Pengambilan Paling Menarik Dari Laporan CoinGecko Q1

CoinGecko, penilaian kripto, dan laman web peringkat baru-baru ini mengeluarkan laporan menganalisis bagaimana pasaran cryptocurrency berkembang pada suku pertama 2019.

Tahun lalu mungkin dipenuhi dengan penurunan harga mata wang maya. Walau bagaimanapun, dari laporan itu, 2019 bermula pada tahap yang tepat dengan pengasas CoinGecko memproyeksikan getaran positif dalam tiga bulan pertama.

Walaupun getaran telah terbukti di seluruh pasaran aset kripto, terdapat beberapa perkara menarik yang berlaku pada masa ini. Tanpa basa-basi lagi, mari kita lihat beberapa peristiwa menarik setakat ini;

Protokol MimbleWimble Mencari Hos

MimbleWimble adalah protokol yang diarahkan pada cryptocurrency yang berpusat pada privasi. Bulan pertama tahun 2019 menyaksikan protokol MimbleWimble digunakan oleh dua syiling; Grin dan Beam. Walau bagaimanapun, bagaimana protokol dilaksanakan pada salah satu daripada syiling itu berbeza.

Sebagai contoh, Beam menggunakan pangkalan kod C ++ sementara Grin menggunakan pangkalan kod Rust. Komuniti cryptocurrency dengan sabar menunggu pelancaran Grin rasmi lebih daripada Beam sekalipun.

Salah satu sebab mengapa Grin meletakkan Beam adalah kerana pelombong Grin mendapat 100 peratus pembayaran manakala pelombong Beam hanya mendapat 80 peratus daripada pembayaran.

Sebelum kedua-dua duit syiling ini dilancarkan, perbincangan telah dijalankan mengapa MimbleWimble adalah protokol cypherpunk terbaik yang pernah ada setakat ini.

Tetapi Mengapa MimbleWimble?

Protokol ini, tidak seperti protokol lain yang digunakan oleh duit syiling yang berfokus pada privasi, tidak memerlukan lapisan tambahan di atas protokol asas untuk memulakan kesan privasi. Tambahan dihapuskan kerana protokol adalah gabungan unik dari pelbagai inovasi dalam kriptografi. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, urus niaga, coinjoin, dan transaksi sulit.

Pelancaran Penawaran Pertukaran Awal (IEO)

Akhir Januari juga menyaksikan pelancaran IEO. Pengambilan mereka sangat luar biasa. Sebagai contoh, BitTorrent mengeluarkan tawaran pertukaran awal, dan dalam masa 15 minit ia habis terjual.

IEO berbeza dengan ICO (penawaran syiling awal) dalam banyak cara. Sebagai contoh, IEO menggunakan laman web pertukaran untuk penjualan token sementara ICO menggunakan laman web penerbit, rakan niaga IEO adalah pertukaran sementara untuk ICO adalah penerbit token, IEO ditayangkan di bursa yang dikeluarkan semasa ICO tidak melalui pemeriksaan. Selain itu, token IEO segera disenaraikan di bursa sementara token ICO perlu menunggu penyenaraian tanpa jaminan disenaraikan.

The Binance LaunchPad

Binance, pertukaran cryptocurrency terkemuka dengan jumlah disesuaikan, mencipta platform yang khusus untuk mengeluarkan tawaran pertukaran awal yang disebut Binance LaunchPad. BitTorrent memanfaatkan pad pelancaran yang menyaksikan token Bittorent dijual dalam catatan lima belas minit.

BitTorrent telah memperuntukkan hampir 60 bilion (59.4 bilion) token untuk dijual di Binance LaunchPad. Jualan itu mengumpul $ 7.2 juta. Syarikat lain yang sejak itu menggunakan platform untuk mengeluarkan IEO termasuk Fetch dan Celer. Fetch mengumpulkan $ 6 juta dalam 22 saat untuk menjual 69.2 juta token sementara Celer menjual 597 juta token dalam 17 minit menarik $ 4 juta.

Kejayaan IEO di LaunchPad mendorong pertukaran lain untuk mencuba dan meniru yang sama.

Sebagai contoh, pertukaran cryptocurrency terkemuka seperti Huobi dan KuCoin telah membangun dan mengeluarkan IEO pada platform yang serupa.

Keberkesanan penawaran pertukaran awal juga dilihat pada pelantar baru. Sebagai contoh, Top chain mengeluarkan IEO di Huobi yang menarik $ 3.4 juta dalam 19 saat. Selain itu, IEO di KuCoin habis terjual dalam masa tujuh saat dan mengumpul $ 3.6 juta.

Rangkaian Kilat Meningkatkan

Lightning Network juga dipaparkan pada laporan Q1 CoinGecko tahun 2019. Rangkaian ini dibina sebagai lapisan tambahan pada blockchain. Fungsi utamanya adalah untuk memudahkan transaksi kos rendah dengan serta-merta. Ini dilihat sebagai pilihan penskalaan untuk Bitcoin dan Litecoin.

Lightning Network mendapat momentum menjelang pertengahan Januari 2019 ketika Hodlonaut memulakan kempen di Twitter untuk memaparkan kelebihan jaringan. Kampanye tersebut diberi nama Lightning Torch. Hodlonaut mengendalikan obor dengan menghantar 100,000 satoshi. Mengikut peraturan, setelah anda menerima obor, anda harus menambahkan 10,000 satoshi dan menyerahkannya kepada orang lain. Namun, orang seterusnya yang berada dalam barisan ditentukan oleh orang yang sedang memegang obor.

Lightning Torch juga dikenali sebagai Lightning Network Trust Chain. Dari 19 Januari hingga 11 April 2019, obor telah mencatat 291 hop, 282 penerima unik, dan telah melintasi 56 negara.

Antara tokoh teratas dalam industri aset kripto yang menerima, dan lulus, obor itu termasuk CEO Twitter, Jack Dorsey, pemaju teras Monero, Riccardo Spagni, CEO Shapeshift, Erick Voorhees, dan CEO Binance, Changpeng Zhao. CoinGecko juga antara penerima.

Pada akhir tiga bulan dalam kempen tersebut, Hodlonaut menyatakan:

“Perjalanan ini telah melampaui imaginasi saya yang paling liar, dan saya merasakan ia telah memperlihatkan watak masyarakat yang hebat. Ini juga telah menunjukkan apa yang mungkin merupakan janji terbesar dari BTC / LN, untuk mendekatkan orang di seluruh dunia. “

Tempat Kami Berdiri Selepas Tiga Bulan Menurut Coingecko

Laporan CoinGecko Q1 melukis gambar pasaran yang dihidupkan semula. Tiga bulan hingga 2019 menyaksikan jumlah permodalan pasaran meningkat 16.23 peratus dengan bulan Mac menjadi bulan teratas. Pasaran telah mencatatkan kenaikan yang stabil tanpa turun naik harga liar. Jumlah dagangan juga meningkat.

Prestasi terbaik dipimpin oleh Litecoin (LTC), EOS (EOS), Bitcoin (BTC), dan Ethereum (ETH) yang masing-masing mencatatkan keuntungan 103%, 66%, 11%, dan 8%.

Dari laporan itu, altcoin menunjukkan prestasi yang lebih baik bahawa Bitcoin dengan dominasi BTC di pasaran jatuh 1.5 peratus. Penguasaan pasaran tiga syiling teratas turun kira-kira 5 peratus. Walau bagaimanapun, pada suku pertama 2019, sepuluh cryptocurrency teratas mengekalkan dominasi 91 peratus pada permodalan pasaran.

Kesimpulannya

Dari CoinGecko takeaways menarik, terbukti bahawa tawaran pertukaran awal dihargai kerana tahap berisiko rendah berbanding dengan tawaran duit syiling awal. Kehadiran platform yang boleh dipercayai untuk mengeluarkan IEO seperti Binance LaunchPad telah terbukti penting untuk kejayaan IEO.

Rangkaian Lightning telah diambil oleh laporan sebagai pilihan penskalaan yang sangat diperlukan untuk Bitcoin. Sekiranya status pasaran semasa berterusan dengan momentum yang sama, 2019 akan menjadi tahun yang baik untuk menjadi sebahagian daripada komuniti crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me