Apa itu Mata Wang Digital?

Mata wang digital, juga dikenali sebagai e-money, kini lebih popular daripada sebelumnya. Sehingga baru-baru ini, mata wang digital kekurangan keselamatan untuk menghilangkan keperluan wang kertas. Namun, dengan kebangkitan internet dan munculnya teknologi blockchain, ini tidak lagi berlaku. Hari ini, wang digital akan mengubah pasaran selamanya.

Yang penting, mata wang digital memenuhi semua penggunaan bentuk wang tradisional. Anda boleh membeli barang atau membayar perkhidmatan melalui alternatif kewangan yang unggul dari segi teknologi. Wang digital memberi pengguna urus niaga seketika dan lebih banyak ketelusan di pasaran. Oleh itu, lebih banyak negara merancang untuk memperkenalkan beberapa bentuk mata wang digital dalam beberapa tahun ke depan.

Apa itu Mata Wang Digital?

Tidak seperti rakan tradisional mereka, mata wang digital hanya ada di internet. Bentuk wang baru ini sama sekali tidak ketara, anda tidak boleh menyentuh atau merasakannya. Ia hanya wujud di dunia digital. Setiap aspek penerbitan, pemindahan, dan penyimpanan rekod mereka bersifat digital. Oleh itu, anda memerlukan peranti yang disokong internet untuk mengakses dana ini.

Kelebihan Mata Wang Digital

Mata wang digital membawa kelebihan ketara ke pasaran. Untuk satu, mereka memberi pengguna alternatif yang lebih lancar. Pembayaran mata wang digital sebagai kos sekejap dan rendah. Selain itu, mereka memperkenalkan tahap penyimpanan dan ketelusan yang lebih tinggi kepada sektor ini.

Transaksi Rakan Sebaya

Mata wang digital menyelesaikan tugas-tugas ini melalui protokol transaksi peer-to-peer. Sama seperti ketika anda menyerahkan mata wang fiat kepada seseorang, mata wang digital tidak memerlukan perantara untuk berfungsi. Pengurangan pihak ketiga dalam transaksi ini meningkatkan kecekapan. Selain itu, ia mengurangkan masa dan kos transaksi dengan ketara.

Kelebihan ini benar-benar terungkap ketika membincangkan pembayaran rentas sempadan. Sekiranya anda pernah cuba mengirim wang ke peringkat antarabangsa, anda tahu bahawa prosesnya memakan masa dan melibatkan banyak pemeriksaan. Selain itu, kos penghantaran wang ke peringkat antarabangsa boleh setinggi 7 peratus menurut laporan.  Sebenarnya, harga anda akan sangat bergantung pada pilihan institusi kewangan anda.

Juga, kadar pertukaran antarabangsa dapat memakan sebahagian besar dana anda ketika mengirim wang melintasi batas. Mata wang digital dapat menghilangkan yuran ini kerana banyak yang beroperasi dengan cara tanpa sempadan. Cryptocurrency seperti Ripple’s XRP secara khusus menghilangkan kebimbangan ini untuk institusi perbankan utama yang ingin menghantar dana.

Sejarah Mata Wang Digital

Seorang saintis komputer Amerika dengan nama David Chaum dikreditkan dengan mengembangkan konsep pertama untuk mata wang digital pada tahun 1983. Menjelang tahun 2990, Chaum membuat model kerja teorinya yang dijuluki – DigiCash. Konsep ini bertahun-tahun lebih awal daripada masa. Akibatnya, ia tidak pernah mendapat momentum yang diperlukan untuk terus bertahan di pasaran.

Penggunaan mata wang digital pertama yang dicatatkan secara umum dalam skala besar muncul pada tahun 1996. Mata wang itu, dikenali sebagai e-emas memperoleh berjuta-juta pengguna aktif sebelum ditutup oleh pegawai kerajaan pada tahun 2008. Sejak itu, segudang mata wang digital tajaan korporat memasuki pasaran.

Semua mata wang digital ini menghadapi masalah yang dikenali sebagai “perbelanjaan berganda”. Pada dasarnya, pemaju berusaha untuk mengembangkan cara untuk memastikan bahawa setiap mata wang digital hanya dapat dibelanjakan satu kali semasa transaksi. Masalah ini mendapat penyelesaian dengan pengenalan Cryptocurrency pertama – Bitcoin.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin menandakan perubahan teori kewangan di dalam pasaran. Buat pertama kalinya dalam sejarah, wang digital memenuhi tiga fungsi utama mata wang. Ia adalah media pertukaran, unit akaun, dan simpanan nilai. Selain itu, langka, tidak dapat digunakan dan mudah alih.

Kertas Putih Bitcoin

Kertas Putih Bitcoin

Yang penting, Bitcoin menyelesaikan masalah perbelanjaan dua kali ganda melalui penggabungan blok kriptografi bertanda masa. Bitcoin menggunakan sebahagian daripada cap waktu dalam algoritma hashing pada blok berikut. Oleh itu, penggodam perlu membuat semula keseluruhan blockchain untuk mengubahnya. Dengan cara ini, Bitcoin menjadi mata wang digital pertama yang tidak berubah dan tidak berubah.

Penerapan Bitcoin melanda tahap panas pada tahun 2017. Pada masa itu, Bitcoin melihat nilai pasaran sepanjang masa hanya di bawah $ 20,000 setiap duit syiling. Namun, penggunaan rangkaian tambahan menimbulkan kesesakan besar. Oleh itu, ia diketengahkan skalabiliti masalah dalam rangkaian. Isu-isu ini membawa kepada penciptaan sejumlah putaran Bitcoin. Bitcoin Cash yang paling terkenal.

Hari ini, pasaran crypto mempunyai ribuan mata wang. Selain itu, kebimbangan skalabiliti Bitcoin ditangani melalui protokol luar rantai yang dikenali sebagai Rangkaian Kilat. Protokol ini menggunakan saluran pembayaran swasta untuk menghilangkan banyak kesesakan yang melanda rangkaian pada tahun 2017.

Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC)

Menyedari kelebihan teknologi blockchain, Bank Sentral kini menjadi pemain utama dalam ruang cryptocurrency. Walau bagaimanapun, tidak seperti Bitcoin, Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC) menampilkan teknologi lejar diedarkan terpusat (DLT). Teknologi ini membolehkan bank pusat mengeluarkan dan mengawal penawaran wang dengan cara yang serupa dengan sistem mata wang fiat semasa.

Hari ini, beberapa negara, mempunyai rancangan untuk mengeluarkan mata wang digital dalam beberapa tahun mendatang. Sehingga kini, Rusia, India, Uruguay, England, dan Sweden semuanya mengumumkan inisiatif mata wang digital. Namun, dalam semua kes ini, mata wang digital dimaksudkan untuk menambah mata wang fiat semasa di pasaran.

Mungkin dalam masa terdekat, anda akan melihat negara-negara menjauh dari wang kertas sepenuhnya. Kajian menunjukkan bahawa pengguna merasa yakin dalam penggunaan alternatif fiat seperti kad debit. Sekiranya pendapat umum terus beralih ke arah ini, pasti ada ruang untuk penggunaan crypto lebih lanjut.

Masa Depan Mata Wang Digital

Memandangkan keadaan dunia semasa, mata wang digital akan meletup pada tahun mendatang. Hari ini, terdapat infrastruktur digital yang mantap untuk menyokong penggunaan mata wang ini secara besar-besaran. Selain itu, pengembangan mereka menjadi sasaran utama berkat pandemi Coronavirus. Anda boleh melihat trend ini berterusan apabila semakin banyak orang di seluruh dunia mendapat akses ke internet berkelajuan tinggi. Buat masa ini, mata wang digital seperti Bitcoin terus membentuk semula definisi wang masyarakat antarabangsa.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me