Aset Dunia Nyata sebagai Cagaran untuk DeFi, Dimungkinkan dengan MakerDAO

Ruang cryptocurrency ditanggung oleh keinginan untuk mewujudkan sistem kewangan dan infrastruktur yang lebih baik yang inklusif untuk sesiapa sahaja, di mana sahaja.

Industri crypto telah matang dengan ketara sejak 2010 ketika Bitcoin memulakan gelombang baru yang hari ini melahirkan industri baru. Komuniti crypto terus berkembang dengan alat dan keupayaan baru yang dibina secara beransur-ansur.

Walau bagaimanapun, keupayaan ini yang menjanjikan masa penyelesaian yang lebih cepat, kebolehcapaian global yang tidak dapat dipercayai dan kawalan aset yang lebih besar tetap dikawal selia dalam dunia kripto.

Membawa Bersama Aset Dunia Nyata dan Crypto

Kini, cita-citanya adalah untuk merapatkan jurang antara aset dunia nyata dan cryptocurrency. Khususnya di ruang DeFi, yang bertujuan untuk menyediakan infrastruktur pembiayaan tanpa sempadan, langkah pertama sedang dibuat untuk membawa aset dunia nyata sebagai jaminan penerbitan pinjaman..

Komuniti MakerDAO, yang berada di belakang DAI stablecoin, boleh dikatakan salah satu projek DeFi paling popular, telah mengesahkan suara mengenai sama ada membenarkan aset dunia nyata dimasukkan sebagai pilihan jaminan.

Ini datang berikutan usaha yang dipimpin oleh Centrifuge, yang mengembangkan protokol yang membolehkan pengguna mengubah aset nyata menjadi sekuriti yang dapat dikeluarkan token ERC20. Ini membolehkan pensekuritian aset dunia nyata kerana token ini dikenakan faedah dan akan dikeluarkan sebagai NFT (Token Non-Fungible).

Aplikasi DeFi yang dibina kebanyakannya di atas janji blockchain Ethereum untuk memberi lebih banyak orang akses kepada pinjaman, pinjaman, dan perkhidmatan lain kerana mereka menghilangkan keperluan untuk pergi dan bertransaksi melalui institusi kewangan. 

Dalam kes MakerDAO, sistem yang dibina dengan Maker (MKR) dan DAI membolehkan pengguna menyimpan cagaran dalam mata wang kripto untuk mengambil pinjaman dalam dolar stablecoin yang dipadankan dengan dolar A.S.. 

Walaupun baru-baru ini, ruang DeFi meraikan kejayaan besar dengan $ 1 bilion terkunci dalam pelbagai aplikasi, penyertaan dalam DeFi hari ini terhad kerana memerlukan pengguna mempunyai aset asli kripto.

Melibatkan aset dunia nyata yang terlibat dalam industri DeFi adalah apa yang dikejar oleh Centrifuge dengan Ethereum Dapp yang disebut Tinlake. Aplikasi ini memungkinkan untuk pensekuritian aset dunia nyata dan telah diwakili di blockchain sebagai token, yang seterusnya dapat digunakan untuk mendapatkan akses ke perkhidmatan DeFi.

Apa itu Tokentisasi Aset?

Tokenisasi aset merujuk kepada tindakan mengubah pemilikan aset dunia nyata menjadi token digital. Ini dapat dilakukan dengan pelbagai cara, tetapi semuanya menghasilkan jambatan yang dijaga secara sah antara aset fizikal dan token perwakilannya.

Surat ikatan, tajuk, dan sijil adalah versi token tradisional. Akta rumah mewakili hak milik rumah tersebut. Token merujuk kepada aset asli digital yang mewakili aset dunia nyata itu sendiri.

 Dua jenis aset pertama yang tersedia untuk tokenisasi ialah royalti streaming muzik yang diaktifkan oleh invois penghantaran barang PaperChain dan ConsolFreight.

Dengan suara positif dari komuniti MakerDAO, kini sesiapa sahaja – sama ada individu atau syarikat – dapat memanfaatkan aliran tunai masa depan dari royalti streaming muzik atau invois penghantaran sebagai jaminan untuk mengambil pinjaman misalnya.

Lucas Vogelsang dari Centrifuge menyatakan bahawa perkongsian itu boleh menjadi aplikasi DeFi pertama di dunia untuk masalah perniagaan dunia nyata. Terutama, penyelesaiannya membantu memastikan kecairan cepat bagi seniman dan syarikat rantaian bekalan, tanpa perlu melalui kaedah pembiayaan tradisional. 

MakerDAO Rune Christensen juga telah berkongsi visi yang sangat optimis kerana kedua-dua cadangan tersebut merupakan langkah pertama menuju pengembangan bidang aplikasi DeFi:

“Ini harus dilihat sebagai dua [RWA] pertama dalam portfolio aset terhebat yang pernah dibina. Ini hanya langkah pertama. Ribuan dan ribuan aset akan wujud di sampingnya. “

Masih ada masalah dan sekatan dalam hal pensekuritian aset dunia nyata dan memperkenalkan risiko baru untuk ruang DeFi.

Contohnya, proses tokenisasi Centrifuge melalui aplikasinya masih berada di bawah undang-undang sekuriti. Oleh kerana Paperchain dan ConsolFreight berpusat di A.S. hanya pelabur yang bertauliah akan mempunyai akses ke aset ini.

Kompromi lain yang dibuat untuk membawa aset dunia nyata ke DeFi adalah Centrifuge menyiapkan kenderaan tujuan khas (SPV) yang akan memiliki aset yang terkait, dari sudut sentuhan undang-undang. Pemberi pinjaman, sekiranya gagal bayar, harus bergantung pada sistem perundangan untuk menegakkan hak mereka atas jaminan, dan bukannya kontrak pintar automatik yang dapat melakukannya dengan aset dalam rantai.

Walaupun ini adalah mustahak untuk memiliki tuntutan untuk aset dunia nyata yang dianugerahkan, ia mewakili satu titik kegagalan. Tetapi ini adalah pertukaran yang dikatakan Lucas Vogelsang dari Centrifuge adalah perlu untuk membawa aset dunia nyata dalam rangkaian.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me