Menyenaraikan Projek Di Bursa – Berapa Kos Sebenar?

Dunia crypto memberikan peluang yang berbeza untuk mempromosikan projek anda; namun, penyenaraian terbukti menjadi salah satu perkara utama yang perlu dicari dari sudut pandangan pelabur.

Walau bagaimanapun, realiti permainan pasaran jauh dari kenyataan yang terang bahawa bursa besar memberikan perkhidmatannya secara percuma.

Bercakap tentang token, peserta pasaran kehilangan peluang untuk memperoleh cryptocurrency projek itu setelah ICO secara rasmi berakhir. Di sini pertukaran datang untuk menyelamatkan. Oleh kerana data yang berbeza, penyenaraian token di bursa dapat meningkatkan nilainya hingga 20%. Itulah sebab mengapa penyenaraian itu adalah salah satu tugas paling kritikal bagi syarikat setelah menjalankan ICO. Sebab lain untuk menyenaraikan token di bursa – permintaan komuniti projek (sebahagian daripada mereka ingin menyingkirkan token, dibeli di ICO, ada yang terlambat dan ingin membeli beberapa sekarang untuk menjadi pengguna projek).

Pemasaran dan media membuat semua perbezaan di dunia kita. Itulah sebabnya penyenaraian yang ditukar dengan reputasi yang baik kadang-kadang dapat membuat perbezaan yang nyata. Untuk projek ICO yang menyimpan sebahagian besar token mereka, pertumbuhan nilai dapat berarti kemungkinan berfungsi lebih jauh lagi projek ini.

Walaupun terdapat banyak pernyataan, banyak orang masih tidak menyedari bahawa penyenaraian token di bursa cryptocurrency bukanlah prosedur percuma dan, kemungkinan besar, agak membebankan.

Pemeriksaan Realiti – Mendaftar “Percuma”

Setiap kali bertanya mengenai kos sebenar, platform cenderung menyatakan tentang cinta dan sokongan abadi mereka untuk pemula dan tidak ada perbelanjaan dari pelanggan dalam kes ini. Adakah itu benar?

Menurut kajian terbaru yang dilakukan oleh penyelidikan Business Insider, yang mewawancarai beberapa perwakilan industri ini, harga “tidak rasmi” termasuk token ke senarai platform perdagangan kadang-kadang mengejutkan. Sumber enggan menyebut nama tertentu, dan bursa itu sendiri, yang dihubungi oleh penerbitan, termasuk GDAX, Bitfinex, dan Kraken, sama ada tidak memberikan jawapan atau melaporkan bahawa mereka tidak mengambil wang dari permulaan cryptocurrency. Tidak ada yang baru.

Untuk perniagaan, ICO masih merupakan cara terpantas dan termurah untuk mendapatkan dana, berbanding dengan modal teroka atau IPO. Bagi pelabur, token memberikan akses kepada pertukaran saham projek yang cepat dan mudah, yang sebelumnya tidak tersedia. Walau bagaimanapun, untuk memastikan kecairan, syarikat mesti meletakkan token yang dikeluarkan pada sekurang-kurangnya satu pertukaran crypto.

Sebelumnya, pertukaran Binance melaporkan bahawa ia menolak 97% aplikasi untuk penyenaraian token kerana mereka tidak mematuhi peraturan dalamannya. Tetapi setiap hari banyak projek pasca-ICO masih menginginkan untuk disenaraikan di bursa mana pun. Dan mereka sangat gembira apabila akhirnya mereka melihat, bahawa tidak ada “yuran penyenaraian”.

Walau bagaimanapun, walaupun penyenaraian adalah percuma, pertukaran kripto menyatakan bahawa untuk promosi token mereka memerlukan sejumlah wang. Jumlah ini bermula pada $ 50,000 dan naik hingga $ 1 juta … bergantung pada ukuran pertukaran. Ramai responden tinjauan mengesahkan angka-angka ini. Cukup besar untuk usaha promosi seperti itu, bukan?

Perlu diperhatikan di sini, bahawa tanda harga $ 1 juta melebihi kos melancarkan token keselamatan di kebanyakan pertukaran kripto.

Salah satu faktor kejayaan projek cryptocurrency selepas peringkat ICO adalah kemampuan mereka untuk menarik pelabur baru, yang sukar dicapai tanpa memasuki pertukaran yang luas.

Banyak projek besar berusaha menjangkau beberapa pertukaran, yang pada akhirnya meningkatkan kos penyenaraian mereka.

Tidak semua pertukaran crypto adalah sama. Cukup lucu, dalam situasi pasaran ini terdapat juga pertukaran kripto yang tidak mengambil wang untuk menyenaraikan syiling. Beberapa pertukaran menawarkan projek untuk ditempatkan berdasarkan pertandingan projek atau meminta pengguna untuk memilih penambahan duit syiling. Namun, pada akhir November 2018, harga Ripple melonjak 5% disebabkan oleh desas-desus penempatan di Coinbase, yang menunjukkan kesan penyenaraian terhadap persepsi projek dan token tersebut.

Di satu pihak, memandangkan projek tersebut mengumpulkan hampir $ 29 bilion melalui ICO pada masa ini. Selain itu, pertumbuhan dana yang pesat berlaku terutamanya disebabkan oleh projek besar seperti EOS ($ 4.2 bilion, 06.2017 – 06.2018), Telegram ($ 1.7 bilion, 02.2018 – 03.2018) dan Tatatu ($ 575 juta, 06.2018). Sekiranya kita mengecualikan ketiga-tiga projek ini dari keseluruhan gambaran, keadaan akan menjadi agak stabil, walaupun terdapat kemelesetan yang mendalam di pasaran:

Bagaimanapun, di sisi lain, pertukaran crypto sendiri juga memperoleh banyak. Menurut Bloomberg, 10 pertukaran crypto teratas memperoleh $ 3 juta sehari dengan komisen.

Pertukaran cenderung dipamerkan dengan kecairan tidak nyata

Kecairan adalah faktor kritikal dalam meramalkan daya tahan pertukaran terhadap kejutan dan kesesuaian kadar yang ditawarkan oleh pertukaran. Lebih banyak jumlah bermaksud lebih banyak kecairan dan kestabilan harga yang lebih relatif, yang cenderung meratakan nilai tukar. Sebaliknya, jumlah yang lebih sedikit bermaksud lebih mudah kecairan, kestabilan harga lebih sedikit, dan kadar pertukaran yang lebih tidak stabil.

Cukup cukup, jika anda melakukan perdagangan di bursa dengan jumlah yang lebih tinggi, anda kurang terdedah kepada turun naik ini.

“Saya tahu banyak projek teduh yang memberikan kecairan ke bursa”, – kata Kamilya Arslanova, Ketua Pegawai Eksekutif Arbidex crypto arbitrage platform. “Sudah tentu, mereka berada di zon kelabu. Apa yang mereka lakukan – mereka membuat banyak pesanan palsu di bursa untuk meningkatkan jumlah operasi dan transaksi. Pertukaran biasanya membayar banyak untuk projek seperti itu.

Terdapat perkhidmatan lain seperti kami. Kami meningkatkan kecairan bursa, membawa kepada peniaga kami. Semua pertukaran disatukan dengan Arbidex by API. Walau bagaimanapun, pertukaran tidak membayar kita, sebaliknya, mereka menurunkan komisen untuk pengguna kita. Ini adalah jalan dua hala: kami meningkatkan jumlah mereka, mereka menarik pelanggan baru “.

Oleh kerana banyak peniaga memperoleh pengalaman tertentu berinteraksi dengan banyak pertukaran, pemahaman dan pandangan mengenai karya-karya itu berubah. Tidak dinafikan, bahkan pertukaran terbesar cenderung mendapat jumlah sebenar mereka.

Banyak pasangan dengan jumlah dagangan hampir $ 7 juta akan menerima “slippage” lebih daripada 10% ketika menjual dengan harga $ 70k. Di manakah petunjuknya? Sekiranya penjualan duit syiling dengan jumlah dagangan $ 7 juta berjumlah $ 70,000 menyebabkan harga “tergelincir” lebih dari 10%, maka anda sudah boleh mulai memikirkan kemungkinan bahawa jumlah $ 7 juta ini tidak begitu nyata? Lebih-lebih lagi, pasangan mata wang yang dikaji nampaknya bukan antara duit syiling rendah cecair. Hanya data ini yang cukup untuk mengatakan bahawa banyak pertukaran memalsukan jumlah mereka.

Argumen balas mungkin berikut ini kerana pasar tidak diatur, tidak ada yang menyalahi undang-undang, dll. Tepatnya kerana pasaran tidak diatur, seluruh tanggungjawab untuk hasil dan keselamatan terletak pada pengguna. Oleh itu, menyebarkan maklumat sedemikian dan memboikot pertukaran yang paling tidak dapat kita lakukan. Kita boleh mengatakan bahawa “amalan ini tidak membahayakan sesiapa pun.” Pemalsuan jumlah dagangan mungkin bukan suatu jenayah tetapi lebih dari sekadar langkah pemasaran. Petunjuk ini mempengaruhi keputusan peniaga, mempengaruhi pasaran dan membawa kepada peristiwa tertentu pada beberapa ketika. Oleh kerana keputusan peniaga pada akhirnya berdasarkan jumlah palsu dapat menyebabkan pembelian aset yang dinilai terlalu tinggi.

Penilai bebas di seluruh dunia sering mengatakan bahawa jumlah dagangan harian lebih dari $ 3 bilion, dinyatakan di crypto – market-false. Lebih-lebih lagi, amalan ini, walaupun tidak disokong, tetapi hampir keseluruhannya diabaikan oleh sumber-sumber popular seperti CoinMarketCap dan semua penggunanya. Walaupun terdapat kenaikan jangka pendek, aset cryptocurrency di seluruh dunia berada di atas belas kasihan beruang pada tahun 2018. Tidak ada keraguan bahawa pemulihan pasaran tidak akan berlaku sehingga kita berjaya mewujudkan persekitaran yang sihat untuk perdagangan dan pembangunan aset. Ekosistem mesti telus dan jujur ​​sepenuhnya. Kami tidak mampu membiarkan manipulasi seperti itu, kerana jika jumlah palsu memberikan pertumbuhan dan bukannya nilai sebenar, kita mungkin jatuh lebih menyakitkan daripada sebelumnya.

Berbaloi dengan senarai yang membayarnya?

Tidak syak lagi, acara yang paling menggembirakan bagi para pelabur untuk mendapatkan cap ICO yang berjaya adalah penyenaraian syiling atau token berkilat baru mereka di bursa yang terkenal (atau tidak). Pertukaran cryptocurrency sering mewakili kumpulan kecairan terpecah-pecah, dan masing-masing ingin mengembangkan portfolio aset yang diperdagangkan melalui pemerolehan baru. Walau bagaimanapun, kemasukan aset secara tiba-tiba dalam penyenaraian di bursa saham sebenarnya menyebabkan kenaikan harga yang mendadak.

Tidak ada rahsia yang dibayar oleh pemaju dan pemasar (itu bermaksud: memberi rasuah) kepada pertukaran crypto untuk dimasukkan ke dalam senarai projek mereka. Sebilangan besar projek termasuk bayaran untuk penyenaraian dalam rancangan perbelanjaan anggaran mereka.

Bagaimanapun, bagaimana seseorang dapat memastikan bahawa membayar sejumlah besar wang kepada pertukaran kripto tertentu untuk penyenaraian itu adalah perkara yang perlu ditinggalkan?

Anda perlu memilih pertukaran crypto yang popular yang tidak mempunyai masalah dengan kecairan. Bagaimanapun, penerbit sendiri biasanya merupakan pemegang syiling terbesar mereka, dan mereka juga berminat untuk berkembang setelah ditambahkan ke dalam senarai. Sering kali bahawa penyenaraian di pertukaran kripto utama seperti Binance menjadi peluang terbaik bagi pasukan orang dalam untuk menetapkan semula duit syiling mereka dan berjaya keluar dari projek. Oleh itu, pembangun dan mempopulerkan altcoin sangat berminat untuk membayar penyenaraian tersebut (biasanya kita bercakap mengenai pembayaran dalam bitcoin dalam jumlah ratusan ribu dolar). Lebih-lebih lagi, pertukaran, terutamanya untuk pemain peringkat kedua, berminat untuk mencipta imej yang tidak mempunyai masalah dengan kecairan untuk dapat mengenakan komisen.

Ringkasnya, kebanyakan pertukaran dengan pasangan mata wang kripto tidak ada kaitan dengan bursa saham kukuh seperti NASDAQ. Pelabur pintar dan berpengalaman memahami dengan siapa mereka berurusan, tetapi kebanyakan pemula cenderung terlalu mempercayainya, yang mengakibatkan simpanan syiling jangka panjang di dompet mereka. Juga, pertukaran crypto, pada gilirannya, mengiklankan diri mereka dan jangan teragak-agak untuk melebih-lebihkan jumlah dagangan mereka menggunakan transaksi palsu.

Kaedah alternatif untuk menyenaraikan token anda?

Bayangkan pasukan anda tidak mendapat berjuta-juta orang semasa ICO dan jauh dari dapat membayar sebanyak itu untuk tujuan pemasaran yang dipersoalkan. Adakah terdapat cara untuk mencapai matlamat anda dan tidak membuat poket anda dirompak oleh pertukaran kegemaran yang terlalu tinggi?

Masih ada cara kerana beberapa pertukaran mendorong pengguna mereka memberikan suara – token mana yang akan disenaraikan secara percuma. Namun, itu bukan amalan biasa untuk itu – kerana Bitfinex terkenal kerana itu.

Sebagai contoh, salah satu pertukaran teratas – OKEx, kerana rejim penyenaraian baru, mempunyai tiga pendekatan yang berbeza. Anda boleh memberi tanda suara (jawatankuasa penyemak penyenaraian akan memeriksa dan mengkaji semula projek melalui proses yang sistematik dan ketat), gunakan Pilihan “Kolaborasi” (senarai langsung projek yang dilaburkan oleh OK Blockchain Capital dan 5 Pelabur Perdana OKEx), sama ada menggunakan pilihan “Pembinaan Komuniti” – untuk mendorong kehidupan komuniti, OKEx akan bekerjasama dengan pasukan projek yang mampu untuk membawa pengguna yang lebih aktif, dan akan memberikan ulasan senarai keutamaan untuk mereka. Projek mesti memenuhi keperluan khusus.

Di sisi lain, Bitfinex mempunyai token yang tersenarai di bursa gabungan Ethfinex. Seseorang juga boleh melakukan pengundian di sana, bagaimanapun, untuk dapat memilih token EVT mereka perlu dibeli.

Ketua Pegawai Eksekutif Arbidex, Kamilya Arslanova, menyatakan bahawa sangat sukar untuk disenaraikan di bursa kadang-kadang, jadi pendekatan Arbidex bukanlah untuk mendapatkan senarai token, tetapi menguruskan kerjasama dengan pertukaran, meyakinkan mereka bahawa ini adalah kerjasama yang saling menguntungkan. Banyak projek di pasaran cuba melakukan perkara yang sama, tetapi kadangkala berakhir tanpa senarai sama sekali.

Dengan mempertimbangkan perkara yang dinyatakan di atas, kami akan melihat lebih banyak pilihan pada masa akan datang bertentangan dengan penyenaraian “percuma” klasik – kerana semakin banyak pengguna tidak bersedia membayar jumlah wang yang cukup untuk melancarkan ICO sama sekali.

Pengarang Catatan Tetamu: Maria Lobanova

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me