari Apple Play Store. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun aplikasi terus dari laman web rasmi Breadwallet (https://breadwallet.com) atau muat turun kod sumber di Github jika anda lebih suka pemasangan langsung – ini adalah kaedah terbaik untuk mengelakkan aplikasi berniat jahat.

Setelah aplikasi dipasang, klik Buat Dompet. Dompet akan memberi anda pilihan untuk menghasilkan frasa pemulihan.

frasa pemulihanKlik menjana frasa pemulihan.

Klik menghasilkan frasa pemulihan.

Breadwallet akan menyampaikan pesanan berjaga-jaga sebelum membawa anda ke tetingkap frasa pemulihan. Klik pada tunjuk untuk meneruskan. Apabila skrin dengan frasa pemulihan muncul, tuliskan di atas sehelai kertas, dan ambil langkah berjaga-jaga untuk mengamankannya.

Ketuk Ingatkan saya kemudian untuk beralih ke langkah seterusnya: menyediakan PIN 4 digit

Ketik Ingatkan saya kemudian untuk beralih ke langkah seterusnya: menyediakan PIN 4 digit

Anda memerlukan kod ini untuk menggunakan Breadwallet anda: iaitu, periksa baki, semak urus niaga atau kirim bitcoin.

Setelah anda mengesahkan PIN, anda sudah bersedia untuk menggunakan dompet mudah alih anda.

Setelah anda mengesahkan PIN, anda sudah bersedia untuk menggunakan dompet mudah alih anda.

Anda mesti melihat Hantar dan Terima pilihan di skrin utama.

Skrin utama Breadwallet akan memberi anda dua pilihan tersebut

Berikut adalah video demo yang menerangkan langkah-langkah berikut:

Dompet kertas

Sekiranya anda tidak dapat membeli dompet perkakasan atau anda tidak bersedia melabur dalam satu, dompet kertas adalah cara yang tepat. Di sisi positifnya, ia adalah simpanan sejuk; ini bermakna bitcoin anda selamat dari pencurian melalui aplikasi berbahaya, pancingan data atau kegagalan perkakasan. Dengan dompet kertas, anda hanya boleh kehilangan pelaburan jika anda mendedahkan kunci peribadi / kad induk atau jika anda kehilangan sandaran ke dompet kertas anda dan anda tidak mempunyai cara untuk mendapatkannya semula.

Mari kita buat dompet kertas kita menggunakan Bitaddress.org.

Kepala ke bitaddress.org. Anda harus mendapatkan skrin seperti di bawah. Anda boleh melakukan ini dengan sambungan internet anda dimatikan untuk memastikan tidak ada yang mengintip anda.

Pada skrin ini, laman web akan menghasilkan alamat bitcoin anda.

Pada skrin ini, laman web akan menghasilkan alamat bitcoin anda.

Pertama, anda seharusnya menggerakkan tetikus anda ke arah mana pun untuk menambahkan lebih banyak rawak ke prosedur ini – satu proses yang dikenali sebagai entropi kriptografi. Ini akan berlaku semasa anda mengarahkan kursor ke skrin komputer secara automatik.

Sebaik sahaja anda mencapai 100% semasa membuat entropi, anda akan melihat pilihan untuk membuat dompet kertas anda. Klik pada ‘Dompet Tunggal’ tab untuk melihat alamat bitcoin anda dan Kunci Peribadi yang sesuai.

Sekarang, yang harus anda lakukan ialah menavigasi ke tab Wallet Kertas untuk mencetak butiran dompet kertas anda.

Sekarang, yang mesti anda lakukan ialah menavigasi ke Dompet Kertas tab untuk mencetak butiran dompet kertas anda.

Seperti yang anda lihat di bawah, anda boleh memilih jumlah alamat yang ingin anda hasilkan bersama dengan kunci peribadinya. Anda boleh menggunakan mana-mana alamat yang dihasilkan untuk menghantar BTC ke dompet anda.

Untuk kemudahan, cetak sekitar dua alamat setiap halaman.

Untuk kemudahan, cetak sekitar dua alamat setiap halaman.

Pastikan semua watak dapat dibaca, dan kod QR dapat diimbas. Ingat, jika anda kehilangannya, bitcoin anda akan hilang.

Anda boleh menyulitkan kunci peribadi anda dengan frasa laluan; jika anda kehilangan dompet kertas anda, orang yang memilikinya tidak dapat menghabiskan bitcoin. Untuk melakukan ini, tandakan kotak berlabel Encrypt BIP38. Jangan memilih frasa laluan rawak; tetapkan yang mudah anda ingat.

Tonton video pendek ini untuk melihat cara menyediakan dompet kertas dengan bitaddress.org.

Baca: Panduan langkah demi langkah mengenai cara membuat dompet kertas di bitaddress.org

Dompet perkakasan

Setakat ini, cara paling selamat untuk melindungi bitcoin anda dari penipu dan penggodam adalah melalui dompet perkakasan kerana tidak mendedahkan kunci peribadi anda di internet. Sekiranya pelaburan anda melebihi $ 100 dalam BTC, dapatkan dompet perkakasan. Nilai tertinggi di pasaran adalah Trezor, Ledger Nano S, dan KeepKey. Walaupun harganya tidak kurang dari $ 99 untuk mendapatkannya, anda akan mendapat ketenangan fikiran.

Menyiapkan dompet Perkakasan Trezor

Apabila anda memegangnya dengan tangan, Trezor terasa kecil, tetapi ia berjaya dilakukan. Ini adalah salah satu dompet perkakasan yang paling selamat kerana anda tidak dapat mengakses dompet dalam talian Trezor tanpa dongle USB dipasang ke komputer anda.

Berbanding dengan dompet perkakasan Ledger Nano S, Trezor menawarkan pilihan pemulihan lanjutan. Juga, Trezor menyokong Bitcoin Forks seperti Bitcoin Classic dan Bitcoin Gold dan altcoin tambahan seperti Etherium dan Litecoin.

Langkah-langkah yang harus diikuti semasa menyiapkan Trezor

Pasangkan peranti ke PC anda untuk memulakan. Setelah peranti dihidupkan, anda akan melihat ikon kunci dipaparkan di skrinnya dan mesej yang meminta anda melawat https://trezor.io/start/. Di halaman ini, tatal ke bawah anda akan melihat pilihan untuk memilih model peranti anda.

Pilih model anda

Pilih model anda; di halaman seterusnya, anda akan mendapat pilihan untuk memasang Trezor Bridge – perisian yang berkomunikasi dengan dompet perkakasan Trezor anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pilihan sambungan krom.

Anda perlu memasang Trezor Bridge untuk berkomunikasi dengan dompet Trezor anda

Setelah perkakasan berkomunikasi dengan perisian jambatan Trezor, anda akan mendapat permintaan di antara muka web untuk mengemas kini firmware peranti.

Seterusnya, anda perlu memasang firmware semasa

Setelah firmware selesai dipasang, putuskan sambungan peranti dan pasangkannya semula. Navigasi ke https://wallet.trezor.io/ untuk mengakses antara muka web Trezor anda.

Sebagai permulaan, labelkan peranti anda.

Sebagai permulaan, labelkan peranti anda.

Seterusnya, tekan terus, anda akan mendapat pilihan untuk membuat pin unik. Sekarang, anda harus memadankan nombor yang dipaparkan di skrin peranti dengan nombor di antara muka web, mengikut urutan yang sama. Jangan lupa PIN ini; tanpanya anda tidak dapat mengakses dompet trezor anda. Walau bagaimanapun, walaupun anda kehilangan PIN, tetapi anda mempunyai benih, anda boleh mendapatkan kembali wang anda.

Contohnya, jika PIN anda 654321, anda akan mengikuti corak pada alat Trezor untuk memasukkan digit pada Antaramuka web seperti yang terdapat di skrin cetak di bawah.

Penyediaan PIN awal

Sekiranya anda masih tidak mendapatkannya, anda boleh tonton video ini untuk melihat cara Memasukkan dan Mengesahkan PIN.

Setelah mengesahkan pin anda, langkah seterusnya adalah menuliskan benih anda, rentetan 24 perkataan. Trezor akan menghasilkan benih pemulihan, kata demi kata. Tuliskan 24 perkataan di buku kecil yang disertakan dengan peranti anda. Dengan menggunakan frasa pilihan ini, anda sentiasa dapat mendapatkan semula wang anda di peranti lain sekiranya anda kehilangan peranti semasa atau jika ia tidak berfungsi.

Sekali lagi, untuk ketenangan, dapatkan benih anda dicop pada plat besi, dan jangan sekali-kali membuat sandaran benih anda dalam talian atau dalam peranti digital.

INGAT: Sesiapa sahaja yang mempunyai frasa pemulihan anda memiliki dompet anda ”- katakan bahawa orang lain mempunyai salinan frasa pemulihan anda – yang harus mereka lakukan adalah mendapatkan semula dana di peranti lain yang mereka miliki.

Jangan tangkap frasa laluan anda dan simpan dalam talian!

Setelah mengesahkan benih pemulihan anda, kembali ke https://wallet.trezor.io/ dan masukkan pin anda. Anda harus melihat antara muka seperti yang ada di bawah. Anda sekarang sudah bersedia untuk mula menggunakan akaun Trezor anda.

Sekarang, yang harus anda lakukan ialah mendapatkan alamat bitcoin anda, dan anda sudah bersedia untuk menerima pembayaran. Navigasi ke Akaun # 1 > Terima. Anda akan melihat alamat bitcoin anda.

Sebelum anda berkongsi alamat dengan sesiapa sahaja atau menghantar bitcoin ke alamat itu, sahkan bahawa itu adalah alamat yang betul. Anda boleh melakukan ini dengan mengklik pada ‘Ikon Mata’ di hujung alamat; sahkan bahawa tali ini sama dengan tali yang dipaparkan pada peranti Trezor anda.

Mengakses alamat awam di Trezor

Lihat video ini mengenai cara menyediakan dompet perkakasan Trezor:

Menyiapkan Ledger Nano S

Ledger Nano S adalah dompet perkakasan lain yang boleh anda percayai dengan kunci peribadi bitcoin anda kerana mereka berada di luar talian. Sama seperti Trezor, mudah disediakan. Anda boleh membeli Ledger Nano S di laman web ini.

Pasangkan peranti ke port USB.

Apabila lejar menyala, anda akan melihatnya Selamat datang skrin bersama dengan beberapa arahan mengenai cara menavigasi pelbagai pilihan.

Ini adalah skrin awal pada Ledger Nano semasa anda memasangnya

Selepas ini, Ledger akan memberi anda pilihan seterusnya: untuk mengkonfigurasi peranti. Pilih tanda untuk mengkonfigurasi peranti baru; pilihan lain adalah untuk tujuan pemulihan.

Tekan butang kanan untuk mengesahkan bahawa anda ingin ‘mengkonfigurasi sebagai peranti baru’.

Tekan butang kanan untuk mengesahkan bahawa anda ingin ‘mengkonfigurasi sebagai peranti baru’.

Peranti kemudian akan meminta anda menyediakan PIN 8 digit anda. Anda memerlukan PIN ini setiap kali anda ingin mengakses dompet perkakasan anda – tetapkan PIN yang mudah anda ingat.

Sekiranya anda terlupa PIN, anda boleh menggunakan frasa awal untuk mendapatkan semula dana.

Sekiranya anda terlupa PIN, anda boleh menggunakan frasa awal untuk mendapatkan semula dana.

Setelah mengesahkan PIN anda, langkah ketiga adalah membuat sandaran benih pemulihan anda, rentetan 24 perkataan. Peranti ini dilengkapi dengan buku kecil untuk menuliskan benih pemulihan. Sekiranya anda kehilangan peranti Ledger atau tidak berfungsi, anda akan menggunakan frasa pemulihan ini untuk memulihkan dana anda. Sekiranya anda kehilangannya, maka bitcoin anda akan hilang, selamanya. Contohnya, anda boleh mendapatkan semula dana menggunakan dompet mudah alih Mycelium menggunakan biji 24 perkataan unik sekiranya anda kehilangan Lejar anda.

Selepas anda mengesahkan frasa pemulihan anda, peranti anda akan siap digunakan.

Selepas anda mengesahkan frasa pemulihan anda, peranti anda akan siap digunakan.

Pada ketika ini, anda kini boleh menyambungkan dompet dengan aplikasi yang menyokong Ledger untuk menguruskan dana dengan mudah.

Seterusnya, anda perlu memasang pengurus dompet Ledger dari Kedai Chrome.

Seterusnya, anda perlu memasang pengurus dompet Ledger dari Kedai Chrome.

Aplikasi ini akan memberi anda pilihan untuk memuat turun aplikasi bitcoin – perisian ringan yang akan anda gunakan untuk menguruskan dompet perkakasan Ledger anda. Dengan lekapan yang dikonfigurasikan dan aplikasi bitcoin dipasang, mudah untuk merebut alamat anda dan membaginya dengan sesiapa sahaja untuk menerima wang ke lejar anda. Artikel ini menerangkan bagaimana memulakan dengan Ledger setelah mengkonfigurasinya.

Baca: 5 Langkah Membuat Dompet Bitcoin Dikongsi

Cara menghantar wang ke dompet bitcoin

Setelah anda mengetahui cara mendapatkan dompet bitcoin, langkah seterusnya mungkin mendapatkan beberapa bitcoin ke dompet pilihan anda.

Membeli bitcoin merupakan prosedur yang sukar suatu ketika dahulu – tidak lagi.

Hari ini, anda boleh membeli bitcoin dengan beberapa cara: pindahan kawat bank, kad debit / kredit, broker, ATM bitcoin, atau membeli terus dari beberapa dompet. Beberapa dompet seperti Breadwallet, Airbitz, dan Mycelium mempunyai pilihan untuk membeli dari Aplikasi. Lihat artikel kami di cara membeli bitcoin.

Untuk menghantar bitcoin ke dompet anda, yang perlu anda lakukan ialah log masuk ke platform dengan bitcoin anda dan hantar duit syiling ke salah satu alamat anda. Coinbase dan Kraken adalah beberapa kegemaran; anda boleh lihat senarai pertukaran yang lebih banyak ini.

Cara yang lebih mudah ialah membeli bitcoin dari Coinbase dan Pindahkan ke dompet yang anda mahukan: ia boleh menjadi Breadwallet, Trezor, atau dompet Kertas. Walau bagaimanapun, semasa menghantar bitcoin ke dompet anda, anda perlu membayar yuran transaksi. Hari-hari ini bayaran penghantaran tinggi walaupun untuk jumlah yang kecil. Untuk mengelakkan bayaran yang tinggi, anda boleh menggunakan platform perdagangan bernama Gdax, yang dimiliki oleh Coinbase. Sudah tentu, kaedah ini tidak mudah; kelebihannya ialah bebas menggerakkan bitcoin.

Petua: Lebih mahal untuk menghantar jumlah BTC yang kecil berbanding dengan jumlah yang banyak.

Video di bawah menerangkan cara membeli BTC di Coinbase, dan hantarkan ke alamat bitcoin pilihan anda tanpa membayar sebarang bayaran.

Cara mendapatkan dompet bitcoin anda

Walaupun rangkaian blockchain menjadi bukti peretasan, kes-kes kehilangan bitcoin berlaku. Terdapat banyak cara untuk kehilangan bitcoin kepada penggodam dan penipu. Ransomware boleh menyulitkan cakera keras anda yang mempunyai kunci atau pilihan peribadi anda; program berniat jahat boleh mencuri privasi anda dari cakera keras jika disimpan tanpa disulitkan; penggodam dapat merakam pukulan papan kekunci anda (hingga keylogging) untuk mencuri kata laluan anda; anda boleh kehilangan komputer riba atau telefon anda dengan dompet yang tidak disulitkan.

Namun, bagi sebahagian besar mangsa yang kehilangan bitcoin, masalahnya adalah salah mengurus benih atau kata laluan. Tangani perkara ini dengan serius kerana banyak mangsa mengalami masalah kerana lupa frasa laluan pemulihan atau kata laluan yang mereka tetapkan.

Contohnya:

Kekalkan amalan baik; dengan cara itu, anda tidak akan mendedahkan biji dompet anda atau melupakan frasa laluan yang membuka kunci dompet anda. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diingat untuk melindungi dompet bitcoin anda:

Jangan lupa benih anda

Sekiranya anda lupa benih pemulihan anda, dana anda akan habis, selamanya. Sandarkan benih ini pada plat besi atau emas jika perlu, terutamanya jika anda berurusan dengan duit syiling yang sangat bernilai. Anda boleh menuliskan benih pada plat keluli yang dapat menahan suhu yang tinggi walaupun berlaku malapetaka seperti kebakaran. Juga, ingatlah untuk menyimpannya di tempat yang selamat; lokasi hanya anda atau ahli keluarga yang boleh mengambilnya sekiranya berlaku sesuatu kepada anda.

Jangan tuliskan benih anda di atas sehelai kertas, dan kemudian letakkan di dalam laci pejabat anda atau di dalam halaman buku – anda akan menangis sendirian. Sekiranya anda menyulitkan dompet anda dengan kata laluan, buat sandarannya, seperti benih. Tanpa frasa laluan unik anda, anda tidak dapat mengakses dompet anda.

Petua: Jangan sekali-kali menaip benih anda di laman web dalam talian atau sebarang alat elektronik.

Dompet sandaran secara berkala

Biasakan membuat sandaran dompet anda dengan kerap, dan membuat sandaran keseluruhan dompet kerana beberapa dompet menggunakan kunci peribadi tersembunyi. Ingatlah untuk mempunyai beberapa lokasi selamat untuk sandaran anda.

Enkripsi dompet dengan kata laluan

Ini hanya bermaksud menetapkan kata laluan untuk dompet anda, yang merupakan cara lain untuk meningkatkan keselamatan dompet anda. Sekiranya peranti anda dicuri, pencuri tidak dapat menggunakan bitcoin anda tanpa frasa laluan yang anda hafal. Sediakan kata laluan unik yang tidak dapat diketahui oleh orang lain; ia harus menjadi kata laluan yang mudah anda ingat. Di Bitcoin, anda mempunyai pilihan terhad untuk memulihkan kata laluan anda.

Amaran: Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, dan anda tidak mempunyai sandaran benih anda, maka dana anda akan hilang, selamanya.

Tangani sejumlah kecil semasa menggunakan dompet panas

Hanya menguruskan sejumlah kecil pada dompet dan pertukaran panas, cukup untuk membuat pembayaran atau menjalankan perdagangan; jangan simpan banyak. Jangan sesekali menyimpan lebih banyak bitcoin daripada yang anda kehendaki dalam dompet panas atau pertukaran – sentiasa pindahkan duit syiling ke dompet sejuk yang anda kendalikan sepenuhnya atas kunci peribadi.

Elakkan laman web dan aplikasi palsu

Dengan begitu banyak penipuan yang dibuat akhir-akhir ini, pastikan anda menggunakan dompet rasmi, sama ada berasaskan web, dompet mudah alih, atau dompet perkakasan. Sekiranya anda menggunakan dompet web, kunjungi URL yang betul. Seorang seniman penipuan dapat memasang laman web pancingan data yang sama seperti dompet rasmi anda untuk menipu anda untuk memberikan benih anda. Akhir-akhir ini, ada beberapa kes orang kehilangan bitcoin dari dompet blockchain.info, mungkin melalui pancingan data.

Silap mata yang baik adalah menggunakan pengurus penanda halaman atau peluasan kata laluan pengurus kata laluan untuk menyimpan semua pautan penting ke laman web anda. Dengan cara ini, anda tidak boleh diarahkan ke laman web yang berniat jahat atau palsu. Juga, jangan klik pada pautan yang disiarkan di forum sosial seperti Reddit dan iklan Google semasa anda ingin mengunjungi dompet anda atau memuat turunnya.

Berhati-hatilah semasa memasang aplikasi dari Play Store, sama ada Apple atau Google.

Berhati-hatilah semasa memasang aplikasi dari Play Store, sama ada Apple atau Google.

Pastikan memasang aplikasi rasmi. Pembangun boleh memuat naik aplikasi palsu ke kedai, dan jika anda berani menggunakannya untuk menerima bitcoin, mereka akan menyapu akaun anda. Sebentar tadi, ada kes seperti ini yang melibatkan Breadwallet.

Akhir sekali, dapatkan dompet perkakasan anda dari vendor yang disahkan. Jangan membuat kesilapan membeli dari laman lelong seperti E-bay atau penjual semula pihak ketiga. Ini adalah benar; seseorang kehilangan semua crypto suatu ketika dahulu ketika dia menggunakan sebuah Ledger Nano S yang telah dibelinya dari E-bay – lelaki itu kehilangan kira-kira $ 34,000 dalam crypto. Berhati-hati ini tidak berlaku kepada anda.

Pemikiran Akhir

Apabila bitcoin berkembang, ia membawa barang baik – anda adalah bank. Dengan menggunakan wang tunai elektronik, anda kini dapat mengirim wang dan membayar barang dan perkhidmatan kepada mana-mana orang di muka dunia tanpa melalui pihak ketiga seperti bank. Walaupun begitu, kerana kita tidak perlu lagi melalui bank ketika berurusan dengan wang digital, TANGGUNGJAWAB anda adalah untuk melindungi dompet anda dan mengamalkan tabiat baik yang tidak menjadikan perincian dompet anda rentan. Semakin banyak orang beralih ke ruang kripto, seniman penipu dan penggodam sedang mencari kaedah baru untuk mendapatkan wang hasil kerja keras anda. Hanya anda yang dapat menjamin keselamatan dompet bitcoin anda.

Baca artikel kami di Bahagian gelap Cryptocurrency.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me