Penipuan Bitcoin: Sejarah Penangkapan, Pencurian dan Keluar Bitcoin

Contents

Penipuan Bitcoin Sejak Permulaan: Hack Terbesar Crypto, Garis Masa Sejarah dan Panduan Keselamatan Pengguna

Bitcoin, dalam semua kegemilangannya sejak satu dekad terakhir sejak penubuhannya pada Januari 2009, masih mempunyai banyak bendera merah dan lubang hitam untuk diatasi seperti penipuan palsu dan peretasan berbahaya, serta penyelesaian penjagaan pintar.

Panduan penipuan bitcoin ini dirumuskan menjadi tiga bahagian utama untuk pengekstrakan dan penggunaan yang mudah:

 1. cara yang paling popular penipu, penggodam dan pelaku jahat mencuri bitcoin (kesedaran)
 2. garis masa sejarah semua penipuan crypto dan peretasan bitcoin (pengetahuan)
 3. kaedah terbaik untuk melindungi cryptoasset anda dan cara mengelakkan penipuan bitcoin (pendidikan)

Titik rujukan yang berfaedah ini untuk meningkatkan kesedaran, memberi pengetahuan dan menyebarkan pendidikan akan memberi manfaat kepada semua pelabur, peniaga dan akhirnya pengguna bitcoin yang ingin belajar bagaimana melindungi dan melindungi keselamatan cryptocurrency anda dengan betul dari para penipu dan pelaku kejahatan dalam industri.

Yang benar adalah penjenayah siber yang berpusat di kripto ini telah menipu bitcoin bernilai berbilion dolar dengan menggunakan taktik dan gimik promosi yang sangat mahir untuk memikat pengguna yang tidak terikat dalam peluang pelaburan yang tidak masuk akal, pertukaran palsu dan penyedia dompet dan pelbagai kaedah lain yang digariskan di bawah.

Kami akan mengkaji bagaimana strategi penipuan cryptocurrency biasa berfungsi seperti; pautan e-mel yang mencurigakan untuk data peribadi pancingan data, muat turun cerdik yang memasang perisian hasad dan keylogger, penggodam yang menyamar sebagai selebriti, pemilik dan pengendali pertukaran kontroversial, pemberian hadiah kripto percuma, permintaan pemerasan eksploitasi ransomware, pertukaran SIM telefon pintar, pam dan pembuangan yang terperangkap, penipuan keluar ICO, skim piramid pemasaran rangkaian pelbagai peringkat, kerosakan pasar gelap yang kejam, peluang perniagaan percubaan percuma, ladang perlombongan awan palsu, pengganda matriks percuma dan pengganda pendapatan dijamin / pulangan keuntungan pelaburan. Malangnya, semua taktik penipuan bitcoin ini ada dan sukar untuk diabaikan kerana ia harus dianggap sebagai ancaman dan risiko segera terhadap mata pencarian anda pada tahun 2019 dan seterusnya.

Malah penipuan bitcoin mula muncul di rangkaian media sosial yang popular seperti Instagram, Youtube dan Facebook yang semuanya menjadi mangsa menarik individu yang tidak curiga berdasarkan penyediaan kepura-puraan palsu dan memanfaatkan kepercayaan dan kecuaian orang (setelah membaca ini tidak lagi!).

Tidak mudah untuk mendapatkan semula dana bitcoin yang ditipu atau membodohi diri sendiri jadi anda mesti menggunakan pendekatan mata elang dan menerapkan kecenderungan seperti helang di semua gelombang udara dalam talian dengan usaha wajar yang mencukupi.

Oleh kerana agensi penguatkuasaan undang-undang terus mengikuti pembelajaran sektor cryptocurrency yang baru muncul dan era kewangan yang tidak berpusat pada blockchain, pilihan penjagaan pintar baru akan terus muncul, tetapi dalam jangka pendek, adalah kepentingan semua orang untuk mempelajari helah perdagangan dan menyimpan bitcoin anda dengan bijak.

Walaupun sebahagian besar terpaku pada perjalanan rollercoaster berapa harga bitcoin, mengabaikan sejarah penipuan dan peretasan bitcoin masa lalu tidak optimum kerana terdapat banyak pelajaran dan keluk pembelajaran yang perlu ditanggung jika ada pengguna cryptoasset yang ingin benar-benar ‘menjadi milik anda bank sendiri dan elakkan ditipu oleh penipu.

Sejujurnya, ada sebilangan alasan atau keadaan yang sangat terhad di mana kunci peribadi anda harus diungkapkan kepada sesiapa sahaja, walaupun menghantar pembayaran atau berniaga dengannya.

Sekarang setelah anda mempunyai pandangan mata kaki 10.000 tentang apa yang harus diperhatikan sebagai permulaan, mari masuk dan tinjau semua kaedah penipuan bitcoin, sejarah dan petua keselamatan yang diperlukan untuk mengoptimumkan masa depan bitcoin anda.

Sejuta Cara Kehilangan Bitcoin Anda, Inilah 15 Teratas

5 Cryptocurrency Hacks Teratas pada 2018, Cryptocurrency Hacks, Cryptocurrency Hacks pada 2018, 5 Cryptocurrency Teratas, 5 Top Cryptocurrency Teratas

Sebelum senarai 15 cara teratas penipu bitcoin cuba mencuri dana kripto anda, kami tahu kadangkala terasa seperti setiap hari membawa skandal peretasan atau penipuan berkaitan bitcoin baru (dan dalam beberapa cara yang tidak salah). Tetapi jauh dari wang yang tidak selamat, liar, cryptocurrency pada amnya menjadi lebih selamat dan lebih terkawal setiap hari.

Walau bagaimanapun, sangat penting bagi orang ramai untuk menyedari bukan hanya tentang keuntungan Bitcoin dan kripto secara keseluruhan, tetapi risiko yang sangat nyata berkaitan dengan memasukkan wang anda ke dalamnya. Artikel ini bertujuan untuk menyoroti pelbagai penipuan, penipuan dan penipuan dalam dunia pembiayaan digital. Garis masa penggodaman dan penipuan bitcoin akan berfungsi sebagai panduan yang sentiasa dikemas kini bagi sesiapa sahaja yang melabur dalam mata wang kripto atau mempertimbangkan langkah tersebut pada masa akan datang. Pada akhirnya, anda harus mempunyai pengetahuan yang diperlukan untuk mengenal pasti risiko keselamatan yang berpotensi, memilih langkah perlindungan yang selamat untuk keperluan anda dan penilaian risiko peribadi, dan dimaklumkan mengenai bahaya terbaru di dalam pasaran.

51% Serangan Terhadap Blockchain

Memahami serangan 51% adalah paling mudah ketika berfikir dari segi stok. Sekiranya seseorang, atau syarikat, membeli 51% daripada stok tertentu, mereka pada dasarnya mengekalkan keputusan pengendalian di dewan syarikat. Sekarang Blockchain begitu selamat sehingga meretas rantai itu sendiri hampir mustahil. Tetapi, jika seseorang atau sekumpulan orang memperoleh alat yang diperlukan (banyak GPU) untuk menggunakan 51% dari “kadar hash,” atau daya perlombongan, dalam rantai mereka pada dasarnya mengekalkan kawalan terhadap maklumat di blok rantai maju sehingga majoriti mereka hilang. Bagi anda yang tidak tahu, hash rate adalah kekuatan pemprosesan Blockchain yang digunakan untuk memproses dan mengesahkan maklumat di setiap pautan. Menyumbangkan kekuatan perlombongan ini untuk mengesahkan dan memproses maklumat menghasilkan lebih banyak duit syiling dan merupakan perkara yang menjadikannya mustahil untuk digodam secara langsung – kerana setiap pautan boleh mempunyai pengguna yang berbeza yang bertanggungjawab terhadap maklumat tersebut dan bergantung pada maklumat yang telah disahkan di sekitarnya.

Seseorang atau kumpulan dengan kawalan 51% dapat menulis semula maklumat dalam pautan untuk mencuri wang dengan menghabiskan dua kali ganda duit syiling yang sama, fikirkan jika anda membeli gula-gula bar dengan satu dolar dan kemudian menggunakan dolar yang sama untuk membeli air juga, membuat sebelumnya pembayaran hilang tetapi mengekalkan faedahnya. Bitcoin adalah unik kerana sekarang begitu besar sehingga mustahil bagi mana-mana kumpulan untuk mendapatkan banyak kawalan ke atasnya. Ini adalah risiko yang jauh lebih besar dengan cryptocurrency yang lebih kecil.

Hacks Pengalihan DNS dan Laman Web

Jenis penggodaman ini menghasilkan penipuan yang lebih canggih. Peretasan DNS mengawal maklumat pelayan laman web kemudian menjadikannya mengarahkan pengguna ke laman web mereka yang hampir sama atau dompet yang hampir sama. Pada ketika ini, anda tidak sengaja tertipu memasukkan maklumat masuk orang untuk dilihat oleh penggodam, atau langsung menghantar dana ke dompet palsu untuk mereka. Pada masa pasukan di sebalik laman web ICO atau pertukaran tertentu telah menyedari apa yang sedang berlaku, penggodam sudah dapat mengumpulkan sejumlah besar dana.

Pertukaran Palsu

Pertukaran palsu paling mudah dicapai melalui carian mudah seperti “pertukaran bitcoin.” Salah satu hasilnya di halaman pencarian sebenarnya adalah untuk laman web pertukaran palsu yang telah dibentuk dengan harapan orang akan memasukkan dana mereka ke alamat untuk tujuan pertukaran dengan pengguna lain. Ini boleh mengakibatkan semacam penipuan keluar di mana anda segera menyedari masalah ketika anda tidak melihat dana anda dan tidak dapat mengaksesnya atau pencipta laman web palsu hilang dengan pembiayaan di kemudian hari.

Skim Ponzi

Skim Ponzi atau skema piramid telah lama wujud, crypto baru saja memberikannya wajah baru untuk menipu orang yang mudah terpengaruh ke dalam skema cepat kaya. Ada yang jelas kerana mereka menjanjikan pulangan yang tinggi dan menjadikannya lebih mudah daripada yang mungkin berlaku tetapi yang lain lebih jahat, menunjukkan diri mereka sebagai peluang perniagaan yang lebih sah atau menggunakan pengaruh untuk meyakinkan anda bahawa mereka patut mengambil bahagian. Mereka juga boleh menyelami dunia perlombongan bitcoin, jalan yang sangat baru untuk menipu orang. Anda membayar dengan bitcoin ke laman web untuk kadar hash perlombongan crypto, hanya anda yang menjana wang semata-mata dari merujuk orang baru ke skema itu sendiri dan bukannya dari perlombongan. Seperti semua skema piramid, mereka akhirnya runtuh. Ini juga boleh berakhir dengan penipuan keluar.

Projek Crypto Palsu dan ICO

Sama seperti pertukaran palsu, projek palsu diciptakan untuk memikat orang untuk memasukkan wang tunai mereka sebagai pertukaran dengan duit syiling atau token yang mereka tidak pernah berhasrat untuk berkembang dan yang tidak mengekalkan nilai. ICO secara khusus juga merupakan projek yang agak rata, disokong oleh syarikat flat yang akhirnya dipalsukan sepenuhnya. Pencipta ada di sana semata-mata untuk mendapatkan wang anda dan mungkin atau mungkin tidak berusaha meyakinkan anda tentang kesahihannya. Penipuan ini juga dapat dilakukan seiring dengan skema Ponzi.

Klon Tapak Dan Serangan Pancing

Terdapat trend palsu dalam senarai ini dan bagaimana memalsukan sesuatu kadangkala dapat disesuaikan untuk mencapai tujuan yang sama. Penggodam dapat membuat klon laman web, pada dasarnya menggantikan perkara sebenar. Klon ini kemudian ditujukan kepada kumpulan di media sosial atau dihantar melalui e-mel kepada orang yang sudah menjadi sebahagian daripada laman web sebenar, maka istilah phishing. Ini hanya cara lain bagi penggodam untuk menipu seseorang untuk melepaskan maklumat peribadi yang memberi mereka akses ke dana anda.

Penipuan Palsu Palsu

Garpu keras dalam blockchain sedikit dan jauh kerana biasanya hasil daripada kesilapan dan / atau perbezaan pendapat yang mengakibatkan duit syiling tiba-tiba mengambil dua jalan yang berbeza, menyebabkan orang memilih pihak seperti dalam hal BTC dan BTH atau ETH dan dll. Garpu keras ini boleh menimbulkan kekeliruan dengan pengguna yang ingin menuntut versi baru mata wang digital- dan di sinilah diketahui bahawa penggodam mengambil kesempatan. Mereka mendakwa pengguna dapat mengambil duit syiling bercabang mereka di bawah arahan palsu secara dalam talian, yang memerlukan pengguna memuat naik kunci peribadi ke alamat berniat jahat supaya duit syiling mereka dapat dikeringkan.

Perisian hasad

Perisian hasad bukan satu konsep baru tetapi ia adalah satu ancaman utama yang mengancam kecurian cryptocurrency individu, dan semakin canggih. Mereka dirancang untuk duduk di dalam peranti anda sehingga ada yang menandakan apa yang dirancang untuk dicari. Pada masa ini, ada satu di pasaran yang disebut Cryptocurrency Clipboard Hijackers yang duduk di komputer anda menunggu anda menyalin dan menampal laman web crypto. Ini membolehkan perisian hasad tahu untuk mengaktifkan dan menggantikan alamat itu dengan alamat jahat yang dirancang untuk mencuri kunci peribadi anda sebaik sahaja anda memasukkannya. Terdapat juga aplikasi yang boleh anda muat turun ke telefon anda yang mempunyai perisian hasad yang dirancang untuk mengimbas telefon anda untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan crypto seperti aplikasi crypto atau penggunaan kunci peribadi dan mencuri maklumat tersebut.

Dompet Digital

Bitcoin dan dompet digital lain adalah perisian dan tidak ada perisian yang sempurna. Terdapat penggodam yang akan menghabiskan walau banyak masa yang diperlukan untuk menyusun perisian tertentu untuk mengetahui kelemahannya dalam kod, kemudian mengeksploitasi mereka untuk mencuri seberapa banyak yang mereka dapat dari dompet pengguna dan kadang-kadang bahkan menukar dompet. Yang terakhir ini boleh menjadi sangat buruk jika pertukaran membuat pilihan yang buruk untuk menyimpan semua atau sebahagian besar dana yang mereka kumpulkan di “dompet panas,” dompet yang ada di peranti yang menghubungkan ke internet. Untuk menambah kekeliruan, terdapat juga program dompet mata wang digital yang dirancang khusus untuk mencuri dana anda. Anda memuat turunnya, memikirkan bahawa ia akan menjadi tempat yang selamat untuk menyimpan duit syiling dan token anda, hanya dengan membiarkan perisian itu mengalir ke alamat dompet lain.

Penipuan Pasukan Sokongan Palsu

Terdapat penipu yang mengiklankan diri mereka sebagai sokongan pertukaran atau bantuan untuk masalah yang berkaitan dengan pertukaran yang semudah pencarian google, ketika pengguna mungkin meminta bantuan Google dan berlaku pada pautan yang mengarahkan mereka ke bantuan palsu. Kejadian ini lebih biasa berlaku untuk pertukaran yang mempunyai kakitangan yang terhad dengan pengguna yang kecewa dan tidak mendapat pertolongan yang cukup pantas. Hasilnya ialah bercakap dengan seseorang melalui sembang langsung atau mikrofon yang mengaku sebagai pertolongan yang anda cari, hanya untuk mereka mencuri maklumat anda.

Penipuan Pump and Dump

Pengguna telah mengetahui cara membuat skema mereka sendiri, di mana sekumpulan pedagang kripto memutuskan untuk bergabung bersama di platform, membeli banyak kripto tertentu, kemudian membuat kripto di komuniti. Ini menyebabkan harga meningkat dan banyak orang membeli, pada ketika itu mereka menjual apa yang mereka beli dan menuai hasil usaha mereka.

Hacks Wi-Fi Awam

Sekiranya itu belum menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian anda, anda tidak boleh menggunakan Wi-Fi awam untuk mengakses maklumat peribadi anda. Ini bukan sahaja membuat anda diserang tetapi kadang-kadang penggodam mungkin menggantikan rangkaian lain yang kelihatan seperti yang anda cuba sambungkan dan menggunakannya untuk mencuri maklumat anda dengan mudah.

SIM Jacking dan Cryptojacking

Terdapat jenis pencurian baru yang disebut SIM jacking. Ini berlaku ketika penggodam menggunakan nombor telefon anda untuk meyakinkan syarikat telefon untuk menghantar kad SIM baru di bawah nombor anda dan pada dasarnya mencuri identiti telefon anda dalam proses yang dapat memberi seseorang akses ke semua yang berkaitan dengan SIM anda, termasuk semua akaun anda . Seperti yang dipercayai, ini berlaku dan sering dilakukan dengan mendakwa telefon dicuri dan maklumat dipindahkan ke sim baru dan telefon baru. Penyambungan SIM pada dasarnya adalah kesalahan yang dilakukan oleh pasukan sokongan syarikat telefon bimbit anda.

Penipuan Media Sosial

Hebatnya, orang masih jatuh cinta pada penipuan. Mereka bermula melalui e-mel tetapi sejak itu menyesuaikan diri dengan media sosial. Profil palsu dibuat yang mengeluarkan iklan media sosial yang mendakwa kepada orang bahawa mereka mempunyai hadiah berkaitan dengan cryptocurrency, dengan harapan jika anda mengikuti langkah mereka bahawa anda akan mengirimi mereka wang atau melepaskan maklumat peribadi anda sehingga mereka dapat mencurinya. Kadang kala, mereka malah akan menggodam akaun sebenar dan menyiarkan pautan palsu ke akaun nyata untuk memberikan lebih banyak kesahihan.

Penipuan Cloud Mining

Selalunya berkaitan dengan skema Ponzi, penambangan awan telah lama selesai melalui perlombongan bitcoin di bawah bahagian tersebut. Pada dasarnya, ketika penipu menjanjikan keuntungan untuk pembayaran atau pembayaran bulanan yang memberi anda kadar beli hingga hash yang digunakan dalam perlombongan. Kenyataannya ialah anda tidak akan pernah melihat wang itu lagi dan orang lain yang anda bawa ke piramid sebelum akhirnya runtuh.

Senarai Semua Penipuan Bitcoin dan Crypto Hacks Sejak Bermula BTC

Adakah memerlukan lebih banyak penjelasan daripada itu? Senarai rasmi dan tidak rasmi dari beberapa peretasan dan kerugian dana terbesar, paling unik, dan / atau yang pertama dalam sejarah bitcoin / cryptocurrency.

Sejarah Penipuan Bitcoin dan Garis Masa Crypto Hacks Dari 2011 hingga 2019

Allinvain Bitcointalk Hack dari Perisian Windows yang Berkompromi oleh Pengguna

Tarikh: 13 Jun 2011

Jumlah Dicuri: $ 502,750 USD / 25,000 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

Peretasan pengguna Allinvain Bitcointalk adalah (dugaan) pencurian bitcoin pertama, yang berlaku pada 13 Jun 2011. Seorang pengguna Bitcointalk dengan komputer Windows yang terganggu mempunyai 25,000 BTC, atau lebih kurang. $ 500,000, dicuri daripadanya. Ia juga merupakan pencurian bitcoin individu terbesar pada masa awal mata wang digital, dengan harga Bitcoin masih banyak. Tidak perlu dikatakan, ia akan bernilai lebih banyak hari ini.

Mt. Pencurian Gox Menggunakan Komputer yang Ditolak oleh Juruaudit

Tarikh: 19 Jun 2011

Jumlah Dicuri: $ 35,540 USD / 2,000 BTC

Jenis: Peretasan Harga Pihak Ketiga yang Rentan / Penipuan Harga yang Ditipu

Pada 19 Jun 2011, Mt. Gox mengalami pelanggaran keselamatan yang besar. Penggodam itu didakwa menggunakan bukti kelayakan dari komputer juruaudit untuk mencuri duit syiling dari bursa tersebut, dengan menjual palsu bitcoin ke akaunnya sendiri yang secara tidak sengaja menurunkan harganya ke $ 0,01 per bitcoin. Mt. Gox pada asalnya membawa juruaudit untuk mengesahkan bahawa mereka mempunyai simpanan bitcoin dan tunai yang mencukupi untuk menutup pegangan mereka. Dianggarkan bahawa penggodam dapat memperoleh dengan 2.000 bitcoin, dengan 650 BTC yang lain hilang dari mereka yang membeli duit syiling pada harga yang kempis sebelum pelanggaran keselamatan disedari. Tiada satu pun bitcoin yang pernah ditemui dan kejadian itu dikenali sebagai pelanggaran penggodaman kripto pertama, yang bertanggungjawab atas kerugian sekitar $ 35k.

Fail Bitomart Exchange Wallet.dat Dihapus

Tarikh: 1 Ogos 2011

Amaun Dicuri: $ 223,890 USD / 17,000 BTC

Jenis: Kemas kini Dana Glitch / Dihapus

Bitomart Exchange melakukan kemas kini pada 1 Ogos 2011 yang mengakibatkan salah satu kesalahan termahal dalam sejarah crypto. Kemas kini menggunakan AWS Elastic Cloud ketika pelayan fail wallet.dat dihapus secara tidak sengaja, dengan dana hilang sepenuhnya dalam satu malam. Lebih dari $ 220,000 dana pengguna yang hilang tidak dapat dipulihkan dan Bitomart menjual hutangnya kepada Mt. Gox lewat bulan itu.

Peretasan Pertukaran MyBitcoin

Tarikh: 8 Ogos 2011

Jumlah Dicuri: $ 1.2 juta USD / 154.406 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

MyBitcoin dikenali sebagai platform dompet yang mesra pengguna yang melayani pemula crypto yang berminat dengan Bitcoin. Malangnya, MyBitcoin mengalami salah satu serangan terburuk dalam sejarah bitcoin awal, kehilangan 154,406 BTC kerana hack. Host Bitcoin Show Bruce Wagner adalah salah satu keperibadian crypto terkenal yang kehilangan sebahagian daripada lebih dari $ 1 juta.

Peretasan Hot Wallet Bitcoinica

Tarikh: 6 Mei 2012

Amaun Dicuri: $ 93,481.92 USD / 18,548 BTC

Jenis: Kemungkinan Mencuri Pencurian / Kecurian Keluar dari Penipuan

Bitcoinica mengumumkan bahawa dompet panas mereka telah diretas pada 6 Mei 2012. Pertukaran memberitahu pengguna bahawa mereka telah “menemui transaksi bitcoin yang mencurigakan yang sepertinya tidak dimulakan oleh salah seorang pemilik syarikat.” Walau bagaimanapun, peretasan dompet panas pada mulanya disyaki mempunyai kaitan dengan pemilik Bitcoinica A. Vinnik, menyebabkan ada yang mengesyaki bahawa ia sebenarnya penipuan keluar yang menyamar sebagai peretasan. Hampir $ 100k dicuri.

Skim Ponzi Simpanan dan Amanah Bitcoin

Tarikh: 2 Julai 2012

Jumlah Dicuri: $ 1.002 juta USD / 150,000 BTC

Jenis: Skim Piramid / Penipuan Keluar

Skim Bitcoin Savings and Trust Ponzi adalah skim piramid pertama atau skema Ponzi di dunia bitcoin. Beroperasi seperti program pelaburan hasil tinggi biasa (HYIP), ia menjanjikan pulangan besar kepada pengguna kerana melabur sejumlah kecil hari ini. Penipuan itu dijalankan oleh pirateat40, yang menggambarkan peluang pelaburan sebagai “dana lindung nilai maya”. Pada 2 Julai 2012, dana lindung nilai maya tiba-tiba ditutup, hilang dengan 150,000 BTC yang disyaki (lebih dari $ 1 juta). Jumlah dana yang hilang tidak pernah dapat disahkan.

Penggodaman Pertukaran Bitfloor

Tarikh: 4 September 2012

Amaun Dicuri: $ 247,200 USD / 24,000 BTC

Jenis: Hack Sandaran Kunci Dompet Tidak Terenkripsi

Bitfloor, pertukaran cryptocurrency awal, mengumumkan bahawa ia telah diretas pada 4 September 2012, menyebabkan kerugian lebih dari $ 240,000 atau 24,000 BTC. Penyerang itu didakwa “memperoleh akses ke sandaran kunci dompet yang tidak disulitkan”, walaupun Bitfloor mendakwa kunci sebenarnya disimpan di kawasan yang dienkripsi.

Hack Trojan Wallet

Tarikh: 16 November 2012

Jumlah Dicuri: $ 39,548 USD / 3,457 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

Pada tahun 2012, kesedaran bahawa penggodam dapat membina perisian untuk mencuri mata wang digital pertama kali difahami dan dengan itu, penggodam dompet Trojan 2012 dan salah satu kejadian pertama yang dirakam dari Trojan PC biasa yang menyebabkan kehilangan bitcoin. Virus Trojan secara tidak sengaja dipasang pada PC pengguna dan mula mencari kunci peribadi dan fail wallet.dat, mencurinya sedapat mungkin. Seorang pengguna di forum Bitcointalk melaporkan bahawa dia kehilangan 2600 BTC semasa serangan itu. Sebanyak 3.457 BTC telah dihantar ke alamat dompet bitcoin tanpa nama, berjumlah kerugian hampir $ 40,000.

Penggodaman Pertukaran Vircurex

Tarikh: 11 Januari 2013

Jumlah Dicuri: Jumlah $ 50 juta USD, $ 23,490.60 USD dalam bitcoin / 1,666 BTC

Jenis: Peretasan / Pencurian Misteri

Vircurex adalah pertukaran bitcoin awal yang popular dan pada bulan Januari 2013, bursa menunjukkan bahawa ia telah diretas. “Kami sedih perlu mengumumkan bahawa dompet kami telah disusupi,” Vircurex pada 11 Januari 2013. Peretas menyasarkan simpanan tunai bursa besar, dan Vircurex dilaporkan kehilangan $ 50 juta semasa serangan bersama dengan 1,666 BTC (bernilai sekitar $ 23k). Pertukaran yang sama ini juga mengalami dua peretasan lain pada tahun 2013 tetapi tidak dinyatakan secara rasmi kepada pelanggan bursa sehingga tahun 2014. Banyak pengguna telah mengeluarkan dana mereka setelah penggodaman pertama.

BitMarket.eu Keluar Penipuan

Tarikh: 14 Februari 2013

Jumlah Dicuri: $ 477,377.67 USD / 18,787 BTC

Jenis: Penipuan Palsu / Keluar

BitMarket.eu adalah pertukaran bitcoin Poland yang terkenal yang beroperasi selama dua tahun sebelum kehilangan semua dana dalam insiden peretasan yang diisytiharkan sendiri. Kemudian terungkap bahawa para pengasas telah menetapkan dana lindung nilai bitcoin melalui Bitcoinica dan sebenarnya telah melakukan penipuan keluar ketika Bitcoinica diretas pada bulan Mei 2012. Kebangkrutan BitMarket tidak didedahkan sehingga 14 Februari 2013, dengan duit syiling yang dicuri bernilai lebih $ 470k pada hari itu.

Peretasan Kolam Perlombongan BTCGuild

Tarikh: 10 Mac 2013

Jumlah Dicuri: $ 60,982.02 USD / 1,254 BTC

Jenis: Kesalahan / Kecurian

BTCGuild meningkatkan pelanggannya 10 Mac 2013, dalam proses yang sepatutnya menjadi proses yang lancar. Walaupun blockchain sedang diindeks semula semasa peningkatan, kumpulan perlombongan membayar BTC untuk kesukaran-1 saham. Sebanyak 16 pengguna kolam mengosongkan dompet panas mereka setelah kesalahan itu, menyebabkan kerugian 1,254 BTC, bernilai lebih dari $ 60,000 pada masa itu.

Hanya Kehilangan Dadu

Tarikh: 15 Julai 2013

Jumlah Dicuri: $ 125,463 USD / 1,300 BTC

Tarikh: Kehilangan Dana / Kesalahan

Just Dice adalah salah satu platform perjudian yang paling popular ketika pada 15 Julai 2013, mereka mengumumkan bahawa ia telah kehilangan lebih dari 1.300 BTC dalam apa yang sekarang dianggap sebagai salah satu kesalahan paling bodoh. Seorang pengguna meminta untuk menarik 1.300 BTCnya dalam kemenangan perjudian dari laman web ini tetapi tidak ada 1.300 BTC di dompet panas mereka. Biasanya, ini bermaksud pentadbir menarik balik jumlah dari dompet sejuk tetapi langkah itu tidak dihiraukan. Ini mengakibatkan pemain menghabiskan baki palsu di platform dan akhirnya kehilangannya. Kesalahan itu mengakibatkan kerugian lebih dari 125k bagi syarikat.

Penipuan Keluar Pertukaran GBL

Tarikh: 26 Oktober 2013

Jumlah Dicuri: $ 1.929 juta, $ 11.970.880 pada puncak / 9.640 BTC

Jenis: Penipuan Pencurian / Keluar

GBL Exchange adalah pertukaran bitcoin awal yang popular di China yang akhirnya menjadi penipuan. Pada 28 Oktober 2007, para pengasas tiba-tiba menghentikan operasi tersebut, hilang dengan semua dana pengguna. Penggodam memilih masa yang sesuai untuk penggodaman, kerana harga bitcoin mencapai $ 1,242 sebulan kemudian, meroket syiling mereka bernilai dari hampir $ 2 juta hingga hampir $ 12 juta.

Hack Perkhidmatan Pembayaran BIPS

Tarikh: 15 November 2013

Jumlah Dicuri: $ 559,038.55 USD, $ 1,608,390 USD pada puncak / 1,295 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

BIPS platform pembayaran kripto telah diretas pada 15 November 2013, sebagai sebahagian daripada serangan DDoS besar-besaran. Platform itu mengumumkan peretasan pada 19 November, dengan mendakwa bahawa lebih dari $ 1 juta telah dicuri “walaupun terdapat beberapa lapisan perlindungan.” Peretas menyasarkan banyak kelemahan dalam sistem, akhirnya membolehkan mereka mendapatkan akses ke beberapa dompet pengguna. Harga bitcoin pada hari hack menjadikan kerugian awal mereka sekitar $ 560k, tetapi dengan puncak tahun ini dua minggu kerugian mereka menjadi $ 1.6 juta.

Peretasan Dompet Dingin Picostocks

Tarikh: 29 November 2013

Jumlah Dicuri: $ 6,652 juta USD / 5,875 BTC

Jenis: Peretasan / Pencurian Orang Dalam yang Disyaki

Picostocks mengalami peretasan misteri pada bulan November 2013, yang menyebabkan kehilangan bitcoin bernilai sekitar $ 6 juta. Stok gambar mendakwa bahawa tidak ada tanda-tanda pencerobohan ke dalam sistem mereka, dan kedua-dua dompet mereka berada di komputer yang berlainan. “Kami mengesyaki bahawa [dompet] ini telah disalin oleh orang-orang yang mempunyai akses ke sistem pada masa lalu dan mendekripsi,” mengumumkan Picostocks di Reddit.

Mt. Gox Menghentikan Dagangan Selepas Peretasan Terbesar Dalam Sejarah Crypto

Tarikh: 7 Februari 2014

Jumlah Dicuri: $ 466.59 juta USD / 650,000 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

The Mt. Peretasan Gox adalah satu kehilangan BTC terbesar dan penggodaman terbesar hingga ke tahap ini. Kira-kira 650,000 BTC dicuri dari pertukaran dompet dalam beberapa peretasan sepanjang 2013, perlahan-lahan menguras dana mereka. Apabila Mt. Gox akhirnya memeriksa dompet sejuk pada tahun 2014, mereka mendapati pertukaran mereka benar-benar bangkrut. Pada 7 Februari 2014, Mt. Gox mengumumkan bahawa ia menghentikan semua penarikan BTC dari bursa, dan mendakwa terdapat “bug kelenturan transaksi dalam perisian bitcoin teras.” Pengguna menjadi curiga apabila pengeluaran tetap dihentikan selama dua minggu, walaupun perdagangan di bursa terus berlanjut dan harga turun “05 lebih rendah daripada tempat lain sebagai hasilnya. Pada 24 Februari 2014, Mt. Gox mengumumkan bahawa ia menangguhkan semua aktiviti perdagangan dan pergi ke luar talian sepenuhnya dan kekal. Akhirnya, “rancangan strategi krisis” bocor itu bocor, menunjukkan bahawa Mt. Gox benar-benar tidak larut dan kehilangan 744,408 BTC dana pelanggan. 100,000 BTC berjaya dipulihkan tetapi kerosakan telah dilakukan dan kesnya masih di mahkamah di Jepun.

Peretasan Hot Wallet Flexcoin

Tarikh: 3 Mac 2014

Jumlah Dicuri: $ 595,365.12 USD / 896 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

Dompet panas Flexcoin diretas pada tahun 2014, menyebabkan platform dompet crypto yang berpangkalan di Kanada ditutup sepenuhnya. Flexcoin telah menjuluki dirinya sebagai “bank bitcoin pertama” tetapi dengan cepat kehilangan sebahagian besar dana pelanggan seminggu setelah meyakinkan pengguna bahawa mereka tidak pernah menyimpan duit syiling dengan Mt. Gox semasa penggodaman mereka. Sebilangan pelanggan bernasib baik kerana wang mereka dikembalikan kepada mereka dari dompet sejuk syarikat yang tidak disentuh. Secara keseluruhan, Flexcoin kehilangan hampir 900 BTC pengguna yang bernilai hampir $ 600k pada masa itu.

Hack Pertukaran Cryptsy

Tarikh: Julai 2014

Jumlah Dicuri: $ 9 juta USD / 13,000 BTC

Jenis: Peretasan / Pencurian Misteri

Cryptsy adalah peretasan kedua terbesar pada tahun 2014, selepas Mt. Gox, tetapi mereka enggan melepaskan butiran lebih lanjut mengenai peretasan itu sendiri hingga tahun 2016. Cryptsy mendakwa peretasan itu dikesan kepada pembangun altcoin bernama Lucky7Coin, yang dapat memanfaatkan kelemahan dalam pelayan Cryptsy untuk mencuri sejumlah besar dana pengguna. Berdasarkan nilai BTC yang tinggi dan rendah pada bulan Julai 2014, kerana kami tidak mempunyai tarikh yang tepat, adalah selamat untuk mengandaikan bahawa pertukaran kehilangan kira-kira $ 9 juta.

Penipuan Keluar Pertukaran Mintpal

Tarikh: 8 Oktober 2014

Jumlah Dicuri: $ 1,32 juta USD / 3,894 BTC

Jenis: Penipuan Pencurian / Keluar

Pertukaran cryptocurrency yang disebut Mintpal menyelesaikan penipuan keluar yang berjaya pada tahun 2014, yang dipercayai dilakukan oleh eksekutif dan pengasas Moopay dan Moolah, Alex Green (juga dikenali sebagai Ryan kennedy) yang dilihat oleh masyarakat sebagai “rendang.” Alex Green / Ryan Kennedy melarikan diri dari kripto dengan hampir 3,900 BTC, bernilai kira-kira $ 1,3 juta pada masa itu. Sebagai catatan, Alex Green / Ryan Kennedy telah disabitkan dengan kesalahan merogol di UK pada tahun 2016 dan kini menjalani hukuman 11 tahun di sana. Tidak diketahui di mana dana itu berada sekarang.

Peretasan Hot Wallet Bitstamp

Tarikh: 4 Januari 2015

Jumlah Dicuri: $ 5.226 juta / 19,000 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

Pertukaran bitcoin yang popular Bitstamp digodam pada akhir 2014 / awal 2015, dengan Bitstamp mengumumkan penggodaman pada 4 Januari 2015. Bitstamp pada mulanya menangguhkan pengeluaran dan aktiviti perdagangan, menyebabkan beberapa pengguna percaya pertukaran itu menutup cara beberapa pertukaran lain terpaksa , tetapi ia mengembalikan aktiviti biasa seminggu kemudian. Walaupun tidak jelas apakah keduanya ada hubungannya, mereka telah menerima permintaan tebusan sebanyak 75 BTC tidak lama sebelum itu dengan Bitstamp mengatakan “kami tidak berunding dengan pengganas.” Pada hari mereka mengumumkan bahawa peretasan, BTC yang hilang bernilai lebih dari $ 5.2 juta.

Penipuan Keluar Pasar Evolusi

Tarikh: 18 Mac 2015

Jumlah Dicuri: $ 11.8 juta USD / 43.000 BTC

Jenis: Penipuan Pencurian / Keluar

Tanda-tanda masalah pertama muncul di Reddit ketika pengguna bernama NSWGreat menerbitkan sebuah pos yang disebut, “EVOLUTION EXIT SCAM” pada bulan Mac 2015, mengaku sebagai moderator untuk laman web ini dan menuduh para pentadbir “bersiap untuk keluar dari penipuan dengan semua dana. ” Pasar gelap Darknet yang hilang dari internet semalam bukanlah perkara baru dan Evolution Marketplace merupakan pasaran lain yang melakukan penipuan keluar, hilang dengan dana kripto bernilai lebih dari $ 11 juta dari pengguna. “Saya sangat menyesal, tetapi Verto dan Kimble telah mengusik kami semua,” jelas pengguna dalam catatan Reddit.

DAO Hack

Tarikh: 17 Jun 2016

Jumlah Dicuri: $ 76.6 juta USD / 3.6 juta ETH

Jenis: Dana Hack / Beku

Peretasan DAO adalah salah satu peretasan paling terkenal dalam sejarah komuniti kripto, mengubah lintasan mata wang digital kedua terbesar di dunia, Ethereum. DAO dilancarkan sebagai dana lindung nilai orang ramai, di mana pengguna akan membuat keputusan kolektif mengenai tempat pelaburan. Seorang penggodam kemudian mengeksploitasi kerentanan dalam kod tersebut dan secara tidak sengaja membekukan 3.6 juta ETH. Kemerosotan DAO akhirnya akan membawa kepada penciptaan ETH dan ETC, kerana kedua-dua pihak tidak setuju tentang bagaimana menangani peretasan (satu jalan Blockchain memilih untuk kembali ke masa dan bercabang, yang lain memilih untuk tetap berada di jalan yang sama). Pembekuan mengakibatkan kerugian sekurang-kurangnya $ 76 juta.

Pelanggaran Keselamatan Bitfinex

Tarikh: 2 Ogos 2016

Jumlah Dicuri: $ 71.24 Juta USD / 119.756 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

Pelanggaran keselamatan Bitfinex pada tahun 2016 menyebabkan salah satu peretasan terbesar dalam sejarah crypto dengan kerugian 119,756 BTC atau lebih kurang. $ 72 juta. Bursa menghentikan sementara perdagangan, deposit, dan pengeluaran dan pada 4 Ogos, mengesahkan bahawa ia telah dirompak sambil memberitahu Reuters jumlah yang hilang dari akaun penggunanya. Bitfinex masih beroperasi sehingga hari ini.

Penggodaman Pertukaran Bitcurex

Tarikh: 13 Oktober 2016

Jumlah Dicuri: $ 1.476 juta USD / 2.300 BTC

Jenis: Peretasan Pihak Ketiga yang Rentan

Pertukaran crypto yang berpangkalan di Poland Bitcurex digodam pada 17 Februari 2017, menyebabkan kerugian hampir $ 1.5 juta. Ia sebelum ini merupakan salah satu pertukaran crypto terbesar di Eropah, terutama bagi pengguna Poland, memproses lebih $ 50 juta aset sepanjang 2016. Pada 28 Oktober 2016, Bitcurex mengesahkan kerugian tersebut dan mengumumkan bahawa ia akan ditutup. Masalahnya ditelusuri oleh pihak ketiga yang rentan melakukan pengumpulan data automatik.

Skim Ponzi Mata Wang Asia-Eropah

Tarikh: 24 April 2017

Jumlah Dicuri: $ 680 juta

Jenis: Skim Piramid

Skim Ponzi Mata Wang Asia-Eropah dikendalikan dengan cara syarikat iklan yang didaftarkan secara sah sebagai skim cepat kaya menggunakan pemasaran pelbagai peringkat. Penipuan itu mengorbankan 47,000 orang sebelum ditutup. Pada 10 Ogos 2017, Departemen Kepolisian Kota Hainan mengumumkan bahawa seorang lelaki bertajuk, “Suspek Xu” telah ditangkap kerana melakukan penipuan itu, bersama dengan sejumlah anggota eksekutif syarikat lain. Pegawai penguatkuasa merampas 4.6 bilion RMB dari penipu, atau sekitar $ 680 juta USD, menjadikannya salah satu penyitaan terbesar (dan penipuan crypto) dalam sejarah industri.

Hack Yapizon Exchange

Tarikh: 26 April 2017

Jumlah Dicuri: $ 16.741 juta USD / 3,831 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

26 April 2017 menyaksikan pertukaran Korea Selatan Yapizon mengumumkan peretasan terbaru, dengan mendakwa 3,800 BTC dalam dana pelanggan telah dicuri, dan kehilangan lebih dari $ 16 juta atau “setara dengan 37.08% daripada jumlah aset.” Daripada menutup seperti pertukaran lain yang lebih kecil setelah peretasan skala serupa, Yapizon memutuskan untuk memberikan “potongan rambut” kepada pelanggan dengan menyebarkan beban kerugian ke seluruh pangkalan pengguna. Sejak itu mereka menjenamakan semula sebagai Youbit, tetapi pada bulan Disember 2017, platform tersebut telah menyatakan kebangkrutan dari serangan kedua. Apa pun, syarikat itu masih aktif hari ini dan pada pertengahan 2018, mereka kembali muncul dalam usaha untuk memulakan operasi normal di masa depan.

Bithumb Hack dan Maklumat Peribadi Bocor

Tarikh: 29 Jun 2017

Jumlah Dicuri: $ 31 juta USD

Jenis: Peretasan CPU Pekerja / Pencurian Won Korea dan Maklumat Peribadi

Pada 29 Jun 2017, Bithumb mendedahkan bahawa seorang penggodam telah mencuri Won Korea bernilai $ 31 juta berserta maklumat peribadi 31,000 pengguna laman web Bithumb, termasuk nama, nombor telefon bimbit, dan alamat e-mel mereka. Pada masa itu, Bithumb adalah pertukaran bitcoin keempat terbesar di dunia dan pertukaran terbesar di Korea Selatan. Peretasan itu dikesan pada PC yang dikompromikan oleh satu pekerja dengan banyak pengguna melaporkan berjuta-juta Won hilang dari akaun peribadi mereka semalam.

Penipuan Keluar BTC-e

Tarikh: 25 Julai 2017

Jumlah Dicuri: $ 180.956 juta USD / 66,000 BTC

Jenis: Penipuan Pencurian / Keluar

BTC-e tiba-tiba ditutup pada 25 Julai 2017, dengan lebih 66,000 BTC berpindah ke dompet yang dipercayai milik Alexander Vinnik, yang dikenali sebagai dalang di sebalik BTC-e. Dia kemudian akan menghadapi 21 tuduhan dari juri agung AS yang berkaitan dengan pengubahan wang haram, penggodaman komputer, dan pengedaran dadah. BTC-e adalah salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar dan paling terkenal di dunia pada masa ini. Kemudian dinyatakan bahawa reputasi BTC-e sebahagian besarnya didasarkan pada aktiviti haram, dan 95% transaksi bitcoin dari transaksi ransomware ditunaikan melalui BTC-e. BTC bernilai lebih dari $ 180 juta pada hari ia ditutup dan seluruh urusan malang itu dikenang sebagai salah satu penipuan keluar terbesar dalam sejarah industri.

Ralat Kontrak QuadrigaCX

Tarikh: 2 Jun 2017

Jumlah Hilang: $ 13,16 juta USD / 60,000 ETH

Jenis: Glitch / Dana Berkunci

Sebelum kerugian yang terkenal pada tahun 2019, QuadrigaCX menjadi tajuk utama kesilapan kontrak yang menyebabkan kerugian 60,000 ETH. “Awal minggu ini, kami melihat adanya penyimpangan berkaitan dengan proses menyapu Ether yang masuk ke pertukaran,” jelas QuadrigaCX dalam pernyataan rasmi mereka setelah isu tersebut. Hasil akhirnya hanya $ 13.1 juta yang hilang semasa menukar ETH / ETC, dengan ETH dibekukan dalam kontrak serpihan itu secara kekal. QuadrigaCX kemudian menyelesaikan masalah tersebut dan pelanggan tidak dikenakan denda.

Hack DNS ClassicEtherWallet

Tarikh: Jun 2017

Jumlah Hilang: $ 216,216 hingga 382,000 USD / 1,001 ETH

Jenis: Kejuruteraan Sosial

ClassicEtherWallet dikompromikan pada bulan Jun 2017 menggunakan kerentanan yang ditelusuri dari kejuruteraan sosial: penggodam meyakinkan kakitangan sokongan di penyedia hosting web untuk mengakui kawalan ke atas domain rasmi kepada pemilik yang berbeza, yang membolehkan penggodam mendapatkan akses ke dompet pelanggan. Sebanyak 1,001 ETH dikeringkan secara senyap dari dompet pengguna ketika mereka menonton dengan tidak berdaya. Berdasarkan bulan serangan, kerugiannya antara $ 200,000 hingga $ 300,000.

Pelanggaran Dompet Pariti

Tarikh: 19 Julai 2017

Jumlah Dicuri: $ 34.29 juta / 153,000 ETH

Jenis: Peretasan / Kecurian

Parity Wallet telah dilanggar pada bulan Julai 2017, menyebabkan beberapa ICO utama kehilangan modal berjuta-juta dolar. Parity Wallet dipercayai dapat menyediakan simpanan cryptocurrency yang selamat dan berkesan dan ICO tertentu telah menyimpan puluhan juta dolar dengan mereka. Peretas mengeksploitasi kerentanan dalam kod Parity Wallet, bug dalam kontrak pelbagai tandatangan tertentu yang dikenali sebagai wallet.sol, mencuri lebih dari $ 30 juta, atau sekitar 153,000 ETH. Peretasan pada asalnya dilaporkan sebanyak 500,000 ETH, tetapi 377,000 ETH diambil dari dompet yang rentan oleh penggodam topi putih.

Bug Parity Frozen Wallets

Tarikh: 6 November 2017

Jumlah Hilang: $ 150.9 juta USD / 513,774 ETH

Jenis: Glitch / Locked Funds

Beberapa bulan selepas peretasan dompet Parity utama yang pertama, pasukan mengumumkan kelemahan kedua telah ditemui. Parity, yang merupakan pelanggan Ethereum kedua paling popular pada masa itu, mempunyai bug keselamatan yang teruk yang mempengaruhi setiap dompet Parity yang digunakan selepas 20 Julai, menggunakan fungsi pelbagai tandatangan platform. Kerentanan keselamatan dikenal pasti oleh pembangun bernama devopps199, yang melaporkannya di Github dan menyebabkan 513,774 ETH dibekukan, bernilai lebih dari $ 150 juta USD pada masa itu.

Serangan Perbendaharaan Tether

Tarikh: 21 November 2017

Jumlah Dicuri: $ 30.95 juta USD / 31 juta USDT

Jenis: Peretasan / Kecurian

Penggodam menyerang perbendaharaan Tether (USDT) pada bulan November 2017, mencuri lebih dari $ 30 juta dana dari dompet Tether Treasury dan menghantarnya ke alamat bitcoin yang tidak sah. Kerana Tether menguasai sepenuhnya USDT, syarikat itu mengambil langkah untuk mencegah penyerang melakukan perdagangan yang USDT ke pasaran yang lebih luas, dan menyekat percubaan untuk menjual USDT ke mata wang kripto atau mata wang lain. Hari ini, Tether terus memegang kira-kira 30% dari jumlah penawaran USDT dalam dompet Perbendaharaannya, walaupun tidak sepenuhnya jelas apa yang terjadi pada 31 juta USDT yang hilang dalam peretasan November 2017.

Peretasan Exchange YouBit

Tarikh: 19 Disember 2017

Jumlah Dicuri: $ 72.21 juta USD / 3,816 BTC

Jenis: Peretasan / Kecurian

Setelah menjenamakan semula ke YouBit, pertukaran itu diretas sekali lagi pada bulan Disember 2017. Tidak jelas apakah kedua-dua serangan itu dikaitkan, namun beberapa laporan menunjukkan bahawa penggodam Korea Utara berada di belakang serangan pertukaran YouBit serta serangan serupa ke atas Bithumb. Dianggarkan 3,816 BTC atau $ 72 juta telah hilang.

Penculikan Pekerja Exmo

Tarikh: 26 Disember 2017

Jumlah Dicuri: $ 1 juta, bitcoin bernilai $ 14,029.13 setiap duit syiling

Jenis: Penculikan / Pemerasan

Pada 26 Disember 2017, pekerja pertukaran bitcoin Exmo berusia 40 tahun Pavel Lerner diculik ketika meninggalkan pejabatnya di Kiev, Ukraine. Lerner dilaporkan diseret ke dalam kenderaan Mercedes berwarna hitam oleh lelaki yang memakai balaclavas. Penculik terus menuntut wang tebusan $ 1 juta dalam bitcoin yang akhirnya dibayar dan Lerner dibebaskan. Laporan media Ukraine dan Rusia menunjukkan bahawa Lerner membayar wang tebusan itu sendiri, walaupun tidak jelas apakah dana itu disambungkan ke bursa Exmo dengan cara apa pun. Sehingga hari ini, terdapat sedikit maklumat mengenai kes Lerner yang terdapat dalam talian, walaupun Lerner dan Exmo masih hidup dan sihat.

AT&Penyambungan SIM Pelanggan T

Tarikh: 7 Januari 2018

Jumlah Dicuri: $ 23.8 juta

Jenis: SIM Jacking / Kejuruteraan Sosial

Salah satu serangan jacking SIM terburuk dalam sejarah crypto yang didakwa berlaku pada 7 Januari 2018, ketika seorang pengusaha Amerika kehilangan $ 23.8 juta token digital. Terpin, penuduh, kini meminta pampasan $ 23.8 juta dari AT&T bersama dengan $ 200 juta ganti rugi hukuman, walaupun AT&T mempertikaikan tuduhan tersebut. “Apa AT&T seperti hotel yang memberi pencuri dengan kad pengenalan palsu kunci bilik dan kunci bilik yang selamat untuk mencuri barang kemas di peti besi dari pemilik yang sah, ”menurut aduan Terpin.

Skim Piramid Bitconnect Mendapatkan Penipuan Keluar yang Sangat Besar

Tarikh: 16 Januari 2018

Amaun Dicuri: Tidak diketahui

Jenis: Skim Ponzi / Penipuan Keluar

Bitconnect adalah skim piramid terkenal yang mensasarkan ahli komuniti bitcoin yang mudah tertipu. Ia dipromosikan oleh pasukan pengaruh media sosial yang meraih keuntungan sebagai pelabur awal. Menjelang Januari 2018, Bitconnect mencapai kesimpulan yang tidak dapat dielakkan dan nilai token Bitconnect tunggal (BCC) merosot dari $ 400 kepada hanya wang. Pelabur yang menyangka mereka menyimpan token bernilai berjuta-juta tiba-tiba mendapati mereka tidak mempunyai wang. Tidak pernah dinyatakan siapa yang berada di belakang Bitconnect dan jumlah yang hilang belum diketahui hingga kini.

Hack Pertukaran Coincheck

Tarikh: 26 Januari 2018

Jumlah Dicuri: $ 505 juta USD / 500 juta MEB

Jenis: Peretasan / Kecurian

Platform pertukaran kripto Coincheck mendedahkan perincian penggodaman pada awal Januari pada 26 Januari 2018, yang menjelaskan bahawa token NEM bernilai $ 400 hingga $ 530 juta telah dicuri, menjadikan Coincheck menggodam peretasan terbesar dalam sejarah kripto. Sebanyak 500 juta token NEM hilang semasa serangan. Pada masa itu, Coincheck adalah salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar di Jepun dan NEM hampir mencapai nilai sepanjang masa. Pengeluaran dan beberapa transaksi dibekukan buat sementara waktu. Coincheck menerima lesen pertukaran cryptocurrency dari Pihak Berkuasa Perkhidmatan Kewangan Jepun tahun ini, menunjukkan bahawa ia bergerak maju dengan protokol peraturan yang ketat dan sistem keselamatan yang ada.

Skim Ponzi Global BTC

Tarikh: 1 Mac 2018

Jumlah Dicuri: $ 50 juta USD

Jenis: Skim Ponzi / Penipuan Keluar

BTC Global mengikuti jejak skema Ponzi crypto yang jelas seperti RegalCoin dan Bitconnect. Penipuan tersebut kebanyakannya menyasarkan pengguna di Afrika Selatan, dan nampaknya dijalankan oleh seorang peniaga mata wang Afrika Selatan yang misterius bernama ‘Steve Twain’. Ia berjaya selama beberapa minggu, dengan pengguna menerima pembayaran tetap dari pasukan Twain, tetapi setelah menarik pelaburan $ 50 juta, ‘master trader’ Steve Twain yang digambarkan sendiri hilang dari internet. Sehingga 2019, polis Afrika Selatan masih menyiasat penipuan crypto BTC Global.

Skim GainBitcoin India Ponzi

Tarikh: 8 April 2018

Jumlah Dicuri: $ 300 juta USD

Jenis: Skim Keluar / Skim Piramid

GainBitcoin adalah skim piramid yang disasarkan kepada pedagang kripto yang mudah tertipu di Asia Selatan di mana pengasasnya berjaya hilang dengan $ 300 juta, menjadikannya salah satu penipuan keluar yang paling menguntungkan dalam sejarah industri. Malangnya bagi GainBitcoin dan pasukannya, mereka akhirnya dapat dikenal pasti dan ditangkap pada bulan November 2018. Kes ini terus berjalan melalui mahkamah di India setelah pengasasnya ditangkap di lapangan terbang ketika cuba melakukan perjalanan ke luar negara.

Pemerasan Sailesh Bhatt

Tarikh: 10 April 2018

Jumlah Dicuri: $ 1,38 juta USD / 200 BTC

Jenis: Penculikan / Pemerasan

Seorang peniaga di India bernama Sailesh Bhatt didakwa menjadi mangsa pemerasan oleh polis tempatan pada 9 Februari 2018, menurut laporan yang difailkan dengan polis yang berbeza pada 10 April 2018. Dia mendakwa 10 pegawai, termasuk seorang penguasa polis dan seorang pemeriksa, menahannya sehingga dia menghantar 200 BTC (bernilai lebih dari $ 1 juta pada masa itu) kepada bekas rakan perniagaannya. “Mereka memukul saya di dalam sebuah bilik dan mengancam akan membunuh saya dalam pertemuan palsu jika saya tidak mempunyai bitcoin saya,” jelas Sailesh Bhatt dalam kenyataannya. Hingga hari ini, kursus ini terus berjalan melalui sistem, dan tidak jelas apa yang sebenarnya berlaku pada Sailesh Bhatt.

Skim iFan Ponzi

Tarikh: 12 April 2018

Jumlah Dicuri: $ 650 juta USD

Jenis: Skim Piramid / Penipuan Keluar

iFan merupakan satu lagi skema Ponzi yang dikendalikan oleh sebuah syarikat bernama Modern Tech yang menjamin pembayaran sebanyak 48% sebulan dalam jangka masa empat bulan. Pelabur perlu merekrut orang ke skim untuk mendapatkan bayaran tetapi iFan mula membayar pengguna dalam mata wang digital tanpa nilai sambil memerlukan deposit yang lebih besar dan lebih besar. Ia sangat berjaya dan akhirnya menjadikan jumlah kerugian menjadi VND 15 trilion ($ 650 juta USD), sebahagian besarnya dari pelabur Vietnam. Pelabur masih menuntut pembalasan terhadap syarikat tersebut.

Bitcoin Bitcoin digodam dengan harga $ 18 Juta

Tarikh: 24 Mei 2018

Jumlah Dicuri: $ 18 juta USD

Jenis: Hack / 51% serangan

Bitcoin Gold mengalami serangan besar kedua dalam sejarah mudanya pada bulan Mei 2018, ketika penggodam menggunakan sejumlah besar kekuatan hash untuk melancarkan serangan 51% ke atas rangkaian, yang membolehkan mereka menggandakan pengeluaran Bitcoin Gold dan mencuri $ 18 juta. Duit syiling itu masih merupakan projek yang aktif tetapi pertukaran crypto utama seperti Bittrex memutuskan untuk membatalkan senarai Bitcoin Gold selepas insiden keselamatan ini. Ia masih berada dalam 30 cryptocurrency teratas berdasarkan had pasaran sehingga Mac 2019.

Peretas Bancor

Tarikh: 9 Julai 2018

Jumlah Dicuri: $ 23.5 juta USD

Jenis: ICO Hack / Pencurian

Raksasa crypto yang berpangkalan di Israel dan Switzerland Bancor menawarkan platform pertukaran yang terdesentralisasi dan mengumpulkan lebih dari $ 150 juta dalam ICO pada tahun 2017. Mereka kemudian mengakui pada 10 Julai 2018, bahawa “dompet yang digunakan untuk meningkatkan beberapa kontrak pintar telah dikompromikan,” yang membolehkan penggodam untuk hilang dengan $ 12.5 juta Ether, $ 1 juta token NPXS Pundi X, dan $ 10 juta token BNT Bancor. Pertukaran itu dibawa ke luar talian buat sementara waktu untuk menyiasat kejadian itu tetapi masih aktif hingga hari ini.

Skim OneCoin Ponzi

Tarikh: 5 September 2018

Jumlah Dicuri: $ 400 juta USD

Jenis: Penipuan Pencurian / Keluar

Syarikat pemasaran bertingkat OneCoin memikat pelabur yang mudah tertipu untuk memasukkan wang ke dalam skema yang kemudian dicas oleh pengasasnya melalui beberapa syarikat shell di seluruh dunia. Seorang seniman penipuan Amerika bernama Mark Scott secara rasmi didakwa oleh juri besar pada bulan Ogos 2018, kemudian ditangkap pada 5 September. Scott didakwa menggunakan sejumlah wang yang disyaki dicuri sebanyak $ 400 juta untuk membeli rumah besar untuk dirinya dan keluarganya di Massachusetts.

Lelaki Norway Dibunuh Selepas Pertukaran Wang Tunai untuk Crypto

Tarikh: 18 Oktober 2018

Amaun Dicuri: Tidak diketahui

Jenis: Pencurian / Pembunuhan

Pada 18 Oktober 2018, polis di Oslo mengumumkan bahawa seorang lelaki Norway berusia 24 tahun telah dibunuh di apartmennya setelah pertukaran wang tunai untuk crypto yang salah. Polis Norway mengesan jenayah itu kepada seorang warganegara Sweden berusia 20 tahun bernama Makaveli Lindén, yang dalam perjalanan dari Interpol selepas kejadian itu. Bagaimanapun, laporan awal salah dan polis kemudian mendedahkan bahawa Lindén naik ke bilik tidur mangsa melalui tingkap pada malam yang sama di mana mangsa ditikam 20 kali setelah bertengkar. Tidak jelas sama ada perompak itu mengetahui mengenai pegangan bitcoin mangsa, tetapi dipercayai bahawa perompak itu menemui pegangan kripto mangsa ketika melakukan transaksi P2P pada awal hari. Makaveli Lindén ditangkap di Perancis beberapa hari kemudian.

Penipuan Keluar MapleChange

Tarikh: 28 Oktober 2018

Jumlah Dicuri: $ 5.9 juta USD / 913 BTC

Jenis: Penipuan Pencurian / Keluar

Pasukan MapleChange pada mulanya mengumumkan mereka telah kehilangan 913 BTC secara tertutup, segera ditutup, dan mendakwa mereka “sedang dalam proses siasatan menyeluruh” dan bahawa “sehingga siasatan selesai, kami tidak dapat mengembalikan apa-apa.” Hari ini, semua itu mengesahkannya Perubahan Maple adalah penipuan keluar. Maklumat terkini menunjukkan dua saudara Romania terlibat dan mungkin tidak ada kaitan dengan Kanada. Pengguna yang kehilangan wang dalam penipuan keluar telah berkumpul di sekitar akaun Twitter bernama MapleChange’d dalam usaha untuk membawa pengasas ke muka pengadilan tetapi tidak menerima pampasan atas kerugian mereka.

Penipuan Bit Murni

Tarikh: 13 November 2018

Jumlah Dicuri: $ 2.653 juta USD / 13.000 ETH

Jenis: Keluar Penipuan / Bayaran Balik

Pada 4 November, syarikat crypto yang dinamakan Pure Bit melancarkan ICOnya tetapi pada 13 November, Pure Bit tiba-tiba hilang dari internet dengan 13,000 ETH bernilai lebih dari $ 2,6 juta. Pihak berkuasa diberi amaran tetapi Pure Bit kembali seminggu kemudian, mengeluarkan pernyataan yang mendakwa bahawa CEO itu “dibutakan oleh wang” dan melakukan “kesalahan yang tidak dapat dimaafkan,” dengan mangsa menerima pengembalian dana penuh. Tidak jelas apakah Pure Bit dan CEOnya mempunyai perubahan hati nurani yang tulen, atau jika penguatkuasaan undang-undang Korea Selatan terlibat tetapi sekarang diketahui bahawa Pure Bit dimulakan oleh sekumpulan penipu.

Serangan Gate.io ETC 51%

Tarikh: 7 Januari 2019

Amaun Dicuri: $ 212,400 USD / 40,000 ETC

Jenis: Peretasan / Kecurian

Sensor Gate.io berjaya menyekat beberapa transaksi dari serangan 51% pada 7 Januari 2019 di rangkaian Ethereum Classic (ETC). Beberapa masih berjaya dan akhirnya, penggodam itu hilang dengan 40,000 ETC, bernilai lebih dari $ 200k pada masa itu.

Peretasan Cryptopia Exchange ERC20

Tarikh: 15 Januari 2019

Jumlah Dicuri: $ 16 juta USD

Jenis: Peretasan / Kecurian

Crypto exchange Cryptopia telah diretas pada 15 Januari 2019. Berdasarkan sifat serangan, diasumsikan bahawa pencuri memperoleh akses ke 76,000 kunci peribadi, menggunakannya untuk mengekstrak sejumlah $ 16 juta token ERC20 dari pengguna. Pertukaran yang berpusat di New Zealand tetap ditutup hingga Mac 2019 kerana serangan yang dahsyat. Sejak itu Cryptopia kembali beroperasi dan menukar 24% dari semua dompet ke pelayan baru yang lebih selamat.

Peretasan Phishing LocalBitcoins

Tarikh: 26 Januari 2019

Jumlah Dicuri: $ 28,755.52 USD / 8 BTC

Jenis: Hack / Phishing

Pada 26 Januari 2019, LocalBitcoins kehilangan 8 BTC kepada penggodam, walaupun reputasi yang luar biasa hingga saat itu. Pengguna mendakwa mereka diarahkan ke halaman masuk di mana mereka diminta untuk memasukkan bukti kelayakan mereka, yang semuanya dikirimkan kepada penggodam. Selepas pelanggaran, LocalBitcoins melumpuhkan sementara akses ke forumnya. Ada kemungkinan lebih daripada 8 BTC bernilai lebih dari $ 28k pada waktu pengguna tampil menuntut kerugian.

QuadrigaCX Mengisytiharkan Kemuflisan Setelah Misteri Kematian Pengasas

Tarikh: 1 Februari 2019

Jumlah Dicuri: $ 140 juta ~ $ 200 juta USD

Jenis: Dana Berkunci / Kunci Peribadi yang Hilang

Pada 1 Februari 2019, pertukaran kripto QuadrigaCX Kanada mengajukan perlindungan kreditor kerana tidak dapat lagi mengakses dana. Kematian pengasas QuadrigaCX Gerry Cotten pada 9 Disember menyebabkan masalah kecairan kerana dia dilaporkan satu-satunya orang yang dapat mengakses $ 145 juta dalam aset digital yang disimpan oleh bursa, dengan satu-satunya kunci peribadi yang diketahui. QuadrigaCX dilaporkan berhutang hampir $ 200 juta kepada penggunanya, dengan hanya tinggal $ 286k. Isteri Cotton mendakwa tidak mengetahui kunci peribadi atau lokasinya, dan pakar keselamatan siber tidak dapat masuk ke komputer Cotton. Kerugian ini menyebabkan ahli teori konspirasi mendakwa Cotten sebenarnya memalsukan kematiannya di Reddit, tetapi Gerald Cotten secara rasmi meninggal dunia akibat komplikasi yang berkaitan dengan Penyakit Crohn ketika melakukan perjalanan di India pada usia 30 tahun. Dompet Quadriga belum menggerakkan dana, menjadikan teori penipuan jalan keluar kematian palsu sedikit konyol. Dana tersebut dapat dilihat tetapi mungkin tidak dapat dijumpai lagi.

Peretasan Pekerjaan Bithumb Inside

Tarikh: 30 Mac 2019

Jumlah Dicuri: $ 19 juta USD / EOS $ 13.26 dan XRP $ 6.3

Jenis: Peretasan / Kerja Dalam Teori

Pada akhir Mac 2019, Bithumb mengumumkan bahawa ia telah kehilangan 3.07 juta EOS (bernilai kira-kira $ 13 juta), tetapi kemudian mengumumkan pada 1 April bahawa tambahan 20.2 juta XRP (bernilai $ 6.2 juta) juga dicuri. Bithumb mendakwa pasukan keselamatan mereka telah melihat “pengeluaran tidak normal” pada hari Jumaat, 29 Mac yang diikuti oleh penangguhan pengeluaran dan deposit semasa siasatan sedang dijalankan. Nasib baik, crypto yang dicuri itu “dimiliki oleh syarikat” dan dana pelanggan selamat dalam dompet sejuk. Pihak berkuasa diberitahu sebagai sebahagian dari standard mereka dan diyakini dana tersebut telah dicuci, membuat pemulihan tidak mungkin. Tuntutan “pekerjaan dalam” dengan cepat muncul, tetapi bagaimana seorang pekerja dapat menggodam dan mencuri $ 19 juta tidak diketahui.

Binance Kehilangan $ 41 Juta dalam ‘Wallet Skala Besar’ Hack Dompet

Tarikh: 7 Mei 2019

Jumlah Dicuri: $ 41.27 Juta USD / 7,040 BTC

Jenis: Perincian Hack / Samar

Peretas menarik balik 7,040 BTC dari dompet panas Binance 7 Mei 2019. Binance terkenal tidak telus tetapi mendakwa penggodam “menggunakan pelbagai teknik, termasuk pancingan data, virus dan serangan lain” untuk menyerang bursa dan “dapat memperoleh banyak bilangan kunci API pengguna, kod 2FA, dan kemungkinan maklumat lain ”(menurut siaran akhbar rasmi). Walaupun maklumat yang diberikan sangat kabur, dana yang hilang hanya kira-kira 2% dari pegangan BTC semasa pertukaran, dan semua dompet lain dibiarkan selamat dan tidak cedera. Pengeluaran dan deposit ditangguhkan buat sementara waktu dan semua crypto yang hilang dilindungi oleh dana kecemasan Binance.

Panduan untuk sumber Sejarah Penipuan / Hacks Bitcoin berkat terima kasih khas kepada Garis Masa Kejadian Pencurian Kripto oleh Kyle G. dan sejumlah besar penyelidikan yang disatukan dan usaha yang disatukan untuk menghubungkan titik-titik pada awal Bitcoin.

Sebilangan besar nombor pada jumlah kerugian dikira menggunakan indeks harga berikut untuk memberikan maklumat yang paling tepat, setakat ini (dan selalu ada dalam Dolar A.S.). Ini menyebabkan beberapa orang sedikit menyimpang dari kerugian yang dituntut dalam artikel atau senarai sumber:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Stellar (XLM)
 • NEM (XEM)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Tether (USDT)

Setelah kita mengkaji kaedah yang paling terkenal yang digunakan oleh penggodam dan penipu untuk menyedot bitcoin daripada pengguna, merangkumi keseluruhan sejarah penipuan dan peretasan bitcoin, mari kita lengkapkan karya besar ini dalam fikiran dengan cara teratas untuk menambahkan amalan perlindungan untuk mendapatkan aset digital dan mata wang maya.

Cara Terbaik untuk Melindungi Dana Crypto dengan Selamat dan Mengelakkan Penipuan Bitcoin

Keselamatan adalah keutamaan bagi sebarang dana, tetapi dengan wang biasa, sangat sedikit yang perlu anda jalani untuk melindungi wang tunai harian anda – atau sekurang-kurangnya anda sudah terbiasa dengan apa yang anda perlukan bahkan tidak memikirkannya lagi. Cryptocurrency sangat baru, dan mereka memerlukan lebih banyak perancangan dan pembelajaran untuk menjadikan sesuatu yang baru menjadi kebiasaan. Oleh itu, berikut adalah sedikit panduan pertolongan diri, kaedah untuk mewujudkannya. Di sini anda dapat mempelajari cara mengenal pasti ancaman yang berpotensi, memilih keselamatan yang tepat untuk keperluan anda, dan mengelakkan kemungkinan kesalahan yang biasa berlaku dalam membuat pilihan anda sepanjang perjalanan..

Perkhidmatan dan Pertukaran Crypto Yang Tepat

Hanya gunakan pertukaran kripto yang bereputasi baik dengan reputasi yang kuat untuk menyimpan kripto anda. Jangan menyimpan kripto dalam jangka masa panjang yang anda tidak bersedia kehilangan.

Sahkan Semua Laman Web

Serangan pancingan data kadang-kadang sangat canggih. Penggodam dapat membayangkan semula keseluruhan laman web pertukaran utama untuk meyakinkan anda siapa diri mereka dan dapatkan akses ke e-mel peribadi anda untuk menghantar pautan kepada anda dalam e-mel yang kelihatan sah. Sebaik sahaja anda mengklik pautan itu atau “log masuk” di laman web palsu, anda mungkin kehilangan akses ke semua maklumat cryptocurrency peribadi anda. Ini mungkin terdengar menakutkan dan keterlaluan tetapi nasihatnya mudah: selalu periksa bahagian bawah laman web untuk mendapatkan cap kesahan, selalu pastikan anda telah menaip laman web dengan lengkap dan tepat, dan jangan sekali-kali mengklik pautan pada e-mel dari alamat yang tidak diketahui.

Penyimpanan Kata Laluan

Terdapat perkara seperti “pengurus kata laluan,” syarikat yang mengurus penyimpanan dan keselamatan kata laluan anda. Kata laluan cryptocurrency cenderung panjang, rumit, dan sukar diingat. Terdapat banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan penyimpanan kata laluan, berbelanja dan meluangkan masa anda memilih- tetapi jika anda terikat dan memerlukan nama, LastPass adalah pilihan yang bagus. Tidak kira apa, jangan simpan kata laluan anda di komputer anda.

Mengenai Subjek Kata Laluan

Kata laluan yang baik selalu menjadi pertahanan nombor satu dalam keselamatan siber dalam bentuk apa pun. Oleh itu, ada beberapa petunjuk yang mesti diketahui oleh semua orang dalam membuat kata laluan yang baik:

 • Elakkan menentukan subjek dan perkataan secara peribadi. Sekarang ini merangkumi, tetapi tidak terbatas pada, nama keluarga, alamat, ulang tahun, nama haiwan peliharaan, buku atau filem kegemaran, atau maklumat peribadi apa pun. Anda tidak begitu besar misteri dan seseorang dapat mengetahuinya.
 • Corak dan urutan biasa seperti ‘12345’ atau menggunakan huruf besar setiap huruf lain, atau menggunakan sesuatu yang lebih biasa seperti “kata laluan” sebagai kata laluan anda.
 • Kata-kata kamus dalam bentuk apa pun tidak boleh digunakan. Mereka terlalu mudah untuk mencari tahu penggodam dengan menjalankan program yang ditulis untuk mengetahui kata laluan. Perkataan terlalu dikenali.
 • Watak khas seperti sangat digalakkan (kira £, #, @, dll), seperti huruf besar, nombor rawak, dan percaya atau tidak.
 • Sentiasa elakkan nombor dan huruf berulang, terutamanya dalam corak.
 • Kata-kata yang salah eja (jika anda menggunakan perkataan sama sekali) dan kata laluan yang panjang adalah cara yang tepat.
 • Pastikan semua kata laluan adalah unik untuk setiap akaun yang anda ada. Sekiranya penggodam retak dan mereka semua sama, mereka berpotensi mempunyai akses ke semua perkara di bawah nama anda dari akaun bank ke alamat e-mel.

Jangan Klik Pautan Media Sosial

Media sosial adalah tempat yang tepat bagi penggodam untuk tweet atau menghantar pautan atau menghantar mesej langsung kepada anda dengan pautan di dalamnya yang membawa kepada laman web yang berniat jahat. Hampir semua perkara yang mengaku mempunyai tawaran istimewa atau sesuatu yang percuma boleh dianggap tidak boleh dipercayai. Sangat sedikit perkara dalam hidup yang percuma, jika kedengarannya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan maka mungkin itu benar.

Kemas kini Segalanya Secara Berkala

Sebilangan besar daripada kita mengelakkan mengemas kini perisian pada telefon dan komputer kita seperti wabak. Walau bagaimanapun, kemas kini ini sering kali mengandungi perubahan kod penting atau penambahan yang terus melindungi elektronik anda. Kemas kini itu penting, berhenti menjauhinya.

Sebarkan Crypto Anda

Sejajar dengan memilih pertukaran kripto yang baik, sebaiknya menyebarkan mata wang kripto anda ke lokasi yang berbeza, terutamanya jika anda merancang untuk membuat pelaburan ke dalam koin digital sebagai kejadian biasa. Sekiranya telur anda berada di dalam bakul yang berlainan, dan salah satu daripadanya dicuri – sebahagian besar kripto anda masih selamat.

Pewaris dan Wasiat

Pada kebiasaannya, anda tetap berpegang teguh pada peraturan tidak memberitahu siapa pun mengenai maklumat kripto peribadi anda. Terdapat contoh kripto yang hilang secara kekal apabila seseorang mati secara tiba-tiba, jadi pertaruhan selamat adalah memasukkan kunci peribadi dalam kehendak anda atau untuk berkongsi cara mengaksesnya dengan pewaris anda.

Elakkan Wi-Fi Awam

Seperti yang telah dinyatakan, Wi-Fi awam dapat dengan mudah menjadi perangkap di mana anda memberi akses kepada pihak ketiga – sama ada melalui peretasan melalui rangkaian awam itu sendiri atau dengan membuat rangkaian awam palsu yang kelihatan seperti yang sebenarnya. Peraturan standard yang harus dipatuhi adalah untuk tidak pernah mengakses sesuatu yang peribadi menggunakan Wi-Fi awam, bahkan sekali, bahkan e-mel anda.

Penipuan ICO atau ICO Tidak Boleh Dipercayai

Ini adalah salah satu yang besar. Mengelakkan penipuan adalah pelaburan penting dalam apa jua jenis, jadi berikut adalah beberapa perkara dan perkara ICO:

 • Open Cap dan Hard Cap- perbezaannya penting. Cap keras adalah apabila had ditetapkan pada jumlah token yang dibuat dalam ICO. Anda ingin mengelakkan ICO dengan had yang tidak terhad.
 • Repositori Kod- ICO dengan kesahan akan menggunakan platform dalam talian seperti Github untuk menerbitkan kod yang sudah mereka miliki. Sekiranya ICO yang anda minati enggan berkongsi inti atau repositori mereka, itu adalah tanda bahawa mereka tidak mengembangkan projek sebenar.
 • Pasukan Pembangunan- Selalu selidik pasukan pembangunan. Anda pasti ingin melihat orang yang mempunyai pengalaman dan pencapaian dalam profesion mereka dan sejarah membawa projek membuahkan hasil. Sekiranya maklumat pasukan kelihatan palsu, ia mungkin benar. Sekiranya pasukan tidak berkelayakan, atau lebih teruk lagi, jika semua kepemimpinan tidak berkelayakan maka itu bukan pilihan yang baik. Bendera ini juga merupakan bendera merah besar jika mereka sama sekali tidak berkongsi maklumat mengenai pasukan.
 • Kertas Putih – ini memperincikan matlamat pasukan masa depan dengan garis masa, ciri, matlamat projek dan banyak lagi. Sekiranya Whitepaper tidak wujud, ditulis dengan buruk, disalin, atau tidak lengkap, maka ini merupakan tanda bahawa projek tersebut sekurang-kurangnya penipuan dan paling tidak kompeten.
 • Roadmap – berfungsi sebagai penjelasan ketika ICO merancang untuk memenuhi tujuan, kekurangan peta jalan yang jelas dengan tujuan yang dapat dicapai juga merupakan bendera merah.
 • Blockchain Tech- adakah mereka benar-benar menggabungkan Blockchain sama sekali? Mengedarkan token yang tidak berdasarkan Blockchain dan nampaknya sama sekali tidak berminat sama sekali adalah tanda syarikat yang semuanya hype dan tidak ada zatnya.
 • Token Distribution- orang ramai menerima pengedaran token di ICO tetapi jika mereka berbeza-beza di antara projek, ini mungkin merupakan tanda bahawa mereka merancang untuk menyimpan 50% atau lebih token untuk pasukan. Ini adalah petunjuk bahawa pasukan berusaha untuk melakukan penipuan keluar. Sahkan rancangan pengedaran mereka sebelum melabur ke mana-mana ICO.
 • Penglibatan Komuniti- Ruang blockchain dan crypto dibina dan terkenal dengan kerjasama. Nantikan projek ICO dengan sokongan dan sokongan komuniti dalam dunia Blockchain. Mereka yang kekurangan atau kekurangan ini mungkin mempunyai sesuatu untuk disembunyikan.
 • Ulasan dan Ceramah Dalam Talian- mungkin kelihatan intuitif untuk memeriksa ulasan apa-apa yang merupakan pembelian besar atau penting tetapi apa yang mungkin anda tidak tahu adalah menonton perbincangan dalam talian juga. Malah carian google yang sederhana kadang-kadang dapat memberi amaran kepada anda tentang apa yang sedang berlaku dan pengalaman orang lain dengan projek ICO yang diberikan. Jangan sekali-kali melabur dalam apa-apa kerana ada yang memberitahu anda tanpa membuat kajian sendiri terlebih dahulu.
 • Plagiarisme – sebagai sebahagian daripada kajian anda sendiri, banyak projek ICO sebenarnya menggunakan maklumat yang diciplak. Contohnya, anda mungkin menyedari gambar pasukan disalin dari laman web lain atau bahawa kertas putihnya adalah salinan kertas putih syarikat lain.

Sekiranya anda mengikuti peraturan yang sangat asas mengenai pelaburan dalam ICO, anda seharusnya dapat mengelakkan hampir semua risiko penipuan.

Pertukaran Crypto Menipu dan Tidak Boleh Dipercayai

Seperti dengan ICO, penting untuk mengetahui cara memilih pertukaran kripto yang selamat. Berikut adalah beberapa petua untuk itu:

 • Ketelusan – apabila pertukaran adalah penipuan, mereka mempunyai ketelusan yang sangat terhad dalam operasi mereka. Sekiranya mereka enggan mendedahkan operasi, tidak mempunyai cara untuk menghubungi mereka, dan anda tidak dapat mengetahui dari mana asalnya atau berasal, itu adalah pertaruhan yang lebih selamat untuk mengelakkannya.
 • Tanpa Nama – Sejajar dengan ketelusan, tetapi cukup penting untuk diulang sebagai titik terpisah, jika ahli pasukan atau pihak pengurusan tidak dikenali, ini bukan pertukaran yang anda mahukan sebagai sebahagian daripada tempoh.
 • Rakan Bank – pertukaran kripto yang sah sekalipun bergelut dengan mencari rakan kongsi perbankan, menghasilkan beberapa perkongsian bank yang tidak berfungsi. Adalah penting untuk melihatnya tetapi lebih penting lagi bahawa pertukaran yang anda pilih mempunyai perkongsian sama sekali.
 • Hubungi Kami- Pertukaran crypto yang buruk mempunyai pilihan komunikasi dan kenalan yang terhad, ini adalah bendera merah. Berhati-hatilah untuk syarikat yang hanya menawarkan borang ringkas di mana anda mengisi maklumat untuk menghubungi mereka, ini adalah tanda bahawa mereka tidak mahu dihubungi atau tidak berniat membaca borang ini.
 • Plagiarisme – sama seperti ICO, anda ingin memastikan maklumat projek di laman web dan kertas putih bukan hanya salinan pertukaran lain. Ia biasanya memerlukan carian google yang mudah.
 • Downtime Penyelenggaraan- untuk mengelakkan pengguna membuat jalan dengan dana mereka, kebanyakan pertukaran penipuan ditutup dengan perlahan, secara berperingkat. Anda pasti perlu memerhatikan tanda-tanda ini semasa anda berada di bursa. Penyelenggaraan adalah bahagian biasa dari peningkatan dan menjaga keselamatan tetapi pengeluaran yang ditangguhkan buat sementara waktu atau masa pemeliharaan yang lama adalah masalah. Sekiranya pertukaran yang anda lihat sering kali turun, ini adalah petunjuk bahawa akan ada masalah di masa depan seperti penipuan keluar atau bahawa mereka tidak semestinya selamat dari penggodaman untuk bermula.

Tidak semua pertukaran berfungsi sebagai penipuan dan ia lebih sukar untuk dilihat daripada ICO yang rosak, tetapi pertukaran dengan satu atau lebih masalah di atas hampir dapat dimasukkan ke dalam senarai tidak keseluruhan.

The Dark Web, Adoption Bitcoin, dan SEC

Memandangkan jumlah yang telah ditulis mengenai perkara ini, sekarang bukan rahsia lagi bahawa sejarah Bitcoin penuh dengan kegiatan haram. Betul-betul itu berlaku untuk sebarang cryptocurrency – mereka digunakan untuk membayar perkara haram di laman web gelap atau untuk mencuci wang.

Apa yang benar-benar penting untuk diketahui mengenai relevansinya ialah wang tunai masih merupakan sumber wang utama untuk aktiviti haram di seluruh dunia dan permulaan Bitcoin sebagai jalan untuk cara haram adalah sebahagian daripada mengapa cryptocurrency telah sampai ke tempatnya sekarang. Izinkan saya menjelaskan perkara terakhir.

Kebangkitan Dan Kejatuhan Jalan Sutera

Kembali pada tahun 2011, Bitcoin boleh digunakan untuk membayar banyak perkara. Ia lebih merupakan tipu muslihat daripada yang lain dan setiap duit syiling bernilai paling banyak dolar Amerika. Kemudian pelancaran Jalan Sutera pada bulan Februari 2011.

Jalan Sutera beroperasi pada sesuatu yang disebut darknet sebagai pasar gelap moden pertama. Bagi anda yang belum mengetahui, darknet adalah pusat akses internet yang beroperasi di luar arus perdana, tanpa peraturan, dan di mana segala jenis aktiviti haram berlaku. Tujuan awalnya adalah sebagai alat komunikasi antara tentera pemerintah dan puak perisik di saluran yang tidak dapat kita jangkau oleh kita semua. Fikirkan jalan raya internet yang terpisah, hanya lebih gelap dan menakutkan. Sekiranya internet kita adalah puncak gunung es, internet ini adalah segalanya di bawah air.

Di pasar gelap baru ini, anda boleh membeli dan menjual dadah, pornografi haram, atau bahkan menyewa pembunuh bayaran. Bitcoin menawarkan cara yang sangat selamat, cepat, dan mudah untuk memindahkan wang yang tidak meninggalkan jejak kertas, tidak melibatkan maklumat peribadi, tidak mempunyai gangguan peraturan apa pun, tidak dapat disensor atau ditutup oleh pemerintah, yang peralihannya tidak dapat dipulihkan setelah selesai , dan tidak memerlukan perjumpaan secara langsung seperti wang tunai. Anda boleh melihat rayuan.

Dalam rampasan kuasa untuk FBI, Jalan Sutera ditutup pada Februari 2013 dan pemilik dan pengasasnya, Ross William Ulbricht, telah ditangkap. FBI merampas baki bitcoin di bursa dan melelong pada tahun 2014.

Peningkatan Penggunaan Bitcoin

Walaupun jelas bahawa Jalan Sutera merosakkan reputasi bitcoin, ia mempunyai kesan serentak meningkatkan penggunaannya secara menyeluruh. Begitu banyak aktiviti haram telah dibayar untuk menggunakannya sehingga nilainya mulai meningkat dengan penggunaan pasar darknet.

Lelang FBI lebih 26,000 BTC menjadi titik tolak penting, walaupun menjatuhkan nilainya lebih jauh daripada bumbung Silk Road yang asal, kerana ketika itulah kapitalis teroka Silicon Valley dengan nama Tim Draper muncul dalam gambar.

Draper membeli sebahagian besar bitcoin yang dilelong, kemudian meminjamkannya kepada bitcoin yang dimulakan di Bay Area. Oleh itu bermulalah kesedaran bahawa mata wang yang terdesentralisasi dapat digunakan selain dari haram – penarikan utamanya adalah penentangan penapisan di semua negara. Dunia teknologi adalah apa-apa jika tidak terikat dengan idea-idea anarki, anti penapisan, dan / atau kurangnya kawalan pemerintah.

Dalam banyak cara, semua ini tidak akan berlaku sekiranya Bitcoin tidak pertama kali diadopsi oleh munculnya pasaran gelap yang tidak sah.

Soalan Peraturan

Kurangnya kejelasan pemerintah mengenai peraturan sebenarnya merupakan masalah besar bagi cryptocurrency. Ini membingungkan untuk syarikat permulaan, membimbangkan kapitalis usaha lama, dan ini menakutkan sesetengah orang daripada membeli cryptocurrency. Walaupun kurangnya peraturan adalah yang awalnya memberikannya daya tarik, itu hanya dapat mengumpulkan adopsi massa dengan peraturan.

Peraturan tidak hanya memberikan struktur sesuatu yang harus dipatuhi oleh semua orang tanpa alasan, tetapi juga memberikan perlindungan kepada pasar atau produk dari pencurian dan orang-orang yang mengambil bahagian di dalamnya perlindungan. Ini, apabila dilakukan dengan baik, dapat mendorong pertumbuhan populariti secara besar-besaran, mendorong perniagaan baru, dan juga mencegah penipuan masa depan seperti yang terdapat dalam senarai ini sambil membuat orang lebih mudah mematuhi undang-undang ketika mereka menipu anda.

Walau bagaimanapun SEK kurang bersemangat dalam Bitcoin dan mata wang kripto lain kerana tidak jelas sama ada melabelkan keselamatan atau mata wang. Sudah menjadi perjuangan bagi negara-negara di seluruh dunia.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa atau SEC telah ditugaskan untuk mengatur dan mengambil berat tentang pertukaran sekuriti. Bitcoin tidak pernah dinyatakan secara rasmi sebagai keselamatan dan kerana mereka tidak secara rasmi menyatakan mata wang, secara teknikal mereka tidak berada di bawah bidang kuasa mana-mana agensi yang mengendalikan.

Peraturan yang lebih baik merangkumi 4 pertimbangan ini:

 1. Adakah Wang Bitcoin? Sudah tentu, ia direka sebagai mata wang tetapi mempunyai sifat yang tidak sesuai dengan mata wang fiat lain yang lebih tradisional. Pada masa ini, pengawal selia terus mengatakan bahawa itu adalah wang atau bukan wang.
 2. Cryptos- adakah mereka komoditi atau sekuriti? Beberapa cryptos berfungsi sebagai sekuriti tetapi SEC memperlakukan semuanya sebagai komoditi. Sebagai contoh, XRP adalah duit syiling dengan nilai yang terikat dengan syarikat yang berasal dari- Ripple. Yang pada dasarnya menjadikannya seperti stok atau sekuriti. Ini bermaksud pengawal selia harus memasukkan mereka semua ke dalam satu kumpulan dengan definisi baru walaupun terdapat perbezaan atau meluangkan masa untuk mengenal pasti masing-masing secara berasingan, dengan definisi asal tentang apa yang menjadikan sesuatu sebagai keselamatan atau komoditi.
 3. Dalam bidang kuasa apa seharusnya peraturannya terletak? Sebagai kesinambungan dari yang sebelumnya, sehingga diputuskan apakah itu komoditi, sekuriti, atau beberapa dalam setiap kategori, tidak akan jelas siapa yang secara sah atau berkewajiban untuk mengaturnya: CFTC untuk komoditi atau SEC untuk sekuriti.
 4. Siapa pihak yang bertanggungjawab untuk crypto? Kerana banyak cryptocurrency terdesentralisasi, mereka tidak benar-benar dikendalikan oleh satu organisasi atau pihak berkuasa. Ini diterjemahkan kepada banyak orang yang tidak mempunyai satu orang atau kuasa yang boleh didakwa atau didakwa sekiranya berlaku tindakan yang tidak sah. Sebagai contoh, Satoshi Nakamoto adalah pencipta Bitcoin tetapi tidak ada yang tahu siapa dirinya.

Apabila perkara-perkara itu dapat ditangani, barulah ada peraturan yang cukup untuk menjadikannya pasar aman yang rata-rata. Tetapi seperti yang telah kita lalui, itu tidak menjadikan pasaran tidak layak dilaburkan selagi anda bersedia mengikuti beberapa langkah untuk melindungi diri anda seperti yang anda lakukan dalam kes pelaburan lain.

Penipuan Bitcoin dan Kesimpulan Crypto Hacks

Bitcoin kini mempunyai lebih daripada 18 juta dari 21 juta juta BTC yang akan dicetak sehingga yang terakhir dikeluarkan pada tahun 2140, hampir 120 tahun lagi dan 30 lagi bahagian penambangan.

Sehingga April 2019, penganalisis industri menganggarkan 4-6 juta syiling telah dicuri, hilang atau dilupakan pada satu ketika. Ini adalah 20-35% yang mengejutkan dari jumlah bekalan yang beredar. Pada tahun 2018 sahaja, hampir $ 1.7 bilion bernilai dicuri kerana penipuan semakin meningkat dan ini hanya laporan utama yang dilaporkan di media. Ini tidak menghalang pertumbuhan, bagaimanapun, kerana pengguna harian membeli cryptocurrency dan token pada tahap tinggi sepanjang masa, walaupun pada tahun 2017 terdapat nilai bersih yang besar di semua syiling tetapi terutama Bitcoin. Apabila harga Bitcoin dalam nilai tukar USD meningkat, penggodam dan penipu lebih cenderung mencari semua kelemahan yang dinyatakan di atas.

Walaupun penting untuk diingat bahawa pertukaran mata wang kripto terbaik bukanlah kaedah yang ideal untuk menyimpan sejumlah besar dana sekaligus, itu tidak bermaksud semuanya tidak selamat sepanjang masa atau anda tidak boleh menggunakan pertukaran untuk tujuan yang dimaksudkan . Tetapi mempunyai sedikit paranoia ketika membuka dompet bitcoin dan menyimpan dana cryptocurrency anda dengan selamat, yang terbaik adalah melihat sejarah peretasan dan penipuan yang berkaitan dengan bitcoin dan menerapkan strategi dan sebutan kesedaran di atas dan anda akan menjadi lebih pintar , pengguna yang lebih baik bergerak ke hadapan.

Dengan pendidikan, pengetahuan dan alat ini yang anda gunakan digabungkan dengan kesedaran tentang apa yang berlaku dalam trend pasaran semasa, anda dapat memastikan dana anda seaman mungkin sepanjang masa – walaupun nilai Bitcoin meningkat dan cryptocurrency anda ROI pelaburan meningkat, menjadikannya lebih penting dan penting untuk menerapkan semua amalan terbaik dengan selamat pada taktik penyimpanan anda.

Kami akan sentiasa mengemas kini senarai ini sepanjang tahun, termasuk menambahkan skrip perisian hasad baru yang perlu diberi perhatian, menindaklanjuti kes pertukaran kad SIM, dan sebarang taktik penipuan crypto generasi akan datang yang digunakan untuk mencuri dana anda atau membahayakan kekayaan kewangan anda..

Senarai kronologi kecurian bitcoin dan kerugian cryptocurrency ini disusun dengan teliti untuk pengguna akhir, anda, untuk menyedari ancaman di luar sana dan bagaimana bijak menggunakan bitcoin untuk menyimpan kekayaan, berbelanja dan menyimpan. Di antara burung helang dan burung helang yang disebutkan di atas, semoga anda sekarang dapat menavigasi sistem kewangan berasaskan blockchain yang menguasai bitcoin ini dengan mata terbuka. Kami menggalakkan anda untuk memeriksa semula dengan kami sekurang-kurangnya setiap suku tahun untuk sebarang penambahan entri penipuan / peretasan bitcoin yang akan berfungsi sebagai panduan untuk masa depan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me