Trezor Vs. Lejar Vs. Kajian BC Vault – Analisis Terkini

Selepas anda membuat pilihan untuk menjadi sebahagian daripada kegilaan cryptocurrency, anda memperoleh Bitcoin, Ethereum, Litecoin atau cryptocurrency lain dan anda HODLing. Bagaimana sekarang? Baiklah, keutamaan anda adalah melindungi aset digital anda.

Dompet perkakasan biasanya paling selamat dan merupakan kaedah penyimpanan pilihan bagi banyak pemegang cryptocurrency. Biasanya, dompet ini menyambung ke komputer melalui port USB atau peranti pegang tangan melalui Bluetooth.

Terdapat dua dompet perkakasan arus perdana di pasaran – Trezor dan Lejar Nano S dan pesaing kuat baru – Bilik Kebal BC

Trezor dan Ledger telah menjadikan diri mereka sebagai pilihan dompet sejuk yang popular. BC Vault adalah produk yang dilancarkan baru-baru ini yang dibuat oleh syarikat yang berfokus pada keselamatan. Mereka mempunyai beberapa faedah utama berbanding Trezor dan Ledger yang akan kita perhatikan di bawah.

Semua dompet ini menyimpan kunci peribadi cryptocurrency anda dalam persekitaran luar talian, sehingga penggodam tidak dapat mencuri kunci peribadi anda. Bagi sesiapa sahaja yang mencuri duit syiling anda, mereka perlu mencuri dompet perkakasan anda dan meminta anda memberikan kata laluan dan kod PIN anda.

Salah satu masalah utama yang berkaitan dengan pengendalian mata wang digital melalui pertukaran adalah bahawa mereka tidak selamat sama sekali. Walaupun ada di antara mereka yang menawarkan penyelesaian yang selamat dan mereka mengambil semua langkah yang diperlukan untuk melindungi dana pengguna sekiranya mereka diretas, anda berisiko kehilangan wang anda. Selain itu, jika mereka mempunyai kemungkinan untuk membayar pengguna kembali dana mereka yang hilang, prosesnya mungkin menyusahkan. 

Dompet cryptocurrency bukan kustodian membantu pengguna menangani cryptocurrency mereka dengan cara yang lebih selamat daripada yang dapat dilakukan oleh dompet kustodian. Walau bagaimanapun, dompet crypto terbaik untuk menyimpan dana dengan selamat adalah dompet perkakasan.

Kelebihan dompet Perkakasan

 • Maklumat kunci peribadi disimpan dengan selamat di dalam perkakasan dan tidak pernah terdedah kepada sistem kerja.
 • Dompet perkakasan tahan terhadap sebarang perisian jahat yang dirancang untuk menghilangkan kunci peribadi dan mencuri dana.
 • Sekiranya anda kehilangan dompet, anda boleh mendapatkan semula duit syiling anda dengan menggunakan frasa pemulihan benih atau kaedah sandaran lain (BC VAULT).
 • Sebelum menghabiskan duit syiling, dompet perkakasan akan meminta anda mengesahkan transaksi di komputer anda. Ini memastikan wang tidak dibelanjakan tanpa pengetahuan anda.
 • Dompet dijamin dengan enkripsi dengan kod PIN seperti kad debit, yang menambahkan lebih banyak keselamatan pada aset digital anda.
 • Sebilangan besar dompet perkakasan dapat menyokong pelbagai cryptocurrency.

Jadi yang mana dompet perkakasan terbaik? Kami rasa lebih baik membiarkan ciri itu bercakap untuk diri mereka sendiri.

Kajian Trezor

Dompet perkakasan Trezor dilancarkan pada musim panas 2014 oleh syarikat permulaan yang berpangkalan di Republik Czech – SatoshiLabs. Ini adalah dompet Bitcoin pertama di pasaran dan mungkin juga yang paling terkenal. Ia menawarkan gabungan penyimpanan sejuk yang selamat dan kemampuan untuk menghabiskan cryptocurrency dengan kemudahan yang sama seperti hot wallet. Ia membolehkan anda menyimpan kunci peribadi anda dan menandatangani transaksi secara digital tanpa sambungan Internet.

Trezor mempunyai banyak kelebihan untuk menangani cryptocurrency. Dompet ini menawarkan pengurus kata laluan yang membolehkan anda menyulitkan kata laluan secara berasingan dan menyegerakkannya ke awan peribadi anda. Ia menawarkan Akses SSH Pentadbiran Selamat yang melindungi akses pengguna ke pelayan mereka. Akhirnya, dompet tersebut membolehkan pengguna melindungi akaun dan identiti dalam talian menggunakan Pengesahan 2-Faktor. 

Trezor juga menawarkan penyelesaian lain kepada pengguna yang lebih maju, termasuk dompet keluli tahan karat yang tidak dapat dihancurkan sebagai alternatif untuk sandaran kertas. Ini adalah kaedah terbaik untuk menyimpan benih Pemulihan sekiranya dompet anda hilang. Ini juga merupakan kelebihan kerana pesaingnya tidak menawarkan penyelesaian yang serupa dengan produk ini. Walaupun begitu, ia memiliki harga € 131, menyukarkan pengguna tradisional untuk mendapatkan dompet dan penyelesaian “Cryptosteel”.

Trezor Wallet dilampirkan pada c omputer e1514611511143

Sumber: https://www.easycoinbuy.com

Kajian lejar Nano S

Dompet perkakasan Ledger Nano S adalah cetusan idea dari lapan pakar dari sebuah syarikat yang berpangkalan di Perancis bernama Ledger. Dilancarkan pada tahun 2014, Ledger adalah alternatif yang sangat selamat untuk menyimpan dan menguruskan cryptocurrency. Nano S menawarkan pelbagai ciri menarik. Selain reka bentuk yang sudah menarik, dompet perkakasan berdasarkan BOLOS platform adalah keajaiban kriptografi kecil dengan ciri keselamatan tinggi seperti BIP39 Seed (12 hingga 24 patah perkataan) dan kod PIN log masuk 4 digit.

Ledger telah berkembang di pasaran selama beberapa tahun terakhir dan mampu menarik banyak pelanggan baru. Menawarkan sebilangan besar mata wang maya dan Ledger Live adalah dua keputusan terpenting yang diambil syarikat dan membolehkannya memperoleh pasaran yang lebih besar. Secara umum, Ledger biasanya menawarkan produk yang lebih murah daripada Trezor, yang juga sangat penting bagi pengguna.

semakan dompet lejar 1

Sumber: ledger.com

Kajian BC Vault

Bilik Kebal BC adalah dompet perkakasan yang dibuat oleh Real Security. Mereka adalah syarikat yang memberi tumpuan kepada keselamatan siber dan tuan rumah persidangan keselamatan terbesar dari wilayah Adriatik – Persidangan RISIKO.

BC Vault dibuat kerana dompet perkakasan yang mapan seperti Trezor dan Ledger tidak menumpukan perhatian 100% kepada masalahnya. Sebagai contoh, Saleem Rashid menyiarkan masalah keselamatan Ledger utama pada dirinya laman web. Majalah Bitcoin juga melaporkan artikel mengenai Demonstrasi Wallet.Fail. Sambutan dari Ledger & Trezor muncul tidak lama lagi, tetapi mereka tidak seperti yang diharapkan oleh komuniti crypto. Itulah sebabnya BC Vault menjadi hidup, jadi dana anda dapat dijamin oleh pasukan yang hanya bertumpu pada keselamatan.

Lebih-lebih lagi, setiap Vault BC dihantar pra-dimuat dengan kunci peribadi, dienkripsi seperti setiap dompet pada peranti. Kunci berkenaan dengan alamat awam yang memiliki 1.0 BTC. Hancurkannya dan dana itu adalah milik anda. Ini mengingatkan kita kepada kisah kaca ESG – yang meletakkan wang tunai $ 3 juta di perhentian bas dan siapa sahaja yang boleh memecahkannya – boleh membawa pulang wang itu. Wang ada walaupun sekarang.

Lebih-lebih lagi, BC Vault dilindungi oleh PIN global dan kata laluan – keduanya diperlukan untuk mengakses dana anda. Anda dapat melihat lebih banyak perincian mengenai cara menyiapkannya di video. Satu lagi perkara menarik yang perlu disebutkan mengenai BC Vault adalah hakikat bahawa mereka bahkan tidak menggunakan BIP39 / 44 dan dompet multi-crypto pertama yang tersedia secara komersial dengan sandaran selamat secara lalai. Kunci peribadi dienkripsi dan disimpan dalam medium canggih – RAM Ferroelektrik. FRAM mempunyai penyimpanan data yang diukur dalam beberapa dekad dan menyokong banyak lagi kitaran penulisan sebagai storan Flash tradisional.

BC Vault telah berusaha untuk menawarkan penyelesaian dompet perkakasan ketiga bagi individu untuk menyimpan mata wang maya mereka selain pilihan tradisional Ledger vs Trezor. Sebagai pendatang baru di ruang tersebut, BC Vault dapat menarik perhatian pengguna dan mendapat sokongan dari masyarakat. Pada masa ini, BC Vault menjadi pemain ketiga dalam pasaran dompet perkakasan dalam industri crypto.

Antara Muka dan Reka Bentuk Pengguna

Dari segi reka bentuk, dompetnya hampir sama. Ketiganya kecil dan padat. Ia boleh dimasukkan ke dalam poket anda dengan selesa dan boleh digunakan dengan satu tangan. Walau bagaimanapun, Ledger Nano S mempunyai sedikit kelebihan, kerana ia mempunyai sarung keluli tahan karat yang cukup mantap. Trezor diperbuat daripada plastik tetapi lebih padat daripada Ledger Nano S.

Kedua-dua Ledger dan Trezor mempunyai dua butang fizikal yang digunakan untuk mengesahkan atau menolak tindakan tersebut. Selain itu, masing-masing menggunakan skrinnya yang menunjukkan maklumat transaksi. Perlu diperhatikan bahawa paparan Trezor sedikit lebih besar daripada layar Ledger. Namun, itu tidak memberi kesan pada prestasi. Dompet datang dalam bentuk lampiran kecil ke port USB. Anda boleh menyambungkan peranti anda ke PC, telefon pintar atau peranti lain menggunakan kabel USB.

Berat lejar adalah 16.2 gram dan dimensinya – 98mm x 18mm panjang x 9mm tebal. Dompet Trezor mempunyai berat 12 gram dan pastinya lebih kecil (panjang 30mm x 60mm dan tebal 6mm), yang menjadikannya lebih mudah alih dan lebih senang dibawa ke dalam poket anda.

BC Vault sebaliknya sedikit berbeza. Ukurannya 100mm x 57mm x 10mm (3.937 “x 2.244” 0.394 “). Beratnya sedikit lebih tinggi daripada Trezor atau Ledger purata, dengan 41 gram. Suhu operasi boleh antara 0 hingga +60 darjah Celsius dan peranti ini mempunyai skrin OLED 61,5 mm (128 × 64) piksel. Skrin yang lebih besar adalah nilai tambah utama untuk BC Vault kerana memudahkan membaca alamat dan mengesahkan cara transaksi lebih mudah daripada menggunakan Ledger atau Trezor.

Anda boleh menyambungkan BC Vault ke komputer riba dengan menggunakan kabel USB-C dan bahagian terbaiknya ialah ia mempunyai slot tambahan untuk Micro SD yang disertakan dengan peranti.

Apa yang ada di dalam pakej runcit Trezor, Ledger dan BC Vault?

Trezor

 • Peranti Trezor
 • wayar USB
 • Tali
 • Manual pengguna
 • Dua Kad Benih pemulihan

Lejar Nano S

 • Peranti Ledger Nano S
 • Memulakan manual
 • Keyring, lanyard, dan sumber lain
 • Kad pemulihan
 • wayar USB

Bilik Kebal BC

 • Bilik besi crypto vault BC Vault One
 • Pelekat
 • Kabel USB-C
 • Manual pengguna
 • Kad microSD 1 GB

Menggunakan Peranti

Trezor dan Ledger menyokong pelbagai sistem operasi (OS). Mereka berfungsi dengan Sistem Operasi Windows, Mac dan Linux. Anda perlu menyambungkan peranti ke komputer melalui kabel mikro-USB. Juga, kedua-duanya menyokong hampir semua peranti Android. Trezor mempunyai pelanjutan Google Chrome yang menampilkan pengurusan peranti yang berdiri sendiri. Sambungan tersebut membolehkan aplikasi dan laman web berkomunikasi dengan peranti Trezor. BC Vault tidak berbeza dalam hal ini. Bilik besi baru untuk cryptocurrency mempunyai aplikasi untuk OS X, Windows dan Linux. Lebih-lebih lagi, BC Vault disokong pada pelbagai penyemak imbas seperti: Firefox 52+, Chrome 50+, Opera 51+, Safari 11+ dan IE 11+ (semua versi baru). Lebih-lebih lagi, dengan pelancaran BC Vault 1.2.1 – daemon web sekarang membolehkan pihak ketiga mengintegrasikan fungsi BC Vault dalam laman web mereka.

Keselamatan

Dari aspek keselamatan, yang baru kadangkala lebih baik. BC Vault memperoleh kelebihan di sini dengan tidak menggunakan BIP39 / 44 dan sebaliknya menyimpan kunci peribadi pada RAM Ferroelektrik – yang mempunyai lebih banyak kitaran penulisan yang disokong daripada storan flash tradisional. Anda juga boleh membuat sandaran selamat ke MicroSD Terenkripsi (ada 1 GB termasuk) atau dalam bentuk kod QR yang dapat dicetak.

Pada nota lain, kedua-dua Ledger dan Trezor menggunakan dompet deterministik – yang bermaksud bahawa banyak dompet pada peranti yang sama dapat dikesan kembali ke benih yang sama. BC Vault tidak berbuat demikian. Mereka menggunakan dompet non-deterministik – jadi dompet tidak dapat dihubungkan secara matematik. Setiap dompet dihasilkan menggunakan RNG sebenar (penjana nombor rawak). RNG diinisialisasi dengan sensor gyro dengan menggegarkan BC Vault pada persediaan. Juga, pada lejar anda mempunyai kod laluan yang sama untuk dompet mana pun yang anda cuba log masuk. BC Vault sedikit berbeza di sini, anda boleh memiliki lebih dari 2000 dompet unik, masing-masing dienkripsi dengan kata laluan tambahan dan berbeza – pada dasarnya, ia hampir seperti MultiSig.

Untuk dompet Bitcoin, BC Vault menyokong SegWit dan Legacy – sama seperti pesaingnya. Perbezaannya adalah dengan menggunakan BC Vault – anda boleh menggunakannya sebagai dompet tunggal.

Cryptocurrencies Disokong

Trezor dan Ledger menyokong sebahagian besar mata wang digital yang popular. Pada masa penulisan ini, senarai syiling digital yang disokong oleh Trezor dan Ledger merangkumi:

Menyokong Trezor:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Tunai Bitcoin
 4. Litecoin
 5. Emas Bitcoin
 6. Ethereum Classic
 7. Sengkang
 8. DogeCoin
 9. Zcash
 10. NamaCoin
 11. PERNAH
 12. Terbentang
 13. Token ERC-20
 14. UBQ

Sokongan Ledger Nano S:

Dompet cryptocurrency Ledger Nano S menawarkan anda kemungkinan untuk menyimpan sebilangan besar cryptocurrency dan bukan hanya sekumpulan kecil terpilih dari yang teratas 10. Pengguna boleh menguruskan 22 duit syiling dengan peranti Ledger dan aplikasi Ledger Live anda. Banyak cryptocurrency lain dapat dikendalikan dengan dompet serasi luaran. 

 1. Bitcoin
 2. Emas Bitcoin
 3. Tunai Bitcoin
 4. Ethereum
 5. Ethereum Classic
 6. Riak
 7. Zcash
 8. PIVX
 9. Digibyte
 10. Qtum
 11. Komodo
 12. Sengkang
 13. Litecoin
 14. Dogecoin
 15. PoSW
 16. Zencash
 17. BTCP
 18. Stealthcoin
 19. Neo
 20. Tabut
 21. Token ERC-20
 22. Hebat
 23. Stratis
 24. Ubiq
 25. Melalui Bitcoin
 26. Vertcoin
 27. EOS
 28. Tether
 29. Tron
 30. Cardano
 31. IOTA
 32. Duit Binance
 33. Monero
 34. Duit syiling USD
 35. Pembuat

Pada masa akan datang, cryptocurrency baru dapat ditambahkan ke dompet perkakasan ini yang membolehkan individu menyimpan dana mereka dengan selamat. Secara umum, Ledger telah menawarkan sokongan kepada sejumlah besar cryptocurrency berbanding Trezor.

BC Vault Menyokong

Terdapat banyak cryptocurrency yang disokong oleh BC Vault. Semua token asli ERC-20 disokong oleh BC Vault. Jumlah jumlah ini meningkat kepada lebih dari 177,000 – walaupun dalam edaran dan penggunaan harian – ada lebih sedikit. Mata wang kripto lain yang diterima oleh BC Vault adalah:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Tunai Bitcoin
 4. Litecoin
 5. Riak
 6. Hebat
 7. Dogecoin
 8. Sengkang
 9. TRON
 10. VECHAIN
 11. BINANCE COIN
 12. IKON
 13. OmiseGO
 14. WaltonChain
 15. Polymath
 16. 0x
 17. Garam
 18. Cindicator
 19. Hak Perdagangan Dinamik
 20. Ionomi
 21. OriginTrail
 22. Bergetar
 23. KargoX
 24. InsurePal
 25. Xaurum

Mata Harga

Model Trezor T – $ 169 / € 149

Trezor One White – $ 79 / € 69

Lejar Nano X – $ 133 / € 118

Lejar Nano S – $ 67 / € 59

Biru lejar – $ 309 / € 272

Bilik Kebal BC – $ 149 / € 131

Pemikiran Akhir

Perasaan keseluruhan kami adalah bahawa semua dompet perkakasan yang disebutkan di atas patut dicuba. Masing-masing mempunyai beberapa perkara unik yang menjadikannya istimewa. Kami secara peribadi menggunakan masing-masing untuk menyimpan sebahagian pelaburan crypto kami di sana dan kami gembira dengan semua itu.

Dompet perkakasan Cryptocurrency adalah alat yang sangat penting bagi pelabur kripto yang ingin tetap selamat sekiranya berlaku peretasan atau serangan ke bursa atau dompet kripto. Cara terbaik untuk menjadi pemilik aset digital anda adalah dengan memiliki dompet perkakasan dan mempunyai kawalan penuh terhadap mata wang maya anda.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me