Battle of PoS Cryptocurrencies – DASH vs PivX

Pertempuran Cryptocurrency PoS

DASH vs PivX

Dash dan PIVX adalah cryptocurrency yang tertumpu terutamanya pada privasi dan tanpa nama. Dalam catatan ini, kami membandingkan dua koin privasi yang popular untuk melihat mana yang memberikan peluang membeli yang lebih baik.

Sengkang

Sengkang adalah salah satu pelopor dalam pelaksanaan cryptocurrency protokol konsensus PoS. Ini adalah cryptocurrency unik yang dibina berdasarkan ciri utama perisian Bitcoin. Oleh itu, Dash tidak banyak bezanya Bitcoin: ia menawarkan cara yang pantas, berpatutan, dan terdesentralisasi untuk memindahkan dana dari satu orang ke orang lain.

logo dash 2018 rgb untuk skrin

Sumber: https://www.dash.org

Dash mendakwa sebagai mata wang digital terdesentralisasi P2P dan aliran seperti wang tunai sebenar. Perhatikan bahawa Dash bukan PoS sebenar, tetapi nod induknya berfungsi dalam PoS sistem.

PIVX

PIVX adalah singkatan untuk Transaksi Disahkan Segera Peribadi. Ini adalah cryptocurrency yang berpusat pada privasi dan garpu DASH. Acara itu berlaku pada awal 2016.

Pelabuhan Warna PutihLogo

Sumber: https://pivx.org/

Tidak seperti Dash, PIVX adalah mata wang POS lengkap yang membolehkan penggunanya mengunci duit syiling PIVX di blockchain dan mendapat ganjaran.

PIVX menggunakan ciri DASH yang terbaik dan menambahkan beberapa ciri unik pada seni bina blockchainnya.

PIVX menggunakan protokol privasi yang disebut “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge” (zk-SNARKs), yang lebih dikenali sebagai bukti pengetahuan sifar. Protokol ini juga digunakan dalam Dash, zCash, dan Monero.

Bukti pengetahuan sifar bermaksud bahawa satu pihak dapat membuktikan kepada pihak lain bahawa ia mempunyai sekumpulan maklumat tertentu, tanpa mengungkapkan apa-apa. Dengan kata lain, ia membolehkan pelombong mengesahkan transaksi tanpa mengetahui pihak yang terlibat dalam transaksi tersebut. Ini berbeza dengan sistem bukti lain di mana sekurang-kurangnya satu pihak perlu mengetahui semua maklumat.

Ini serupa dengan ZCoin, yang juga menggunakan versi khusus protokol Zerocoin. Dalam pengertian ini, PIVX adalah campuran DASH dan ZCoin, termasuk privasi dan bukti saham (PoS).

Sebenarnya, PIVX dikatakan satu-satunya cryptocurrency yang telah memenuhi semua syarat yang disenaraikan dalam buku putih Zerocoin.

Apakah faedah PIVX?

  • PIVX lebih cekap tenaga daripada cryptocurrency bukti kerja (PoW) lain kerana mekanisme konsensus PoS.
  • Terdapat juga rangkaian nod utama yang mengekalkan blockchain PIVX.
  • Node induk menguruskan rangkaian dan dapat memilih keputusan penting mengenai perkembangan masa depan.
  • Terdapat juga perbendaharaan mandiri yang memberi kuasa kepada pengembangan blockchain PIVX.

Apakah perbezaan antara PIVX dan DASH?

DASH sebagian bergantung pada algoritma PoW, di mana pelombong harus menghabiskan sumber komputer untuk mengesahkan transaksi. Algoritma PIVX bergantung pada sistem PoS yang mengaitkan daya perlombongan dengan bahagian syiling yang dipegang oleh pelombong. Semakin banyak duit syiling PIVX yang dimiliki oleh seseorang individu, semakin banyak kuasa perlombongan yang dimilikinya.

PIVX juga sama sekali berbeza dengan duit syiling privasi lain, seperti Dash, Monero (XMR) dan ZCash (ZEC), kerana sama sekali tidak memerlukan proses perlombongan. Syiling PIVX baru diperoleh sebagai ganjaran untuk meletakkan. Semakin banyak duit syiling yang anda pegang, semakin besar ganjaran anda.

Kelebihan lain dari PIVX ialah memfokuskan transaksi cepat dengan bayaran yang sangat rendah.

Apakah nod PIVX Master?

Nod induk PIVX memerlukan 10,000 PIVX dikunci ke dalam dompet pada pelayan sebagai cagaran. Node induk menerima ganjaran dengan memberikan perkhidmatan ke rangkaian PIVX.

Inti dari konsep nod utama ialah nod utama mesti diedarkan sepenuhnya (terdesentralisasi) dan tidak boleh dipercayai. Untuk pemegang nod utama, pulangannya lebih tinggi daripada pemegang dompet (memegang PIVX). Ganjaran ini berubah-ubah dan ditentukan oleh algoritma “gergaji dan gergaji”.

Dash juga menggunakan program master node. Protokol simpul induk adalah kegemaran penyokong Dash kerana membolehkan simpul memperoleh pendapatan, dan juga digunakan dalam sistem pemungutan suara pemerintahan Dash.

Urus niaga segera (SwiftTX)

PIVX juga mewarisi ciri Dash lain yang disebut SwiftTX, yang dapat mengesahkan transaksi dalam waktu yang sangat singkat.

Ini dilakukan melalui rangkaian nod utama, dan transaksi tidak memerlukan banyak pengakuan seperti Bitcoin sebelum dapat digunakan.

Mengapa PIVX mempunyai bekalan duit syiling tanpa had?

Bekalan syiling maksimum Bitcoin adalah 21 juta BTC. PIVX tidak mempunyai had ini. Ini disebabkan Bitcoin lebih menyerupai aset digital sementara PIVX bertindak seperti mata wang digital.

Penawaran mata wang harus meningkat dan juga dipengaruhi oleh inflasi. Ini disebut pelonggaran kuantitatif dalam dunia kewangan. Bekalan PIVX akan meningkat sebanyak 5% setiap tahun. Sebabnya ialah orang akan terdorong untuk berdagang PIVX dan bukannya memakainya. Ia tidak akan dihargai, tetapi akan kempis seperti mata wang fiat.

Kesimpulannya

PIVX adalah cryptocurrency generasi seterusnya dengan tumpuan yang kuat pada desentralisasi, privasi dan penggunaan dunia nyata sebagai sistem pembayaran. Untuk tujuan ini, ia dapat menangani transaksi cepat, keselamatan, dan penyerahan dana secara peribadi. PIVX juga satu-satunya cryptocurrency yang telah melaksanakan sepenuhnya zk-SNARKs atau bukti pengetahuan sifar.

Dash adalah pendahulu PIVX dan merupakan pesaing teratas dalam bidang mata wang digital tanpa nama. Ini bermaksud bahawa kedua-dua syiling pada dasarnya dirancang, dibina, dioptimumkan secara berterusan, dan dikembangkan untuk memastikan keselamatan dan privasi transaksi anda. Walau bagaimanapun, PIVX adalah alternatif DASH yang lebih baik.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me