Melabur Dalam Pembuat (MKR) – Semua Yang Perlu Anda Ketahui

Maker (MKR) adalah token utiliti dan tadbir urus utama untuk platform pinjaman terdesentralisasi, Maker. Maker adalah organisasi autonomi terdesentralisasi (DAO) berasaskan Ethereum yang membolehkan sesiapa sahaja meminjamkan dan meminjam cryptocurrency tanpa pemeriksaan kredit. Rangkaian ini menggabungkan kontrak pintar canggih dengan stablecoin yang disatukan secara unik untuk menyelesaikan tugas ini.

Apa itu Pembuat (MKR)?

MKR adalah token ERC-20 yang terdesentralisasi yang mewakili pelaburan ke Projek Pembuat. Rangkaian ini telah lama menjadi pelopor di pasaran. Sebagai contoh, platform ini adalah salah satu token yang dapat diperdagangkan pertama kali di rangkaian Ethereum. Hari ini, Maker adalah salah satu platform berasaskan ETH yang paling popular yang ada. Terdapat lebih daripada 2.1 juta ETH yang terkunci dalam kontrak Pembuat CDP.

Pembuat (MKR) - Twitter

Pembuat (MKR) – Twitter

Organisasi Autonomi Berpusat

Maker juga merupakan DAO pertama yang pernah ada. DAO mengambil fungsi syarikat dan mengubah semua aspek menjadi kontrak pintar. Sistem ini membolehkan komuniti mentadbir organisasi secara telus. Mereka biasa di pasaran hari ini sebahagiannya kerana kejayaan Pencipta. 

Masalah Apa Yang Diselesaikan oleh Maker (MKR)?

Pembuat berusaha untuk memperbaiki pelbagai masalah yang dihadapi dalam sektor kewangan tradisional. Platform ini menggabungkan pilihan unik teknologi eksklusif untuk menyelesaikan tugas ini. Hari ini, Maker berfungsi sebagai bahagian penting dalam komuniti DeFi. DeFi merujuk kepada sektor institusi kewangan yang terdesentralisasi yang terus berkembang. Matlamat DeFi adalah untuk memberikan penyelesaian yang sesuai untuk perkhidmatan kewangan terpusat yang tersedia untuk orang ramai.

Isu Ketelusan

Salah satu masalah utama yang cuba dibetulkan oleh Maker ialah ketelusan. Rangkaian menggunakan kontrak pintar untuk menghilangkan keperluan untuk mempercayai mana-mana pihak. Pada masa ini, syiling stabil utama seperti Tether USD mengharuskan anda untuk mempercayai cadangan rangkaian. Dalam kebanyakan kes, anda boleh bergantung pada juruaudit pihak ketiga untuk mengesahkan pegangan syarikat. 

Pembuat menghilangkan keperluan ini untuk mempercayai organisasi berpusat. Anda tidak perlu menunggu audit luaran atau penyata syarikat. Seluruh rangkaian dapat dikesan melalui blockchain. Maker melangkah lebih jauh. Sebagai contoh, kakitangan syarikat menerbitkan rakaman dari setiap perjumpaan di halaman SoundCloud syarikat untuk disemak oleh semua pengguna. 

Turun naik

Fungsi teras MKR adalah untuk memastikan bahawa DAI tetap terhubung dengan dolar. Strategi dual crypto ini membantu mencegah turun naik dan memberi pengguna lebih banyak keselamatan dari segi ketahanan projek.

Faedah Pembuat (MKR)

Pembuat terus melihat populariti yang semakin meningkat terutamanya kerana membawa banyak faedah ke pasaran. Token unik ini berfungsi untuk pelbagai tujuan dalam ekosistem Maker. Fungsi ini menambah kegunaan keseluruhan token ini. Berikut adalah beberapa faedah utama yang anda peroleh semasa memegang MKR.

Pemerintahan Masyarakat

Pemegang MKR dapat mengambil bahagian dalam tadbir urus ekosistem. Tadbir urus komuniti memberi pengguna lebih banyak kawalan terhadap masa depan rangkaian. Dalam ekosistem Maker, mekanisme pemerintahan terdesentralisasi bergantung pada kontrak pintar Cadangan Aktif. Kontrak ini disusun untuk memberi pengguna kawalan terhadap sistem dan memastikan tahap ketelusan yang lebih tinggi di seluruh platform.

MKR - Halaman Utama

MKR – Halaman Utama

Deflasi

MKR menggunakan protokol deflasi untuk membantu mengekalkan nilainya dari masa ke masa. Sebagai sebahagian daripada sistem ini, bayaran faedah kecil dalam MKR akan dikenakan setiap kali kontrak pintar CDP ditutup. Sebahagian daripada bayaran ini akan habis. Dengan cara ini, sistem dapat mengekalkan keseimbangan yang sihat antara penawaran dan permintaan aset digital ini.  

Protokol deflasi menjadi ciri standard dalam sektor DeFi dan untuk alasan yang baik. Platform DeFi awal terdedah kepada inflasi kerana polisi penerbitan token ganjarannya. Pembangun pembuat memahami bahawa anda tidak boleh mengeluarkan token secara berterusan tanpa penurunan nilai. 

Bagaimana Maker (MKR) Berfungsi?

MKR melayani banyak tujuan dalam sistem Maker. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan MKR untuk menghantar nilai secara global, seperti Bitcoin. Anda juga boleh membayar yuran transaksi pada sistem Pembuat menggunakan token ini. Terutama, MKR dapat dikirim dan diterima oleh mana-mana akaun Ethereum, atau kontrak pintar apa pun yang ditetapkan untuk menggunakan fungsi pemindahan MKR 

Tanpa Perlombongan

Tidak seperti kebanyakan cryptocurrency, MKR hanya dibuat atau dimusnahkan sebagai tindak balas kepada turun naik harga DAI. Sistem ini menggunakan mekanisme pasaran luaran dan insentif ekonomi untuk membantu nilai DAI kekal dekat dengan $ 1. Menariknya, DAI biasanya tidak pernah betul-betul $ 1. Dalam kebanyakan keadaan, nilai token adalah antara $ 0,98 dan $ 1,02. Terutama, apabila pelaksanaan kontrak pintar pinjaman selesai, token MKR hancur. 

Strategi Baru

Maker memperkenalkan dua cryptocurrency unik sebagai sebahagian daripada strategi perintisnya, DAI, dan MKR. Jaringan ini juga menggunakan tiga mekanisme utama untuk menstabilkan DAI, bahkan ketika kemerosotan pasaran yang teruk. Protokol pertama yang digunakan untuk menstabilkan DAI disebut harga sasaran. Sistem ini mengira nilai token ERC-20 berbanding dolar AS.

Mekanisme Maklum Balas Kadar Sasaran (TRFM)

Protokol kedua, TRFM, memecahkan nilai tukar USD untuk mengurangkan turun naik DAI semasa keadaan pasaran yang teruk. Secara khusus, protokol berfungsi untuk mengubah harga sasaran dari masa ke masa. Terdapat juga sistem parameter kepekaan. Sistem ini mengesan kadar perubahan harga DAI sehubungan dengan pergerakan dolar AS. Ia juga dapat digunakan untuk melepaskan TRFM sekiranya terjadi kejatuhan pasaran.

Kedudukan Hutang Cagaran (CDP)

Kontrak CDP inilah yang menjadikan Pembuat Otonomi. Kontrak pintar maju ini unik untuk ekosistem Maker. Kontrak CDP dimulakan setiap kali anda menghantar token ERC20 ke platform Maker sebagai pertukaran untuk token DAI. 

Token ini dikunci dalam kontrak pintar hutang cagaran. Pengguna kemudian dikeluarkan DAI dalam kaitannya dengan jumlah simpanan mereka. Kontrak pintar CDP melepaskan aset yang dijamin secara automatik semasa pinjaman dilunaskan. Terutama, setiap kali pengguna mengakhiri CDP, ia merosakkan jumlah DAI sama dengan jumlah yang dihasilkan menggunakannya.

Pembuat (MKR)

MKR juga berfungsi sebagai token tadbir urus utama untuk rangkaian. Pengguna mendapat pendapat dalam tindakan pengurusan risiko. Undi dapat merangkumi spektrum perkembangan yang luas termasuk penambahan jenis CDP baru, pengubahsuaian kepekaan, parameter risiko, dan sama ada mengaktifkan penyelesaian global atau tidak.

DAI

DAI adalah stablecoin yang MKR dirancang untuk menyokong. MakerDAO menghasilkan duit syiling DAI menggunakan kontrak pintar CDP. Secara mengagumkan, DAI adalah duit syiling stabil pertama yang terdesentralisasi di blockchain Ethereum. Terutama, pertukaran antara MKR, DAI, dan ETH berlaku menggunakan sistem Oasis Direct. Oasis Direct adalah platform pertukaran token terdesentralisasi MakerDAO.

Sejarah Pembuat (MKR)

Maker (MKR) dikembangkan pada tahun 2015 untuk menyediakan cara kepada pelabur dan peminjam untuk turut serta dalam ekosistem Maker. Platform ini beribu pejabat di Denmark dan jaringan itu didirikan oleh seorang programmer bernama Rune Christensen. Hingga hari ini, dia masih berfungsi sebagai CEO syarikat.

MKR Kolam Tadbir Urus

MKR Kolam Tadbir Urus

Sejak diperkenalkan, Maker berjaya mendapatkan kerjasama dengan Digix, Request Network, CargoX, Swarm, dan OmiseGO. Yang terakhir dari perkongsian ini memberikan OmiseGO DEX pilihan stablecoin yang popular dan boleh dipercayai dalam bentuk DAI. Sejak masa itu, lebih banyak pertukaran telah menambahkan sokongan untuk projek unik ini.  

Cara Membeli Pembuat (MKR)

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mendaftar akaun baru dengan pertukaran yang menawarkan MKR. Dalam kebanyakan keadaan, anda perlu membiayai akaun anda dengan mata wang fiat dan memperdagangkan dana tersebut untuk BTC atau ETH. Sekarang, pilih pasangan perdagangan BTC / MKR atau ETH / MKR dan masukkan jumlah yang ingin anda jual.

Pembuat (MKR) boleh didapati di Binance dan Kraken.

Melabur Dalam Pembuat (MKR) - Semua Yang Perlu Anda Ketahui Melabur Dalam Pembuat (MKR) - Semua Yang Perlu Anda Ketahui Melabur Dalam Pembuat (MKR) - Semua Yang Perlu Anda Ketahui
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Binance

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Kraken

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Poloniex

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Terbaik untuk

Peniaga Maju

Terbaik untuk

Peniaga USA

Terbaik untuk

Kemudahan penggunaan

Yuran Perdagangan

0.10%

Yuran Perdagangan

0.16%

Yuran Perdagangan

0.125%

Promosi

Pulangan Tunai 10%

Kod Diskaun: EE59L0QP

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

 

Cara Menyimpan Pembuat (MKR)

DAI dan MKR boleh disimpan di mana-mana dompet yang serasi dengan ERC-20. Salah satu pilihan paling popular yang ada sekarang ialah Metamask. Dompet ini percuma dimuat turun di penyemak imbas Chrome dan Brave dan hanya memerlukan 5 minit untuk disiapkan. 

Sekiranya anda ingin membuat pelaburan besar di MRK atau jika anda merancang untuk HODLing crypto ini untuk jangka masa yang panjang, dompet perkakasan adalah pilihan terbaik. Dompet perkakasan menyimpan crypto anda di luar talian di “penyimpanan sejuk”. Strategi ini menjadikan ancaman dalam talian tidak dapat mengakses pegangan anda. The Lejar Nano S atau yang lebih maju Lejar Nano X kedua-dua Pembuat sokongan (MKR).

Maker (MKR) – Ekosistem DeFi Kompleks yang Terus Membentuk Semula Pasaran

Semakin banyak anda mempelajari MKR, semakin anda memahami peranan penting token ini dan terus dimainkan di pasaran. Sebagai token Ethereum dan DAO yang pertama yang dapat diperdagangkan, Maker telah terbukti berada di depan kurva. Hari ini, rangkaian ini lebih popular berbanding sebelumnya. Akibatnya, harga MKR telah meningkat baru sepanjang masa baru-baru ini.

Anda boleh menjangka pertumbuhan ini akan berterusan apabila sektor DeFi berkembang dan lebih ramai pelabur menyedari kelebihan token ini. Oleh itu, mudah untuk membayangkan Maker (MKR) mengalami lebih banyak penembusan pasaran yang bergerak maju. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me