Saham Internet Perkara 2020

Kita hidup pada masa di mana hampir semua perkara dapat menyambung ke internet dari bola lampu ke kereta, TV, dan lain-lain. Saiz dan skala peranti IoT menjadikan pelaburan dalam stok IoT agak rumit. Walau bagaimanapun, ada cara mudah untuk melabur dalam saham ini dengan mensasarkan syarikat besar yang mempunyai unit perniagaan IoT yang jelas akan berkembang seiring pergerakannya berkembang. Di bawah ini kita akan melihat dua saham IoT yang perlu diberi perhatian pada tahun 2020.

Sistem Cisco (NASDAQ: CSCO) – Stok Internet Perkara Lama yang Baru

Cisco Systems, Inc. adalah syarikat teknologi Amerika yang ditubuhkan pada tahun 1984 oleh Leonard Bosack dan Sandy Lerner. Syarikat ini mempunyai ibu pejabatnya di San Jose, California, dan mempekerjakan lebih dari 74.200 pekerja.

Dalam sektor penyelesaian rangkaian, Cisco adalah pembekal perkakasan dan perisian terbesar di dunia. Platform infrastrukturnya terdiri daripada produk perkakasan dan perisian untuk penghalaan, aplikasi tanpa wayar, peralihan, dan pusat data.

Platform aplikasinya terdiri daripada analitik, kolaborasi, dan produk Internet of Things (IoT).

Kemudian ada segmen keselamatan yang mengandungi firewall syarikat dan produk keselamatan yang ditentukan perisian. Cisco juga menawarkan perkhidmatan canggih dan sokongan teknikal sebagai sebahagian daripada perkhidmatannya. 

Koleksi produk perkakasan Cisco yang luas dilengkapi dengan penyelesaian rangkaian yang ditentukan perisian, rangkaian berasaskan niat, dan analitik. 

Di samping berkembangnya perisian dan perkhidmatan, model pendapatan syarikat difokuskan pada peningkatan langganan dan penjualan berulang.

Mengapa CSCO Adalah Satu Stok IoT yang Akan Dibeli Pada Tahun 2020

Tahun lalu bukanlah tahun yang baik bagi Cisco Systems kerana saham syarikat hampir tidak stabil dari tahun 2018. 

Menariknya, selama enam bulan terakhir, stok CSCO (NASDAQ: CSCO) telah jatuh dari paras tertinggi $ 50 hingga sekitar $ 47 di mana mereka kini duduk. 

Prestasi yang suram telah menyaksikan beberapa penganalisis melompat untuk memberi amaran kepada para pelabur mengenai hari-hari gelap di hadapan sementara beberapa nasihat yang harus kita laksanakan dengan berhati-hati. 

Yang lain bahkan bertanya-tanya apakah Cisco Systems adalah IBM seterusnya (NYSE: IBM), sebuah syarikat teknologi lama yang ketinggalan. 

Sebahagian kebimbangan timbul dari kenyataan bahawa Cisco baru-baru ini kehilangan tempatnya pada 

Gartner’s “Magic Quadrant” kepada Aruba Networks, sebuah syarikat swasta.

Walau bagaimanapun, dengan beberapa pengambilalihan di bawahnya dan kedatangan 5G, Cisco kelihatan bersedia untuk bangkit, menjadikannya stok teknologi yang menarik untuk dibeli.

Elastic (NYSE: ESTC) – Internet Stok Perkara 

Minggu lalu, sebilangan firma undang-undang mengumumkan bahawa mereka akan menyiasat Elastic N.V bagi pihak pemegang saham yang terkilan atas kemungkinan pelanggaran undang-undang sekuriti persekutuan. Harga sahamnya mencapai tahap tertinggi sepanjang tahun 2019 sebelum turun. Oleh kerana pemain utama internet of things (IoT) lain telah muncul untuk menambah berbilion dolar dalam pasaran mereka (seperti Microsoft), Elastic telah menjadi penggerak pasaran yang lebih kecil. 

Pada 4 Disember, syarikat telah mengumumkan pertumbuhan penagihan yang jauh lebih rendah daripada yang dijangkakan sebanyak 41% dari tahun ke tahun, berbanding dengan 51% yang diumumkan pada suku sebelumnya tahun ke tahun. Ketua Pegawai Kewangan Elastic mengatakan bahawa syarikat itu mengalami “beberapa kelewatan dalam perniagaan kerajaan persekutuan kami, kerana beberapa tawaran dikeluarkan pada bulan Oktober.”

Besarnya urus niaga yang dipindahkan tidak ditunjukkan dalam panggilan persidangan pendapatan di mana tetapi dikatakan cukup besar untuk mempengaruhi penagihan secara negatif. Ini menyebabkan penurunan harga saham sebanyak 19%.

Sebelum penurunan, Elastic mempunyai kejayaan yang meletakkannya di banyak stok IoT untuk disaksikan, serta stok teknologi dengan kenaikan yang tinggi. Itu agak mengejutkan sistem ini, tetapi pasarnya baru. Produk Iot telah berkembang pesat tetapi mengekalkannya tidak selalu mudah. Elastik perlu berinovasi, terus mendorong teknologinya yang baru muncul ke pasaran global yang ingin mencari penyelesaian baru. Internet barang-barang ada di sini untuk tinggal, kita hanya perlu melihat bagaimana ia menjadi penghasil wang yang sah.

Semasa melabur dalam saham teknologi, tujuannya adalah mencari saham yang sesuai dengan teknologi yang dapat menanggung pertumbuhan dan pendapatan pasaran yang lebih banyak. Dengan 5G datang ke penyedia sel utama, dan AI berkembang di antara pemain, di mana mesin boleh bercakap antara satu sama lain, ruang internet barang (IoT) tetap panas. Internet perkara IoT dapat menggerakkan kediaman, perniagaan, atau menghubungkan peranti dan teknologi yang berbeza. Setiap penawaran IoT berbeza tetapi dengan syarikat teknologi dan internet mencari untuk memberikan nilai pengguna, IoT menjadikannya kombinasi produk dan perkhidmatan dapat memaksa pembeli perusahaan dan peribadi.

Produk IoT menjadikan stok teknologi menarik untuk dibeli untuk dibeli ketika dunia semakin berhubung. Ketika pasaran baru muncul bergabung dengan dunia moden, Elastic mewakili salah satu dari beberapa saham menarik untuk ditonton dan saham teknologi dengan kenaikan yang tinggi di pasaran global. Penyelesaian banyak akan terus diminati kerana AI dan teknologi baru yang muncul pada abad ke-21 menemukan pasaran. Internet pembelian barang adalah cara untuk anda memanfaatkan peluang baru ini.

Seperti yang dimulakan sebelumnya, semasa meneliti saham untuk dibeli, pastikan anda memahami semua risiko yang berkaitan dengan sekuriti. Malah stok teknologi seperti Elastic yang telah membuktikan dirinya dalam industrinya menunjukkan risiko kewangan dalam pembelian. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me