Kerajaan Thailand Menggunakan Blockchain dalam Penerbitan Bon

Satu lagi perkembangan kecil, tetapi signifikan dalam sekuritisasi digital sedang berlangsung di Thailand, di mana pejabat pengurusan hutang awam (PDMO) akan menerbitkan bon simpanan kerajaan yang akan diedarkan dengan bantuan blockchain.

Ini adalah percubaan awal yang dilakukan oleh PDMO, yang merupakan bagian dari kementerian kewangan negara, untuk memanfaatkan teknologi blockchain dalam mengeluarkan dan menyebarkan bon pemerintah kepada masyarakat.

Menurut laporan tempatan, pejabat itu menerbitkan bon dengan nilai keseluruhan sekitar $ 6.5 juta (200 juta baht). Satu ciri khas teknologi blockchain sudah dapat dilihat dengan jelas, kerana bon tersebut dijual dengan nilai muka 1 baht – jumlah terendah untuk bon kerajaan, yang biasanya berharga 1.000 baht.

Mengapa Tokenisasi Bon Penting

Pasaran bon adalah salah satu kelas aset tertua dan paling bergantung, menyediakan pembiayaan utama untuk kerajaan, syarikat, dan pelabur. Walaupun populariti pasaran dengan pelabur institusi dan runcit, pendigitan sangat perlahan.

Penerbitan bon secara amnya merupakan proses yang panjang yang melibatkan banyak orang perantara, yang menanggung kos tinggi dan risiko kesalahan manusia. Ini adalah titik tolak biasa di pasaran sekuriti kewangan yang diharapkan dapat diselesaikan oleh inovasi teknologi. 

Di sinilah tokenisasi bon dimainkan dengan tujuan untuk mengurangkan pelbagai kos yang berkaitan dengan penerbitan bon. Penerapan teknologi blockchain dapat menguntungkan pasaran bon secara keseluruhan dengan meningkatkan keterlihatan data, mengurangkan risiko rakan niaga, dan meningkatkan kecekapan operasi.

Semasa membeli dan menjual bon, pembeli dapat dengan serta-merta mengesahkan bahawa penjual memiliki bon dengan melihat blockchain. Ini juga dengan serta-merta menghilangkan keperluan untuk mempunyai perantara kerana bon itu hidup di lejar yang tidak boleh dipercayai dan tidak berubah.

Blockchain juga memudahkan proses penerbitan bon dengan terma dan syarat termasuk jumlah pokok, kadar kupon, dan tarikh matang, dimasukkan ke dalam kod. Hasilnya, proses pembayaran dapat dilakukan secara automatik: penerbit dapat mengagihkan pembayaran faedah secara langsung ke alamat dompet pemegang bon. 

Dengan teknologi baru, penerbit sekuriti mempunyai kemungkinan untuk mewakili aset kewangan sebutir yang diperlukan. Oleh kerana pengesahan, urus niaga dan penyelesaian dilakukan pada lekapan blockchain, tidak ada kerumitan atau dokumen tambahan yang harus dilalui, dibandingkan dengan kaedah sekuritisasi dan pengedaran aset tradisional.

Ini adalah teknologi kelebihan yang sangat besar dan pengarah umum PDMO Patricia Mongkhonvanit, menyedari bahawa ini juga akan membuka peluang baru bagi semua orang untuk membeli bon kerajaan:

“Ini akan membolehkan lebih banyak orang di peringkat akar umbi membeli bon simpanan kerajaan,”

Thailand Meneruskan Maju dengan Sekuritisasi Digital

Bon simpanan kerajaan akan tersedia untuk dibeli melalui platform blockchain Krung Thai Bank (KTB), yang dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan dan pengedaran akan dilakukan melalui e-wallet. Walaupun ini adalah cara yang sangat baru untuk menjalankan penerbitan bon kerajaan, itu bukan pengalaman yang tidak asing bagi banyak pihak.

Sekiranya partition bon terkecil adalah 1 baht, had pemerolehan minimum ditetapkan pada 100 bon setiap pembeli, dengan pelaburan dibatasi pada 500,000 baht – menurut PDMO.

Pelancaran awal akan dilakukan melalui saluran digital, tetapi PDMO juga merancang untuk memperluas saluran agihan bon simpanan ke cawangan bank, ATM dan perbankan bergerak.

Untuk mengukur minat masyarakat dan menyebarkan mesej, pemerintah sebelumnya telah membiarkan orang-orang berlangganan melalui e-dompet berasaskan blockchain. Penawaran bon simpanan 200 juta baht adalah ujian awal dan mereka yang berminat untuk mengambil bahagian mesti mempunyai akaun di KTB dan membuat permohonan melalui e-wallet bank.

PDMO Thailand baru-baru ini menutup penjualan bon simpanan bernilai 50 bilion baht, yang merupakan sebahagian daripada rancangan 1 trilion-baht kerajaan untuk mengurangkan kerosakan ekonomi berikutan wabak COVID-19.

Meningkatnya minat pemerintah Thailand untuk mencari kaedah yang lebih cekap untuk menerbitkan bon adalah pengesahan lebih lanjut bahawa peranan teknologi blockchain untuk pensekuritian aset digital semakin luas. Sekiranya penerbitan percubaan di blockchain dilihat sebagai kejayaan, ada peluang untuk melihat lebih banyak bon kerajaan diedarkan dengan cara ini.

Thailand juga menjadi salah satu negara yang ingin maju dengan eksperimen mereka terhadap sekuriti kewangan. Sebagai contoh, pada tahun 2019 Thailand Bond Market Association mengumumkan akan mengadopsi blockchain untuk pendaftaran bon. Toyota Leasing tempatan di negara ini telah menerbitkan bon blockchain. Selain itu, bursa saham juga mempunyai rancangan untuk melancarkan platform aset digital berasaskan blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me