Melabur dalam Ripple (XRP) – Semua yang Perlu Anda Ketahui

Sama ada anda baru menggunakan ruang cryptocurrency atau berada di sini sejak 2009, ada kemungkinan anda menemui Ripple dan XRP cryptocurrency. Walaupun pada mulanya, mudah untuk membuat kesalahan Ripple dan XRP sebagai perkara yang sama, ini tidak berlaku sama sekali. Sebenarnya, ramai yang terkejut mengetahui bahawa istilah XRP dan Ripple tidak boleh ditukar ganti.

Berita Penting: Pada 22 Disember 2020 SEC mengadukan Ripple Labs Inc, kami telah mengkaji aduan ini dan komen kami tersedia di sini.

Apa itu Ripple?

Ringkasnya, Ripple adalah syarikat yang mencipta lejar Ripple Consensus. Dengan cara ini, Ripple berfungsi sebagai platform dan mata wang. Pembangun Ripple menggunakan protokol sumber terbuka untuk memberi banyak faedah kepada pengguna. Keuntungan ini merangkumi urus niaga yang selamat, cepat, dan murah.

Namun, Ripple tidak dimaksudkan untuk berfungsi murni seperti mata wang seperti dengan Bitcoin. Walaupun Bitcoin dimaksudkan sebagai cara untuk menghindari sistem kewangan tradisional, Ripple memenuhi ceruk pasar yang sama sekali berbeza. Platform ini dirancang untuk merapatkan jurang antara institusi kewangan tradisional dan sektor blockchain.

Yang penting, Ripple (XRP) berbeza daripada banyak cryptocurrency popular lain kerana beberapa sebab utama. Terutamanya, ia berbeza dengan persaingan kerana ia dibuat oleh syarikat swasta, untuk keuntungan. Hari ini, Ripple mempunyai pejabat di San Francisco, New York, London, Sydney, Luxembourg, Singapura, dan Mumbai. Firma ini melayani lebih daripada 300 institusi kewangan di lebih 40 negara.

Sejarah Ripple bermula pada tahun 2013 apabila sekumpulan pemaju intuitif memutuskan untuk bergabung untuk mencipta sesuatu yang unik di dalam pasaran. Pada masa itu, Jed McCaleb, terkenal sebagai pencipta Rangkaian EDonkey, menjemput pasukan pelabur yang berfaedah untuk mengambil bahagian dalam projek yang dikenali sebagai Makmal Ripple. Yang penting, McCaleb juga merupakan tokoh utama dalam sektor ini. Dia sangat penting dalam penciptaan banyak startup berasaskan crypto termasuk Ripple, Stellar, dan Overnet.

Makmal Ripple

Ripple Labs adalah nama rasmi firma teknologi yang mengembangkan protokol pembayaran Ripple. Terutama, firma yang berpusat di San Francisco ini ditubuhkan secara rasmi pada tahun 2012. Pada asalnya, Ripple Labs memasuki pasaran dengan nama Opencoin. Walau bagaimanapun, pada tahun 2015, firma itu dijenamakan semula dengan nama sekarang.

Ripple Labs diasaskan oleh pelabur terkenal dan aktivis privasi, Chris Larsen. Larsen adalah tokoh karismatik yang terkenal dengan syarikat pinjaman gadai janji dalam talian E-pinjaman kembali pada tahun 1996. Dia disertai oleh pengaturcara dan usahawan, Jed McCaleb.

Terutama, McCaleb terkenal sebagai salah satu pengasas bersama pertukaran Mt.Gox yang terkenal. Gunung Gox adalah salah satu pertukaran Bitcoin pertama di dunia dan sejak sekian lama, ia adalah pertukaran Bitcoin terbesar di dunia. Pada satu ketika, pertukaran menangani 70% daripada jumlah dagangan Bitcoin. Yang penting, dia menjual sahamnya dan tidak berafiliasi dengan bursa pada bulan Jun 2011 menggodam yang menghantar harga Bitcoin menjunam selama berbulan-bulan.

RippleNet

RippleNet adalah komuniti bank, institusi kewangan, dan profesional yang membentuk komuniti perniagaan Ripple. Sejak penubuhannya, Ripple bekerja keras untuk mendapatkan rangkaian profesional industri yang luas ini. Syarikat-syarikat ini mengetahui sistem blockchain canggih Ripple.

Rangkaian ini membolehkan bank menikmati pengalaman tanpa gesekan ketika mereka mengirim dana secara global dalam beberapa saat. Hari ini, RippleNet merangkumi beberapa institusi terkenal di sektor ini. Berikut adalah beberapa tonggak utama semasa pengembangan RippleNet setakat ini:

Bank of America

Pada tahun 2016, BOA mengumumkan a perkongsian dengan riak. Ternyata bank telah secara diam-diam menguji teknologi firma sebagai cara untuk meningkatkan infrastruktur antara bank selama berbulan-bulan sebelum pengumuman.

SBI Holdings

Pada tahun 2016, SBI Holdings dan Ripple menandatangani perjanjian untuk mengintegrasikan bank ke dalam RippleNet. Langkah itu dilihat oleh eksekutif perbankan sebagai cara untuk menyederhanakan pengiriman wang dan pembayaran rentas sempadan seketika. Tidak menghairankan, sejak konsep ini muncul, lebih dari 47 bank telah memasuki projek ini.

Standard Chartered Bank (SCB)

Pada tahun 2016, Standard Charter Bank bergabung dengan pasukan pelabur lain untuk mengumpulkan $ 55 juta untuk pengembangan lebih lanjut teknologi Ripple. Secara keseluruhan, pelaburan tersebut menjadikan pembiayaan Ripple Series B meningkat sehingga $ 93 juta secara keseluruhan.

Santander dan American Express

Pada tahun 2017, Ripple bergandingan dengan firma kad kredit American Express dan firma perbankan utama Santander. Kerjasama strategik dimaksudkan untuk lebih memperkemaskan sistem pembayaran rentas sempadan. Terutama, berita itu membantu meningkatkan harga XRP pada masa itu. Secara khusus, nilai pasaran XRP meningkat lebih dari 35% ketika berita itu disiarkan.

Royal Bank of Canada

Dalam manuver yang mengejutkan, Royal Bank of Canada mengeluarkan laporan terperinci yang berjudul “Imagine 2025” di mana bank tersebut memperincikan pengujian mereka terhadap teknologi Ripple. Secara khusus, laporan tersebut menyatakan bahawa RippleNet dapat mengurangkan purata kos perbankan sebanyak 46% setiap pembayaran. Selain itu, laporan RBC menyatakan bahawa waktu penyelesaian untuk transaksi yang diproses melalui Ripple hanya 3-5 saat. Ini adalah peningkatan besar berbanding sistem semasa yang memerlukan purata 2-3 hari.

MoneyGram

Pada bulan Jun 2019, Ripple memperoleh perkongsian dengan salah satu nama yang paling dikenali dalam sektor pengiriman wang. MoneyGram. Sekali lagi, tujuan projek ini adalah untuk menyediakan akses gram wang ke teknologi pembayaran rentas sempadan Ripple:

Lebih Rakan Kongsi

  • Bank Negara Fujairah PJSC (NBF)
  • Padanan Wang
  • Westpac Institutional Bank dan Bank of Australia
  • UniCredit, Reisebank, ATB, Bank Negara Abu Dhabi, UBS
  • Bank MUFG
  • DBS

Bersama-sama, RippleNet terus berusaha untuk mengembangkan kerangka kerja baru untuk dilaksanakan di seluruh rangkaian. Garis panduannya merangkumi aspek penting dalam fungsi rangkaian. Perkara-perkara penting ini merangkumi kepatuhan undang-undang, jagaan operasi dan, standard lain untuk bertindak sebagai perantara.

Apa itu XRP?

XRP berfungsi untuk tujuan yang sangat penting dalam Ekosistem Ripple. Token ini adalah aset digital yang memudahkan penggunaan utiliti rangkaian. Dengan cara ini, XRP berfungsi sebagai token utiliti. Token ini mewakili pemindahan nilai di Ripple Network.

Anda boleh menganggap XRP sebagai orang tengah pertukaran. Pertukaran ini boleh merangkumi kedua-dua mata wang kripto dan mata wang fiat. Pada hakikatnya, XRP adalah kad liar. Ini membolehkan bank yang berpartisipasi dapat memfasilitasi pemindahan wang global tanpa perlu mempertimbangkan kadar pertukaran dan semacamnya.

Sebagai contoh, katakanlah sebuah bank di AS perlu menghantar $ 5 juta ke institusi lain yang terletak di EU. Dalam keadaan biasa, pemindahan ini akan menjadi proses yang mahal dan memakan masa kerana banyak sebab. Pertama, dana perlu melalui sejumlah sistem pengesahan pihak ketiga untuk memastikan mereka benar-benar tersedia dan dihantar dengan selamat.

Masing-masing pihak menambah jumlah kos transaksi, serta jumlah masa yang diperlukan untuk menyelesaikan pemindahan. Di samping itu, bank perlu mempertimbangkan kadar pertukaran wang antarabangsa. Dalam contoh yang disenaraikan, bank AS akan kehilangan sebahagian pegangannya dalam penukaran kepada Euro.

Di sinilah XRP melayani tujuan kegunaannya dengan sempurna. Contoh yang disenaraikan sebelumnya akan menjadi lebih lancar melalui ekosistem Ripple. Bank AS hanya boleh menukar dana menjadi XRP. Proses ini semudah memilih jumlah dana yang ingin anda tukar dan mengklik butang.

XRP melalui CoinMarketCAp

CoinMarketCap – Token XRP

Sekarang mata wang fiat bank telah ditukar menjadi XRP, lebih mudah untuk menghantar dana ke mana saja di dunia. Paling penting, pemindahan hanya memerlukan sebahagian daripada sistem tradisional yang ada pada masa ini. Untuk meletakkan penjimatan dalam perspektif, menghantar pembayaran sebanyak $ 1,000,000,000 melalui bank anda di peringkat antarabangsa boleh dikenakan biaya ribuan dolar. Dengan menggunakan Ripple, transaksi yang sama hanya berharga sen.

Selain itu, kerana tidak ada batasan berapa banyak dana yang dapat anda kirim melalui XRP, bank memberikan lebih banyak fleksibiliti dalam pasaran. Pada masa ini, pengiriman lebih dari $ 1 juta di seluruh dunia memerlukan bank untuk memenuhi sejumlah syarat peraturan tambahan. Keperluan ini dapat melambatkan transaksi sehingga 3 hari. XRP menghilangkan masalah ini dalam ekosistem Ripple.

Algoritma Konsensus Protokol Ripple (RPCA) – Cryptocurrency Tanpa Blockchain

Walaupun anda mungkin menganggap blockchain adalah bahagian teras dari semua cryptocurrency, ini tidak berlaku dengan Ripple. Ripple menggunakan teknologi desentralisasi proprietari dan mekanisme konsensus – Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Algoritma konsensus Protokol Ripple (RPCA), diterapkan setiap beberapa saat oleh semua node, untuk menjaga kebenaran dan kesepakatan rangkaian. Dalam sistem RPCA, setiap pelayan menerbitkan senarai transaksi baru ke rangkaian yang dikenal sebagai “set calon.”

Kemudian, setiap pelayan membandingkan senarai dengan keadaan rangkaian semasa dan perubahan yang dicadangkan. Setelah perbandingan selesai, pelayan akan memilih keadaan semua urus niaga. Pada akhirnya, 80% daripada nod mesti bersetuju dengan urus niaga baru untuk mencapai tahap persetujuan. Sistem ini menambah semua transaksi yang memenuhi syarat ini ke lejar diedarkan. Sistem kemudian menutup lejar. Buku besar tertutup ini menyediakan titik rujukan untuk mengesahkan RPCA seterusnya.

Produk Ripple

Ripple kini menawarkan dua produk utama kepada penggunanya. Produk pertama dikenali sebagai xSekarang. xCurrent adalah antara produk pertama Ripple Labs yang dikembangkan untuk pasaran. Sistem penyelesaian kasar masa nyata global ini memberi pengguna beberapa fungsi yang sangat mengagumkan.

Sebagai contoh, pengguna dapat membersihkan dan menyelesaikan transaksi dalam beberapa minit. Sistem pemindahan wang tradisional memerlukan masa 2-5 hari untuk diselesaikan. Selain itu, pengguna mendapat akses ke perkhidmatan pesanan RippleNet yang membolehkan rangkaian mengekalkan komunikasi segera.

xRapid mengambil xCurrent selangkah lebih jauh dan menghilangkan keperluan untuk akaun sama sekali. Protokol ini dapat menghasilkan kecairan dari pasaran tempatan untuk menyelesaikan transaksi. Contohnya, apabila bank mungkin ingin mengirim $ 1 juta ke bank lain dalam rangkaian, sistem xRapid akan membeli XRP dengan wang pengirim dan kemudian menjual XRP di sisi pembeli untuk menyelesaikan transaksi.

Proses ini membolehkan bank menghantar jumlah yang lebih kecil ke peringkat antarabangsa kerana ia menghilangkan banyak overhead dalam melakukannya. Selain itu, ia membolehkan bank menghantar wang ke lokasi yang mungkin berharga lebih tinggi daripada kadar pemindahan rata-rata. Oleh itu, produk ini membolehkan Ripple bersaing di pasaran sejak hari pertama.

xRapid bersifat revolusioner kerana bank tidak mahu mengadakan XRP, atau cryptocurrency apa pun, untuk jangka masa yang panjang. Sebaliknya, sistem menukar dana ke dan dari XRP pada saat kedua. Transaksi pantas ini mungkin berlaku kerana lejar XRP dapat menangani 1500 transaksi sesaat.

Melabur dalam Ripple (XRP)

Melabur dalam Ripple adalah mudah sekarang ini. Untuk memulakan pelaburan Ripple, anda perlu menuju ke pertukaran yang mempunyai reputasi baik. Pada masa ini, Ripple tersedia di bursa utama termasuk Binance, Paybis, dan Poloniex. Sebaik sahaja anda memilih pertukaran untuk bekerjasama, anda sudah bersedia untuk memulakan pelaburan.

Pertama, anda perlu mendaftar untuk akaun. Bergantung pada lokasi dan pertukaran yang anda putuskan, proses ini dapat merangkumi pelbagai prosedur pengesahan. Sebagai contoh, Binance boleh meminta anda untuk menghantar kad pengenalan kerajaan.

Setelah akaun siap digunakan, anda perlu memutuskan bagaimana anda akan memuatkan akaun tersebut. Sekiranya anda sudah mempunyai beberapa cryptocurrency yang ingin anda jual untuk XRP, anda boleh menghantar dana tersebut ke dompet pertukaran anda. Hanya memerlukan beberapa minit untuk dana ini muncul. Setelah mereka muncul, anda boleh pergi ke tetingkap perdagangan Bitcoin / XRP dan menyelesaikan perdagangan anda.

Melabur dalam Ripple (XRP) - Semua yang Perlu Anda Ketahui Melabur dalam Ripple (XRP) - Semua yang Perlu Anda Ketahui Melabur dalam Ripple (XRP) - Semua yang Perlu Anda Ketahui
★★★★★ ★★★★★ Kajian Binance

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Paybis

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Kriptomat

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Terbaik untuk

Pengguna Lanjutan

Terbaik untuk

Pembelian Segera

Terbaik untuk

Pedagang Eropah

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 50

Minimum Akaun

35 €

Promosi

Pulangan Tunai 10%

Kod diskaun: EE59L0QP

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Fiat ke XRP

Prosesnya boleh memakan masa lebih lama jika anda merancang untuk memasuki pasaran dengan mata wang fiat. Dalam senario ini, anda perlu menyambungkan akaun bank atau kad debit / kredit anda ke akaun pertukaran anda. Proses ini boleh memakan masa beberapa hari kerana beberapa platform menghantar transaksi pengesahan ke bank. Urus niaga ini biasanya hanya beberapa sen. Anda perlu mengesahkan jumlahnya untuk membuktikan bahawa anda memiliki akaun bank yang dilampirkan ke akaun pertukaran anda.

Setelah anda membuktikan bahawa akaun itu milik anda, anda perlu membeli salah satu cryptocurrency yang mempunyai pasangan mata wang. Pada dasarnya, tidak semua cryptocurrency tersedia untuk dibeli secara langsung dengan mata wang fiat. Banyak pertukaran memerlukan anda membeli Bitcoin atau Ethereum terlebih dahulu. Setelah anda memiliki salah satu kripto utama ini, anda kemudian dapat memperdagangkannya untuk mana-mana pasangan pertukaran yang mereka layak.

Perkhidmatan terpantas adalah dengan Paybis kerana mereka menawarkan pemprosesan kad kredit yang sangat pantas.

Cara Menyimpan Ripple (XRP)

Sekiranya anda ingin membuat pelaburan besar dalam XRP atau jika anda merancang untuk HODLing crypto ini untuk jangka masa yang panjang, dompet perkakasan adalah pilihan terbaik. Dompet perkakasan menyimpan crypto anda di luar talian di “penyimpanan sejuk”. Strategi ini menjadikan ancaman dalam talian tidak dapat mengakses pegangan anda. The Lejar Nano S atau yang lebih maju Lejar Nano X kedua-duanya menyokong Ripple (XRP).

Melabur dalam Saham Riak

Ripple Stock adalah cara lain untuk anda mengambil bahagian dalam ekosistem Ripple yang sedang berkembang. Tidak seperti XRP, saham Ripple adalah pelaburan langsung ke Ripple. Membeli saham Ripple menghendaki anda memenuhi semua undang-undang sekuriti semasa yang ada di AS. Oleh itu, melabur dalam saham Ripple boleh menjadi lebih sukar bagi mereka yang tidak biasa dengan pasaran saham.

Oleh kerana Ripple bukan syarikat yang diperdagangkan secara terbuka, satu-satunya cara untuk memperoleh saham dalam firma adalah melalui pelabur swasta di pasaran sekunder. Untuk membeli dan memperdagangkan saham Ripple, anda perlu memenuhi syarat sebagai “pelabur yang canggih”. Oleh itu, anda mesti menjadi pelabur yang bertauliah untuk membeli saham Ripple Inc. pada masa ini. Untuk memenuhi syarat sebagai pelabur bertauliah, anda perlu menunjukkan bahawa anda memiliki aset cair $ 1 juta pada masa ini, atau bahawa anda memperoleh lebih dari $ 200,000 setahun selama 3 tahun terakhir berturut-turut.

Setelah anda dapat membuktikan kelayakan pelaburan anda, anda sudah bersedia untuk melabur. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah berjumpa shareposts.com atau Aplikasi Microventures. Di sini anda perlu mendaftar untuk akaun. Setelah anda berkelayakan dan diluluskan, pelaburan adalah mudah seperti mencari Ripple Inc. dan menentukan berapa banyak saham yang anda mahukan.

Ripple terus melihat peningkatan penggunaan di seluruh sektor dan untuk alasan yang baik. Syarikat yang berorientasikan masa depan ini telah berjaya membentuk ceruk mereka di pasaran selama bertahun-tahun yang akan datang. Oleh itu, anda boleh mendengar lebih banyak lagi daripada komuniti ini kerana XRP dan Ripple memperluas kehadiran mereka di pasaran kewangan tradisional. Buat masa ini, Ripple nampaknya memiliki masa depan yang cerah di hadapannya kerana lebih banyak institusi kewangan menyatakan minat untuk bergabung dengan RippleNet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me