Analisis Kontrak Pintar Permainan Dengan Meneliti Permainan CryptoKitties

CryptoKitties  adalah salah satu permainan paling popular di rangkaian Blockchain. Ia berdasarkan kontrak pintar rangkaian blockchain Ethereum. Contoh permainan koleksi dengan anak kucing telah menunjukkan nilai token ERC-721 kepada masyarakat dan kemungkinan Ethereum sebagai taman permainan.

Dalam penyelidikan ini, pasukan analisis dari Chaingraph.io cuba melakukan analisis yang luas mengenai aplikasi CryptoKitties yang terdesentralisasi, menggunakan transaksi yang diekstrak dari rangkaian Ethereum. Alat analisis utama yang digunakan adalah platform analitik kontrak pintar Chaingraph.io.

Perlu juga diperhatikan bahawa analisis bukan hanya mengenai analisis transaksi, tetapi juga usaha untuk memahami dan meramalkan tingkah laku pengguna. Asas dan tujuan analisis adalah perniagaan, dan analisis harus berfungsi untuk itu. Itulah sebabnya banyak penyelesaian dari laporan ini dapat digunakan untuk aplikasi terdesentralisasi lain dari sektor perniagaan permainan kripto.

Untuk kajian ini, masalah utama adalah peningkatan penonton untuk DApp dari pihak pembangun dan mendapat keuntungan dari permainan dari pihak pemain.

Kontrak yang dianalisis adalah kontrak utama KittyCore

(0x06012c8cf97bead5deae237070f9587f8e7a266d). Kami juga menggunakan data dari kontrak SaleClockAuction (0xb1690c08e213a35ed9bab7b318de14420fb57d8c) dan SiringClockAuction (0xc7af99fe5513eb6710e6d5f44f9989da40f27f26).

Selain Chaingraph.io, perkhidmatan berikut digunakan: Opensea.io, Bloxy.info dan Dappradar.com. Data mungkin mempunyai beberapa ketidaktepatan.

Contents

Statistik pada awal 2019

Cap pasaran: 40,000 ETH

Bilangan pengguna (7d): 1,300

Bilangan pengguna (24 jam): 450

Bilangan pemegang token: 70,000

Bilangan token yang beredar: 1,500,000

Jumlah dagangan: 57,000 ETH

Perolehan (24jam): 130 ETH

Bilangan kontrak pintar: 4

Pengikut Twitter: 27,000

Apa itu CryptoKitty?

Setiap kucing adalah token unik yang dimiliki oleh satu pemegang. Keunikan kucing ditentukan oleh ciri-cirinya, atau “cattribut”. Warna cakar, bentuk misai, panjang ekor – semua ini bergantung pada sifat yang diperoleh semasa lahir. Selain kucing biasa dengan sekumpulan ciri tertentu, ada juga yang unik yang kelihatan “tidak seperti orang lain” dan memiliki seni / sifat eksklusif

.

Jenis Kucing

Biasa – kucing biasa dengan sebilangan ciri standard

Suka – kucing unik dengan jumlah sirkulasi yang terhad. Mereka boleh dibuat dengan pembiakan silang menggunakan kombinasi gen yang tepat pada waktu tertentu (alkimia). Kucing seperti itu tidak mempunyai ciri standard

Eksklusif – kucing ini ada dalam permainan hanya dalam satu salinan dan mereka tidak dapat dibiakkan. Setiap kucing Eksklusif diperkenalkan khas ke dalam permainan oleh pemaju. Tidak mempunyai ciri standard.

Edisi istimewa – mirip dengan Kucing Eksklusif kerana mereka mempunyai seni yang unik, tetapi mereka dibebaskan dalam jumlah yang lebih besar dan mungkin dibeli. Juga tidak mempunyai ciri standard.

Terdapat juga beberapa ciri unik tambahan:

Prestij adalah kucing khas yang diperoleh dengan pembiakan silang dengan resipi tertentu.

Liar adalah unsur liar khas

Anomali Genetik berlaku apabila kucing mempunyai gen tersembunyi yang tiba-tiba dapat muncul pada keturunan

Harga purata untuk biasa kucing: 0.1 ETH

Harga purata untuk mewah kucing: 0.26 ETH

Harga purata untuk eksklusif kucing: 32 ETH

Harga purata untuk khas kucing: 0.4 ETH

Harga purata untuk prestij kucing: 0.17 ETH

Harga purata untuk liar kucing: 0.07 ETH

Seperti yang anda lihat kucing eksklusif lebih awal daripada yang lain. Dan sifat liar, sebaliknya, tidak menentukan dalam menentukan harga untuk kucing biasa. Dapat disimpulkan bahawa, walaupun jarang, ciri liar tidak begitu berharga.

Generasi kucing

Kucing dibiakkan secara silang dan mempunyai pilihan seperti generasi.

Seperti yang anda lihat, kucing generasi terbaru tergolong dalam satu pemain yang sama dijuluki Solidox, yang benar-benar berada di depan. Nampaknya dia tidak akan ditimpa tidak lama lagi, kerana dengan kelahiran generasi kucing seterusnya, cooldown setelah penyeberangan keturunan meningkat. Itulah sebabnya orang yang pertama kali menggunakan ceruk dan tidak akan menghasilkannya, hampir tidak mungkin membiarkan seseorang masuk.

Sekarang mari kita pertimbangkan pergantungan harga jual rata-rata pada generasi kucing, dan juga menunjukkan jumlah kucing dalam setiap kumpulan.

Pergantungan jumlah kucing pada generasi

Seperti yang dapat dilihat, selepas generasi ke-20 bilangan anak kucing menurun dengan ketara, dan dengan generasi tiga digit bilangan mereka cenderung kepada satuan.

Sekarang mari kita lihat pergantungan pada harga jual.

Ketergantungan harga jualan sederhana pada generasi kucing

Seperti yang anda lihat, selepas generasi ke-1000 penjualan kucing semakin menurun. Adakah ini bermaksud bahawa setelah bilangan tetap tidak ada yang membeli? Mari kita kaji penjualan anak kucing dari generasi maksimum.

Harga kucing bergantung pada kucing itu sendiri tetapi generasi tidak begitu penting dalam pembentukannya. Hipotesis mengenai lelaki yang membiak kucing generasi terbesar untuk memperoleh sepertinya telah gagal. Kecuali dia tidak menjualnya dengan cara lain. Mungkin ada baiknya untuk membeli persimpangan dengan menggunakan kontrak SiringAuction (kucing tidak dijual, tetapi bersilang sekali dengan kucing :)).

Harga purata untuk menyeberang bergantung pada generasi kucing

Seperti yang ditunjukkan dalam grafik di atas, semakin besar generasinya, semakin rendah harga pembiakan. Belia Kitties penting.

Kucing apa yang mempunyai ciri-ciri yang paling kerap dilahirkan dan paling kerap?

Kucing normal mempunyai sekumpulan cattribut yang membentuk penampilannya. Logik langsung menunjukkan bahawa semakin jarang sifat itu berlaku, semakin mahal barang itu. Mari kita uji andaian ini.

Berikut adalah kucing paling jarang dalam permainan. Untuk menentukan kelangkaan seekor anak kucing, kesadaran setiap ciri penting dan dikira dengan formula rahsia:

Kucing di atas belum dibeli sekali pun &# 128578;

Sebaliknya, jika kita mengkaji kelangkaan ciri-ciri kucing tertentu, yang dipasarkan sekurang-kurangnya sekali, tidak akan ada kejutan:

Kos kucing jarang cenderung kepada harga purata semua barang.

Cattribut dan kesedaran mereka tidak begitu jelas bagi seorang pemain. Lebih-lebih lagi, sifat yang dianggap paling mahal pada masa ini harus menunjukkan penurunan kesadaran, kerana anak kucing dengan sifat seperti itu akan dibiakkan lebih.

Sekarang mari kita lihat kucing yang paling mahal dan pada masa yang sama agak jarang berlaku:

Indeks kesedaran rata-rata kucing normal adalah sekitar 3. Kucing yang ditunjukkan di atas memiliki indeks 170+ (itu bukan indeks tertinggi, tetapi mendekati maksimum 500-800 daripada kucing 90%). Kita mungkin memperhatikan bahawa harga tinggi terbentuk kerana unsur langka tambahan (purrstige), atau gabungan ciri-ciri seperti itu, yang memberi kucing penampilan lebih cantik dan menarik. Hampir tidak dapat disimpulkan mengenai hubungan yang stabil antara kesadaran dan harga.

Carta berikut membuktikan ini. Dengan setiap ciri, kita melihat sekitar satu dan gambar yang sama, iaitu peningkatan mendadak dalam sifat langka tertentu. Perlu disebutkan bahawa lonjakan ini mempengaruhi harga dengan cara apa pun.

Bagi mereka yang ditanyakan mengenai permainan Cryptokitties dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kattribut paling popular, maklumat berikut ditunjukkan di bawah:

badan

Jenis badan yang paling popular:

Jenis badan yang paling jarang:

warna (warna aksen)

Jenis badan yang paling popular:

Jenis badan yang paling jarang:

warna warna

Jenis warna warna yang paling popular:

Jenis warna warna paling jarang:

warna sekunder

Jenis-jenis warna yang paling popular:

Jenis sekunder warna yang paling jarang:

pewarna

Jenis pewarna yang paling popular:

Jenis pewarna paling jarang:

mata

Jenis mata yang paling popular:

Jenis mata yang paling jarang:

coloreyes

Jenis coloreyes yang paling popular:

Jenis coloreyes paling jarang:

mulut

Jenis mulut yang paling popular:

Jenis mulut yang paling jarang:

corak

Jenis corak yang paling popular:

Jenis corak paling jarang:

persekitaran

Jenis persekitaran yang paling popular:

Jenis persekitaran yang paling jarang:

purrstige

Purrstige – adalah unsur unik kucing. Hanya ada 2 spesies unsur ini dan tidak banyak item yang memilikinya.

liar

Jenis liar yang paling popular:

Jenis liar yang paling jarang:

Kucing ini memperoleh katribut paling jarang:

id 1497244

Kucing apa yang mempunyai ciri-ciri yang sering dikawan berbanding yang lain?

Jelas bahawa kesadaran kucing adalah sebanding dengan bilangan kawin yang dimilikinya. Mari kita pertimbangkan kejadian dengan jenis badan:

Namun, jika kita melihat pembiakan silang berbayar, kita tidak akan melihat hubungan antara kesedaran dan harga lagi. Carta akan kelihatan seperti berikut:

Maksudnya, ada beberapa kenaikan tanpa alasan logik.

Adakah terdapat hubungan antara baki dompet dengan jumlah token kucing yang dimiliki pengguna?

Sebilangan besar pemain yang terlibat dalam permainan ini telah menukar akaun mereka atau hanya menyingkirkan kucing mereka dan berhenti bermain. Kuantiti pengguna tersebut dianggarkan melebihi 14000. Bercakap tentang akaun yang ada, dengan peningkatan jumlah kucing jumlah pemain secara semula jadi dan dengan cepat berkurang:

1 CK 8493 pengguna

2 pengguna CK 9749

3 pengguna CK 10004

4 pengguna CK 6346

5 pengguna CK 4303

6 pengguna CK 3265

7 pengguna CK 2476

8 pengguna CK 1887

9 pengguna CK 1437

10 pengguna CK 1204

11 pengguna CK 935

Pergantungan baki akaun pada jumlah item yang dimiliki:

Sekiranya baki akaun tidak menunjukkan keteraturan, maka hubungan antara bilangan token pada perolehan Eth sedikit lebih jelas:

Di sini anda dapat melihat bahawa semakin banyak token kucing yang dimiliki pemain, semakin besar perolehan Ether yang dimilikinya. Mari kita bandingkan perolehan token Kitty dan Ether:

Alamat (0xFC624F8F58DB41BDB95AEDEE1DE3C1CF047105F1) yang mempunyai perolehan Ether terbesar hingga saat penyelidikan mempunyai kira-kira 3.5k token anak kucing yang seimbang dan jumlah perolehan kucingnya adalah sekitar 40k transaksi.

Mungkin disarankan bahawa akaun dengan perolehan lebih dari 1000 Eth akan memainkan permainan dengan lebih intensif, daripada alamat yang mempunyai perolehan 500 Ether.

Kucing apa yang dipasarkan lebih kerap?

Seperti yang kami tunjukkan di atas, atribut kucing Normal yang diambil secara berasingan tidak mempengaruhi harga atau jumlah pembelian kucing ini secara statistik. Perbezaan sampel yang besar hanya jelas antara pelbagai jenis token kucing. Histogram kebergantungan jumlah tawaran pada jenis kucing menggambarkan ini:

Seperti yang anda lihat, kebanyakan tawaran berlaku dengan kucing mewah dan yang mempunyai sifat liar. Tetapi, jika memisahkan parameter ini dengan jumlah kucing untuk setiap jenis, maka dapat dilihat bahawa cryptopet yang paling banyak dibeli dan dijual adalah dari Edisi Khas.

Oleh itu, jika pemain ingin menjana wang dari haiwan peliharaan maya, dia harus memberi perhatian lebih kepada item Khas dan Fancy.

Hari apa yang paling produktif untuk penjualan Kitty?

Carta yang boleh dikenali yang menggambarkan jumlah panggilan ke kontrak KittyCore dengan perceraian pada akhir tahun 2017 hampir sama dengan statistik semua tawaran, kecuali Tahun Baru 2018.

Sekiranya kita mengambil statistik berdasarkan hari dalam seminggu, maka hari Rabu sedikit lebih awal, walaupun data ini mungkin menipu.

Apabila kita melihat pilihan ini dengan jumlah pengguna yang terhad yang hanya mempunyai perolehan 10 Kitty atau kurang (iaitu untuk menghapus akaun pemain, pasar, kedai, dll), maka kedudukan pertama menuju Isnin dan Selasa:

Hampir sama gambar yang kami dapat dari perolehan Ether untuk PenjualanClockAuction kontrak. Untuk semua alamat yang bermain permainan Cryptokitties:

Untuk alamat yang perolehannya kurang daripada 10 Cryptokitties:

Di samping itu, untuk menjawab soalan dengan betul kita harus ingat tentang perbezaan zon waktu. Walau bagaimanapun, kami akan kembali ke hari-hari dalam seminggu seterusnya.

Apa yang Kitties hasilkan paling banyak untuk pemiliknya?

Seperti yang telah kita ketahui, kelangkaan kucing dan sifatnya tidak mempengaruhi harganya sama seperti beberapa ciri “luar permainan” yang unik (ID token, nama, dll). Untuk mengesahkan ini, mari kita lihat token Kitty yang mana perbezaan antara harga beli dan harga jualan melebihi jumlah 100 Eth (ke arah kenaikan).

Seperti yang anda perhatikan, ID Kitties yang paling menjana keuntungan adalah di bawah 100. Ini adalah apa yang disebut “kucing pengasas”, yang pertama dibeli untuk 9 Ether dan kemudian dijual dengan harga 100+ Ether.

Mari kita lihat senarai dengan cryptopets (ID) “lebih muda” > 100):

ID 114684 ~ nama FRAIDSYCAT

ID 2238 ~ nama 战斗 猫

ID 35068 ~ nama Dracula | Vampire Gen Terawal

Dan Kitty dibeli dengan harga 600 Eth yang sudah anda kenal!

Apa yang paling kerap disebut oleh pemain Cryptokitties kontrak pintar?

Berikut adalah kontrak pintar yang paling diminta oleh pengguna Cryptokitties selama 3 bulan terakhir (tajuk untuk kontrak pintar diekstrak dari bloxy.info). Permintaan dari akaun pengguna untuk kontrak pintar:

Permintaan dari alamat kontrak pintar ke akaun pengguna:

Alamat pertukaran yang dapat dikenali (EtherDelta, IDEX) dicairkan dengan beberapa akaun menarik yang lain. Seseorang dapat melihat skop permainan cryptog yang bagus: 0xUniverse, Axie Infinity, KryptoWar (kedudukan ketiga, tanpa gelaran), Juara MLB dan sebilangan aplikasi lain. Juga adanya kontrak pintar kasino ( Dadu2 Menang, FckDice) dan alamat lain milik perkhidmatan perjudian dalam senarai itu menarik. Juga terdapat beberapa lelongan. Semua DApps ini harus diingat ketika menjalankan kempen pengiklanan atau menggunakan cara lain untuk menarik khalayak sasaran (contohnya airdrop). Lelong adalah yang pertama, tetapi ada kejutan dalam statistik ini. Maklumat lebih terperinci lebih lanjut 🙂

Berapa kerap pengguna bermain permainan Cryptokitties?

Selang purata antara dua panggilan dari satu dan pemain yang sama adalah kurang dari 2 minit. Namun, parameter ini menarik untuk jangka masa yang pendek.

Mari kita ambil parameter Pengekalan untuk bulan pertama setelah Cryptokitties dilancarkan dan bandingkan dengan jumlah panggilan untuk tempoh tersebut:

23 November 2017 – 1 Mei 2018

23 November 2017 – 1 Disember 2017 (sebelum kenaikan)

Disember, 2017 (lonjakan)

Januari, 2018

Februari, 2018

Mac, 2018

Anda lihat dalam tempoh paling aktif carta dialihkan ke kanan. Ini menunjukkan bahawa kerana pengguna telah melakukan beberapa transaksi dalam beberapa minit, mereka tidak meninggalkan aplikasi, tetapi tetap berada di dalam permainan untuk jangka masa yang lebih lama: 2-3 jam atau lebih.

Oleh itu, dengan menggunakan metrik ini, adalah mungkin untuk mengesan minat untuk acara permainan baru atau kempen pengiklanan. Pertama, kami memberi tumpuan kepada jumlah urus niaga dan kemasukan alamat unik – ini adalah langkah pertama analisis. Kemudian kita dapat menilai kualiti penonton yang datang: apakah mereka hanya memulai DApp, melakukan beberapa transaksi percubaan dan berhenti atau bergabung dengan pemain permainan yang ada.

Namun, perlu diperhatikan bahawa penjelasan yang diberikan di atas tidak merangkumi semua kes. Sekiranya untuk Cryptokitties kita mempunyai masalah semasa aktiviti tinggi, maka pemahaman mengenai logik kasino crypto semestinya berbeza.

Lihat carta yang menerangkan penahanan pengguna kasino Dice2Win (0xD1CEeeeee83F8bCF3BEDad437202b6154E9F5405) untuk 3 bulan terakhir:

Contoh lain permainan Cryptokitties adalah Dragonereum:

November, 2018 – Disember, 2018 (peningkatan aktiviti ketika semua orang membeli dan membungkus telur):

Disember, 2018 – Januari, 2019 (setelah puncaknya, ketika pertempuran dan perdagangan bermula):

Hari apa dalam seminggu peningkatan pengguna unik paling banyak berlaku?

Sekiranya mengambil statistik umum, maka kebanyakan pengguna nampaknya datang pada hari Isnin. Namun, mengingat zon waktu dan jika meminta data untuk bulan yang terpisah, maka hari yang paling aktif dalam seminggu adalah Sabtu dan Ahad, diikuti dengan hari Jumaat dan Isnin. Sebaliknya, hari yang paling pasif adalah hari Selasa, Rabu dan Khamis.

Hari-hari ini bagus untuk memulakan aktiviti permainan tertentu atau memulakan kempen iklan.

Apa yang diminta oleh kontrak pintar dan DApps lain kepada Cryptokitties dan untuk apa?

Berikut adalah senarai kontrak pintar (jumlahnya ialah 225) yang berinteraksi dengan KittyCore Contract. Penerangan diambil dari bloxy.info.

Selain daripada 7 dozen autowallet, senarai penuh mengandungi beberapa kontrak pintar yang cukup menarik yang cuba membuat kontrak autonomi berbanding kontrak Kittycore. Contohnya, pertempuran antara kucing &# 128578; Malangnya, tidak ada yang berjaya. EtherDelta hanyalah satu pertukaran (dua transaksi lebih dari setahun)

Apakah sebab utama permintaan gagal?

Sebilangan besar transaksi yang gagal berlaku ketika pemain ingin memanggil kaedah tertentu ketika dia tidak mempunyai izin untuk melakukan ini. Contohnya, untuk menjual anak kucing orang lain. Sekiranya kita melihat carta urus niaga yang gagal, kita akan melihat bahawa kebanyakannya tertumpu pada bulan Disember 2017, ketika projek itu baru dilancarkan. Dapat diasumsikan bahawa pada tahap pertama terdapat beberapa bug ketika membuat transaksi di UI, yang kemudian diperbaiki.

Pada 25 Mac 2018 alamat 0x68B42E44079D1D0A4A037E8C6ECD62C48967E69F membuat 3330 transaksi gagal yang cuba memanggil kaedah bakaWithAuto.

Berikut adalah senarai 5 alamat teratas yang mempunyai kebanyakan permintaan gagal:

0x6B9AA4087E8643E672CAAD55CEB8A78D547189EA 13667 gagal txs

0x1F35924AE9B34BBD1DFA7E527964C430D5AFAB92 9174 gagal txs

0x49C4460CC2366BD93D24974FF6813EF7FF4FB649 5644 gagal txs

0xE1AB3DF91C8D871D59AE48D1DF18664173CB6297 4865 gagal txs

0x4B15E04EBA58A46FB44829BBFE0D9CD82C149745 4830 gagal txs

Yang memperoleh paling banyak dengan bermain permainan Cryptokitties?

Senarai di bawah merangkumi 10 pemain teratas yang memperoleh pendapatan terbanyak semasa bermain permainan. Parameter yang disebut “Kitties_amount” adalah jumlah cryptopets, yang dimiliki pengguna untuk sepanjang masa permainan. Selain dari akaun pembangun, senarai itu merangkumi alamat pemain yang telah disebutkan (kedudukan kedua) yang telah membeli anak kucing dari dirinya sendiri dengan harga 600 Eth

Ini adalah akaun yang mengalami defisit paling banyak

Model perniagaan

Unit utama sistem desentralisasi adalah token. Semakin banyak permintaan semakin berjaya DApp. Keadaan saling bergantung antara penawaran dan permintaan adalah piramid. Semakin banyak pengguna dan aset terlibat dalam permainan, semakin berharga permainan ini. Oleh itu, tujuan utama pemaju adalah untuk mewujudkan persekitaran di mana teknologi baru dan pemain baru sentiasa terlibat.

Apa yang perlu dilakukan untuk menarik pengguna baru?

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mengkaji apabila umumnya akaun baru mula menggunakan DApp dan mengetahui sebab tingkah laku tersebut. Sekiranya ingin berbicara tentang Cryptokitties, minat yang jelas dapat dilihat semasa waktu Tahun Baru: Tahun Baru 2018 adalah pelancaran projek dan kemudian “kitty boom” yang terkenal. Setahun selepas itu, Tahun Baru 2019 permainan menyambut ulang tahun pertama dan pasukan menggunakannya sebagai saat yang baik untuk memberikan wang kripto. Kempen pengiklanan dan acara khas yang berkaitan dengan acara-acara khas di mana pengguna bertindak balas melalui aplikasi, memungkinkan untuk mengubah pemain pasif menjadi yang lebih terlibat. Memiliki angka, seseorang dapat membina strategi pemasaran dan memahami waktu berapa yang terbaik untuk memulakannya. Statistik pada gilirannya memungkinkan untuk memantau reaksi dan tingkah laku pengguna semasa kempen tertentu: kaedah mana yang paling sering disebut, intensiti pengekalan pengguna terhadap aplikasi, dll..

Yang kedua harus dilakukan adalah menganalisis tempoh (selang waktu, hari dalam seminggu) ketika penonton DApp adalah yang paling aktif dan membuat ramalan mengenai aktiviti selanjutnya. Data ini memungkinkan untuk membuat beberapa kesimpulan mengenai profil dan tingkah laku pengguna. Contohnya, kawasan, aktiviti petang atau semasa waktu bekerja, hujung minggu atau hari kerja, pada hari mana perolehannya lebih tinggi, dan hari mana lalu lintas. Metrik ini menarik bukan sahaja untuk pasukan projek, tetapi juga untuk rakan kongsi dan pesaing. Sekiranya anda memahami pengguna perniagaan anda, maka anda akan lebih mengetahui jenis produk yang sangat mereka perlukan.

Yang ketiga adalah mengeluarkan akaun yang paling aktif dari produk pesaing anda (keuntungan terbesar, transaksi terbanyak, dll). Mereka kemungkinan besar berminat dengan DApp anda, itulah sebabnya mereka sangat dikehendaki untuk disiarkan dari anda. Satu saat lagi yang tidak boleh dilupakan adalah mengkaji tingkah laku pengguna tersebut dan menganalisis persekitaran terdekat mereka menggunakan grafik.

Apa yang perlu dilakukan untuk meningkatkan jumlah transaksi?

Secara keseluruhan, jumlah transaksi bergantung kepada dua sebab – ukuran penonton dan intensiti proses permainan. Mengenai faktor pertama yang telah kita bicarakan di atas – ini terutamanya strategi analisis, pemasaran dan perniagaan – maka yang kedua kebanyakannya berkaitan dengan pembangun kontrak pintar.

Anda juga perlu mengetahui mengapa pemain menyukai permainan ini atau permainan itu. Data tersebut dapat diperoleh dengan menganalisis statistik kaedah yang disebut. Sekiranya pertaruhan dibuat, katakanlah, pada persimpangan kucing, tetapi penonton berminat dengan bahagian lelongan DApp, maka mungkin bermanfaat untuk menyesuaikan logik permainan. Chaingraph.io dengan mudah memberikan anda data-data ini: seseorang tidak dapat mengira bukan sahaja pengekalan keseluruhan kontrak pintar, tetapi juga setiap kaedah kontrak.

Kurangnya permintaan untuk beberapa metode dapat dikaitkan dengan masalah pada antarmuka pengguna, kesalahan ketika melakukan transaksi, dan bahkan jumlah gas yang diperlukan. Oleh itu, perlu sentiasa mengemas kini statistik relevan mengenai semua aspek teknikal aplikasi yang terdesentralisasi: mengesan bukan sahaja panggilan luaran tetapi juga panggilan dalaman, log peristiwa, statistik gas, dll..

Pernah ada aktiviti penipuan?

Hampir mustahil untuk meramalkan semua kelemahan dan kelemahan aplikasi anda, tetapi anda dapat meminimumkan kemungkinan kejadiannya dan dengan cepat mengesan kemungkinan kegagalan sekiranya berlaku. Yang pertama mungkin dilaksanakan oleh perkhidmatan Pemeriksaan Keselamatan, yang mengesan kemungkinan bug dalam kod kontrak pintar. Untuk item kedua, anda memerlukan alat untuk memantau aktiviti pengguna. Semua instrumen ini akan tersedia sebaik sahaja anda mula menggunakan Chaingraph.io.

Chaingraph.io: Alat Pemeriksaan Keselamatan

Chaingraph.io: Bahagian Langsung

Beberapa contoh tingkah laku pengguna yang tidak biasa pada contoh CryptoKitties:

Seekor kucing dibeli dengan harga 600 Eth

Membeli dan menjual anak kucing dari satu dan akaun yang sama dapat memberi bukti pada gelembung statistik dan harga kucing. Tanpa menganalisis keadaan, pengguna pihak ketiga dapat melihat gambaran perdagangan aktif dari token tertentu, tetapi ini hanya boleh menjadi permainan untuk menciptakan ilusi “permintaannya”. Tindakan sedemikian boleh menyebabkan pasaran aplikasi tempatan menjadi akibat yang tidak diingini dan pemaju, sekurang-kurangnya, harus mengetahui keadaan ekonomi semasa agar dapat bertindak balas dengan baik terhadapnya.

Alamat yang terlibat dalam transaksi untuk 600 Eth

Kitties dengan penjualan semula tiga ratus

Selanjutnya adalah satu lagi gambaran statistik kecurangan, kali ini jumlah penjualan. Lebih daripada sedozen anak kucing berada jauh di hadapan dari puncak terdekat (jurangnya 20-30 kali). Sekiranya lebih mendalam, menjadi jelas bahawa semua 16 Kitties yang mempunyai jumlah pemindahan yang hampir sama (sekitar 300) dihantar melalui kontrak pintar Lelong dengan harga yang sama. Wakil lelong crypto ini memberi komen bahawa tindakan tersebut dibuat untuk menunjukkan kemampuan perkhidmatan, untuk meningkatkan statistik awal dan bukan penjualan sebenar. Mungkin ini adalah contoh yang baik bahawa statistik sahaja kadang-kadang tidak mencukupi, ia mesti dicerna terlebih dahulu.

Jurang dalam statistik jumlah penjualan kucing

Apa yang perlu dilakukan agar pengguna membeli dan menjual lebih aktif?

Jawapan untuk soalan ini terutama diperoleh daripada dua yang sebelumnya. Dengan proses permainan yang stabil, peningkatan penonton dan minat terhadap DApp, selain memperoleh lebih banyak transaksi, anda juga mendapat kenaikan nilai untuk token anda. Juga, ingat bahawa permainan cryptog adalah mengenai wang. Oleh itu, jumlah dagangan token anda bergantung pada kejayaan ekonomi keseluruhan projek, yang terdiri daripada banyak aspek. Analisis yang kompeten memberikan pemahaman mengenai bahagian mana dari projek yang harus anda perhatikan.

Bahagian Langsung yang membolehkan aktiviti penjejakan dalam mod sebenar

Bukannya kesimpulan

Apa yang perlu dilakukan pengguna untuk menjana wang dengan menjual atau membeli kucing?

Ini adalah beberapa kes:

Permainan yang lama

 1. Beli kucing langka (eksklusif, istimewa), lebih baik di beberapa acara dalam permainan.
 2. Tunggu.
 3. Pantau grafik aktiviti pengguna (jumlah transaksi, jumlah akaun yang memanggil kontrak pintar).
 4. Apabila letupan aktiviti berlaku, sediakan seekor kucing untuk dijual dengan harga yang melambung tinggi.
 5. Dapatkan untung.

Boom mewah

 1. Pantau kejadian di persimpangan kucing Fancy.
 2. Beli bilangan kucing maksimum dengan gen yang diperlukan.
 3. Cepat melahirkan kucing mewah baru.
 4. Semua kucing yang mempunyai gen yang tepat yang tinggal setelah menerima kucing mewah yang dijual sedikit lebih mahal daripada harga beli.
 5. Beberapa kucing mewah segera menjual dengan harga rata-rata di pasaran.
 6. Selebihnya cuti di Long Play.
 7. Dapatkan untung

Risiko Ilusi Keras

 1. Buat sebilangan alamat Ethereum – ini akan menjadi pemain palsu.
 2. Berdagang anak kucing di antara mereka, breedcross, dll, iaitu mewujudkan ekosistem dengan ekonomi tempatan.
 3. Pilih satu kucing atau lebih untuk promosi – lebih baik dengan beberapa ciri khas (nama, keterangan, bahagian badan dan lain-lain yang menarik).
 4. Buat di sekitarnya gambaran permintaan tiruan: jual semula dengan wang yang besar, tingkatkan harga, tawarkan untuk dijual di Opensea.io.
 5. Jumlahnya lebih besar dan tidak dijangka – semakin menarik. Sebaiknya Kitty dilindungi di media crypto.
 6. Jual kucing dengan harga yang tinggi.
 7. Dapatkan untung.

Apa yang perlu dilakukan oleh Pasukan Cryptokitties untuk menarik lebih ramai pemain?

Airdrop

 1. Dapatkan statistik pemain paling aktif dari permainan terdesentralisasi lain yang belum bermain kucing.
 2. Hantarkan telur dengan kucing kepada mereka.

Iklan Gabungan

 1. Menganalisis persekitaran pertama pengguna CryptoKitties.
 2. Kesan aplikasi terdesentralisasi lain yang digunakan penonton. Contohnya, kasino dalam talian Dice2Win, permainan cryptokitties-serupa-seperti Blockchain Cuties atau permainan koleksi MLB Champions.
 3. Analisis kontrak pintar pesaing dan cari kawasan dengan potensi penonton. Dalam kes ini, bahkan tidak perlu menentukan wilayah, cukup membandingkan grafik (data yang ditunjukkan dalam UTC +3):

Purata masa urus niaga

untuk Januari, 2019 – Mei, 2019 untuk CryptoKitties:

Dapp: Juara MLB

Axie Infinity

0xUniverse

Dadu2 Menang

Dari contoh di atas 0xUniverse sepadan dengan yang terbaik: rantau ini bertepatan dan sebilangan besar pengguna CryptoKitties memainkan permainan ini.

4. Mulakan promosi silang (sebaiknya dari jam 9 malam hingga 2 pagi (UTC +3)).

5. Ideanya ialah menukar token sekiranya beberapa syarat khas dipenuhi. Contohnya, jika anda mempunyai anak kucing tertentu, maka anda boleh mendapat bonus dalam permainan lain dan sebaliknya.

Acara dan pengiklanan wilayah

 1. Dengan menganalisis aktiviti penonton, anda dapat membuat hipotesis zon waktu kebanyakan pengguna. Tambahkan maklumat dari pangkalan data aplikasi dan dapatkan kawasan yang paling aktif. Kami, berbeza dengan pengembang, terbatas dalam memperoleh maklumat mengenai alamat IP pemain, jadi kami hanya dapat menganggap: penonton utama permainan ini terletak di wilayah Amerika. Lebih cenderung membicarakan mengenai Amerika Syarikat (terutama pantai timur) dan Kanada, namun, sebagai pilihan, mungkin negara Amerika Selatan.
 2. Sekarang anda boleh melampirkan acara permainan ke acara-acara penting untuk wilayah ini: Krismas (kucing-Santa), Halloween (kucing-zombie), Thanksgiving (kucing-kalkun 0_o), Hari Jumaat Hitam (diskaun kucing 0_0), dll..
 3. Jangan lupa untuk memantau angka dan reaksi untuk setiap aktiviti dan dengan itu, pilih kawasan yang paling menguntungkan.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me