Inside Chainfuel: Papan Pemuka Pengurusan Telegram Mengambil Industri Crypto Oleh Ribut

Bukan rahsia lagi bahawa Telegram tetap menjadi platform dominan untuk komuniti crypto hari ini.

Keberadaannya sangat banyak kerana tumpuannya terhadap keselamatan, privasi data, dan penyulitan (selamat tinggal, Facebook!).

Tetapi kerana sesiapa sahaja yang mengambil bahagian dalam komuniti Telegram besar dengan ribuan, puluhan ribu, atau bahkan ratusan ribu ahli dapat membuktikan, aplikasi sembang mudah alih tidak selalu skala dengan elegan dengan jumlah yang besar.

Pengurus Komuniti dan pentadbir komuniti Telegram yang begitu besar akan merasakan kesakitan ini dengan lebih mendalam: sementara Telegram adalah yang mesti dimiliki oleh komuniti crypto hari ini, menguruskan komuniti sedemikian secara besar-besaran memberikan cabaran besar.

Pengurus komuniti Crypto hari ini bertanggungjawab, antara lain:

 • Menjaga anggota komuniti mereka selamat dari spammer, scammer, dan troll.
 • Membimbing perbualan produktif dan sihat dalam kumpulan.
 • Mewujudkan persekitaran yang mesra dan mesra untuk ahli baru.
 • Menjaga komuniti terkini dan dimaklumkan dengan berita, kemas kini, dan sumber terkini dari projek / perniagaan.
 • Menjawab soalan dan menjawab pertanyaan daripada anggota masyarakat
 • Menetapkan budaya dan nada kumpulan dengan menghukum tingkah laku buruk, dan menghargai tingkah laku yang baik.

(Anda dapat mengetahui lebih banyak peranan pengurusan komuniti crypto dalam e-book percuma, “7 Rukun Pengurusan Komuniti Crypto“)

Walaupun Telegram memberikan pengalaman sembang mudah alih yang kuat dan kesan rangkaian yang besar, namun kekurangan untuk menawarkan Pengurus dan Pentadbiran Komuniti Telegram alat yang mereka perlukan untuk menguruskan kumpulan ini dengan berkesan pada skala.

Dan di situlah Bahan Bakar Rantai, alat pengurusan Telegram baru yang direka khas untuk komuniti crytpo berskala besar.

Chainfuel meletup ke industri kripto pada Februari tahun ini, ketika mereka melancarkan semula Analisis Telegram Percuma & Bot Anti-Spam ke muka depan Pencarian Produk.

Membangun kejayaan pengalaman mereka menjalankan Perkhidmatan Pengurusan Komuniti Telegram untuk beberapa komuniti crypto berskala besar, pasukan Chainfuel merancang untuk membina produk yang akan mengotomatisasi dan menyelaraskan semua aliran kerja biasa Pengurus Komuniti Telegram, menjadikan komuniti mereka lebih selamat, menarik, dan dimaklumkan.

Dan berdasarkan senarai projek kripto teratas yang menggunakan Chainfuel yang semakin meningkat sekarang – termasuk NEO, Ontology, Quoine, mybit dan banyak lagi – nampaknya produk tersebut bergema di antara beberapa nama terbesar di industri ini.

Hari ini, Chainfuel menawarkan dua peringkat perkhidmatan: Chainfuel Free dan Chainfuel PRO

Chainfuel Free dirancang untuk kumpulan kecil, penggemar hobi, dan permulaan peringkat awal yang baru bermula di Telegram dan menawarkan pengguna Telegram Analytics percuma, Blok Spam, dan alat CRM ringan.

Analisis

Untuk perniagaan yang menguruskan komuniti mereka di Telegram, penting untuk melacak KPI dan metrik komuniti, sehingga anda dapat mengukur prestasi usaha pemasaran, PR, dan pengurusan komuniti anda.

Walaupun Telegram tidak menawarkan analitik semacam itu secara asli, Pentadbiran Telegram kini dapat mengakses wawasan tersebut di papan pemuka Chainfuel Analytics.

Dengan tawaran Analisis Chainfuel, pengurus komuniti dapat melihat:

 • Jumlah Ahli
 • Ahli Baru (sepanjang tempoh masa)
 • Ahli Yang Berpindah (dalam jangka masa tertentu)
 • # Mesej (sepanjang tempoh masa)
 • Pengguna aktif setiap hari
 • Mesej harian purata

Serta carta yang menunjukkan:

 • Saiz kumpulan dari masa ke masa
 • Mesej & aktiviti dari masa ke masa

Dengan adanya data ini di hujung jari mereka, pelanggan Chainfuel dapat membuat keputusan berdasarkan data di sekitar komuniti dan strategi pemasaran mereka.

Satu batasan utama yang kami dapati dalam penawaran analisis Chainfuel adalah bahawa ia tidak dapat menunjukkan data sejarah dari kumpulan kami – ia hanya dapat menunjukkan statistik bermula dari saat kami memasang Chainfuel.

Walaupun mengecewakan, Matt Nguyen, salah seorang pengasas bersama Chainfuel, menjelaskan bahawa ini disebabkan oleh keterbatasan Telegram Bot API yang mereka gunakan untuk mengakses data kumpulan, jadi sangat kurang.

Namun, kami berharap ada cara mudah untuk melihat data masa lalu, jadi dengan batasan itu kami memberikan Chainfuel 4/5 bintang di Analitis.

Penyekat Spam

Seperti yang dapat disahkan oleh sesiapa sahaja yang berada di mana-mana Kumpulan Telegram crypto berprofil tinggi, spam adalah salah satu faktor terbesar yang mempengaruhi komuniti Telegram hari ini, kerana itu, memerangi spam adalah salah satu keutamaan utama pengurus komuniti crypto hari ini.

Untuk membantu Pentadbir Telegram memerangi spam, Chainfuel menawarkan senarai panjang tetapan konfigurasi yang dapat disesuaikan oleh Pentadbir mengikut keperluan unik projek mereka.

Ciri-ciri Anti-Spam Chainfuel merangkumi:

 • Tetapan umum = Hidupkan / matikan Gabung dan Tinggalkan mesej
 • Sekatan Ahli Baru = tetapkan jangka masa di mana ahli kumpulan baru dilarang menghantar pelbagai jenis mesej.
 • Sekatan Mesej Global = melarang pelbagai jenis mesej secara langsung.
 • Senarai Hitam / Senarai Putih = Melarang bahasa yang menyinggung yang berbeza kata-kata senarai hitam lain, dan bot yang disenaraikan.

Sebagai tambahan kepada tetapan konfigurasi ini, Chainfuel menggunakan algoritma pembelajaran mesin anti-spam proprietari yang sentiasa dikemas kini berdasarkan teknik terkini yang digunakan oleh spammer di Telegram.

Setiap catatan yang dibuat dalam komuniti Chainfuel akan dianalisis untuk menyerupai teknik spam yang diketahui, dan jika penentuan yang ditentukan ditentukan, pos tersebut ditandai sebagai spam dan dihapus.

Walaupun kami tidak berpeluang untuk benar-benar menguji ciri anti-spam Chainfuel pada skala besar (kerana kumpulan Telegram ujian kami tidak benar-benar diserang oleh spammer), kami bercakap dengan sejumlah pengguna Anti-Spam Chainfuel yang mengatakan bahawa Chainfuel sangat membantu menghilangkan spam.

Tetapan konfigurasi sepertinya menjadi hit – memberi kelonggaran kepada Admin untuk mengkonfigurasi tahap penyederhanaan mereka agar sesuai dengan keperluan mereka, tetapi kami telah mendengar bahawa Chainfuel mempunyai ruang untuk memperbaiki algoritma pembelajaran mesin anti-spam mereka – beberapa yang lebih sukar untuk dikenali teknik spam masih boleh masuk ke dalam kumpulan dalam satu masa, jadi Telegram Admin masih harus waspada, walaupun Chainfuel nampaknya mengendalikan sebahagian besar teknik spam peringkat rendah dengan berkesan.

Untuk ini, kami memberikan Chainfuel 4.5 / 5 pada Anti-Spam.

Wawasan CRM / Orang

Akhir sekali, Chainfuel menawarkan kepada Telegram Admin sebuah ciri baru baru di ruang angkasa: CRM ringan untuk Komuniti Telegram mereka.

Pentadbir Telegram sering harus mencari dan mencari ahli komuniti dan melakukan tindakan tertentu kepada mereka.

Walaupun aplikasi iOS asli Telegram menawarkan fungsi carian yang mudah untuk ahli komuniti, ia tidak menawarkan apa-apa lagi untuk melihat aktiviti setiap orang, tahap keterlibatan, atau apa sahaja yang melampaui tindakan pentadbir mudah.

Semasa bermain dengan ini di kumpulan ujian kami dan bercakap dengan pengguna Chainfuel lain – terdapat banyak kegembiraan yang dapat difahami mengenai kemungkinan baru di sini.

Dengan CRM Chainfuel, untuk pertama kalinya, Pentadbiran Telegram mempunyai kemampuan untuk mengesan statistik dan nombor penglibatan pada setiap anggota komuniti Telegram.

Kami dapat melihat mesej lalu, tarikh bergabung / cuti, dan # mesej.

Lebih jauh lagi, kami sangat gembira dapat mencari ciri yang membolehkan kami menandai anggota tertentu, jadi kami dapat diberitahu ketika mereka terlibat dalam kumpulan – ciri yang sangat berguna untuk mengawasi orang-orang tertentu di komuniti kami (apa sahaja dari ikan paus, kepada influencer, hanya BFF yang ingin kita teruskan).

Selanjutnya, Matt Nguyen, Pengasas Bersama Chainfuel, menjelaskan, “Masih banyak lagi yang terdapat dalam ciri CRM kami. Kami akan memperkenalkan penandaan dan pencarian lanjutan, yang akan memungkinkan anda membuat segmen pangkalan pengguna yang boleh anda lakukan dengan berbagai tindakan, dan tinjauan pendapat. & tinjauan yang akan merakam respons terhadap profil pengguna individu supaya anda juga dapat menyaring dengan jawapan tertentu. “

Kerana peluang hebat dengan Telegram CRM dan hakikat bahawa kami belum pernah melihat tawaran serupa di pasaran sehingga kini, kami memberikan Chainfuel 5/5 pada CRM (dan kami sangat gembira melihat ke mana ia pergi.).

PRO Chainfuel

Penawaran Chainfuel Gratis ditujukan untuk projek-projek yang lebih kecil, penggemar hobi, dan startup tahap awal yang baru digunakan di Telegram, dan 100% percuma seumur hidup, tanpa batasan pada ukuran atau penggunaan kumpulan.

Untuk projek yang dibina yang menjalankan kumpulan Telegram pada skala besar, Chainfuel Tawaran PRO menawarkan lebih banyak ciri kuasa yang dituntut oleh kumpulan berskala besar, termasuk alat anti-spam, analitik, dan CRM yang lebih maju, serta beberapa perkara yang tidak ditawarkan secara percuma:

 • Alat Penglibatan
 • Mesej Selamat Datang
 • Mesej Berjadual
 • Integrasi RSS
 • Undian
 • Tinjauan
 • Bot berjenama tersuai
 • DM 1: 1

Pasukan Chainfuel kini menawarkan rancangan tahunan Chainfuel PRO 50% dalam jumlah masa yang terhad.

Yang penting – Chainfuel baru-baru ini disatukan Widget Pembayaran Kyber untuk menerima pembayaran crypto melalui sebarang token ERC20 di rangkaian Kyber.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai penjualan semula di https://app.chainfuel.com/presale, atau hubungi pasukan di Komuniti Telegram Chainfuel.

Kesimpulannya

Dengan penjualan token Telegram $ 1.8B baru-baru ini, dan projek Telegram Blockchain yang masih belum selesai, masa depan cerah untuk ekosistem Telegram.

Dan apabila Telegram berkembang, keperluan untuk pengurusan kumpulan, analisis, anti-spam, dan alat pandangan hanya akan bertambah seiring dengannya.

Untuk projek crypto yang menguruskan komuniti besar di Telegram, tugasnya sukar, tetapi bot dan alat automasi Telegram dapat sangat membantu.

Untuk itu, kami berpuas hati dengan hasil Chainfuel dalam pengujian kami, dan berharap dapat melihat apa yang dimiliki syarikat untuk masa depan.

Ketahui lebih lanjut dan mulakan dengan Chainfuel secara percuma di https://www.chainfuel.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me